16 τρόποι να χρησιμοποιήσετε τη ζάχαρη… χωρίς φόβο να παχύνετε

Η ζάχαρη στο… Πρώτων Βοηθειών 1. Θεραπεία πληγής Η ζάχαρη βοηθά στην εξάλειψη βακτηρίων που αποτρέπουν την επούλωση και προκαλούν χρόνιο πόνο. Έτσι μπορεί

16 τρόποι να χρησιμοποιήσετε τη ζάχαρη χωρίς φόβο να παχύνετε

Η ζάχαρη στο… Πρώτων Βοηθειών

1. Θεραπεία πληγής

Η ζάχαρη βοηθά στην εξάλειψη βακτηρίων που αποτρέπουν την επούλωση και προκαλούν χρόνιο πόνο. Έτσι μπορεί να καθαρίσει καλά μία πληγή από κατάκλιση, ακρωτηριασμό ή έλκη ποδιών.

2. Το κάψιμο της γλώσσας

Αν έχετε κάψει τη γλώσσα σας με καυτό καφέ ή φαγητό, ξέρετε πόσο επώδυνη μπορεί να είναι η αίσθηση. Μάλιστα η γεύση μπορεί να κάνει μέρες να επανέλθει. Μία κουταλιά ζάχαρη αμέσως μετά το κάψιμο θα σας απαλλάξει αμέσως από τον πόνο.

Advertisment

3. Πικάντικα και καυτερά

Η ζάχαρη είναι το ίδιο δραστική και σε περιπτώσεις που έχετε “ευχαριστηθεί” ένα άκρως πικάντικο γεύμα αλλά, όπως ξέρουμε αυτό έχει και το τίμημά του. Μία κουταλιά ζάχαρη θα σας γλιτώσει από τις παρενέργειες.

Οι καλλυντικές ιδιότητες της ζάχαρης

4. Απολέπιση

Η απολέπιση του δέρματος είναι μία από τις πιο αγαπημένες δραστηριότητες όταν ξεκινούμε την περιποίηση του σώματος και του προσώπου μας και τώρα μπορεί να είναι εξαιρετικά γλυκιά και πολύ υγιεινή, αν φτιάξετε ένα πίλινγκ δέρματος με ζάχαρη και ελαιόλαδο ή αμυγδαλέλαιο ή, όποιο άλλο καλλυντικό λάδι προτιμάτε. Η ζάχαρη θα αποσύρει νεκρά κύτταρα και βακτήρια ενώ το λάδι θα “ταΐσει” το δέρμα σας με βιταμίνες. Μπορείτε μάλιστα να προσθέσετε μερικές σταγόνες από το αγαπημένο σας αιθέριο έλαιο και να απολαύσετε μία πραγματική εμπειρία ομορφιάς που θα κάνει το δέρμα σας να σας ευγνωμονεί!

5. Scrub μπανάνας με ζάχαρη

Άλλη μία γαστριμαργική απόλαυση που όμως προορίζεται και πάλι για το δέρμα σας. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις μπανάνες που είναι τόσο γινωμένες που μοιάζουν με κρέμα και συνήθως αποφεύγουμε να τις φάμε. Στο υλικό που έχουμε από τη μία μπανάνα, προσθέτουμε τρεις κουταλιές ζάχαρης και ένα κουταλάκι ελαιόλαδο. Τρίβουμε με αυτό το δέρμα και το τροφοδοτούμε με βιταμίνες, γλύκα και γοητεία!

Advertisment

6. Χείλη για φίλημα

Λίγη ζάχαρη άχνη με ελαιόλαδο, είναι ιδανική για να απολεπίσετε και να ενυδατώσετε τα σκασμένα σας χείλη. Μια ακόμα γλυκύτερη εναλλακτική είναι η ζάχαρη με λάδι καρύδας. Ανακατεύετε ένα κουταλάκι ζάχαρη άχνη με ένα κουταλάκι ελαιόλαδο ή καρύδας και τρίβετε με αυτό το μείγμα τα χείλη σας. Προσοχή, μπορεί να παχαίνει αν γλείφετε ότι περισσεύει!

7. Διάρκεια του κραγιόν

Αν ρίξετε λίγη ζάχαρη στα χείλη σας αφού βάλετε το κραγιόν σας και την αφήσετε για λίγο, τότε θα επιτύχετε μεγαλύτερη διάρκεια του κραγιόν. Μπορείτε να απομακρύνετε τη ζάχαρη με ένα χαρτομάντιλο μετά από ένα λεπτάκι.

Η ζάχαρη στην κηπουρική

8. Λουλούδια στο βάζο

Προσθέστε σε ένα λίτρο ζεστό νερό 3 κουταλάκια ζάχαρη και δύο κουταλάκια λευκό ξύδι. Ανακατέψετε μέχρι να λιώσει η ζάχαρη. Βάλτε αυτό το νερό στο βάζο και τοποθετείστε μέσα το μπουκέτο με τα λουλούδια. Η ζάχαρη θα κρατήσει τα κοτσάνια σφιχτά ενώ το ξίδι θα αποτρέψει τη δημιουργία βακτηριδίων.

9. Κήπος καθαρός από παράσιτα

Στον μικρόκοσμο του εδάφους ενός κήπου υπάρχουν άπειρα ήδη μικροοργανισμών τα οποία διατηρούν τις ισορροπίες μεταξύ τους. Κάποιοι απ’ αυτούς τους είναι καλοί για τα φυτά ενώ άλλοι όχι και τόσο. Με 2,5 κιλά ζάχαρη ανά 250 τ. εκ του κήπου, τροφοδοτούμε τους φιλικούς μικροοργανισμούς οι οποίοι κρατούν γόνιμο και καθαρό το έδαφος από την πλειοψηφία των παθογόνων μικροοργανισμών.

10. Σφήκες και μύγες

Με ένα απλό σιρόπι που θα φτιάξετε βράζοντας σε χαμηλή φωτιά τη ζάχαρη, θα προσελκύσετε τις σφήκες και τις μύγες σε ένα σημείο του κήπου -ή εκτός κήπου- όπου τα έντομα δε θα σας ενοχλούν. Βάζετε το σιρόπι σε ένα κυπελλάκι το οποίο κλείνετε με ένα τουλπάνι. Το τουλπάνι θ’ αφήσει τη μυρωδιά του σιροπιού να προσελκύσει τα έντομα, αλλά θα τα προστατέψει από το να κολλήσουν και να ζημιωθούν ανεπανόρθωτα. Αυτό το απλό τρικ μπορεί να κρατήσει απασχολημένα διάφορα ήδη εντόμων μακρυά από τον κήπο σας.

11. Κήπος με πεταλούδες

Αν και θα προσελκύσει και άλλα έντομα, υπάρχει αυτό το κοκτέιλ το οποίο προτείνει ο  συγγραφέας του «The Garden Butterfly» (Harvard Common Press, 1985), Matthew Tekulsky, με το οποίο περνάτε τους φράχτες του κήπου σας ή κλαδιά δέντρων και γεμίζει ο τόπος με υπέροχες πεταλούδες.

1 κιλό ζάχαρη

1 ή 2 κουτάκια μπαγιάτικη μπύρα

3 λιωμένες μπανάνες (πάρα πολύ ώριμες)

1 φλιτζάνι μελάσα ή σιρόπι

1 φλιτζάνι χυμό φρούτων

1 σφηνάκι ρούμι

Ανακατεύετε και… σερβίρετε!

Η ζάχαρη για οικιακή χρήση

12. Καθαρά χέρια

Αν τα χέρια σας έχουν λερωθεί από επίμονη βρομιά όπως χρώματα, γράσο κλπ. βάλτε ένα κουταλάκι σαπουνίστε τα μαζί με ένα κουταλάκι ζάχαρη. Εναλλακτικά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το πίλινγκ με λάδι και ζάχαρη το οποίο θα προσφέρει και ενυδάτωση εκτός από καθαριότητα.

13. Εργαλεία κουζίνας με λεπίδες

Ρίξτε 1/4 του φλιτζανιού ζάχαρη μέσα στο μπλέντερ, στο multi και σε όποια άλλη μηχανή αλέσεως έχετε που θέλετε να καθαρίσετε. Βάλτε το σε λειτουργία για λίγο. Η ζάχαρη θα απορροφήσει μυρωδιές και υπολείμματα ενώ θα καθαρίσει καλά τις λεπίδες.

14. Καθαρίζοντας λεκέδες από γρασίδι

Φτιάξτε ένα μείγμα ζάχαρης με λίγο νερό και τοποθετήστε το πάνω στα σημεία των υφασμάτων που έχουν λερωθεί από γρασίδι. Αφήστε το για μία ώρα περίπου και έπειτα πλύνετε το ρούχο ως συνήθως.

Η ζάχαρη ως συντηρητικό στην κουζίνα

15. Φρέσκα κέικ και μπισκότα

Κλείστε τα μπισκότα σας ή το κέικ που περίσσεψε σ’ ένα αεροστεγές δοχείο μαζί με κύβους ζάχαρης. Θα παραμείνουν φρέσκα για περισσότερο καιρό

16. Τυρί δίχως μούχλα

Μπορείτε να προσθέσετε μερικούς κύβους ζάχαρης και στο δοχείο που φυλάτε το τυρί. Η μούχλα δε θα κάνει την εμφάνισή της… ή τουλάχιστον θα το καθυστερήσει.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Φλούδες λεμονιού: Πώς μπορούμε να τις μετατρέψουμε σε zero waste μπαχαρικό
Φασκόμηλο: Πώς να το καλλιεργήσετε μόνοι σας στο σπίτι
Πώς να καλλιεργήσετε τη δική σας ρίγανη και τι χρειάζεται να προσέξετε
Πώς μπορούμε να καλλιεργήσουμε φύτρα στην κουζίνα μας

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση