,

28 τρόποι με τους οποίους ένα ημερολόγιο μπορεί να αλλάξει τη ζωή σας

«Η ζωή κάθε ανθρώπου είναι ένα ημερολόγιο, στο οποίο έχει σκοπό να γράψει μια ιστορία, αλλά γράφει μια άλλη· και η ταπεινότερη ώρα έρχεται,

28 τρόποι με τους οποίους ένα ημερολόγιο μπορεί να αλλάξει τη ζωή σας

«Η ζωή κάθε ανθρώπου είναι ένα ημερολόγιο, στο οποίο έχει σκοπό να γράψει μια ιστορία, αλλά γράφει μια άλλη· και η ταπεινότερη ώρα έρχεται, όταν συγκρίνει αυτό που δημιούργησε με εκείνο που είχε υποσχεθεί ότι θα έκανε» – J.M. Barrie

Φαίνεται να γνωρίζετε ακριβώς τι θέλετε από τη ζωή. Αλλά δεν φτάνετε μέχρι εκεί. Έχετε πάρει όλες τις αποφάσεις: θέλω να είμαι υγιής, να γράψω εκείνο το βιβλίο, να είμαι δίπλα στους αγαπημένους μου, να στήσω μια επιχείρηση, να είμαι υπομονετικός/η, ευτυχισμένος/η, να κόψω τις κακές συνήθειες κλπ. Όμως, κάπου κολλάει το σχέδιο. Και κάθε μέρα γίνεται όλο και δυσκολότερο και υπάρχουν και στιγμές, που σας φαίνεται πιο ρεαλιστικό να τα παρατήσετε τελείως. Η επανάληψη του ίδιου φαύλου κύκλου (ένα βήμα μπροστά- ένα πίσω) αρχίζει να σας κουράζει. Ενώ λέτε «σήμερα είναι η μέρα», τελικά πέφτετε στις ίδιες παγίδες για μια ακόμη φορά. Όταν υπάρχει ένα χάσμα ανάμεσα στο ποιοι είστε και στο ποιοι σκοπεύετε να είστε, νιώθετε δυστυχισμένοι και συγχυσμένοι, ψυχολογικά κουρασμένοι και μετανιωμένοι.

Advertisment

«Ευτυχία είναι όταν αυτό που σκέφτεστε, αυτό που λέτε και αυτό που κάνετε βρίσκονται σε αρμονία» – Γκάντι

Αν προσπαθείτε να διορθώσετε ό,τι πάει στραβά στη ζωή σας, σύντομα θα εξουθενωθείτε και θα τα παρατήσετε. Έχει σίγουρα συμβεί κι άλλες φορές στο παρελθόν. Η ζωή είναι πολύ δραστήρια, για να βρείτε το χρόνο να εστιάσετε ταυτόχρονα σε όλες τις διαφορετικές πλευρές της ζωής σας. Αυτό είναι εξουθενωτικό και, ειλικρινά, καθόλου βοηθητικό. Είναι πιο αποτελεσματικό, από να αναλύετε τις συμπεριφορές εκείνες που σαμποτάρουν την πρόοδό σας, να προσδιορίσετε την βασική εκείνη συνήθεια, που συντηρεί και όλες τις άλλες. Χωρίς αυτό το θεμέλιο λίθο, όλες οι υπόλοιπες θα καταρρεύσουν.

Ο Charles Duhigg, στο βιβλίο του, Η δύναμη της συνήθειας, περιγράφει αυτές τις βασικές συνήθειες ως «μικρές αλλαγές ή συνήθειες που οι άνθρωποι εισάγουν στην καθημερινότητά τους και που άθελά τους επεκτείνονται και σε άλλες εκφάνσεις της ζωής τους». Μπορεί να αρχίσετε να γυμνάζεστε μία φορά την εβδομάδα και χωρίς να το καταλάβετε να αρχίσετε επίσης να τρέφεστε καλύτερα και να γίνεστε πιο παραγωγικοί στην εργασία σας. Ή να αποφασίσετε να κόψετε το διάβασμα και αμέσως μετά να δείχνετε περισσότερη υπομονή προς τους συναδέλφους και τους αγαπημένους σας. Τα βαθιά ριζωμένα μοτίβα στον εγκέφαλό σας μεταβάλλονται και αργά ή γρήγορα αλλάζετε κι εσείς οι ίδιοι σαν άτομα.

Advertisment

Μία από αυτές τις ισχυρές βασικές συνήθειες είναι και το ημερολόγιο. Αποτελεί κι αυτή μια συνήθεια που πυροδοτεί με τη σειρά της αλυσιδωτή αντίδραση άλλων θετικών συνηθειών που μπορούν να μεταβάλλουν κάθε έκφανση της ζωής σας. Το καθημερινό γράψιμο σε ημερολόγιο είναι η πιο δραστική βασική συνήθεια που πυροδοτεί την έμπνευση για γενικότερες αλλαγές. Όταν μάλιστα γίνεται σωστά, οι αλλαγές θα αφορούν σε κάθε πλευρά της καθημερινότητάς σας. Το πρόβλημα είναι ότι οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν προσπαθήσει και αποτύχει πολλές φορές στο να κρατήσουν ημερολόγιο. Είναι κάτι που ξέρουμε ότι μας χρειάζεται, αλλά που ποτέ δεν φαίνεται να εγκαθιδρύουμε στην καθημερινότητά μας.

Αφού όμως διαβάσετε όλα αυτά τα οφέλη που προσφέρει το ημερολόγιο, δεν θα θέλετε να χάσετε άλλη μέρα και θα εκμεταλλευτείτε άμεσα τη μαγική δύναμη της γραφής! Τι ακριβώς μας προσφέρει λοιπόν;

1. Το ημερολόγιο βελτιστοποιεί τη δημιουργικότητά σας.

2. Επιταχύνει την δυνατότητά σας να εκπληρώνετε τους στόχους σας.

3. Δημιουργεί το εφαλτήριο για ανάρρωση μετά από μια κουραστική μέρα.

4. Ενισχύει την καθαρή σκέψη και τη (πνευματική) συνοχή.

5. Δημιουργεί μια πιο ξεκάθαρη εικόνα των συναισθημάτων σας.

6. Ενσταλάζει (σταθεροποιεί) όσα μαθαίνετε κάθε μέρα.

7. Ενισχύει την αίσθηση ευγνωμοσύνη σας.

8. Ξεδιπλώνει την τέχνη της συγγραφής μέσα σας.

9. Σας βοηθά να καταγράψετε την μοναδική ιστορία της ζωής σας.

10. Βελτιώνει και διορθώνει τις διαπροσωπικές σχέσεις.

11. Κλείνει τις πληγές του παρελθόντος.

12. Δίνει την αξία που ταιριάζει σε όλα τα γεγονότα.

13. Η καταγραφή σε ημερολόγιο είναι μια ειλικρινής διαδικασία, μη επικριτική και φυσικά, έμπιστη.

14. Ενδυναμώνει την αυτοεκτίμησή σας.

15. Ισορροπεί και εναρμονίζει όλες σας τις πλευρές.

16. Ανακαλεί και ανοικοδομεί παρελθοντικά γεγονότα.

17. Λειτουργεί σαν προσωπικός σας σύμβουλος.

18. Ενσωματώνει τόσο τις κορυφαίες, όσο και τις δυσάρεστες στιγμές της ζωής σας με ομαλό τρόπο.

19. Απαλύνει τραύματα από μνήμες του παρελθόντος.

20. Σας βοηθά να δείτε τον εαυτό σας ως ένα μεγαλύτερο, σημαντικότερο, ολοκληρωμένο και συνεκτικό είναι.

21. Αποκαλύπτει και εντοπίζει μοτίβα και επαναλήψεις.

22. Βελτιώνει την εμπιστοσύνη στον εαυτό σας.

23. Κατευθύνει την πρόθεση και τη διορατικότητα.

24. Ενισχύει την ευαισθησία και την ενσυναίσθηση.

25. Ερμηνεύει σύμβολα και όνειρά σας.

26. Σας ανοίγει νέους ορίζοντες και προοπτικές.

27. Συνδέει πράγματα και γεγονότα μεταξύ τους.

28. Αναδεικνύει τις σχέσεις και τη σημασία τους, παρά την αποξένωση από αυτές.

Δεν υπάρχουν κανόνες ως προς το πώς να γράφετε. Αργά ή γρήγορα θα ανακαλύψετε το προσωπικό σας σύστημα και ύφος. Εξάλλου, κανείς δεν πρόκειται να το διαβάσει, παρά μόνο εσείς. Σύντομα θα συνειδητοποιήσετε πόσο ομαλά θα φέρει τις αλλαγές που χρειάζεστε στη ζωή σας.

Photo: Author/Depositphotos

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

5 ερωτήσεις-οδηγοί για να δεις εάν αποδέχεσαι και αγαπάς ουσιαστικά τον εαυτό σου
Φτάσε στον πυρήνα της ύπαρξής σου και μεταμόρφωσε τη ζωή σου
Mικρά τραύματα: Πώς οι μικρές πληγές καθορίζουν τη ζωή σας

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση