, , , ,

Χάστε βάρος με τη μυρωδιά του ελαιόλαδου

Το ελαιόλαδο έχει ορισμένες μοναδικές ιδιότητες οι οποίες ενεργοποιούν τη διαδικασία απώλειας βάρους με τρόπους που άλλες τροφές, πλούσιες σε μονοακόρεστα λιπαρά και ελαϊκό

Χάστε βάρος με τη μυρωδιά του ελαιόλαδου

Το ελαιόλαδο έχει ορισμένες μοναδικές ιδιότητες οι οποίες ενεργοποιούν τη διαδικασία απώλειας βάρους με τρόπους που άλλες τροφές, πλούσιες σε μονοακόρεστα λιπαρά και ελαϊκό οξύ, δεν μπορούν να κάνουν (παρόλο που το ελαιόλαδο είναι μία από τις πλουσιότερες διατροφικές πηγές και των δύο).

Μια πρωτοποριακή μελέτη που πραγματοποιήθηκε στη Γερμανία εξέπληξε τους διατροφολόγους σε όλο τον κόσμο, όταν έδειξε ότι η μυρωδιά του ελαιόλαδου βοηθά τους ανθρώπους να νιώθουν πιο χορτάτοι και ενστικτωδώς να καταναλώνουν λιγότερες θερμίδες μέσα στην ημέρα. Στην έρευνα συμμετείχαν 120 άτομα, που χωρίστηκαν σε τέσσερις ομάδες, οι οποίες έτρωγαν ή σκέτο γιαούρτι ή γαούρτι με ελαιόλαδο ή κραμβέλαιο, ή βούτυρο, ή λαρδί. Μετά από μήνες, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα μέλη της ομάδας που έτρωγαν γιαούρτι με ελαιόλαδο παρουσίαζαν πολύ υψηλότερα επίπεδα σεροτονίνης, της ορμόνης που αυξάνει την αίσθηση του κορεσμού και της ευτυχίας.

Advertisment

Η ίδια ομάδα επίσης κατανάλωνε μέσα στην ημέρα λιγότερες θερμίδες απ’ ότι οι υπόλοιπες τρεις ομάδες, εξισορροπώντας ασυνείδητα τις επιπλέον θερμίδες στο γιαούρτι. Συγκριτικά, τα μέλη της ομάδας που έτρωγαν γιαούρτι με κραμβέλαιο, το οποίο είναι πλούσιο σε μονοακόρεστα λιπαρά, δεν παρουσίασαν αυξημένα επίπεδα σεροτονίνης, κατανάλωναν περισσότερες θερμίδες κατά τη διάρκεια της ημέρας και πήραν βάρος στους τρεις μήνες της έρευνας.

Έκπληκτοι από τα αποτελέσματα, οι ερευνητές επανέλαβαν την έρευνα εστιάζοντας στο άρωμα και όχι στη γεύση. Οι εθελοντές χωρίστηκαν σε δύο ομάδες και συνέχισαν να τρώνε γιαούρτι, το οποίο στη μία περίπτωση ήταν σκέτο, ενώ στην άλλη εμπλουτισμένο με άρωμα ελαιόλαδου. Το αποτέλεσμα ήταν πραγματικά το ίδιο: όσοι έτρωγαν γιαούρτι με άρωμα ελαιόλαδου παρουσίασαν αυξημένα επίπεδα σεροτονίνης, κατανάλωναν λιγότερες θερμίδες και είχαν καλύτερα επίπεδα σακχάρου στο αίμα μετά το γεύμα.

Οι ερευνητές συμπέραναν ότι η μυρωδιά του ελαιόλαδου, αυτό το φρουτώδες, χορτώδες άρωμα που εισέπνεαν μεγαλώνοντας οι αρχαίοι Έλληνες, είναι ένα πολύ ισχυρό βοήθημα για την απώλεια βάρους και κάνει τους ανθρώπους να αισθάνονται πιο χορτάτοι και ευτυχείς μέσα σε λίγα λεπτά.

Advertisment

“Η Ελληνική δίαιτα” Μαρία Λόη & Σάρα Τόλαντ εκδόσεις Πεδίο

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Ιπποκράτεια Διαβίωση: Μια εταιρεία παράδειγμα ολιστικής προσέγγισης με εκπληκτικά προϊόντα
Ολοκληρωμένη προσέγγιση στην παιδική παχυσαρκία: Επενδύστε σήμερα, δείτε αποτελέσματα αύριο
Το μπαχαρικό που βοηθάει να χάσετε 3 φορές περισσότερο λίπος

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση