,

20 τροφές που αποτελούν εξαιρετικές πηγές ενέργειας

Τα ενεργειακά επίπεδα καθορίζονται άμεσα από το είδος και την ποσότητα της τροφής που καταναλώνετε. Η ενέργεια αυξάνει την παραγωγικότητα και μας διατηρεί σε

20 τροφές που αποτελούν εξαιρετικές πηγές ενέργειας

Τα ενεργειακά επίπεδα καθορίζονται άμεσα από το είδος και την ποσότητα της τροφής που καταναλώνετε. Η ενέργεια αυξάνει την παραγωγικότητα και μας διατηρεί σε εγρήγορση κατά τη διάρκεια των καθημερινών μας δραστηριοτήτων. Υπάρχουν τρεις πηγές ενέργειας, οι οποίες περιλαμβάνουν τους υδατάνθρακες, την πρωτεΐνη και τα λιπαρά. Ανάμεσα σε αυτά, οι υδατάνθρακες είναι αυτοί που προτιμώνται περισσότερο από το σώμα μας και οι οποίοι διασπώνται σε ενέργεια.

Παρακάτω παρουσιάζονται κάποιες τροφές που αποτελούν πηγή στιγμιαίας ενέργειας

1. Μπανάνες

Οι μπανάνες αποτελούν μια καλή πηγή υδατανθράκων, καλίου και αντιοξειδωτικών, γι’ αυτό παρέχουν καλή θρεπτική στήριξη κατά τη διάρκεια των έντονων και των παρατεινόμενων ασκήσεων. Γι’ αυτό, οι μπανάνες είναι μια οικονομικά αποδοτική ενεργειακή πηγή που μας βοηθά πολύ και στην έντονη ή μη άσκηση.

Advertisment

2. Λιπαρά ψάρια

Ο τόνος, ο σολομός, η σαρδέλα και άλλα λιπαρά ψάρια είναι πλούσια σε ωμέγα- 3 λιπαρά οξέα και στις βιταμίνες Β12 που μειώνουν τις φλεγμονές στον οργανισμό μας. Αυτή η αντιφλεγμονώδη ιδιότητα τονώνει την κυκλοφορία στην καρδιά και σε άλλα όργανα και γι’ αυτό μειώνει τα επίπεδα κόπωσης. Η βιταμίνη Β12 επίσης συνεργάζεται με το φολικό οξύ για να παράξουν ερυθρά αιμοσφαίρια, τα οποία αυξάνουν την ενέργεια και μειώνουν την κόπωση.

3. Καστανό ρύζι

Το καστανό ρύζι είναι μια εξαιρετική πηγή μαγνησίου. Το μαγνήσιο βοηθά στην παραγωγή ενέργειας από πρωτεΐνη και υδατάνθρακες. Αυτό περιλαμβάνεται στη σύνθεση των λιπαρών οξέων. Το μαγνήσιο είναι επίσης ένα σημαντικό αντιοξειδωτικό ένζυμο που διασπά τους υδατάνθρακες και τις πρωτεΐνες για την παραγωγή ενέργειας.

4. Γλυκοπατάτες

Οι γλυκοπατάτες πρόκειται για μια αρκετά νόστιμη πηγή υδατανθράκων, που διασπώνται σε ενέργεια που χρειάζονται οι μύες. Οι γλυκοπατάτες μας προσφέρουν σύνθετους υδατάνθρακες, οι οποίοι χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να μεταβολιστούν κι έτσι μας χαρίζουν ενέργεια για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Επιπλέον, οι γλυκοπατάτες αποτελούν πηγή φυτικών ινών, οι οποίες σταθεροποιούν το σάκχαρο στο αίμα.

Advertisment

5. Καφές

Ο καφές περιέχει μια λιποδιαλυτή ουσία (την καφεΐνη), η οποία περνά από το κυκλοφορικό σύστημα στον εγκεφαλικό ιστό. Η αυξημένη δραστηριότητα των εγκεφαλικών κυττάρων υπό την επίδραση της καφεΐνης οδηγεί στην αύξηση της ποσότητας επινεφρίνης στον οργανισμό σας. Η επινεφρίνη είναι μια ορμόνη, η οποία πυροδοτεί τον εγκέφαλό σας και κρατά το σώμα σας σε εγρήγορση.

6. Αυγά

Τα αυγά είναι πλούσια σε πρωτεΐνες, λιπαρά και βιταμίνες Β, στοιχεία που απαιτούνται για την παραγωγή ενέργειας. Περιέχουν λευκίνη, ένα αμινοξύ που έχει τη δυνατότητα να χρησιμοποιεί την ενέργεια, αλλά και να αυξάνει τη διάσπαση των λιπαρών για την παραγωγή της.

7. Νερό

Το 60% του σώματός σας αποτελείται από νερό. Σας διατηρεί ενυδατωμένους και ρυθμίζει τη θερμοκρασία του σώματός σας, βοηθώντας το σώμα να λάβει την ενέργεια που χρειάζεται από τα ήδη προσλαμβανόμενα θρεπτικά στοιχεία.

8. Μαύρη σοκολάτα

Η μαύρη σοκολάτα περιέχει καφεΐνη, μαγικό συστατικό, που μας προσφέρει πνευματική ενέργεια, αλλά έχει επίσης και αντιοξειδωτικά, τα οποία αυξάνουν τη ροή οξυγόνου στον εγκέφαλο και στους μύες, βελτιώνοντας έτσι την λειτουργικότητά τους.

9. Βρώμη

Η βρώμη είναι πλούσια σε υδατάνθρακες, βιταμίνες Β, σίδηρο και μαγνήσιο που βοηθούν στη διαδικασία παραγωγής ενέργειας.

10. Γιαούρτι

Το γιαούρτι περιέχει σάκχαρα, όπως γλυκόζη, τα οποία όταν διασπαστούν στο σώμα μας, μας προσφέρουν ενέργεια.

11. Φακές

Μια οικονομική λύση για να λάβετε το σίδηρο που χρειάζεστε, το οποίο μεταφέρει οξυγόνο στους μύες και στα άλλα όργανα. Επίσης, πρέπει να πούμε ότι περιλαμβάνουν σύνθετους υδατάνθρακες και φυτικές ίνες.

12. Αβοκάντο

Πλούσια πηγή θερμίδων από μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, τα οποία διατηρούν σε φυσιολογικά επίπεδα τα λιπίδια στο αίμα μας. Επίσης περιέχουν ίνες, οι οποίες βοηθούν στη σταθερή παροχή ενέργειας μέσα στην ημέρα.

13. Πορτοκάλια

Τα πορτοκάλια είναι πλούσια σε βιταμίνη C και αντιοξειδωτικά, που βοηθούν στη μείωση της κόπωσης, που προκαλείται από το οξειδωτικό στρες.

14. Φράουλες

Οι φράουλες αποτελούν καλή πηγή βιταμίνης C, μαγνησίου και απλών υδατανθράκων, που μπορούν να μετατραπούν γρήγορα σε ενέργεια.

15. Φασόλια

Πλούσια πηγή υδατανθράκων, φυτικών ινών, πρωτεΐνης και αντιοξειδωτικών, τα οποία καταπολεμούν τις φλεγμονές και προσφέρουν ενέργεια. Τα φασόλια έχουν επίσης λίγα λιπαρά.

16. Ξηροί καρποί

Οι περισσότεροι ξηροί καρποί περιέχουν θερμίδες, πρωτεΐνες και υγιεινά λιπαρά, τα οποία παρέχουν μια αργή (σταδιακή) απελευθέρωση ενέργειας κατά τη διάρκεια της μέρας μας. Οι ξηροί καρποί επίσης περιέχουν λιπαρά οξέα, αντιοξειδωτικά που βοηθούν σε περιπτώσεις φλεγμονών, όπως επίσης μαγνήσιο και βιταμίνες Β που μειώνουν την αίσθηση κόπωσης και ενισχύουν τα επίπεδα ενέργειας.

17. Ποπ κορν

Το ποπ κορν αποτελούν πλούσια πηγή υδατανθράκων. Έχουν το υψηλότερο ποσοστό σε φυτικές ίνες και γι’ αυτό παρέχουν μια σταθερή ποσότητα ενέργειας, που διαρκεί ώρες.

18. Παντζάρια

Η λουτεΐνη, που περιέχουν τα παντζάρια, είναι ένα αντιοξειδωτικό που βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος και παράλληλα την μεταφορά οξυγόνου στους ιστούς, κάτι που αυξάνει άμεσα τα ενεργειακά μας επίπεδα.

19. Φυλλώδη πράσινα λαχανικά

Η έλλειψη σιδήρου προκαλεί έντονη αίσθηση κόπωσης. Όμως, τα φυλλώδη πράσινα λαχανικά είναι εδώ για να ενισχύσουν με το σίδηρό τους την παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων, την μεταφορά οξυγόνου στους ιστούς του σώματος και την βιταμίνη C, η οποία ενισχύει τα επίπεδα ενέργειας και βελτιώνει το ανοσοποιητικό σύστημα.

20. Σπόροι

Οι σπόροι (όπως ο λιναρόσπορος) περιέχουν ωμέγα- 3 λιπαρά οξέα, που μειώνουν την αίσθηση κούρασης και μας χαρίζουν ενέργεια. Έχουν επίσης φυτικές ίνες, που και αυτές συνεισφέρουν στη σταθερή παροχή ενέργειας στο σώμα μας.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Είναι η σαρδέλα το νέο κόκκινο κρέας;
Ο γλυκός χυμός – ελιξίριο για οστά, άμυνα, καρδιά και πεπτικό σύστημα
Αντιγήρανση: Η διατροφή που αναστρέφει τα σημάδια του χρόνου
Έντερο: Τα συντηρητικά που το απειλούν | Τα αγαπημένα τρόφιμα που τα περιέχουν

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση