Πώς να σταματήσεις τη «φασαρία» μέσα στο μυαλό σου

Οι πιο πολλοί άνθρωποι μέσα στο μυαλό τους παρατηρούν μια φασαρία. Μια οχλαγωγία. Σαν να βρίσκεσαι στην Ομόνοια. Σαν να βρίσκεσαι στο κέντρο μιας

Πώς να σταματήσεις τη «φασαρία» μέσα στο μυαλό σου

Οι πιο πολλοί άνθρωποι μέσα στο μυαλό τους παρατηρούν μια φασαρία. Μια οχλαγωγία. Σαν να βρίσκεσαι στην Ομόνοια. Σαν να βρίσκεσαι στο κέντρο μιας πόλης που δεν κινείται τίποτα. Το μόνο που παρατηρείς είναι κόρνες, εντάσεις, φωνές, φρεναρίσματα, εκκινήσεις, χάος! Αυτή η πόλη, αυτή η χαοτική πόλη, συνήθως βρίσκεται στα περισσότερα μυαλά εκεί πέρα έξω, στα περισσότερα κεφάλια. Με αποτέλεσμα να στερεί την δημιουργικότητα, την χαρά, την επιτυχία, τα όνειρα αυτών των ανθρώπων.

Ήμουν ένας από αυτούς τους ανθρώπους. Ήμουν ένας άνθρωπος που δεν μπορούσα να κοιμηθώ το βράδυ. Γύρναγα σαν σουβλάκι, γύρω γύρω, και δεν μπορούσα να κοιμηθώ. Γιατί; Γιατί αυτή η φασαρία αν δεν μάθεις να την ελέγχεις, αν δεν την βγάλεις από το μυαλό σου, δεν είναι διαχειρίσιμη. Ή, αν γίνει διαχειρίσιμη, είναι για ένα πολύ μικρό χρονικό διάστημα.

Advertisment

Θυμάμαι όταν ξεκίνησα να δουλεύω μέσα από το σπίτι, όταν σταμάτησα να είμαι υπάλληλος και πήρα την απόφαση να γίνω επιχειρηματίας. Ξεκίνησα να δουλεύω από το σπίτι. Τα πρώτα δύο χρόνια ήταν πάρα πολύ δύσκολα. Γιατί; Γιατί ενώ δεν δούλευα καθόλου νόμιζα ότι δούλευα πολύ. Έμπαινα λίγο στο Facebook, έπαιζα λίγο με το σκυλάκι, άνοιγα μια εικόνα, απαντούσα σε κάποιο μήνυμα, σήκωνα το τηλέφωνο, έμπαινε κάποιος στο δωμάτιο, με αποτέλεσμα να μην δουλεύω καθόλου.

Πήγα λοιπόν στην manager μου τότε και της είπα νευριασμένος “Μα έχω δουλέψει τόσες πολλές ώρες και δεν έχω κανένα αποτέλεσμα”.
Ήμουν πάρα πολύ οξύθυμος και το μόνο που έκανα ήταν να τσακώνομαι και να χαλάω τις σχέσεις μου με τους άλλους ανθρώπους. Η manager γύρισε ήρεμη και μου είπε: “Μπορείς σε παρακαλώ, να καταγράψεις για μία εβδομάδα ακριβώς τι κάνεις, πότε το κάνεις, πόσο το κάνεις;” “Βεβαίως” της απάντησα.

Γιατί εγώ ήθελα να της αποδείξω ότι δουλεύω ενώ αυτό που μου έχει πει δεν δουλεύει, δεν είναι λειτουργικό και συνεπώς είναι λάθος. Είχα αυτή τη νοοτροπία. Κοιτούσα να βγάλω τους άλλους λάθος και όχι να ζήσω τα δικά μου όνειρα. Αν το κάνεις, σταμάτα να το κάνεις, δεν με οδήγησε πουθενά. Όχι, μάλλον με οδήγησε…. Πιο κάτω από τον πάτο. Ανακάλυψα ότι υπάρχει πιο κάτω πάτος από τον πάτο.

Advertisment

Τότε λοιπόν τα έγραψα αυτά κάτω και της τα έδωσα. Τα είδε λοιπόν και μου είπε “Μα εσύ δεν έχεις δουλέψει εδώ ούτε 3 ώρες”. Και μετά από πάρα πολύ καιρό βλέπω κάτι πάρα πολύ όμορφο σε μια εκπαίδευση που έκανα στην Αμερική που λέει “Αν θέλεις να χάσεις 3 ώρες από την ζωή σου μπες 20 λεπτά στο Facebook”.

Έτσι λοιπόν τι χρειάζεται να κάνεις στην καθημερινότητα σου ώστε να σταματήσει αυτή η φασαρία που υπάρχει μέσα στο μυαλό σου; Η φασαρία λοιπόν τι είναι; Είναι πάρα πολλά πράγματα μαζί που γεμίζουν το κεφάλι σου είτε γιατί δεν δίνεις αρμοδιότητες στους άλλους ανθρώπους, είτε γιατί δεν βάζεις προτεραιότητες, είτε γιατί δεν έχεις γνώσεις για κάποια πράγματα, είτε γιατί δεν έχεις ενδυναμώσει τον εαυτό σου για να καταφέρνει κάποια πράγματα, είτε γιατί δεν έχεις στρατηγικές για να κάνεις τα συγκεκριμένα πράγματα…

Τι χρειάζεται λοιπόν να κάνεις; Χρειάζεται αυτή την φασαρία, όσο μπορείς, να την καταγράψεις σε ένα χαρτί. Ξέρω ότι κάποιες φορές δεν καταγράφεται ούτε σε κάμερα. Ούτε και αν μας έβαζαν καλώδια για να την καταγράψουν. Παρ’ όλα αυτά χρειάζεται να προσπαθήσεις.

Δεύτερο βήμα: Θέλω να κάνεις ένα βήμα την φορά. Δηλαδή, θα αρχίσεις να αφαιρείς κάτι μικρό. Θα γράψεις τι πρέπει να κάνεις στην καθημερινότητα σου. Πρέπει να μαγειρέψεις, πρέπει να φας, πρέπει να πληρώσεις τους λογαριασμούς σου, πρέπει να βγεις με έναν φίλο σου, πρέπει να κάνεις το χόμπι σου, πρέπει να κάνεις την ζωγραφική σου, ότι πρέπει να κάνεις. Όλα τα άλλα από αυτά που πρέπει να κάνεις καταλαβαίνεις ότι είναι άχρηστα. Άρα λοιπόν, θα πρέπει να αφαιρείς κάθε φορά και κάτι μικρό.

Όταν θα το κάνεις για έναν μήνα, δύο μήνες, και εξοικειωθείς με αυτή την κατάσταση, το επόμενο θα είναι να αφαιρείς κάτι μεγαλύτερο και μεγαλύτερο και μεγαλύτερο. Και μετά θα αφαιρείς και περισσότερα και περισσότερα και περισσότερα. Φαντάσου το σαν ένα φαράσι, όπου το φαράσι από τι αποτελείται; Από άπειρα μικροσκοπικά σωματίδια. Όταν αρχίσεις και βγάζεις σιγά σιγά αυτά τα μικροσωματίδια ξαφνικά το φαράσι θα λάμψει. Και όταν λάμψει το μυαλό σου τότε θα αποκτήσεις πρόσβαση στην απεριόριστη δύναμη που έχεις, την δημιουργικότητα και όλα αυτά τα ταλέντα σου.

Έτσι λοιπόν το επόμενο βήμα που χρειάζεται να κάνεις είναι να εξασκηθείς σε αυτό, να επιμείνεις σε αυτό και να αρχίζεις να ψάχνεις ταλέντα και δεξιότητες που γενικότερα έχεις. Τώρα μπορεί να μην τα βλέπεις αλλά θα δεις ότι θα αρχίσουν να εμφανίζονται.

Η ερώτηση μου για εσένα είναι η εξής: Ποιο είναι το πρώτο πράγμα που θα κοιτάξεις να αφαιρέσεις;

Και να θυμάσαι… Κάθε λεπτό, κάθε στιγμή, να ζεις με Πάθος!

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Αποκτήστε αυτά που θέλετε ενώ εκτιμάτε αυτά που έχετε
5 ερωτήσεις-οδηγοί για να δεις εάν αποδέχεσαι και αγαπάς ουσιαστικά τον εαυτό σου

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση