,

Μην περιμένεις τίποτα από την αγάπη… γιατί το μόνο που χρειάζεται για να αγαπάς είναι να πιστέψεις

Τελευταία σκέφτομαι πόσο μου αρέσει να κακομαθαίνω τον εαυτό μου… Δεν σηκώνω και πολλά πολλά… φεύγω… δεν πιστεύω στον χρόνο… αλλά όταν υπάρχει… αφού

Μην περιμένεις τίποτα από την αγάπη... γιατί το μόνο που χρειάζεται για να αγαπάς είναι να πιστέψεις

Τελευταία σκέφτομαι πόσο μου αρέσει να κακομαθαίνω τον εαυτό μου… Δεν σηκώνω και πολλά πολλά… φεύγω… δεν πιστεύω στον χρόνο… αλλά όταν υπάρχει… αφού για εσάς υπάρχει… μου αρέσει να κάνω πράγματα για εμένα…

Αφήνω πάντα τους ανθρώπους ελεύθερους… συχνά με αντιπαθούν στο τέλος και πολλές φορές φεύγουν…. ειμαι κι εγώ ένας πολύ καλός καθρέφτης και κάποιοι δεν αντέχουν το είδωλό τους ελεύθερο να τους κοιτάζει μέσα από τα μάτια μου… δεν ακολουθώ ομάδες και δε νιώθω την ανάγκη να με αποδέχονται… δεν πιστεύω σε συγκεκριμένες κατευθύνσεις, ούτε σε έτοιμες λύσεις. Δεν φτιάχνω την μοίρα μου αρπάζοντας αυτούς που θα μου φέρουν αυτά που θα κάνουν την ζωή μου πιο εύκολη η πιο ευτυχισμένη.

Advertisment

Δεν έχω απαντήσεις για τις ζωές των άλλων… ούτε ιδέες πώς να κάνουν την ζωή τους καλύτερη… λέγεται πως δουλεύω κιόλας με τους ανθρώπους και τους βοηθάω να αλλάξουν την συμπεριφορά τους… μα πιστεύω απλά στην ψυχή τους και στην ελευθερία της. Τις πιο πολλές φορές οι άλλοι περιμένουν από εμένα να τους αλλάξω την ζωή και τελικά πιστεύουν στον εαυτό τους. Δεν κρίνω και πλέον δεν ερμηνεύω το γιατί και πώς οι άλλοι συμπεριφερονται με τρόπους που βλάπτουν, το έχω κάνει κ εγώ αρκετές φορές… γιατί αυτό είναι αναπόφευκτο κομμάτι της ζωής μας, της μνήμης και της μάθησης, μέχρι να απαλλαγούμε από την κυριαρχία των συναισθημάτων πάνω μας.

Και τελικά αγαπώ αυτό που κάθε φορά βλέπω ή συναντώ… αγαπώ τόσο που δίνω χωρίς να περιμένω και ποτέ μα ποτέ δεν υπήρξα
πραγματικά δυστυχισμένη, μόνη ή άδεια. Γνωρίζω συνεχώς τον εαυτό μου μέσα από τους άλλους και έχω μάθει να μην παλεύω με την προσκόλληση του για πάντα… του μοναδικού… βλέποντας πως γεννήθηκα σε έναν υπέροχο, ατελείωτο κόσμο που πεθαίνει και γεννιέται κάθε στιγμή ξανά και ξανά.

Στα λέω όλα αυτά γιατί ίσως διστάζεις να πεις στον εαυτό σου κι εσύ πως σου αξίζει να δημιουργείς και για σένα όμορφα πράγματα, όμορφες σκέψεις και όμορφα συναίσθηματα. Στα λεω όλα αυτά γιατί θα έρθουν και θα σου πουν πως δεν ξέρεις να αγαπάς…πως εκείνοι ξερουν και πως θα σου μαθουν… κι εσυ εμαθες να μαθαινεις… κι ενω ξέρεις πως τίποτα δεν ξέρεις, ξεχνάς πως ούτε κι εκείνοι ξερουν.

Advertisment

Στα λέω ολα αυτά για να μην περιμένεις τίποτα από την αγάπη… γιατί η αγάπη από μόνη της σε προσέχει, από μόνη της σου χαρίζει, από μόνη της είναι εσύ. Στα λέω όλα αυτά γιατί το μόνο που χρειάζεται για να αγαπάς είναι να πιστέψεις… κι αυτό είναι τα πάντα.

Ελευθερία Γκουσμπασανιώτη Συμβουλευτική ψυχολόγος

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

«Πρέπει να χαθώ μέσα στη δράση, αλλιώς θα μαραθώ από την απελπισία» | Alfred Tennyson
Η βιολογία της θλίψης: Γιατί είναι τόσο σημαντικό να εκφράζουμε τα αρνητικά συναισθήματα
Η ζωή, όπως και τα όνειρα που κάνεις για αυτή, δεν είναι να την ζεις στο κεφάλι σου αλλά στην πράξη!
Σημειωματάριο συναισθημάτων | Απέναντι στα «πρέπει» στέκεται ό,τι έχουμε περισσότερο ανάγκη: Ο έρωτας για ζωή

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση