, ,

Οι 25 καλύτερες συμβουλές για να χάσετε βάρος και να βελτιώσετε την υγεία σας

Είναι αλήθεια πως σήμερα υπάρχει στο διαδίκτυο μια υπερπληροφόρηση όσον αφορά στην υγιεινή διατροφή και στην απώλεια βάρους. Το μόνο πραγματικό και βασικό κλειδί

Οι 25 καλύτερες συμβουλές για να χάσετε βάρος και να βελτιώσετε την υγεία σας

Είναι αλήθεια πως σήμερα υπάρχει στο διαδίκτυο μια υπερπληροφόρηση όσον αφορά στην υγιεινή διατροφή και στην απώλεια βάρους. Το μόνο πραγματικό και βασικό κλειδί για ασφαλή και επιτυχημένη απώλεια βάρους είναι η υιοθέτηση ενός γενικού υγιεινού τρόπου ζωής, που να ταιριάζει στις ανάγκες σας και που να μπορέσετε και να διατηρήσετε σε όλη σας τη ζωή. Παρακάτω έχουμε συγκεντρώσει τους ρεαλιστικότερους και κυριότερους τρόπους, για να καταφέρετε να εκπληρώσετε αυτούς τους στόχους:

Οι 25 καλύτερες συμβουλές για να χάσετε βάρος

1. Εφοδιαστείτε με φυτικές ίνες

Τις βρίσκουμε στα λαχανικά, στα φρούτα, στα όσπρια και στα προϊόντα ολικής αλέσεως. Φαίνεται ότι ένα διατροφικό πρόγραμμα που περιλαμβάνει αρκετές φυτικές ίνες μας βοηθά τόσο να χάσουμε βάρος, όσο και να μπορέσουμε να διατηρηθούμε μετά σε υγιή επίπεδα. Και η πρόσληψή τους είναι αρκετά εύκολη, αφού μπορείτε να προσθέσετε για παράδειγμα λίγη σαλάτα στα γεύματά σας, νιφάδες βρώμης στο πρωινό σας ή μπάρες δημητριακών στο σνακ σας.

Advertisment

2. Ξεφορτωθείτε την επιπλέον ζάχαρη

Είναι η ζάχαρη που συχνά δεν συνειδητοποιούμε ότι καταναλώνουμε, για παράδειγμα μέσω των διάφορων ποτών και ροφημάτων, που όμως αποδεικνύεται εξαιρετικά επιβλαβής και εκτός από βάρος μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών νόσων και διαβήτη. Εξάλλου, αυτές οι τροφές συνήθως δεν περιλαμβάνουν τα θρεπτικά στοιχεία που χρειαζόμαστε, οπότε στην ουσία μας είναι άχρηστες. Η ελάττωση τέτοιων τροφών αποτελεί έναν σπουδαίο τρόπο μείωσης του παραπανίσιου βάρους. Διαβάστε τις ετικέτες όποιου προϊόντος αγοράζετε.

3. Κρατήστε χώρο για τα υγιεινά λιπαρά

Είναι λογικό ότι το πρώτο πράγμα που θα μειώσουμε, όταν προσπαθούμε να χάσουμε βάρος, είναι τα λιπαρά. Όμως, υπάρχουν και τα υγιεινά λιπαρά που στην πραγματικότητα μας βοηθούν να προσεγγίσουμε τον επιθυμητό στόχο. Μία δίαιτα που περιέχει ελαιόλαδο, αβοκάντο και ξηρούς καρπούς έχει αποδειχτεί πως αυξάνει την απώλεια βάρους. Μάλιστα αυτά τα λιπαρά μας κρατούν χορτάτους περισσότερο, μειώνοντας την όρεξή μας μέσα στη μέρα.

4. Ελαχιστοποιήστε τους περισπασμούς

Αν και μπορεί να σας φαίνεται αθώα η συνήθεια του να γευματίζετε μπροστά από μια τηλεόραση ή έναν υπολογιστή, δεν είναι και τόσο. Όταν τρώμε ενώ η προσοχή μας είναι στραμμένη αλλού, είναι πολύ πιθανό να καταναλώσουμε μεγαλύτερη ποσότητα απ’ όση χρειαζόμαστε. Γευματίστε στο τραπέζι, χωρίς περισπασμούς, για να διατηρήσετε το βάρος σας, αλλά και για να μοιραστείτε τη στιγμή εκείνη με τους αγαπημένους σας.

Advertisment

5. Περπατήστε

Πολλοί είναι εκείνοι που πιστεύουν πως πρέπει να υιοθετήσουν ένα σκληρό πρόγραμμα γυμναστικής, ειδικά στην εκκίνηση των προσπαθειών τους για απώλεια βάρους. Αν και κάθε τέτοια δραστηριότητα είναι όντως ευεργετική όσον αφορά στο βάρος, το περπάτημα και μόνο αποτελεί έναν εξαιρετικό και εύκολο τρόπο να κάψουμε θερμίδες. Για την ακρίβεια, μόνο 30 λεπτά βαδίσματος την ημέρα έχει δειχθεί ότι βοηθά στην απώλεια βάρους.

6. Μαγειρέψτε σπίτι

Το σπιτικό φαγητό ενισχύει την απώλεια βάρους και φυσικά την υγιεινή διατροφή. Αν και τα εστιατόρια και οι ταβέρνες είναι σίγουρα μια πιο ευχάριστη επιλογή και μπορούν να συμβαδίσουν και με ένα σωστό διατροφικό πρόγραμμα, το μαγείρεμα στο σπίτι είναι σίγουρος τρόπος διατήρησης του βάρους σας σε ικανοποιητικά επίπεδα. Εξάλλου, τα σπιτικά γεύματα σας επιτρέπουν να πειραματιστείτε με νέα, υγιεινά υλικά, ενώ παράλληλα συμφέρουν την τσέπη σας.

7. Προτιμήστε πρωινό πλούσιο σε πρωτεΐνες

Αν συμπεριλάβετε στο πρωινό σας τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνες όπως τα αυγά, έχει αποδειχτεί ότι θα ωφελήσει την προσπάθειά σας για απώλεια βάτους. Απλά αφήστε για λίγο στην άκρη το μπολ με τα δημητριακά και ετοιμάστε μια ομελέτα με λίγα λαχανικά. Αυξάνοντας την πρόσληψη πρωτεΐνης το πρωί, αποφεύγετε την ανάγκη για κατανάλωση ανθυγιεινών σνακ αργότερα μέσα στη μέρα και βελτιώνετε τον έλεγχο της όρεξής σας.

8. Μην πίνετε τις θερμίδες σας

Αν και οι περισσότεροι γνωρίζουμε ότι πρέπει να αποφεύγουμε τα αναψυκτικά, πολλοί δεν έχουν αντιληφθεί ότι ακόμα και τα ποτά που διαφημίζονται πως ενισχύουν την αθλητική επίδοση ή βελτιώνουν τα επίπεδα ενέργειας είναι μάλλον φορτωμένα με ανεπιθύμητα συστατικά. Ενεργειακά ποτά, καφέδες και νερό με γεύσεις τείνουν να έχουν πολλές θερμίδες, τεχνητό χρώμα και επιπλέον ζάχαρη. Ακόμα και οι χυμοί, που προωθούνται ως υγιεινοί, μπορούν να οδηγήσουν σε αύξηση του βάρους, αν καταναλωθούν σε μεγάλες ποσότητες. Εστιάστε περισσότερο στο νερό, για να μειώσετε τον αριθμό των θερμίδων που πίνετε μέσα στη μέρα.

9. Ψωνίστε έξυπνα

Δημιουργήστε μια λίστα με τα ψώνια σας, ώστε να μην ξεφεύγετε κατά τις αγορές σας, ψωνίζοντας ανθυγιεινές τροφές. Αυτή η πρακτική έχει επιβεβαιωθεί πως διατηρεί ένα πιο υγιεινό διατροφικό πρόγραμμα και ενισχύει την απώλεια βάρους. Ένας άλλος τρόπος να περιορίσετε τις άχρηστες και ανθυγιεινές αγορές είναι να καταναλώσετε ένα σνακ ή γεύμα πριν πάτε για ψώνια. Και αυτό γιατί πολλές είναι οι έρευνες που δείχνουν ότι οι πεινασμένοι καταναλωτές προτιμούν να αγοράζουν προϊόντα με πολλές θερμίδες.

10. Παραμένετε ενυδατωμένοι

Το νερό είναι υγεία και μάλιστα βοηθά και στη διατήρηση του βάρους σε υγιή επίπεδα. Έρευνα με πάνω από 9.500 συμμετέχοντες συμπέρανε ότι εκείνοι που δεν ήταν επαρκώς ενυδατωμένοι είχαν υψηλότερο δείκτη μάζας σώματος και ήταν πιο πιθανό να είναι υπέρβαροι από εκείνους που ήταν αρκετά ενυδατωμένοι. Τέλος, τα άτομα που πίνουν νερό πριν τα γεύματά τους έχει αποδειχτεί ότι καταναλώνουν λιγότερες θερμίδες.

11. Εξασκήστε την ενσυνείδητη διατροφή

Όταν βιαζόμαστε να φάμε, είναι πολύ πιθανό να καταναλώσουμε και μεγαλύτερη ποσότητα φαγητού πάνω στη βιασύνη μας. Γι’ αυτό, είναι προτιμότερο να συγκεντρωνόμαστε συνειδητά όταν γευματίζουμε, ακόμα και αν ο χρόνος μας είναι περιορισμένος. Έτσι, θα καταλάβουμε εγκαίρως πότε θα χορτάσουμε, χωρίς να το παρακάνουμε.

12. Μειώστε τους επεξεργασμένους υδατάνθρακες

Οι επεξεργασμένοι υδατάνθρακες περιλαμβάνουν τροφές (όπως δημητριακά) από τις οποίες έχουν αφαιρεθεί οι ίνες και άλλα θρεπτικά στοιχεία. Κάποια παραδείγματα είναι το λευκό αλεύρι, τα ζυμαρικά και το ψωμί. Αυτές οι τροφές έχουν πολύ χαμηλά επίπεδα φυτικών ινών, πέπτονται γρήγορα και μας κρατούν χορτάτους για μικρό χρονικό διάστημα. Γι’ αυτό, προτιμήστε μη επεξεργασμένες τροφές, όπως κινόα και σιτάρι ή λαχανικά, όπως καρότα και πατάτες. Θα διατηρήσουν τον κορεσμό για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και θα σας προσφέρουν σίγουρα περισσότερες θρεπτικές ουσίες.

13. Κάντε βάρη για δύναμη και ενισχυμένο μεταβολισμό

Αν και η αεροβική άσκηση, το περπάτημα και το τρέξιμο αποτελούν εξαιρετικούς τρόπους απώλειας βάρους, πολλές φορές εστιάζουμε μόνο σε αυτά και δεν προσθέτουμε στην γυμναστική μας καθόλου ασκήσεις δύναμης. Προσθέστε τα βάρη στη γυμναστική σας ρουτίνα, για να χτίσετε μυς και να τονώσετε όλο σας το σώμα και τον μεταβολισμό σας, αφού θα σας βοηθήσει να κάψετε περισσότερες θερμίδες μέσα στη μέρα, ακόμα κι όταν ξεκουράζεστε.

14. Θέστε ουσιαστικούς στόχους

Το να μας κάνει το παλιό μας τζιν ή το να δείχνουμε καλύτεροι με μαγιό στην παραλία αποτελούν δύο από τους δημοφιλέστερους λόγους που οι άνθρωποι θέλουμε να χάσουμε βάρος. Εντούτοις, είναι πολύ πιο σημαντικό να κατανοήσουμε πραγματικά γιατί θέλουμε να χάσουμε βάρος, αλλά και τους τρόπους που αυτή η κίνηση θα επηρεάσει τη ζωή μας θετικά. Αυτοί οι πιο σοβαροί λόγοι θα μας βοηθήσουν να εμμείνουμε στο σχέδιό μας.

15. Αποφύγετε δίαιτες της μόδας

Αυτές οι δίαιτες διαφημίζονται ως ο πιο έξυπνος τρόπος να χάσετε βάρος γρήγορα. Η αλήθεια όμως είναι πως είναι πολύ περιοριστικές και καθόλου εύκολες και στο τέλος τα κιλά που χάνετε, τα ξαναπαίρνετε αμέσως μετά. Αυτός ο φαύλος κύκλος είναι πολύ συνηθισμένος και δυστυχώς έχει αποδειχτεί ότι συνδέεται με αύξηση του συνολικού βάρος σε βάθος χρόνου. Επιπλέον, έρευνες δείχνουν ότι οι δίαιτες εξπρές αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη, καρδιαγγειακών νόσων, υπέρτασης και του μεταβολικού συνδρόμου. Επιλέξετε ένα διατροφικό πλάνο που να θρέφει το σώμα σας, αντί να το αποδυναμώνει.

16. Καταναλώστε ολόκληρες τροφές

Όταν καταναλώνετε ολόκληρες τροφές που δεν συνδυάζονται με μεγάλη λίστα συστατικών διασφαλίζετε ότι παρέχετε στον οργανισμό σας φυσικές τροφές πλούσιες σε θρεπτικά στοιχεία. Όταν λοιπόν ψωνίζετε, να θυμάστε ότι όσο λιγότερα, τόσο το καλύτερο. Αν ένα προϊόν έχει πολλά συστατικά που δεν γνωρίζετε και σας φαίνονται πολύπλοκα, μάλλον δεν αποτελεί και την πιο υγιεινή επιλογή.

17. Βρείτε σύμμαχο στην προσπάθεια

Αν δυσκολεύεστε να ακολουθήσετε ένα πρόγραμμα, ζητήστε από ένα φίλο να σας βοηθήσει ή να ακολουθήσει και εκείνος το ίδιο πρόγραμμα. Έρευνες δείχνουν ότι όταν αυτό συμβαίνει , είναι περισσότερες οι πιθανότητες η προσπάθεια να στεφθεί με επιτυχία και οι στόχοι να εκπληρωθούν. Μάλιστα, όταν έχουμε σύμμαχο, βοηθάμε ο ένας τον άλλο, υπενθυμίζοντας τα κίνητρα που είχαμε από την πρώτη στιγμή που το αποφασίσαμε.

18. Μην στερείστε

Το να απαγορέψετε στον εαυτό σας να καταναλώσει τα αγαπημένα του φαγητά δεν είναι μόνο μη ρεαλιστικό, αλλά σας απομακρύνει ουσιαστικά από το στόχο σας. Αυτή η απαγόρευση θα σας κάνει να τα επιθυμείτε ακόμα περισσότερο και τελικά αν υποκύψετε, θα νιώθετε τύψεις. Αν όμως τα συμπεριλάβετε προσεκτικά στο διατροφικό σας πλάνο, θα διδαχθείτε τον αυτοέλεγχο και θα ευχαριστηθείτε και τη διαδικασία. Ένα μικρό κομμάτι σπιτικού γλυκού ή ένα αγαπημένο φαγητό μέσα στην εβδομάδα αποτελούν μέρος μιας σωστής σχέσης με το φαγητό.

19. Να είστε ρεαλιστές

Το να συγκρίνεστε με τα μοντέλα και τις διασημότητες της τηλεόρασης δεν είναι μόνο μη ρεαλιστικό, αλλά και ανθυγιεινό. Αν και ένα υγιές πρότυπο θα σας βοηθήσει να παραμείνετε κινητοποιημένοι, η υπερβολική και αυστηρή κριτική προς τον εαυτό σας μπορεί να αποβεί καταστροφική για την υγεία σας. Προσπαθήστε να εστιάσετε στο πώς νιώθετε και όχι στο πώς φαίνεστε. Τα κύρια κίνητρά σας χρειάζεται να είναι η ευτυχία και η υγεία σας.

20. Εστιάστε στα λαχανικά

Τα λαχανικά είναι εφοδιασμένα με φυτικές ίνες και θρεπτικά συστατικά που ο οργανισμός μας χρειάζεται. Η αύξηση της ημερήσιας τους πρόσληψης αυξάνει και τις πιθανότητες απώλειας βάρους. Για την ακρίβεια, οι έρευνες δείχνουν ότι η κατανάλωση μιας σαλάτας πριν το γεύμα μπορεί να μας βοηθήσει να νιώσουμε κορεσμό γρήγορα με μικρότερες ποσότητες φαγητού. Επιπροσθέτως, τα λαχανικά μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης χρόνιων παθήσεων όπως του διαβήτη και των καρδιαγγειακών νόσων.

21. Τσιμπολογήστε έξυπνα

Τα σνακ μπορεί να αποδειχτούν επικίνδυνες πηγές ανθυγιεινών θερμίδων. Αν όμως κάνετε έξυπνες επιλογές, αυτό δεν θα αποτελέσει πρόβλημα για εσάς. Επιλέξτε να έχετε παντού μαζί σας έτοιμα υγιεινά σνακ στο σπίτι, στο αυτοκίνητο, στη δουλειά.

22. Μείνετε απασχολημένοι

Η βαρεμάρα μπορεί να μας οδηγήσει σε ανθυγιεινές επιλογές φαγητού και σε συνολική αύξηση της κατανάλωσης θερμίδων, επειδή επηρεάζει τους ανθρώπους στο να τρώνε περισσότερο και συχνότερα. Ανακαλύψτε και ξεκινήστε νέες δραστηριότητες και χόμπι για να αποφύγετε το φαγητό λόγω βαρεμάρας.

23. Βρείτε χρόνο για τον εαυτό σας

Όταν αποφασίζουμε να ακολουθήσουμε έναν υγιεινό τρόπο ζωής, αποφασίζουμε και να θέσουμε τον εαυτό μας ως προτεραιότητα. Η ζωή συχνά μας δυσκολεύει ως προς αυτό, αλλά είναι σημαντικό να δημιουργήσουμε ένα πλάνο που θα περιλαμβάνει χρόνο για τον εαυτό μας. Είτε αυτό είναι η μαγειρική, είτε η γυμναστική, είτε απλά χρόνος για να φροντίσετε τον εαυτό σας, αυτό το βήμα είναι σημαντικό για τη διατήρηση της σωματικής και ψυχικής σας υγείας.

24. Βρείτε τρόπους εκγύμνασης που να απολαμβάνετε

Το καλύτερο εδώ είναι πως υπάρχουν άπειρες δυνατότητες και επιλογές. Αν το γυμναστήριο δεν είναι και το αγαπημένο σας, ίσως αποδειχθεί το mountain bike ή η πεζοπορία. Σίγουρα υπάρχουν ορισμένες δραστηριότητες που μας βοηθούν να καίμε περισσότερες θερμίδες, αλλά δεν χρειάζεται να σκέφτεστε με γνώμονα αυτό. Προτιμήστε δραστηριότητες που σας γεμίζουν ψυχικά και που τις απολαμβάνετε. Έτσι είναι πιο πιθανό να μείνετε αφοσιωμένοι στο στόχο σας.

25. Η στήριξη είναι το παν

Το υποστηρικτικό περιβάλλον αποτελεί ισχυρό εργαλείο στα χέρια ενός ανθρώπου που προσπαθεί να γίνει υγιής και να χάσει βάρος. Όταν περιτριγυρίζεστε με θετικούς ανθρώπους, μένετε κινητοποιημένοι και αποφασισμένοι. Μάλιστα, οι έρευνες δείχνουν ότι οι ομάδες ψυχολογικής στήριξης είναι ιδιαίτερα βοηθητικές. Μοιραστείτε τους στόχους σας με τους αγαπημένους σας, για να σας ενθαρρύνουν και γιορτάστε μαζί τους κάθε σας επίτευγμα. Αν δεν έχετε υποστηρικτική οικογένεια ή φίλους, συμμετέχετε σε κάποια ομάδα στήριξης.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Ιπποκράτεια Διαβίωση: Μια εταιρεία παράδειγμα ολιστικής προσέγγισης με εκπληκτικά προϊόντα
Ολοκληρωμένη προσέγγιση στην παιδική παχυσαρκία: Επενδύστε σήμερα, δείτε αποτελέσματα αύριο
Το μπαχαρικό που βοηθάει να χάσετε 3 φορές περισσότερο λίπος

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση