Μαγικό, μυρωδάτο, τολμηρό γιορτινό… πορτοκαλί

Η μυρωδιά του μας ταξιδεύει στα Χριστούγεννα των παιδικών μας χρόνων και το χρώμα του στα ηλιοβασιλέματα ελληνικών νησιών αλλά και στο αναμμένο τζάκι

Μαγικό, μυρωδάτο, τολμηρό γιορτινό… πορτοκαλί

Η μυρωδιά του μας ταξιδεύει στα Χριστούγεννα των παιδικών μας χρόνων και το χρώμα του στα ηλιοβασιλέματα ελληνικών νησιών αλλά και στο αναμμένο τζάκι ενός άγριου χειμώνα. Ο Φρανκ Σινάτρα χαρακτήρισε το πορτοκαλί ως ευτυχισμένο χρώμα, ενώ ο Ρώσος καλλιτέχνης Wassily Kandinsky περιγράφει το πορτοκαλί ως «κόκκινο που ήλθε κοντά στην ανθρωπότητα μαζί με το κίτρινο».

Χρώμα και καρπός είναι πρωταγωνιστές της γιορτινής ατμόσφαιρας, η οποία μας αφήνει την επίγευση και οπωσδήποτε το άρωμα του πορτοκαλιού. Μελομακάρονα, γαλοπούλες, βασιλόπιτες αναδύουν τη φρεσκάδα του και μαζί με τη γλυκιά οξύτητά του, την κάνουν μια ακόμη μοναδική χριστουγεννιάτικη ανάμνηση…

Advertisment

Και όχι μόνο. Το πορτοκαλί αποτελεί ιερό χρώμα για πολλές ανατολικές θρησκείες. Οι Ινδουιστές και Βουδιστές μοναχοί φορούν πορτοκαλί ενδυμασία, ενώ στον Ινδουισμό το πορτοκαλί αντιπροσωπεύει τη φωτιά και την αγνότητα. Χρώμα και καρποί συνδέονται στενά καθώς από την αγγλική λέξη για το φρούτο (orange) προήλθε και η λέξη για το χρώμα. Το Colorscope, βραβευμένη σειρά που διερευνά την αντίληψή μας για το χρώμα και τη χρήση του σε διαφορετικούς πολιτισμούς, μας λέει πολλά και εντυπωσιακά για το χρώμα του πορτοκαλιού.

Σύμβολο αγάπης και καρποφορίας

Το πορτοκάλι θεωρείται από μερικούς ως το πιο ζεστό από όλα τα χρώματα, το πιο αφηρημένο και διασκεδαστικό χρώμα, λέει ο Leatrice Eiseman, εκτελεστικός διευθυντής του Ινστιτούτου Pantone Color. Τα πορτοκάλια και τα άνθη πορτοκαλιού έχουν θεωρηθεί ιστορικά σύμβολα αγάπης και καρποφορίας, προσθέτει ο ίδιος. «Αυτή η πίστη ξεκίνησε από την αρχαιότητα, καθώς θεωρήθηκε ως το χρώμα που αντικατοπτρίζει την αγάπη, τόσο τη γήινη όσο και την ουράνια. Οι ελληνικές μούσες φορούσαν πορτοκαλί, όπως και ο Bacchus, ο παγανιστικός θεός της Ρωμαϊκής εποχής» δηλώνει ο Eiseman. «Σε γενικές γραμμές, ένα χρώμα που αποδίδεται σε έναν θεό διαιωνιζόταν την ελπίδα και την πίστη της αθανασίας», τονίζει.

Το πορτοκαλί είναι επίσης το χρώμα της φωτιάς – της λιωμένης λάβας που εκρήγνυται από τα ηφαίστεια και την αργή καύση του ξύλου. Η ανακάλυψη της φωτιάς ήταν καθοριστική για την πορεία της ανθρωπότητας. Το πορτοκαλί χρώμα δεν ήταν άμεσα διαθέσιμο στην αγορά μέχρι να το επιτρέψει η τεχνολογία και οι πορτοκαλί βαφές να μπορούν παραχθούν χημικά. Κι αυτό έγινε μετά τον 20ό αιώνα. Για το λόγο αυτό, έγινε πολύ επιθυμητό χρώμα.

Advertisment

Χρώμα-φαβορί στο θέατρο

“Οι πρώτες χρήσεις του 20ού αιώνα ήταν περισσότερο για θεατρικούς σκοπούς από οτιδήποτε άλλο. Ήταν ένα μεγάλο φαβορί για θεατρικά και χορευτικά προγράμματα, στη σκηνή, στο κοστούμι”, αναφέρει ο εκτελεστικός διευθυντής του Ινστιτούτου Pantone Color. Ο Σεργκέι Διαγιλίλεφ, ο ιδρυτής της Ballets Russes, χρησιμοποίησε πορτοκαλί αρώματα σε κοστούμια και σκηνές στις αρχές της δεκαετίας του 1900. Αντίθετα, μόλις οι πορτοκαλί βαφές έγιναν εύκολα διαθέσιμες, το χρώμα έγινε πλέον προσιτό.

Τον τελευταίο καιρό, το πορτοκάλι έχει υιοθετηθεί ως «χρώμα τόλμης» από διάφορες οργανώσεις και σωματεία.
Υπάρχει η Wear Orange, ένας συνασπισμός 200 και πλέον μη κερδοσκοπικών οργανισμών που απαιτούν ασφάλεια πυροβόλων όπλων. «Το πορτοκαλί είναι ένα φωτεινό, τολμηρό χρώμα που απαιτεί να το δούμε», λέει ο ιστοχώρος του Wear Orange. «Το πορτοκάλι εκφράζει τη συλλογική μας ελπίδα ως έθνος – μια ελπίδα για ένα μέλλον απαλλαγμένο από τη βία με όπλα».

Η Οντότητα των Ηνωμένων Εθνών για την Ισότητα των Φύλων και την Ενδυνάμωση των Γυναικών, γνωστή και ως ΟΗΕ Γυναικών, χρησιμοποίησε το χρώμα ως θέμα που διεξάγεται σε όλη την παγκόσμια εκστρατεία για την πρόληψη και τον τερματισμό της βίας κατά των γυναικών και των κοριτσιών. «Αυτό το χρώμα υιοθετήθηκε ως σύμβολο ενός φωτεινότερου μέλλοντος, απαλλαγμένο από τη βία κατά των γυναικών και των κοριτσιών» δήλωσε ο εκπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών Sharon Grobeisen.

Δυναμικό και… διαχρονικό

Το Fashion Institute of Technology’s Petitt πιστεύει ότι το πορτοκαλί συνδέεται με τον εσωτερικό μαγνητισμό και υποστηρίζει ότι οι ντροπαλοί άνθρωποι δεν φορούν πορτοκαλί. Αντίθετα εκείνοι που το επιλέγουν επιθυμούν να βρίσκονται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος. «Εάν είστε κατάθλιψη και πηγαίνετε στη ντουλάπα σας, πιθανότατα δεν πρόκειται να επιλέξετε ένα πορτοκαλί φόρεμα για να φορέσετε», αναφέρει χαρακτηριστικά το Ινστιτούτο.

Θεωρείται επίσης ένα μεταβατικό χρώμα επειδή συνδέεται με την αλλαγή της εποχής. Ο ψυχολόγος της μόδας και ο blogger Shakaila Forbes-Bell είπαν ότι το χρώμα έχει κερδίσει μεγάλο ενδιαφέρον τα τελευταία χρόνια. Μάλιστα είναι από τα χρώματα φαίνεται ότι αντέχουν στο χρόνο και μένουν πάντα εδώ.

Ντίνα Διονυσοπούλου – Δημοσιογράφος / Photo: Author/Depositphotos

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Masterclass EN.ATZ. (1200 x 628 px)
Ανώνυμο σχέδιο (13)
7 Δώρα με νόημα που μπορείτε να κάνετε στα παιδιά σας αυτά τα Χριστούγεννα
Fb_post_25_years-01

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση