, , ,

7 είδη βήχα και τι μπορεί να σημαίνουν

Αλλεργία; Κρυολόγημα; Παλινδρόμηση; Ανεξαρτήτως αιτίας, υπάρχει ένας απλός λόγος πίσω από το σύμπτωμα αυτό: «Ο βήχας αποτελεί μηχανισμό προστασίας του οργανισμού σας, ο οποίος

7 είδη βήχα και τι μπορεί να σημαίνουν

Αλλεργία; Κρυολόγημα; Παλινδρόμηση; Ανεξαρτήτως αιτίας, υπάρχει ένας απλός λόγος πίσω από το σύμπτωμα αυτό: «Ο βήχας αποτελεί μηχανισμό προστασίας του οργανισμού σας, ο οποίος προσπαθεί να καθαρίσει την αναπνευστική σας οδό», εξηγεί ο Jonathan Parsons, γιατρός και διευθυντής της Κλινικής για τον βήχα του πολιτειακού Πανεπιστημίου του Οχάιο.

Αν και είναι αδύνατο να καταλαβαίνουμε πάντα το είδος του βήχα μόνο από το πώς ακούγεται, υπάρχουν κάποιες βασικές διαφορές που θα σας δώσουν κάποιες ενδείξεις για το τι μπορεί να συμβαίνει. Να λοιπόν πώς μπορείτε να διακρίνετε τι σημαίνει ο βήχας που σας ταλαιπωρεί:

Advertisment

7 είδη βήχα και τι μπορεί να σημαίνουν

Οπισθορρινική καταρροή

Ακούγεται σαν: ξηρός ή και υγρός βήχας. Προκαλείται από τη συσσώρευση βλέννας στο λαιμό σας (είτε λόγω αλλεργιών, είτε λόγω κρυολογήματος), που ενοχλεί τις απολήξεις των νεύρων, προκαλώντας βήχα. Άλλα φανερά συμπτώματα: ο βήχας χειροτερεύει το βράδυ και νιώθετε ένα ενοχλητικό γαργαλητό στο πίσω μέρος του λαιμού σας. Αν οφείλεται σε αλλεργία, μπορεί να έχετε επίσης φαγούρα στα μάτια και φτερνίσματα.

Διάγνωση και Θεραπεία: Αν υποπτεύεστε αλλεργία, δοκιμάστε αντιισταμινικά. Αλλά αν δεν λειτουργήσει αυτό μετά από δύο εβδομάδες, επισκεφτείτε έναν γιατρό, που μπορεί να σας παραπέμψει σε κάποιο ειδικό αλλεργιολόγο για ειδικές εξετάσεις. Αν οφείλεται σε εποχιακό κρυολόγημα, μπορείτε να δοκιμάσετε φυσικές θεραπείες όπως πλύσεις με φυσιολογικό ορό και υδρατμούς για να ανακουφιστείτε από τη συμφόρηση, αλλά αν ο βήχας επιμείνει για πάνω από μια εβδομάδα, δείτε έναν γιατρό, αφού μπορεί να είναι κάποιο βακτήριο που ίσως να απαιτεί αντιβιοτικά.

Άσθμα

Ακούγεται σαν: ξηρός βήχας που τελειώνει με λαχάνιασμα ή συριγμό. Τα άτομα που εμφανίζουν άσθμα έχουν φλεγμονή στην αναπνευστική οδό, που δυσκολεύει την αναπνοή, γι’ αυτό και προκαλείται βήχας. Άλλα εμφανή συμπτώματα: Ο βήχας χειροτερεύει το βράδυ ή κατά τη διάρκεια της γυμναστικής· σφίξιμο στο στήθος, λαχάνιασμα, κόπωση.

Advertisment

Διάγνωση και Θεραπεία: Για να εξεταστείτε για άσθμα, ο γιατρός σας θα σας προτείνει να κάνετε μια σπιρομέτρηση, μια εργαστηριακή εξέταση που ελέγχει τη ροή αέρα στους πνεύμονες. Για την αντιμετώπισή του, υπάρχουν δύο είδη φαρμακευτικής αγωγής: τα φάρμακα ταχείας ανακούφισης (βρογχοδιασταλτικά όπως η αλβουτερόλη, που διευκολύνει την αναπνοή άμεσα) και τα φάρμακα που λαμβάνονται καθημερινά για να ελέγχουν το άσθμα, όπως οι τροποποιητές (αναστολείς) λευκοτριενίων.

Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση

Ακούγεται σαν: ξηρός, σπασμωδικός βήχας. Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση είναι όταν τα οξέα ανεβαίνουν από το στομάχι σας στον οισοφάγο. Αποτελεί τη δεύτερη πιο κοινή αιτία του χρόνιου βήχα, σχεδόν το 40% των περιπτώσεων, σύμφωνα με μελέτη του 2006, δημοσιευμένη στο Nature.

Άλλα εμφανή συμπτώματα: Ο βήχας χειροτερεύει, όταν ξαπλώνετε ή αφού φάτε. Το πιο συνηθισμένο σύμπτωμα είναι όταν ο βήχας ξεκινά μόλις ξαπλώσετε το βράδυ στο κρεβάτι σας. Το 75% των ασθενών με γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση δεν έχουν κανένα άλλο σύμπτωμα πέρα από τον χρόνιο βήχα, αλλά μπορούμε να συμπεριλάβουμε σε κάποιες περιπτώσεις την αίσθηση καούρας και το βράχνιασμα.

Διάγνωση και Θεραπεία: Οι εξετάσεις περιλαμβάνουν ακτινογραφία της άνω πεπτικής οδού και μια γαστροσκόπηση. Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση θεραπεύεται με ειδική φαρμακευτική αγωγή που μειώνει την παραγωγή οξέων.

XΑΠ (χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια)

Ακούγεται σαν: Χρόνιος βήχας που επιμένει και προκαλείται από βλέννα, εμφανιζόμενος κυρίως το πρωί. Η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια περιλαμβάνει την χρόνια βρογχίτιδα και το εμφύσημα. Η κύρια αιτία είναι το κάπνισμα.

Άλλα εμφανή συμπτώματα: Ο βήχας μειώνεται καθώς περνά η μέρα. Λαχάνιασμα, ειδικά κατά τη διάρκεια της σωματικής άσκησης, συριγμός, κόπωση και σφίξιμο στο στήθος.

Διάγνωση και Θεραπεία: Ο γιατρός σας θα σας γράψει πνευμονολογικές εξετάσεις, όπως σπιρομέτρηση και ακτινογραφία. Η πάθηση θεραπεύεται με φάρμακα, όπως βρογχοδιασταλτικά και εισπνεόμενα στεροειδή. Η διακοπή του καπνίσματος είναι επίσης ζωτικής σημασίας. Σε ακραίες περιπτώσεις, χρειάζεται θεραπεία οξυγόνου.

Φαρμακογενής βήχας

Ακούγεται σαν: ξηρός βήχας. Μια ομάδα φαρμάκων, γνωστή ως αναστολείς ΜΕΑ (αναστολείς του μετατρεπτικού ενζύμου της αγγειοτασίνης) συνταγογραφούνται για να αντιμετωπίσουν την υπέρταση. Μπορεί να προκαλέσουν βήχα στο περίπου 20% των ασθενών.

Άλλα εμφανή συμπτώματα: Ο βήχας ξεκινά λίγες εβδομάδες μετά την έναρξη της φαρμακευτικής θεραπείας.

Διάγνωση και Θεραπεία: Μιλήστε με το γιατρό σας. Αν ο βήχας είναι ήπιος, μπορεί απλά να βοηθήσει το να αλλάξετε φάρμακο, αλλά αν είναι σοβαρός, το πιο πιθανό είναι να αλλάξει τελείως ο τύπος του φαρμάκου που λαμβάνετε.

Πνευμονία

Ακούγεται σαν: αρχικά είναι ένας ξηρός βήχας, ο οποίος μετά από λίγες μέρες μετατρέπεται σε υγρό με κίτρινη, πράσινη και με λίγο κόκκινη βλέννα.

Άλλα εμφανή συμπτώματα: Πυρετός, κρυάδες, δυσκολία στην αναπνοή, πόνος κατά την βαθιά αναπνοή ή κατά τη διάρκεια του βήχα.

Διάγνωση και Θεραπεία: Ο γιατρός σας μπορεί να διακρίνει συνήθως αν έχετε πνευμονία, εξετάζοντας το στήθος σας με ένα στηθοσκόπιο. Εντούτοις, θα σας ζητήσει ακτινογραφία και εξετάσεις αίματος, για να καθορίσει αν πρόκειται για ιό ή βακτήριο. Η θεραπεία για το τελευταίο είναι τα αντιβιοτικά. Αν είναι ιός, η μόνη θεραπεία είναι η ξεκούραση, τα αντιβηχικά και η κοτόσουπα.

Κοκκύτης

Ακούγεται σαν: ένας σοβαρός βήχας που επιμένει και τελειώνει με ένα σφύριγμα στο τέλος κατά την εισπνοή. Αν και αυτή η πάθηση ήταν εξαιρετικά σπάνια λόγω των εμβολίων που ξεκίνησαν τη δεκαετία του ’40, τώρα φαίνεται ότι εμφανίζεται όλο και περισσότερο- το 2012, περισσότερες από 48.000 περιπτώσεις αναφέρθηκαν, μόνο στις ΗΠΑ.

Άλλα εμφανή συμπτώματα: Τα πρώτα συμπτώματα μοιάζουν με εκείνα του κοινού κρυολογήματος: μπουκωμένη μύτη, πρησμένα μάτια που τρέχουν, πυρετό και βήχα. Αλλά μετά από μια εβδομάδα, εμφανίζονται τα κλασικά σημάδια του έντονου βήχα και είναι τόσο έντονα που μπορεί να προκαλέσουν έντονη τάση για εμετό.

Διάγνωση και Θεραπεία: Ο κοκκύτης διαγιγνώσκεται μέσω εξετάσεων αίματος και ακτινογραφίες. Θεραπεύεται με αντιβιοτικά.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Κακή αναπνοή: Οι αιτίες που την προκαλούν και οι τροφές που την καταπολεμούν
Προβλήματα στο έντερο: Πώς συνδέονται με τη νόσο του Πάρκινσον
Πόσο καθυστερεί την ανάπτυξη των παιδιών ο χρόνος μπροστά στις οθόνες
Καρκίνος: 7 πρωτοπόροι Έλληνες δημιουργούν εργαλείο AI που ανιχνεύει μεταστάσεις

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση