Γιατί δεν κάνουμε αυτό που θέλουμε και πώς να ξεκινήσουμε

«Αν είναι σημαντικό για σένα, θα βρεις έναν τρόπο. Αν όχι, θα βρεις μια δικαιολογία»

Γιατί δεν κάνουμε αυτό που θέλουμε και πώς να ξεκινήσουμε

Σίγουρα θα έχουμε όλοι ακούσει ότι: «Αν είναι σημαντικό για σένα, θα βρεις έναν τρόπο. Αν όχι, θα βρεις μια δικαιολογία». Στο σύγχρονο κόσμο, το να βρει κανείς ένα τρόπο να κάνει αυτό που τον χαροποιεί σημαίνει αυτόματα ότι πρέπει να βρει τα μικρά εκείνα χρονικά διαστήματα για να αφιερώσει στον εαυτό του, όποτε του επιτρέπει το πρόγραμμα και η μέρα. Σήμερα, αν αποφασίζετε να μην κάνετε κάτι που θα θέλατε, επειδή δεν έχετε το χρόνο να το κάνετε όπως θέλετε, περιορίζετε σοβαρά το ποσοστό ευτυχίας και εσωτερικής γαλήνης που γενικά βιώνετε στη ζωή σας.

Ωστόσο, υπάρχει μια δεκαπεντάλεπτη δραστηριότητα, που μπορείτε να κάνετε κάθε μέρα, για να μεγιστοποιήσετε την ευχαρίστηση που λαμβάνετε από την καθημερινή σας ζωή. Βρίσκοντας μόνο δεκαπέντε λεπτά μέσα στο πρόγραμμά σας, θα δείτε σύντομα ότι τα εμπόδια που νομίζατε ότι είχατε και σας κρατούσαν μακριά από την προσωπική αίσθηση ευτυχίας ήταν απλά δικαιολογίες και υποθέσεις. Μπορεί να είναι δύσκολο να ανακαλύψετε πώς να απολαύσετε δεκαπέντε λεπτά, όταν συνήθως αυτό που θέλετε να κάνετε απαιτεί ώρες ή μέρες, αλλά αν επιλέξετε συγκεκριμένα κάτι για το οποίο να έχετε πάθος, δεν θα σας πάρει πολύ να βρείτε τον τρόπο να «σπάσετε» ουσιαστικά αυτή τη δραστηριότητα σε μικρότερα μέρη.

Advertisment

Ορισμένες φορές, αποδεικνύεται σημαντικότερο να γεμίσετε αυτά τα δεκαπέντε λεπτά με κάτι που δεν είχατε δοκιμάσει πριν, αλλά πάντα θέλατε να επιχειρήσετε να κάνετε. Και μπορεί να νομίζετε ότι αν δοκιμάσετε κάτι καινούριο, μπορεί να αποδειχτεί ότι δεν είστε καλοί σε αυτό και δεν θα είστε ποτέ, αλλά, αυτό δεν είναι κάτι που θα πρέπει να σας απασχολεί. Για την ακρίβεια, αν γνωρίζετε ότι είναι κάτι που θα κάνετε μόνο για δεκαπέντε λεπτά, θα σας είναι ευκολότερο να προσπαθήσετε απλά χωρίς άγχος και πίεση, αφού η αποτυχία δεν θα έχει και ιδιαίτερο βάρος για εσάς.

Γι’ άλλη μια φορά, πρέπει να τονίσουμε ότι είναι ζωτικής σημασίας το να αντισταθείτε στα συνηθισμένα και να περάσετε τη μέρα σας όπως κάνετε συνήθως. Όπως έχει αναφερθεί πολλές φορές, οι σύγχρονες ταχύτητες ζωής είναι τόσο ιλιγγιώδεις, που δεν προλαβαίνουμε καν να τη συνειδητοποιήσουμε, οπότε αν δεν προσπαθήσετε τουλάχιστον να «στύψετε» λίγη ευτυχία και ηρεμία από την καθημερινότητά σας, τότε είναι πιθανό να νιώθετε γενική έλλειψη ικανοποίησης και απογοήτευσης. Το σημαντικό εδώ είναι να πάρετε την ευθύνη της ευτυχίας σας, όχι μόνο για εσάς, αλλά και για τους ανθρώπους από τους οποίους περιτριγυρίζεστε και νοιάζονται για εσάς. Και αυτό θα συμβεί, αν αφοσιωθείτε σε θετικές και παραγωγικές προτεραιότητες και αν προκαλέσετε τον εαυτό σας να τις ακολουθήσει μέχρι τέλους, για να γευτεί τα οφέλη της προσπάθειας.

Αν αποφασίσετε να ξεκινήσετε το περπάτημα για παράδειγμα, σίγουρα θα υπάρξουν μέρες που δεν θα καταφέρνετε να φτάνετε ούτε μέχρι την πόρτα, για να ξεκινήσετε τη δραστηριότητά σας. Μην ανησυχείτε γι’ αυτό! Σίγουρα ένα αυστηρό πρόγραμμα στην αρχή θα σας ωφελήσει, αλλά δεν υπάρχει λόγος να αυτομαστιγώνεστε, αν χάσετε μια μέρα ή αν τελικά προλάβετε να το κάνετε σε πέντε λεπτά και όχι σε δεκαπέντε.

Advertisment

Αν μπορέσετε να ακολουθήσετε λιγότερο ή περισσότερο ένα πρόγραμμα, τα δεκαπέντε λεπτά θα μετατραπούν σύντομα σε ένα ακόμα μέρος της  καθημερινότητάς σας, κάτι που σημαίνει ότι κάθε μέρα θα χαρίζετε στον εαυτό σας λίγη παραπάνω ικανοποίηση και εσωτερική ηρεμία. Μόλις ενσωματώσετε μια νέα δραστηριότητα στη ρουτίνα σας, προσπαθήστε να προσθέσετε κι άλλες σιγά σιγά. Πριν το καταλάβετε, μπορεί να γίνετε ένας από εκείνους τους σούπερ δραστήριους ανθρώπους που έχουν πολλές διασκεδαστικές δραστηριότητες την ημέρα, οι οποίες τους γεμίζουν και τους προσδιορίζουν.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Ο Σκαντζόχοιρος που ήθελε | Ένα βιβλίο για την ανακάλυψη του εαυτού και την αναμέτρηση με τη μοναξιά
Ανάμεσα σε βαμπίρ: Ποιοι σας κλέβουν την ενέργεια; Αναγνωρίστε τους και νικήστε τους
Να ακούτε δύο φορές περισσότερο απ’ ό,τι μιλάτε
Τι είναι τελικά οι πεποιθήσεις και πως επηρεάζουν τη ζωή μας;

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση