,

Όταν τα συναισθήματα δεν είναι αμοιβαία (πώς το διαχειριζόμαστε;)

Σχεδόν όλοι κάποια στιγμή έχουμε ζήσει αυτή την εμπειρία: να ερωτευθούμε κάποιον/α που δεν μπορούμε να έχουμε. Είτε αυτό το άτομο είναι ο καλύτερος

Όταν τα συναισθήματα δεν είναι αμοιβαία (πώς το διαχειριζόμαστε;)

Σχεδόν όλοι κάποια στιγμή έχουμε ζήσει αυτή την εμπειρία: να ερωτευθούμε κάποιον/α που δεν μπορούμε να έχουμε. Είτε αυτό το άτομο είναι ο καλύτερος φίλος σας ή ο/η σύντροφος κάποιου που γνωρίζετε, ο/η συνάδελφός σας ή κάποιος/α που απλά ζει μακριά σας. Πρόκειται για μια ιδιαίτερα επώδυνη εμπειρία και πολλοί από εμάς που έχουμε βρεθεί σε τέτοια κατάσταση, αναρωτιόμασταν πώς γίνεται να ξεπεράσουμε αυτή την κατάσταση.

Είναι ένα συναίσθημα που δεν σηματοδοτεί το ξεκίνημα κάτι όμορφου, αλλά περισσότερο, θα λέγαμε, το τέλος από κάτι που θα μπορούσε να είναι κάτι όμορφο, αλλά που δεν θα εξελιχθεί σε τίποτα περισσότερο από αυτό που ήδη είναι. Ευτυχώς όμως, είναι κάτι απόλυτα διαχειρίσιμο· μπορείτε να αντιμετωπίσετε τον πόνο και να ξεπεράσετε εκείνον/η.

Advertisment

10 τρόποι για να διαχειριστείτε έναν μη αμοιβαίο έρωτα

1. Απολαύστε το χρόνο που περνάτε μαζί

Όταν περνάτε χρόνο με εκείνον/η που δεν μπορείτε να έχετε, μπορεί να μπείτε σε πειρασμό να ζητήσετε κάτι παραπάνω. Όμως, αυτό, αργά ή γρήγορα θα οδηγήσει σε απόρριψη και σε ακόμη περισσότερο πόνο. Είναι καλύτερα λοιπόν να εστιάσετε στη στιγμή, να απολαύσετε το χρόνο που περνάτε απλά μαζί. Έτσι, θα έχετε όμορφες αναμνήσεις στο μέλλον, ειδικά όταν θα καταφέρετε να το ξεπεράσετε πλήρως.

2. Ξεκινήστε ένα χόμπι για να μένετε απασχολημένοι

Όταν είστε απεγνωσμένα ερωτευμένοι με κάποιον που δεν μπορείτε να έχετε, μπορεί να δυσκολεύεστε να συγκεντρωθείτε σε οτιδήποτε άλλο. Αντιθέτως, εσείς προσπαθήστε να στρέψετε την προσοχή σας σε άλλα πράγματα, όπως σε χόμπι. Βρείτε κάτι που πραγματικά απολαμβάνετε και διοχετεύστε εκεί την ενέργειά σας. Βρείτε τρόπους να μην αναπτύξετε εμμονή και θα σας είναι ευκολότερο να προχωρήσετε.

3. Προστατέψτε τα συναισθήματά σας

Το να είστε φίλοι μαζί του/της είναι απόλυτα δυνατό. Μπορείτε να είστε δίπλα τους, όταν το χρειάζονται, αλλά πρέπει να γνωρίζετε πότε ξεπερνάτε τα όρια. Μάθετε να προστατεύετε τα συναισθήματά σας και να θέτετε όρια. Όταν δυσκολεύεστε να ακούσετε για τα προσωπικά τους θέματα, είναι εντάξει το να βάλετε εσείς την τελεία. Το σημαντικότερο είναι να φροντίζετε τον εαυτό σας, εσείς είστε η προτεραιότητα εδώ.

Advertisment

4. Αναζητήστε ένα σύστημα στήριξης

Να περιτριγυρίζεστε από φίλους. Αν είστε απεγνωσμένα ερωτευμένοι με τον καλύτερό σας φίλο ή φίλη και δεν υπάρχει ανταπόκριση, η ζωή μπορεί να σας απομονώσει πολύ γρήγορα από την παρέα. Όμως, εσείς βεβαιωθείτε ότι έχετε κι άλλους φίλους, που να είναι υποστηρικτικοί και να δείχνουν κατανόηση. Χρειάζεστε έναν ώμο για να κλάψετε για την απογοήτευσή σας, αλλά αυτός ο ίδιος ώμος θα σας βοηθήσει σύντομα να προχωρήσετε μπροστά.

5. Μάθετε να αποσυνδέεστε

Αυτό είναι ένα σημαντικό εργαλείο για να βεβαιωθείτε ότι το μυαλό σας δεν εθίζεται σε αυτή την μονόπλευρη αγάπη, όταν δεν είστε μαζί. Όταν κάνετε παρέα μαζί του/της, βεβαιωθείτε ότι απολαμβάνετε στο έπακρο τον χρόνο αυτό. Όμως, όταν χωρίζεστε, θα θέλετε να σιγουρευτείτε ότι ο νους σας δεν μένει εκεί και ότι δεν σας εμποδίζει από το να είστε λειτουργικοί στις υπόλοιπες πλευρές της ζωής σας.

6. Περιορίστε την επαφή μαζί τους για να επουλώσετε την πληγή σας

Ορισμένες φορές, η καρδιά σας δε σταματά να τον/την αποζητά. Σε αυτή την περίπτωση, πρέπει να δράσετε και να μην αφήσετε την καρδιά σας να κυβερνά τη σκέψη σας. Αν υποφέρετε μετά από μήνες ή ακόμα και χρόνια, ήρθε η στιγμή να περιορίσετε την επαφή με εκείνο το άτομο. Η ειδικός στις διαπροσωπικές σχέσεις Ravid Yosef μας τονίζει ότι χρειάζεται να «…τους αφήσουμε πίσω. Κρατώντας ανοιχτή τη δίοδο επικοινωνίας, ασχέτως του πόσο καλοί «φίλοι» είναι, κρατάτε και τις ελπίδες σας για σχέση ζωντανές».

Στην αρχή θα σας αναστατώσει πολύ αυτή η απόφαση, αλλά κάθε φορά που βρίσκεστε, θα ανοίγετε τις παλιές σας πληγές. Είναι η στιγμή να βρείτε το χώρο για επούλωση.

7. Βγείτε ραντεβού και με άλλα άτομα

Ο καλύτερος τρόπος να ξεπεράσετε κάποιον είναι να δοκιμάσετε με άλλα άτομα. Είναι σημαντικό όμως να μην συγκρίνετε τις περιπτώσεις, γιατί όχι μόνο εσείς θα νιώσετε άσχημα, αλλά θα πιέσετε και το άλλο άτομο να προσπαθεί συνεχώς να ανταποκριθεί στα πρότυπα που έχετε θέσει. Αν απολαμβάνετε τους ανθρώπους γι’ αυτό ακριβώς που είναι, θα αρχίζετε να ανοίγετε τους ορίζοντές σας σε νέες σχέσεις, αν και το σίγουρο είναι ότι δεν θα μπορέσετε να ερωτευθείτε το πρώτο άτομο που θα συναντήσετε.

8. Καταγράψτε τα συναισθήματά σας

Με τα κοινωνικά μέσα δικτύωσης πια, είναι εύκολο απλά να γράψουμε ένα post για το τι νιώθουμε, ώστε να πάρουμε επιβεβαίωση και προσοχή από τους άλλους. Όμως, αυτό θα σας κάνει να νιώσετε καλά μόνο για λίγο και θα μείνει πολύ επιφανειακά. Αντιθέτως, προτιμήστε να γράψετε σε μορφή ημερολογίου αυτό που νιώθετε. Μπορείτε να δοκιμάσετε τον υπολογιστή, το blog ή τον παραδοσιακό τρόπο, με μολύβι και χαρτί. Η έκφραση των συναισθημάτων σας με ανοιχτό και ειλικρινές τρόπο χωρίς την προσδοκία ότι οι άλλοι θα τα δουν, θα σας βοηθήσει να τα επεξεργαστείτε σε βάθος.

9. Αφιερώστε λίγο χρόνο στη μελαγχολία

Μην αφήσετε τον εαυτό σας να μείνει βουτηγμένος μέσα σε αυτή για πολύ καιρό, αλλά κάποιος χρόνος για μελαγχολία και θλίψη σίγουρα χρειάζεται, επειδή θα σας βοηθήσει να επεξεργαστείτε τα συναισθήματά σας και να τα ξεπεράσετε. Και θα δείτε ότι όσο ο χρόνος περνά, τόσο λιγότερο θα νιώθετε την ανάγκη να μελαγχολείτε. Σύντομα, θα ζείτε τη ζωή σας όπως και πριν χωρίς τον ίδιο πόνο. Αν προσπαθήσετε να καταπιέσετε αυτή την περίοδο θλίψης, αφήνετε και την πόρτα ανοιχτή και δεν είναι κάτι που θα λειτουργήσει υπέρ σας.

10. Πείτε τους πώς νιώθετε πραγματικά

Εκφράζοντας το πώς νιώθετε γι’ αυτούς πιθανότατα είναι ένα από τα καλύτερα πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να βοηθηθείτε και να προχωρήσετε. Δεν θέλετε να προσδοκάτε τίποτα από αυτούς, επειδή αυτό θα οδηγήσει σε περισσότερο πόνο. Αντιθέτως, απλά να είστε ειλικρινείς με αυτό που νιώθετε και για το πόσο αυτή η χωρίς ανταπόκριση κατάσταση σας έχει πληγώσει. Δικαιούνται να μάθουν, ακριβώς όσο κι εσείς δικαιούστε να τους το πείτε.

Όταν θέλετε κάποιον που δεν μπορείτε να έχετε, μπορεί να αναστατωθεί όλος σας ο κόσμος. Ευτυχώς, αυτά τα συναισθήματα εμφανίζονται και σε όλους εμάς τους υπόλοιπους και δεν είστε ποτέ οι μόνοι που αντιμετωπίζετε μια αγάπη χωρίς ανταπόκριση. Αν μάθετε πώς να το διαχειριστείτε, θα διευκολύνετε τη ζωή σας, θα γίνετε πιο χαρούμενοι, απ’ ότι αν του επιτρέψετε να σας τραβήξει μέσα στον πόνο.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Γιατί ορισμένα ζευγάρια που είναι μαζί για πολλά χρόνια φαίνεται να «μισούν» ο ένας τον άλλον;
Τι με δίδαξε η απιστία του συντρόφου μου
Γιατί μένουμε σε βαρετές σχέσεις;
Πώς να καταλάβετε αν ο/η φίλος/η σας είναι κρυφο-drama queen!

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση