,

Δέσμευση άνθρακα: Η νέα μέθοδος που μετατρέπει τα απόβλητα του διοξειδίου του άνθρακα σε καύσιμα!

Αμερικανοί επιστήμονες του Υπουργείου Ενέργειας βρήκαν έναν αποτελεσματικό τρόπο μετατροπής των απόβλητων του διοξειδίου του άνθρακα σε καύσιμα. Το διοξείδιο του άνθρακα απελευθερώνεται από

Δέσμευση άνθρακα: Η νέα μέθοδος που μετατρέπει τα απόβλητα του διοξειδίου του άνθρακα σε καύσιμα

Αμερικανοί επιστήμονες του Υπουργείου Ενέργειας βρήκαν έναν αποτελεσματικό τρόπο μετατροπής των απόβλητων του διοξειδίου του άνθρακα σε καύσιμα. Το διοξείδιο του άνθρακα απελευθερώνεται από την καύση ορυκτών καυσίμων και αποτελεί έναν από τους κύριους ενόχους της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Η δέσμευση και αποθήκευση του άνθρακα είναι η διαδικασία συλλογής των αποβλήτων του από τις μονάδες ενέργειας ορυκτών καυσίμων και η αποθήκευσή τους με τέτοιο τρόπο, που να τα εμποδίζει από το να εισέλθουν στην ατμόσφαιρα. Η διαδικασία έχει προταθεί ως μέσο μείωσης των επιδράσεων των ορυκτών καυσίμων στην υπερθέρμανση του πλανήτη.

Υπάρχει βιώσιμη εναλλακτική όσον αφορά στα οχήματα που καίνε ορυκτά καύσιμα;

Advertisment

Εντούτοις, πρέπει να αναφερθεί ότι το κόστος της δέσμευσης του άνθρακα και η αποθήκευση έχουν μέχρι τώρα εμποδίσει την βιομηχανία των ορυκτών καυσίμων από το να εφαρμόσει ευρέως τέτοια μέτρα.

Το ενδιαφέρον της νέας αυτής διαδικασίας έγκειται στο ότι παράγει syngas, ένα μείγμα υδρογόνου και μονοξειδίου του άνθρακα που μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως καύσιμο- κάνοντας την ιδέα αυτή ελκυστική στη βιομηχανία.

«Συνδυάζει δύο τομείς που βρίσκονταν σε παράλληλες πορείες: τη δέσμευση του άνθρακα και απόσυρση αλλά και την επαναχρησιμοποίηση του διοξειδίου του άνθρακα»

Advertisment

μας λέει ο Dr Luis Diaz Aldana, ερευνητής και επικεφαλής του έργου στο Εθνικό εργαστήριο του Idahno.

«Το πρόβλημα με τη δέσμευση του άνθρακα και την απόσυρσή του ήταν μέχρι τώρα οικονομικό. Το γεγονός όμως ότι μπορεί να αποδώσει και κέρδος η δέσμευση του διοξειδίου άνθρακα, αλλάζει τα πράγματα».

Κανονικά, η επαναχρησιμοποίηση του άνθρακα από το διοξείδιο του άνθρακα είναι αρκετά ενεργοβόρα, καθώς απαιτεί υψηλές θερμοκρασίες και πιέσεις, αλλά η μέθοδος που αναπτύχθηκε από τον Dr Diaz Aldana και τους συνεργάτες του, όπως περιγράφηκε και στο επιστημονικό περιοδικό Green Chemistry, μας απαλλάσσει από αυτή την ανάγκη.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν «εναλλασσόμενους πολικούς διαλύτες»- υγρά που διασπούν το διοξείδιο του άνθρακα σε χαμηλές θερμοκρασίες και έτσι η ομάδα μπόρεσε να δεσμεύσει αποδοτικότερα και ευκολότερα τον άνθρακα.

«Πρόκειται για μια ενδιαφέρουσα τεχνική, μέσω της οποίας ανακαλύφθηκε μια πολύ πιο αποτελεσματική μέθοδος ηλεκτρόλυσης του διοξειδίου του άνθρακα στο νερό», εξήγησε ο καθηγητής Stuart Haszeldine, ειδικός στη δέσμευση και αποθήκευση άνθρακα στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, που δεν συμμετείχε στην έρευνα.

Αν και το syngas που παράγεται από αυτή τη διαδικασία αποτελεί από μόνο του ένα καύσιμο, όταν χρησιμοποιηθεί, έχει τη δυνατότητα να συμβάλει στην υπερθέρμανση του πλανήτη, ο καθηγητής Haszeldine υποστηρίζει ότι αυτή η μέθοδος μπορεί και πάλι να παίξει ένα ρόλο στη μείωση χρήσης ορυκτών καυσίμων.

«Αυτός ο τύπος προσέγγισης μπορεί να ανακυκλώσει τον άνθρακα από τα ορυκτά καύσιμα για επαναχρησιμοποίηση ως καύσιμο και έτσι θα μπορούσε να μειώσει την ανάγκη των πετρελαϊκών βιομηχανιών για όλο και μεγαλύτερη εξόρυξη ορυκτών καυσίμων ή αερίου, βοηθώντας έτσι την κλιματική αλλαγή που προκαλείται από το φαινόμενο του θερμοκηπίου», προσθέτει.

Ωστόσο, σημείωσε επίσης πως το έργο του Dr Diaz Aldana και των συνεργατών του αποτελούσε μια πιλοτική έρευνα και έχει ακόμα έναν μακρύ δρόμο να διανύσει, πριν μπορέσει να εφαρμοστεί όντως στη βιομηχανία.

Η Dr Hannah Chalmers, μια ακόμα ερευνήτρια του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου που επίσης δεν συμμετείχε στην έρευνα, ανέφερε ότι η νέα τεχνική δεν θα πρέπει να θεωρηθεί ως αντικατάσταση της παραδοσιακής δέσμευσης και αποθήκευσης του άνθρακα, που εμποδίζει τη γενική μόλυνση από το διοξείδιο του άνθρακα.

«Αν παράγονται προϊόντα που περιέχουν άνθρακα, το διοξείδιο του άνθρακα μπορεί και πάλι να εκλυθεί αργότερα στην ατμόσφαιρα», τονίζει.

«Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να υπάρχει ακόμα ανάγκη για «συμβατική» δέσμευση και αποθήκευση άνθρακα, για να διασφαλιστεί ότι το διοξείδιο του άνθρακα όντως αποθηκεύεται με ασφάλεια μακριά από την ατμόσφαιρα στον χρόνο που είναι απαραίτητος για να μειωθεί ο κίνδυνος και οι επιπτώσεις της επικίνδυνης κλιματικής αλλαγής».

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Γιατί έχουν αλλάξει χρώμα οι ωκεανοί τα τελευταία 20 χρόνια;
Explainer video: Τι είναι οι πόλεις των 15 λεπτών και πώς μπορούν να αλλάξουν τη ζωή μας
Ημέρα της Γης 2024 | Πρόοδος σχετικά με την κλιματική αλλαγή
Τα ψηλότερα βουνά του πλανήτη και η σημασία τους για τη βιοποικιλότητα

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση