, ,

8 συνήθειες των εξαιρετικά παθιασμένων ανθρώπων

Συναντήσατε ποτέ κάποιον που αποπνέει αυτή την αύρα ενθουσιασμού, σιγουριάς και πληρότητας γιατί έχει βρει το σκοπό του, το πάθος του, το κάλεσμά του;

8 συνήθειες των εξαιρετικά παθιασμένων ανθρώπων

Συναντήσατε ποτέ κάποιον που αποπνέει αυτή την αύρα ενθουσιασμού, σιγουριάς και πληρότητας γιατί έχει βρει το σκοπό του, το πάθος του, το κάλεσμά του; Πώς νιώσατε δίπλα του; Νιώσατε αυτό το φως; Γιατί είναι φωτισμένοι αυτοί οι άνθρωποι… Εκπέμπουν το φως της δύναμης και της σιγουριάς που σου δίνεται απλόχερα όταν γνωρίσεις σε βάθος τον εαυτό σου, τα ταλέντα σου και ανακαλύψεις το σκοπό σου σε αυτή τη ζωή.

Συνήθως το πάθος ή ο σκοπός εκφράζεται μέσα από τις επαγγελματικές επιτεύξεις αλλά δεν είναι απαραίτητο. Το πάθος κάποιου μπορεί να είναι μια εθελοντική προσφορά, ένα χόμπι, μια σχέση ή οποιαδήποτε δραστηριότητα μέσα από την οποία νιώθει ότι βρήκε αυτό για το οποίο ήρθε σε αυτή τη ζωή.

Advertisment

Μερικές φορές μπορεί να τύχει τέτοιες δραστηριότητες να εξελιχτούν σε μια πολύ επιτυχημένη καριέρα. Είναι απίστευτο πως το πάθος δημιουργεί ευκαιρίες και ανοίγει πόρτες. Στην πραγματικότητα, το πάθος εμπλουτίζει όλη τη ζωή μας με τα ευχάριστα δώρα του. Όταν βρεις το πάθος σου η αίσθηση είναι παρόμοια με το όταν είσαι ερωτευμένος. Είσαι με τον άνθρωπο που αγαπάς και όλα γύρω σου εξαφανίζονται ή μένουν ακίνητα. Ακόμα και όταν είστε μακριά ο ένας από τον άλλο όλος ο κόσμος είναι φωτεινός και λαμπερός. Όλα φαίνονται καλύτερα και πιο εύκολα.

Αυτό συμβαίνει και όταν βρεις το πάθος σου στη ζωή, το κάλεσμά σου. Βιώνεις αυτή την ίδια αίσθηση χαράς, αισιοδοξίας και ζωντάνιας. Και όταν αυτό το κομμάτι της ζωή σου είναι τόσο εκπληκτικό δεν θα συμβιβαστείς με λιγότερα στα άλλα κομμάτια της. Είναι αυτό το μαγικό που συμβαίνει όταν βρεις το πάθος σου, όλη η ζωή σου φωτίζεται, ευκαιρίες εμφανίζονται από εκεί που δεν το περιμένεις και όλη σου η ζωή αλλάζει προς το καλύτερο.

Πολλές φορές έχω αναρωτηθεί πως αυτοί άνθρωποι μπορούν να είναι τόσο παθιασμένοι; Τι έχουν κάνει για να ανακαλύψουν το σκοπό και την ικανοποίηση στη ζωή τους;

Advertisment

Στην εργασία μου ως coach, έχω παρατηρήσει από πρώτο χέρι τις επιλογές και τα χαρακτηριστικά των ανθρώπων που ζουν το πάθος τους. Είναι απλοί άνθρωποι που δεν έχουν υπερφυσικές ικανότητες ή ικανότητες πέρα από αυτό που οι περισσότεροι άνθρωποι διαθέτουν. Αλλά έχουν μερικά κοινά ενδιαφέροντα χαρακτηριστικά και τα μοιράζομαι μαζί σας:

8 συνήθειες των εξαιρετικά παθιασμένων ανθρώπων

1. Είναι σε επαφή με τα βαθύτερα κίνητρα και τις βασικές τους αξίες

Οι παθιασμένοι άνθρωποι καταλαβαίνουν ότι το πάθος συνδέεται με τις βαθύτερες, εγγενείς επιθυμίες τους. Θέλουν να τους αγαπούν, να αισθάνονται ότι έχουν σκοπό, να εκφράζουν τον εαυτό τους ελεύθερα και άλλες τέτοιου είδους επιθυμίες. Όλοι έχουμε τις βασικές μας αξίες, εκείνες τις κατευθυντήριες αρχές που μας βοηθούν να πάρουμε σημαντικές αποφάσεις. Όταν είμαστε σε επαφή με αυτές τις επιθυμίες και αξίες, έχουμε ένα πλαίσιο για να καθορίσουμε και να ζήσουμε το πάθος μας αλλά και να είμαστε συνεπείς με τον εαυτό μας.

2. Παίρνουν ρίσκα

Οι παθιασμένοι άνθρωποι αναγνωρίζουν ότι το να κυνηγάς το πάθος σου μπορεί να είναι παρακινδυνευμένο μερικές φορές. Όμως πολύ λίγα πράγματα στη ζωή έρχονται με εγγύηση. Αν έχεις κάνει την έρευνά σου και τις δοκιμές σου σχετικά με αυτό που θες να κάνεις, σε κάποιο σημείο της διαδρομής πρέπει να κάνεις το άλμα της πίστης. Τίποτα εκπληκτικό δεν συνέβη ποτέ στη ζωή χωρίς να γίνει αυτό το άλμα. Πολύ απλά αν δεν σπάσεις τα αυγά ομελέτα γίνεται;

3. Αντέχουν την αβεβαιότητα και την ταλαιπωρία

Η ανάληψη ρίσκων είναι πολλές φορές δυσάρεστη και αποθαρρυντική και σίγουρα προκαλεί ξεβόλεμα. Ανεξάρτητα από το πόσο επιμελής είσαι, η ταλαιπωρία και η αβεβαιότητα αποτελούν μέρος της ανάληψης ρίσκων. Οι παθιασμένοι άνθρωποι πρέπει να πάρουν κάποιες δύσκολες αποφάσεις, όπως το να κάνουν επιλογές που δεν αρέσουν στους άλλους, να πουν αντίο σε μέρη ή συνήθειες της παλιάς τους ζωής, να προκαλέσουν τον εαυτό τους να κάνουν κάτι καινούργιο. Αλλά καταλαβαίνουν ότι αυτό είναι μέρος της διαδικασίας και αναλαμβάνουν δράση ακόμη και αν νιώθουν δυσφορία.

4. Ξέρουν να βάζουν προτεραιότητες

Οι παθιασμένοι άνθρωποι κατανοούν τη δέσμευση τους στο όνειρό τους. Για να ζήσεις το πάθος σου, πρέπει να εστιάσεις σε αυτό με σαφήνεια και να το ζήσεις πλήρως. Δεν μπορείς να το κάνεις αυτό εάν είσαι μοιρασμένος σε πολλά διαφορετικά μέτωπα. Οι παθιασμένοι άνθρωποι επικεντρώνονται στα πιο σημαντικά πράγματα στη ζωή τους και αφήνουν πίσω άλλα λιγότερα σημαντικά ακόμα και αν κάποια από αυτά τους αρέσουν και τα απολαμβάνουν.

5. Αναγνωρίζουν και δράττουν τις ευκαιρίες

Το πάθος δημιουργεί ευκαιρίες και οι παθιασμένοι άνθρωποι έχουν πάντα τα μάτια τους ανοιχτά για κάθε είδους ευκαιρίες οι οποίες θα μπορούσαν να διευρύνουν την εμπειρία τους και να τους αποφέρουν περισσότερα. Επίσης κατανοούν πως το μονοπάτι του πάθους τους συνήθως δεν είναι ομαλό και έτσι επιτρέπουν στους εαυτούς τους να απολαμβάνουν τις παρακάμψεις και τις διαθέσιμες επιλογές γιατί ποτέ δεν ξέρεις που θα σε οδηγήσει μια παράκαμψη.

6. Περιμένουν θετικά αποτελέσματα

Οι παθιασμένοι άνθρωποι περιμένουν να δουλέψουν τα πράγματα προς όφελός τους. Έχουν τη στάση ότι “αυτό ή κάτι καλύτερο” θα συμβεί γι ‘αυτούς. Επειδή αγαπούν αυτό που κάνουν, έχουν μια θετική προσδοκία για το πού θα τους πάει το πάθος τους. Ακόμη βλέπουν τις αποτυχίες ως μέρος του ταξιδιού τους και αφορμή για βελτίωση.

7. Περιβάλλουν τον εαυτό τους με τους σωστούς ανθρώπους

Οι παθιασμένοι άνθρωποι καταλαβαίνουν πόσο πολύτιμο είναι να είσαι γύρω από υποστηρικτικούς, εμπνευσμένους, ομοϊδεάτες. Έχουν μάθει να απομακρύνονται από ανθρώπους μίζερους και φοβικούς που τους αποστραγγίζουν και να συνδέονται με άλλους που υποστηρίζουν το όραμά τους και τη χαρά τους για τη ζωή. Έχουν μέντορες και

8. Απολαμβάνουν το ταξίδι

Ζώντας μια παθιασμένη ζωή δεν είναι να φτάσεις σε κάποιο επιθυμητό αποτέλεσμα ή προορισμό. Είναι για να απολαύσεις κάθε λεπτό αυτής της πολυτάραχης διαδρομής. Ρώτα κάποιον που είναι ενθουσιώδης και παθιασμένος με αυτό που κάνει και θα δεις ότι η διαδικασία του να κάνει αυτό που αγαπά είναι πολύ πιο συναρπαστική από την επίτευξη του αποτελέσματος.

Η συγκίνηση της επιτυχίας είναι βραχύβια, αλλά η χαρά της επιδίωξης διαρκεί μια ζωή…

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Αλεξιθυμία | Πώς είναι να ζεις όταν δεν μπορείς να ξεχωρίσεις τα συναισθήματά σου;
5 ερωτήσεις-οδηγοί για να δεις εάν αποδέχεσαι και αγαπάς ουσιαστικά τον εαυτό σου

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση