, ,

Η επίδραση του γάμου στη μακροζωία

«Aς προσέχουν οι άνδρες να μην είναι τόσο “ενοχλητικοί” για τις γυναίκες τους, ώστε να ζήσουν οι ίδιοι περισσότερο…» Ποια επίδραση έχει ο γάμος

Η επίδραση του γάμου στη μακροζωία

«Aς προσέχουν οι άνδρες να μην είναι τόσο “ενοχλητικοί” για τις γυναίκες τους, ώστε να ζήσουν οι ίδιοι περισσότερο…»

Ποια επίδραση έχει ο γάμος στη μακροζωία; Πολλοί λένε: «Παντρέψου για να ζήσεις πολλά χρόνια». Αλλά είναι έτσι τα πράγματα;

Advertisment

O Δρ Χάουαρντ Φρίντμαν, ψυχολόγος στο Πανεπιστήμιο Ρίβερσαϊντ της Καλιφόρνιας και συγγραφέας του βιβλίου «Το πρότζεκτ της μακροζωίας», υπήρξε επικεφαλής μιας μακροχρόνιας έρευνας που ξεκίνησε το 1921 από τον ψυχολόγο Λιούις Τέρμαν και συνεχίστηκε από τον ίδιο. Στη μελέτη αυτή παρακολουθήθηκε η ζωή 1500 ατόμων, από την παιδική ηλικία έως τα γεράματα, και μελετήθηκαν διάφοροι παράγοντες μακροζωίας.

Στα συμπεράσματά του σχετικά με τις ανθρώπινες σχέσεις έχουμε, ήδη, αναφερθεί. Σχετικά με τον γάμο, τα συμπεράσματα ήταν διαφορετικά για άνδρες και γυναίκες. Για τους άνδρες ένας καλός γάμος, ένας γάμος μέσα στον οποίο είναι καλά προσαρμοσμένοι, φαίνεται να προάγει την υγεία και τη μακροζωία τους. Το διαζύγιο φαίνεται να επηρεάζει αρνητικά περισσότερο τους άνδρες.

Για τις γυναίκες τα πράγματα είναι διαφορετικά. Γυναίκες που δεν παντρεύτηκαν, ή χώρισαν, ή χήρεψαν, συχνά φαίνεται να ζουν καλά έως πολύ καλά. Φαίνεται ότι, όταν οι γυναίκες «ξεφορτώνονται» τους ενοχλητικούς συζύγους, είναι πιο υγιείς. Αντίθετα, οι άνδρες που χωρίζουν και μένουν μόνοι έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για πρόωρη θνησιμότητα. Γι’ αυτό, ας προσέχουν οι άνδρες να μην είναι τόσο «ενοχλητικοί» για τις γυναίκες τους, ώστε να ζήσουν οι ίδιοι περισσότερο…

Advertisment

Είναι γνωστά τα ανέκδοτα που κυκλοφορούν για τις γυναίκες που χώρισαν ή έμειναν χήρες. Αυτό μερικές φορές καταλήγει και σε ακραίες απόψεις όπως αυτή της Σκωτσέζας Τζέσι Γκάλαν που στα 109 της χρόνια έδωσε τη συμβουλή: «Μην παντρευτείτε ποτέ για να ζήσετε πολλά χρόνια».

Όλα λοιπόν, εξαρτώνται από την ποιότητα της σχέσης των συζύγων. Όταν το ζευγάρι βρίσκεται σε συνεχείς συγκρούσεις και δεν υπάρχει στοργή μεταξύ τους, τα άτομα είναι λιγότερο ευτυχισμένα απ’ αυτά που δεν έχουν παντρευτεί. Ήδη έχουμε αναφερθεί για το πόσο δηλητηριάζουν τον οργανισμό μας τα αρνητικά συναισθήματα.

Η μοναξιά φαίνεται ότι είναι επίσης τοξική. Από την εν λόγω έρευνα βρέθηκε ότι οι απομονωμένοι άνθρωποι (ακόμη και μέσα σ’ έναν γάμο) είχαν χειρότερη υγεία, ήταν λιγότερο ευτυχισμένοι, η δραστηριότητα του μυαλού τους ήταν πιο υποβαθμισμένη και έζησαν λιγότερο. Ο σωματικός πόνος τους καταβάλλει και ψυχικά.

Αντίθετα, ένας γάμος με αμοιβαία αγάπη και φροντίδα μεταξύ των συζύγων αλλά και των μελών της οικογένειας συνδέεται με καλύτερη υγεία, χαμηλότερο κίνδυνο άνοιας και μακροζωία.

Αυτά και άλλα πολλά μυστικά μακροζωίας μπορείτε να μάθετε από το βιβλίο της Ρούλας Γκόλιου με τίτλο «Μακροζωία – Ο απόλυτος οδηγός», που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις Eκδόσεις Ιβίσκος

Εναλλακτική Δράση

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Γιατί μένουμε σε βαρετές σχέσεις;
Πώς να καταλάβετε αν ο/η φίλος/η σας είναι κρυφο-drama queen!
Η ειλικρίνεια χτίζει την εμπιστοσύνη και δημιουργεί αυθεντικές σχέσεις
Η φράση που καταστρέφει τις σχέσεις, σύμφωνα με ψυχολόγο του Χάρβαρντ

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση