,

Φόβος: Πάρ’ τον στα σοβαρά, για να μπορείς να γελάς και να χαίρεσαι περισσότερο

«Γι’ αυτό ίσως ο φόβος να είναι το μόνο που θρέφει την ύπαρξη του Κακού στον κόσμο, ίσως ο ίδιος να είναι το μόνο

Φόβος: Πάρε τον στα σοβαρά, για να μπορείς να γελάς και να χαίρεσαι περισσότερο

«Γι’ αυτό ίσως ο φόβος να είναι το μόνο που θρέφει την ύπαρξη του Κακού στον κόσμο, ίσως ο ίδιος να είναι το μόνο Κακό που υπάρχει και μάχεται το Καλό».

Ακόμη και πριν γεννηθούμε ο φόβος μας έθιγε. Ας πάρουμε όμως, τα πράγματα από την αρχή. Ακόμη στην κοιλιά της μάνας, μπορούμε και «ακούμε», νιώθουμε και συλλέγουμε πληροφορίες. Θα είναι καλά το παιδί; θα γεννηθεί με υγεία; θα τα καταφέρω να είμαι καλή μητέρα ή ανάλογα καλός πατέρας; Πως θα τα βγάλουμε πέρα;

Advertisment

Κι έφτασε η μεγάλη μέρα της γέννησής μας. Είναι ένα μεγάλο μεταβατικό στάδιο και αυτό. Για φανταστείτε το λίγο˙ από την ασφάλεια της κοιλιάς της μάνας, βρισκόμαστε ξαφνικά σε ένα εντελώς διαφορετικό περιβάλλον, όπου χρειάζεται να αναπνεύσουμε ,να αλλάξουμε περιβάλλον από υγρό σε αέρα, ξεκινώντας την πρώτη μας αναπνοή συνήθως ανάποδα με μια μικρή σφαλιάρα και κλαίγοντας.

Εάν υπολογίσει κανείς και το αρχέγονο συναίσθημα του φόβου των πρώτων ανθρώπων στη προσπάθεια τους για επιβίωση, αντιλαμβάνεται ότι, μέρος αυτής της ενέργειας του φόβου την φέρουμε εντός μας, στα κύτταρα μας. Ενδιαφέρων έχει, η ανακάλυψη επιστημόνων που αναφέρονται στην κληρονομικότητα μέχρι και 13 γενεών πίσω, που αφορούν μεταξύ άλλων και φόβους. Φόβους, που τους φέρουμε χωρίς να είχαμε ποτέ οι ίδιοι προσωπική εμπειρία που να μας είχε επηρεάσει. Μεγάλο το θέμα λοιπόν.

Μπορούμε να αποδείξουμε ότι ο φόβος υπάρχει μέσα μας, παίζοντας και αυτός τον ρόλο του στη ζωή μας; Αυτό, εάν θέλετε, είναι το 1ο βήμα ενάντια στο φόβο. Η αποδοχή της ύπαρξής του φόβου. Η αποδοχή του τι μας συμβαίνει, είναι ένα από βασικά κλειδιά για όλα τα πράγματα στη ζωή μας. Και όπως έχω ξαναγράψει, η αποδοχή είναι η αρχή και όχι το τέλος! Αποδοχή δεν είναι μόνο μια παθητική κατάσταση, όπως πολλοί άνθρωποι νομίζουν, αλλά και μια ενεργητική. Αποδέχομαι ενεργητικά σημαίνει ότι, αφού το αναγνώρισα θα ψάξω να βρω τι μπορώ να κάνω για αυτό! Αποδέχομαι σημαίνει ότι, νίκησα ήδη ένα μέρος του φόβου μου, που δεν με άφηνε ούτε να τον δω.

Advertisment

Αφού αντιληφθεί κάποιος ότι έχει φόβους, θα του ήταν πολύ χρήσιμο να εντοπίσει και να αναγνωρίσει ποιοι είναι αυτοί με όση μεγαλύτερη ακρίβεια μπορεί, (το μεγαλύτερο ποσοστό των ανθρώπων που έρχομαι σε επαφή, άλλο νομίζει ότι φοβάται και άλλο φοβάται τελικά. Θέλει ερωτήσεις, βοήθεια για να ξεσκεπάσει τους φόβους του.)

Τι γίνεται όμως όταν κάποιος αναγνωρίσει ότι έχει φόβους; Έχει κάνει ήδη ένα σημαντικό βήμα. Από εδώ και ύστερα, είναι χρήσιμο να κάνει αυτοπαρατήρηση σε μεγαλύτερο βάθος εντοπίζοντας τον βαθμό που οι φόβοι ή οι φοβίες επηρεάζουν τη ζωή του. Τον σταματούν συχνά; Δυσκολεύουν την καθημερινότητα του; ( στην εργασία του, στη σχέση του κλπ) Έχει πάψει να ονειρεύεται; Θυμώνει συχνά; (πολύ συχνά πίσω από κάποιο θυμό κρύβεται κάποιος φόβος). Θέλει να κάνει βήματα, να βγει από τη ζώνη ευκολίας – συνήθειάς του αλλά δεν τολμά; Τα ερωτήματα είναι πολλά και για τον καθένα από εμάς συγκεκριμένα και διαφορετικά. Αφού κάθε άνθρωπος είναι μοναδικός και το ίδιο γεγονός το βιώνεται ξεχωριστά.

Έστω λοιπόν, ότι κάποιος έφτασε σε ένα συμπέρασμα σε σχέση με τα παραπάνω και πλέον σκέφτεται τι να κάνει για να διαχειριστεί τους φόβους του. Εδώ, η πρότασή μου προκύπτει τόσο από προσωπικά μου βιώματα, όσο και από την γνώση και την εμπειρία που απέκτησα μέσα από την προσωπική μου εκπαίδευση.
Σίγουρα έχετε ακούσει φράσεις τύπου «δες το μεγαλύτερο φόβο σου κατάματα, αντιμετώπισέ τον και μετά θα είσαι ελεύθερος». Ε, λοιπόν η πρόταση μου είναι ΜΗΝ το κάνετε αυτό! Ναι σωστά διαβάσατε. Δεν είναι τυπογραφικό λάθος.

Μην αντιμετωπίζετε τους φόβους σας μόνοι σας, κυρίως όταν μιλάμε για τον μεγαλύτερο φόβο σας. Είναι τόσο ύπουλος εχθρός ο φόβος και τόσο πονηρός, που τα ποσοστά επιτυχίας (σε ότι αφορά το μεγαλύτερο φόβο) χωρίς γνώση, εργαλεία και μέθοδο είναι μονοψήφια έως ανύπαρκτα. Το ποσοστό που καταφέρνει να αντιμετωπίσει και να βγει με μικρές πληγές από αυτή τη διαδικασία είναι περίπου το 3% με 5%. Δυστυχώς, μας παρουσιάζουν μόνο εκείνους που τα κατάφεραν, ποιος όμως μιλά για αυτούς που «κάηκαν» burn out;

Ωραία τα μεγάλα λόγια αλλά εμάς μας νοιάζει η χρησιμότητα! Μπράβο σε αυτούς που τα κατάφεραν, αλλά εμένα με συγκλονίζει το 95-97%, ένα μεγάλο ποσοστό ανθρώπων που ενώ θα μπορούσε να τα καταφέρει , δεν ήξερε το πώς. Θέλει μέθοδο, γνώση, στρατηγική, επιμονή, εργαλεία, εμπειρία και πάθος για τη νίκη!

Τι μπορεί να κάνει κάποιος εν τέλει;

-Πάρτε πληροφορίες και αντλήστε γνώση! Η γνώση είναι δύναμη και τη δύναμη την χρειάζεσαι για να αντιμετωπίσεις το φόβο!

-Απευθυνθείτε σε ειδικούς που έχουν μέθοδο και αποτελέσματα μετρήσιμα! Επενδύστε σε εσάς, γιατί όσο εσείς εξελίσσεστε, όλα θα τα γίνουν καλύτερα!

-Διαβάστε βιβλία με ανάλογη θεματολογία!

-Δείτε βίντεο παρακίνησης για να ενισχυθεί το θάρρος σας!
* Σήμερα με την τεχνολογία και το internet ο κόσμος έχει έρθει πιο κοντά στη πληροφορία.

-Πηγαίνετε σε ανάλογα σεμινάρια!

-Κάντε παρέα με ανθρώπους που είναι σε καλύτερο επίπεδο από εσάς σε σχέση με τους φόβους!

Ο φόβος είναι ίσως ο μεγαλύτερος εχθρός του ελεύθερου ανθρώπου. Είναι εργαλείο στα χέρια κάποιων που φροντίζουν να τον αναπαράγουν για να μπορούν να εξουσιάζουν. Πάρε τον φόβο στα σοβαρά για να οδηγείς τη ζωή σου εσύ και όχι αυτός! Και κάπως έτσι θα γελάς και θα χαίρεσαι περισσότερο!

Μια ζωή με λιγότερους φόβους είναι μια ζωή πιο κοντά στην ελευθερία και την ευτυχία. Μπορείς!

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Mικρά τραύματα: Πώς οι μικρές πληγές καθορίζουν τη ζωή σας
Ο Σκαντζόχοιρος που ήθελε | Ένα βιβλίο για την ανακάλυψη του εαυτού και την αναμέτρηση με τη μοναξιά
Ανάμεσα σε βαμπίρ: Ποιοι σας κλέβουν την ενέργεια; Αναγνωρίστε τους και νικήστε τους
Να ακούτε δύο φορές περισσότερο απ’ ό,τι μιλάτε

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση