,

12 λόγοι για να γιορτάζετε την Παγκόσμια Ημέρα Εσωστρέφειας

Αν και μάλλον δεν το γνωρίζετε, στις 2 Ιανουαρίου ήταν η Παγκόσμια μέρα εσωστρεφών και αυτή η γιορτή έχει καθιερωθεί από το 2011. Δεν

12 λόγοι για να γιορτάζετε την Παγκόσμια Ημέρα Εσωστρέφειας

Αν και μάλλον δεν το γνωρίζετε, στις 2 Ιανουαρίου ήταν η Παγκόσμια μέρα εσωστρεφών και αυτή η γιορτή έχει καθιερωθεί από το 2011. Δεν αποτελεί σύμπτωση το γεγονός ότι επιλέχθηκε να γιορτάζεται αμέσως μετά την Πρωτοχρονιά: πιστεύεται ότι τα εσωστρεφή άτομα χρειάζονται αρκετό χρόνο για να επαναφορτίσουν τις μπαταρίες τους μετά το χάος των γιορτών.

Δεν χρειάζεται πια να κοινωνικοποιηθούν και να πιάνουν βαρετή ψιλοκουβέντα, ώστε να δείχνουν κοινωνικοί. Η Παγκόσμια μέρα Εσωστρέφειας απαιτεί πυτζάμες και ταινίες. Η μέρα αυτή όμως είναι και μια ευκαιρία να γνωρίσουμε καλύτερα τα όμορφα και γοητευτικά χαρακτηριστικά των εσωστρεφών.

Advertisment

12 λόγοι για να γιορτάσουμε τους εσωστρεφείς εαυτούς και φίλους μας (κάθε μέρα του χρόνου)

1. Οι εσωστρεφείς λατρεύουν να μαθαίνουν

Έχω έναν εσωστρεφή φίλο που στην ουσία πρόκειται για μια κινούμενη εγκυκλοπαίδεια Κελτικής μυθολογίας. Για όποιον θεό τον ρωτήσει κανείς, γνωρίζει να πει όλες τις πληροφορίες που τον αφορούν, ακόμα και με ποιο άρμα τριγυρνούσε. Τον θαυμάζω για τις τόσες γνώσεις του. Τα εσωστρεφή άτομα αγαπούν τη μάθηση και θέλουν να προσθέτουν συνεχώς νέες πληροφορίες. Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι οι εσωστρεφείς συχνά ξεχωρίζουν στον επαγγελματικό τους κλάδο.

2. Οι εσωστρεφείς είναι καλοί στην επίλυση προβλημάτων και στην παραγωγή ιδεών

Οι εσωστρεφείς τείνουν να προτιμούν τη μοναχική εργασία. Είμαστε εμείς που καθόμαστε ήσυχοι στο γραφείο μας, χτίζοντας ιδέες στο νου μας. Και το όφελος είναι μεγάλο από αυτό το χαρακτηριστικό. Γιατί όταν συνήθως οι άνθρωποι βρισκόμαστε με άλλους, ένα μικρό έστω μέρος της προσοχής μας στρέφεται προς το περιβάλλον μας. Αλλά όταν είμαστε μόνοι, μπορούμε να συγκεντρωθούμε απόλυτα στις σκέψεις μας. Και όλη αυτή η συγκεντρωμένη διεργασία μπορεί να οδηγήσει σε καινοτόμες λύσεις και καταπληκτικές ιδέες.

3. Δεν τα παρατούν εύκολα

Οι εσωστρεφείς τείνουν να επιμένουν περισσότερο όταν αντιμετωπίζουν προβλήματα, σε αντίθεση με άλλα άτομα που πιθανότατα θα τα προσπεράσουν ή θα τα παρατήσουν. Ο Albert Einstein που ανέπτυξε τη θεωρία της σχετικότητας ήταν γνωστός εσωστρεφής χαρακτήρας και είχε πει: «Δεν είναι ότι είμαι και τόσο έξυπνος, είναι που μένω με τα προβλήματα για περισσότερο χρόνο».

Advertisment

4. Οι εσωστρεφείς γίνονται καλύτεροι συνάδελφοι /συμπαίκτες μακροπρόθεσμα σε σχέση με τους εξωστρεφείς

Ακριβώς. Η Corinne Bendersky και οι συνάδελφοί της βρήκαν ότι ενώ οι εξωστρεφείς είναι εκείνοι που δίνουν καλύτερη πρώτη εντύπωση, είναι πιθανό να μας απογοητεύσουν μακροχρόνια, όταν γίνονται μέρος μιας ομάδας. Η «αξία και η φήμη τους στη δουλειά ελαττώνονται με τον καιρό» εξηγεί η Bendersky. «Στα πλαίσια της ομάδας, αναμένεται να δουλεύει κανείς σκληρά και να συνεισφέρει πολλά. Αλλά οι εξωστρεφείς είναι συχνά κακοί ακροατές και δεν συνεργάζονται επαρκώς».

Από την άλλη πλευρά, οι εσωστρεφείς μπορεί να εργάζονται σκληρότερα σε μια ομάδα, επειδή ενδιαφέρονται πολύ για το τι σκέφτονται οι άλλοι για εκείνους. Δεν θέλουν να φορτώνουν βάρος σε κανέναν άλλο. Οπότε, αν και οι εταιρίες μπορεί να ελκύονται περισσότερο αρχικά από εξωστρεφείς, οι εργοδότες θα πρέπει να θυμούνται ότι οι εσωστρεφείς έχουν μεγαλύτερη δυναμική στο μέλλον.

5. Οι εσωστρεφείς προσφέρουν πολλά στη σχέση τους και συνδέονται σε βαθύ επίπεδο

Προτιμάμε την ποιότητα και τις βαθιές, γεμάτες νόημα συζητήσεις. Αντί να μιλάμε για τον καιρό ή για το πώς ήταν το σαββατοκύριακό μας, προτιμάμε να εξερευνούμε τον εσωτερικό σας κόσμο. Τι έχετε μάθει πρόσφατα; Πώς εξελίσσονται οι ιδέες σας; Πώς είστε πραγματικά; Όταν έχετε ένα εσωστρεφές άτομο στη ζωή σας, βιώνετε το δέσιμο, όπως ποτέ πριν.

6. Οι εσωστρεφείς ξέρουν πόσο σημαντικές είναι οι λέξεις

Έχουμε την τάση να ακούμε περισσότερο, παρά να μιλάμε και σκεφτόμαστε καλά πριν μιλήσουμε. Επιλέγουμε προσεκτικά τα λόγια μας, επειδή γνωρίζουμε ότι μόλις ειπωθούν, δεν υπάρχει γυρισμός και δεν ξεχνιούνται εύκολα.

7. Οι εσωστρεφείς είναι αυτάρκεις και προσαρμοστικοί

Μπορείτε να μας αφήσετε για ώρες μόνους μας και θα κάνουμε όλα όσα μας αρέσουν. Αν είστε οι φίλοι ή οι σύντροφοί μας, δεν χρειάζεται να μας καλείτε, να μας στέλνετε μηνύματα και να μας ελέγχετε διαρκώς. Αν είστε ο προϊστάμενός μας, δεν χρειάζεται να μας προσέχετε. Οι εσωστρεφείς τείνουν να είναι αυτάρκεις, εργάζονται ήσυχα και σταθερά. Το πιο πιθανό είναι να μας ακούσετε μόνο όταν θα αντιμετωπίζουμε κάποιο μεγάλο πρόβλημα. Γι’ αυτό, δεν χρειαζόμαστε συνεχείς επαίνους ή προσοχή.

8. Οι εσωστρεφείς είναι ιδιαίτερα ψύχραιμοι

Όταν όλοι πανικοβάλλονται με την τελευταία αλλαγή πολιτικής της εταιρίας, οι εσωστρεφείς μηχανεύονται νέους τρόπους προσαρμογής σε αυτή. Όταν ένα σχέδιο δεν έχει πάει όπως το έχουμε σχεδιάσει, οι εσωστρεφείς σκεφτόμαστε ήδη ένα δεύτερο εναλλακτικό σχέδιο.

9. Οι εσωστρεφείς σας καταλαβαίνουν

Όταν περνάμε χρόνο μόνοι μας (κάτι που οι εσωστρεφείς λατρεύουν να κάνουν), αναπτύσσουμε μεγαλύτερη ενσυναίσθηση, ειδικά για τα άτομα που βρίσκονται εκτός της κοινωνικής μας ομάδας, σύμφωνα με έρευνες. Και αυτό οφείλεται μάλλον στο ότι αυτός ο χρόνος είναι χρόνος συλλογισμού. Η μοναξιά στην πραγματικότητα λοιπόν μας συνδέει περισσότερο με τους άλλους.

10. Οι εσωστρεφείς σκέφτονται καλά πριν πράξουν

Δεν βιαζόμαστε, σκεφτόμαστε όλες τις πιθανότητες πριν πάρουμε μια απόφαση. Και αυτό ισχύει και για τη εργασία, αλλά και για την προσωπική μας ζωή. Για παράδειγμα, οι εξωστρεφείς μπορεί να βιαστούν να ξεκινήσουν μια σχέση γρηγορότερα απ’ ότι οι εσωστρεφείς. Η An Katrien Sodermans και οι συνάδελφοί της βρήκαν ότι οι χωρισμένοι εξωστρεφείς ήταν πιο πιθανό να ξαναπαντρευτούν συντομότερα απ’ ότι οι εσωστρεφείς. Όταν δεν βιάζεστε, συνήθως παίρνετε καλύτερες αποφάσεις.

11. Οι εσωστρεφείς δημιουργούν κόσμους στο κεφάλι τους και βοηθούν και τον κόσμο στον οποίο ζούμε

Οι εσωστρεφείς άνθρωποι είναι καλλιτέχνες, ηθοποιοί, μουσικοί και συγγραφείς. Φαντάζονται και δημιουργούν. Κάποιοι από αυτούς είναι ιδιαίτερα διάσημοι όπως η J.K. Rowling (μόνο κάποιος που φαντάζεται για χρόνια, θα μπορούσε να δημιουργήσει τον κόσμο του Hogwarts) και η Lady Gaga, οι Shonda Rhimes, David Letterman, Harrison Ford, Gwyneth Paltrow, John Green, Elton John, και Emma Watson. Και φυσικά η λίστα είναι ατέλειωτη.

12. Τα εσωστρεφή άτομα είναι ηγέτες

Οι εσωστρεφείς μπορούν και είναι επιτυχημένοι ηγέτες. Ο Bill Gates πιστεύει ότι οι εσωστρεφείς γίνονται καλοί ηγέτες, επειδή γνωρίζουν την αξία του να μένουν μόνοι και συγκεντρώνονται εύκολα στις σκέψεις τους. Το 2013 είπε: «Πιστεύω ότι οι εσωστρεφείς μπορούν να τα πάνε περίφημα. Αν είστε έξυπνοι, μπορείτε να μάθετε τα οφέλη του να είστε εσωστρεφείς, κάτι που σημαίνει ότι θα είστε πρόθυμοι να απομονωθείτε για λίγες μέρες και να σκεφτείτε ένα δύσκολο πρόβλημα, να διαβάσετε ό,τι μπορείτε, να πιέσετε τον εαυτό σας να σκεφτείτε έξω από τα συνηθισμένα πρότυπα».

Κάποιοι από τους πιο γνωστούς εσωστρεφείς ηγέτες περιλαμβάνουν τους Γκάντι, Μητέρα Τερέζα, Martin Luther King Jr., Barack Obama και Abraham Lincoln. Οι εσωστρεφείς είναι ονειροπόλοι, αλλά και άνθρωποι των έργων που μάχονται για ένα καλύτερο, αισιόδοξο μέλλον.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

leaderman
spiliotis2
acropolis
IFS: Η θεραπεία Εσωτερικών Οικογενειακών Συστημάτων είναι μια επαναστατική προσέγγιση του ανθρώπινου ψυχισμού

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση