, ,

18 πράγματα που αξίζει να βρείτε χρόνο να κάνετε ξανά

18 πράγματα που αξίζει να βρείτε χρόνο να κάνετε ξανά 1. Γράψτε με το χέρι, αντί να πληκτρολογείτε συνέχεια Η ψηφιακή επικοινωνία είναι σίγουρα

18 πράγματα που αξίζει να βρείτε χρόνο να κάνετε ξανά

18 πράγματα που αξίζει να βρείτε χρόνο να κάνετε ξανά

1. Γράψτε με το χέρι, αντί να πληκτρολογείτε συνέχεια

Η ψηφιακή επικοινωνία είναι σίγουρα πιο βολική, αλλά όχι απαραίτητα και πιο αποτελεσματική. Για παράδειγμα, ο γραφικός χαρακτήρας μπορεί να αποκαλύψει μία πτυχή της προσωπικότητας και μία ιδιαιτερότητα του ατόμου που γράφει, κάτι που τα πληκτρολογούμενα γράμματα σε μια οθόνη δεν θα μπορέσουν ποτέ να καταφέρουν.

2. Βρείτε χρόνο για να μην κάνετε τίποτα απολύτως

Παλαιότερα, οι άνθρωποι έκαναν διαλείμματα πίνοντας τσάι, καφέ ή απλά παίρνοντας έναν υπνάκο. Και αυτό δεν σήμαινε ότι σπαταλούσαν το χρόνο τους· το αντίθετο, περνούσαν ποιοτικό χρόνο που έκανε τις πιο κουραστικές πλευρές της ζωής τους λιγότερο στρεσογόνες και περισσότερο ανεκτές.

Advertisment

3. Σκεφτείτε πριν μιλήσετε, γράψετε, πράξετε

Ο σύγχρονος κόσμος φαίνεται να μας εξαναγκάζει να αποκρινόμαστε όσο πιο γρήγορα μπορούμε στα πάντα, αλλά υπάρχουν τόσα στοιχεία που αποδεικνύουν ότι αυτή η τακτική οδηγεί σε περιττές διαφωνίες, προβλήματα και καταστροφές. Όταν κάποιος συνηθίζει να παίρνει προσεκτικά χρόνο για να συλλογιστεί μια άποψη ή μια απόφαση, αποτελεί γι’ αυτόν σημάδι υψηλής νοημοσύνης.

4. Μαγειρέψτε για τη χαρά και την απόλαυση της ίδιας της μαγειρικής

Θα δείτε ότι είναι εξαιρετικά θεραπευτική, όταν δεν προσπαθείτε να τα ετοιμάσετε όλα γρήγορα και πρόχειρα, για να προλάβετε κάτι άλλο. Επιπροσθέτως, θα σας υπενθυμίσει πόσο χρόνο και προσπάθεια απαιτεί η προετοιμασία ενός καλού γεύματος και πόσο πρέπει να εκτιμάμε όσους το κάνουν με αγάπη και μεράκι.

5. Ντυθείτε καλύτερα απ’ ότι συνηθίζετε, χωρίς να υπάρχει κάποιος επίσημος λόγος

Αποτελεί έναν υπέροχο τρόπο να χρησιμοποιήσετε δημιουργικά το μυαλό σας, για να συνδυάζετε διαφορετικά πράγματα και για να τα δείτε από μια νέα και χρήσιμη οπτική γωνία. Άλλωστε, είναι σίγουρο ότι θα νιώσετε και καλύτερα με τον εαυτό σας.

Advertisment

6. Διαβάστε αληθινά βιβλία

Τα Ebooks μπορεί να είναι μια βολική επιλογή, αλλά υπάρχει μια μοναδική αίσθηση, όταν κρατάμε στα χέρια μας ένα αυθεντικό, καινούριο βιβλίο με ανέγγιχτες σελίδες και ακόμα και με κάποια μικρά λαθάκια.

7. Τηλεφωνήστε σε ένα φίλο/φίλη, χωρίς να θέλετε να πείτε κάτι συγκεκριμένο

Είναι απρόβλεπτο το πού θα οδηγήσει μια τέτοια συζήτηση. Συνήθως όμως, όπως και με τις συναντήσεις, αυτό το είδος αυθόρμητων συνομιλιών πάει καλύτερα απ’ όσο θα περιμένατε και είναι μάλιστα αρκετά απολαυστικές και ευεργετικές για την ψυχολογία σας.

8. Προσπαθήστε να αποσυνδέεστε ορισμένες φορές

Απενεργοποιήστε το κινητό σας, απομακρύνετε λάπτοπ και τάμπλετ. Αν αυτή η ιδέα σας τρομάζει, έχετε ακόμα μεγαλύτερη ανάγκη να το κάνετε από οποιονδήποτε άλλο.

9. Απολαύστε το δείπνο σας, ειδικά όταν τρώτε έξω

Κι όταν μιλάμε για απόλαυση δεν αναφερόμαστε τόσο στο ίδιο το φαγητό και το ποτό, αλλά στο χρόνο χαλάρωσης που σας προσφέρει αυτή η δραστηριότητα και στην αλληλεπίδραση με τους ανθρώπους που βγαίνετε ή τρώτε στο σπίτι. Είναι η κατάλληλη στιγμή για τις πιο όμορφες και ουσιώδεις συζητήσεις.

10. Καλλιεργήστε την καλλιτεχνική σας πλευρά

Ζωγραφίστε, φωτογραφίστε, γράψτε ένα ποίημα ή ένα βιβλίο. Είναι εξαιρετικά θεραπευτικές και καθαρτικές διαδικασίες.

11. Κάντε που και που παρέα με παιδιά

Η αθωότητα και η ανεμελιά τους θα αλλάξει κατά πολύ τον τρόπο που βλέπετε τα πράγματα στη ζωή.

12. Να είστε άμεσοι και στην ώρα σας

Η αργοπορία δεν είναι πια της μόδας. Δεν χρειάζεται να απαντάτε σε όλα άμεσα, αλλά όταν τουλάχιστον απαντάτε ή εμφανίζεστε μέσα σε λίγες ώρες και όχι μέρες, ωφελείτε όλους όσους εμπλέκονται σε αυτό.

13. Χτίστε πραγματικές σχέσεις και όχι ψηφιακές

Σίγουρα τα κινητά και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι χρήσιμα, αλλά οι άνθρωποι χάνουν πολλά από αυτά που θα τους προσέφερε η φυσική παρουσία και ο χώρος.

14. Ακούστε μουσική και μην κάνετε τίποτε άλλο εκείνη την ώρα

Όταν η μουσική δεν είναι ένας θόρυβος που συνοδεύει μια άλλη ασχολία, αλλά γίνεται βασική ψυχαγωγία, η στιγμή γίνεται μαγική και ανοίγει έναν νέο κόσμο έμπνευσης.

15. Χρησιμοποιήστε το τρένο που και που

Κάθε μέσο μεταφοράς που σας δίνει το περιθώριο να σκεφτείτε, να διαβάσετε ή να συλλογιστείτε, χρειάζεται να γίνει μέρος κάποιας δικής σας «τελετουργίας» στη ζωή. Σε αυτό τον επιπλέον χρόνο μπορείτε να φωτίσετε σκοτεινές πλευρές της σκέψης σας, να χαλαρώσετε και να μαζέψετε ψυχική ενέργεια για την υπόλοιπη μέρα.

16. Θέστε τον εαυτό σας ως προτεραιότητα, όταν είναι απαραίτητο

Η δουλειά, οι συνάδελφοι, οι φίλοι και η οικογένεια είναι σημαντικά, αλλά εσείς χρειάζεται πάνω απ’ όλα να διασφαλίσετε τη δική σας υγεία και ευτυχία, πριν μπορέσετε να βοηθήσετε εκείνους που θέλετε.

17. Κάντε περισσότερα σχέδια για το μέλλον

Είναι αισιόδοξο να έχετε πολλά πράγματα για τα οποία να ανυπομονείτε γενικά. Σας προσφέρει κίνητρα.

18. Μιλήστε περισσότερο

Αν κάναμε περισσότερες και πιο ανοιχτές συζητήσεις με τον κόσμο γύρω μας, θα είχαμε όλοι μεγαλύτερη κατανόηση και γνώση για τους συνανθρώπους μας.

Photo: Author/Depositphotos

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

5 ερωτήσεις-οδηγοί για να δεις εάν αποδέχεσαι και αγαπάς ουσιαστικά τον εαυτό σου
Φτάσε στον πυρήνα της ύπαρξής σου και μεταμόρφωσε τη ζωή σου
Mικρά τραύματα: Πώς οι μικρές πληγές καθορίζουν τη ζωή σας

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση