, ,

11 σημάδια που δείχνουν ότι είναι κάτι περισσότερο από ένα κοινό κρυολόγημα

Είναι ένα απλό κρυολόγημα ή κάτι άλλο; Οι γιατροί εξηγούν πώς να καταλάβετε αν έχετε ένα συνηθισμένο κρυολόγημα ή κάτι σοβαρότερο που απαιτεί ιατρική

11 σημάδια που δείχνουν ότι είναι κάτι περισσότερο από ένα κοινό κρυολόγημα

Είναι ένα απλό κρυολόγημα ή κάτι άλλο; Οι γιατροί εξηγούν πώς να καταλάβετε αν έχετε ένα συνηθισμένο κρυολόγημα ή κάτι σοβαρότερο που απαιτεί ιατρική παρακολούθηση, όπως βαριά γρίπη, στρεπτόκοκκο, μηνιγγίτιδα ή λοιμώδη μονοπυρήνωση.

Είναι κρυολόγημα ή κάτι άλλο;

Είναι εύκολο να διαγνώσετε τον εαυτό σας με κρυολόγημα, όταν δεν νιώθετε καλά. Αλλά ένα κρύωμα μπορεί να μην είναι απλά ένα κρυολόγημα. Είναι σημαντικό να μπορείτε να διακρίνετε τη διαφορά ανάμεσα σε αυτό και σε κάτι σοβαρότερο, ώστε να αναζητήσετε εγκαίρως ιατρική βοήθεια. Αν έχετε σοβαρές αμφιβολίες ότι μπορεί να έχετε κάτι άλλο, τότε είναι καλύτερο να μείνετε ασφαλείς με μια επίσκεψη στον γιατρό σας. Αυτό ισχύει ειδικά σε περιπτώσεις όπου υπάρχουν κι άλλες χρόνιες παθήσεις, όπως άσθμα, σοβαρές αλλεργίες, διαβήτης, νεφροπάθειες, HIV ή αυτοάνοσα νοσήματα. Το ίδιο ισχύει και για τις εγκύους και για άτομα ηλικίας κάτω των 6 και άνω των 65- το κοινό κρυολόγημα επηρεάζει αυτές τις ομάδες διαφορετικά και μπορεί να εξελιχθεί σε κάτι σοβαρότερο.

Advertisment

11 σημάδια που δείχνουν ότι είναι κάτι περισσότερο από ένα κοινό κρυολόγημα

Τα συμπτώματα επιμένουν για πάνω από τέσσερις μέρες

Το συνηθισμένο κρυολόγημα συνήθως υποχωρεί σε τρεις ή τέσσερις μέρες. Ξεκινά με ενοχλήσεις στο λαιμό, μπούκωμα και καταρροή και στη συνέχεια συνήθως εμφανίζεται και βήχας. Αν και ο βήχας και η ελαφριά καταρροή μπορεί να επιμείνουν για λίγο ακόμα, τα περισσότερα συμπτώματα εξαφανίζονται μετά τις τέσσερις μέρες. Αν τα συμπτώματα διαρκούν περισσότερο, είναι πιθανό να έχετε κάτι περισσότερο από αυτό, όπως γρίπη ή λοιμώδη μονοπυρήνωση. Για να είστε ασφαλείς, κλείστε ένα ραντεβού με το γιατρό σας.

Τα συμπτώματα φάνηκε να υποχώρησαν… αλλά μετά από λίγο επανήλθαν

Αν πιστεύατε ότι αναρρώσατε, αλλά τα συμπτώματα επανήλθαν μετά από λίγο, μπορεί να αποτελεί σημάδι υποτροπής ή επιλοίμωξης. Μπορεί να είχατε ένα κρυολόγημα αρχικά, αλλά όταν το ανοσοποιητικό σας σύστημα υποχώρησε, αναπτύξατε κάτι σοβαρότερο- όπως στρεπτόκοκκο, πνευμονία ή ιγμορίτιδα. Οπότε σε τέτοια περίπτωση επισκεφθείτε το γιατρό σας, για να καθορίσει εκείνος/η αν χρειάζεστε αντιβίωση ή επιπλέον θεραπεία.

Επιστρέψατε πρόσφατα από ένα μεγάλο ταξίδι

Τα πρόσφατα διεθνή ταξίδια αποτελούν προειδοποιητικό σημάδι για τους γιατρούς, επειδή θα μπορούσε να σημαίνει ότι έχετε μια λιγότερο κοινή μόλυνση, που σε άλλη περίπτωση δεν θα σκέφτονταν καν. Είναι σημαντικό να επισκεφθείτε έναν γιατρό, αν έχετε αμφιβολίες για τα συμπτώματα μετά από ένα ταξίδι στο εξωτερικό.

Advertisment

Παρουσιάζετε υψηλό πυρετό

Είναι πιθανό να έχετε πυρετό κατά το κρυολόγημά σας, αλλά δεν είναι ιδιαίτερα συνηθισμένο να είναι υψηλός. Αν έχετε πάνω από 38.5°C, μπορεί να σημαίνει ότι έχετε στρεπτόκοκκο. Οι περισσότεροι ασθενείς με στρεπτόκοκκο θα παρουσιάσουν από την αρχή αρκετά υψηλό πυρετό, οπότε προσέξτε τις ξαφνικές αλλαγές στη θερμοκρασία σας. Και ο στρεπτόκοκκος είναι κάτι που δεν θα θέλατε να αφήσετε να εξελιχθεί, γιατί μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα υγείας και να εμπλέξει και την υγεία της καρδιάς.

Έχετε χαμηλό πυρετό για πολλές μέρες

Αν ο πυρετός σας δεν είναι ιδιαίτερα υψηλός, αλλά επιμένει για πολλές μέρες συνεχόμενα, μπορεί να σημαίνει ότι ο οργανισμός σας προσπαθεί να αντισταθεί σε κάτι περισσότερο από ένα κρυολόγημα. Μπορεί να σημαίνει ότι τελικά έχετε γρίπη ή λοιμώδη μονοπυρήνωση, οπότε σε τέτοια περίπτωση, δράστε υπεύθυνα και επισκεφθείτε έναν γιατρό, ακόμα κι αν δεν το νιώθετε ιδιαίτερα έντονο.

Έχετε στομαχικές διαταραχές

Η ναυτία, ο εμετός και η διάρροια δεν συνοδεύουν συνήθως τα κρυολογήματα, οπότε τέτοια συμπτώματα προειδοποιούν για κάτι σοβαρότερο, όπως γρίπη. Είναι σημαντικό να λάβετε κάποια φαρμακευτική βοήθεια, αν τα συμπτώματα επιμένουν, αφού μπορούν να προκαλέσουν αφυδάτωση.

Έχετε έντονους πονοκεφάλους

Οι γιατροί προσέχουν ιδιαίτερα την εμφάνιση σοβαρών και έντονων πονοκεφάλων- ειδικά αν συνοδεύονται από πυρετό και ακαμψία λαιμού, αφού μπορεί να υποδεικνύει μηνιγγίτιδα. Από ην άλλη πλευρά, οι πονοκέφαλοι που επικεντρώνονται γύρω από τα μάτια και τη μύτη και συνοδεύονται από αίσθηση πίεσης μπορεί να είναι ιγμορίτιδα. Αυτή η πίεση μπορεί να επιδεινώνεται όταν σκύβετε προς τα εμπρός.

Έχετε πόνο στο στήθος ή δυσκολία στην αναπνοή

Αν και ο βήχας είναι ένα φυσιολογικό σύμπτωμα του κρυώματος, δεν είναι πολύ σοβαρός ώστε να προκαλέσει λαχάνιασμα, βαριά ανάσα ή πόνο στο στήθος. Αυτά τα συμπτώματα δεν θα πρέπει να αγνοούνται, καθώς η δυσκολία στην αναπνοή μπορεί να σημαίνει βρογχίτιδα ή πνευμονία, ενώ ο πόνος στο στήθος, η αίσθηση πίεσης και το ξαφνικό λαχάνιασμα μπορεί να υποδεικνύουν πνευμονική εμβολή.

Τα συμπτώματά σας συγκεντρώνονται σε μια περιοχή

Ένα άλλο προειδοποιητικό σημάδι ότι είναι κάτι περισσότερο από ένα κρυολόγημα είναι η συγκέντρωση των συμπτωμάτων σε μια συγκεκριμένη περιοχή. Ενώ το κρυολόγημα επηρεάζει όλο το άνω αναπνευστικό σύστημα, άλλες ασθένειες χαρακτηρίζονται από έντονα συμπτώματα σε ένα σημείο. Για παράδειγμα, ο στρεπτόκοκκος προκαλεί τόσο πόνο στο λαιμό, που δυσκολευόμαστε να καταπιούμε, αλλά τυπικά δεν εμφανίζει άλλο πόνο στο υπόλοιπο σώμα. Η ιγμορίτιδα προκαλεί πονοκεφάλους, τόσο έντονους που μπορεί να νιώσετε ότι πονούν και τα δόντια σας, ενώ η ωτίτιδα προκαλεί πόνο και συμφόρηση στο ένα αυτί και η λοιμώδη μονοπυρήνωση πρησμένες αμυγδαλές.

Πόνο σε όλο το σώμα

Ένα κοινό κρυολόγημα δεν είναι εύκολη υπόθεση, αλλά δεν προκαλεί και έντονους πόνους σε όλο το σώμα. Από την άλλη πλευρά, η γρίπη μπορεί να κάνει τους μύες και το σώμα σας να πονούν και να συνοδεύεται από κόπωση και κρυάδες. Και μόνο η κίνηση να σηκωθείτε από το κρεβάτι θα σας κουράζει και οι μύες σας θα είναι ευαίσθητοι και θα πονούν.

Υπάρχει ένα επαναλαμβανόμενο μοτίβο συμπτωμάτων

Μπορεί να είναι δύσκολο να ξεχωρίσουμε τις αλλεργίες από το κρυολόγημα, αφού έχουν παρόμοια συμπτώματα. Αλλά οι αλλεργίες συχνά ακολουθούν ένα μοτίβο. Αν προσέξετε ότι τα συμπτώματά σας επιδεινώνονται αφού περάσετε κάποιο χρόνο έξω ή με ένα κατοικίδιο ή τείνουν να έρχονται και να φεύγουν σε συγκεκριμένες εποχές, τότε πιθανότατα είναι αλλεργίες.

Για να προσδιορίσετε την ακριβή αιτία, καταγράψτε το ιστορικό των συμπτωμάτων σας και δείτε αν εντοπίζετε κάποιο μοτίβο. Μπορεί να σημαίνει ότι είστε αλλεργικοί σε κάτι ή ότι έχετε εποχιακή αλλεργία.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Καρκίνος: 7 πρωτοπόροι Έλληνες δημιουργούν εργαλείο AI που ανιχνεύει μεταστάσεις
Δυσκολεύεστε να κοιμηθείτε; 8 τεχνικές αναπνοής που θα σας χαλαρώσουν στο λεπτό
Ανήκετε στο 10% των σπάνιων ανθρώπων παγκοσμίως; Είναι απλό να το διαπιστώσετε
11 Απριλίου: Παγκόσμια Ημέρα για την νόσο του Πάρκινσον | Τα πρώιμα συμπτώματα

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση