, ,

Ο καλός ύπνος και πώς θα τον εξασφαλίσουμε

Ο καλός και επαρκής ύπνος συμβάλλει στην μακροζωία. Επτά με οκτώ ώρες καλού ύπνου, καθημερινά, μας ξεκουράζει και επιτρέπει στον οργανισμό μας να ασχοληθεί

Ο καλός ύπνος και πώς θα τον εξασφαλίσουμε

Ο καλός και επαρκής ύπνος συμβάλλει στην μακροζωία. Επτά με οκτώ ώρες καλού ύπνου, καθημερινά, μας ξεκουράζει και επιτρέπει στον οργανισμό μας να ασχοληθεί και να διορθώσει τις βλάβες που έχουν συμβεί κατά τη διάρκεια της ημέρας. Σύμφωνα με μια μελέτη, λίγα συνεχόμενα 24ωρα στέρησης ύπνου – ή κακού ύπνου – διαταράσσουν τη δραστηριότητα γονιδίων που σχετίζονται μεταξύ άλλων με το βιολογικό μας ρολόι, τον μεταβολισμό, τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και των αντιδράσεων στο στρες.

Μια άυπνη βραδιά σχετίζεται με την όλη διάθεσή μας την επόμενη μέρα, την ευερεθιστότητα, τη μνήμη, τη συγκέντρωση, την απόδοση στην εργασία, καθώς και με την πιθανότητα πρόκλησης ατυχημάτων. Συνεχόμενες αϋπνίες, σε συνδυασμό με άλλους παράγοντες, μπορεί να σχετίζονται ή να επιδεινώνουν καταστάσεις όπως η κατάθλιψη, η ενδοοικογενειακή βία, αλλά και η πρόωρη γήρανση.

Advertisment

Είναι γνωστό, επίσης, ότι ο ύπνος της ημέρας δεν αντικαθιστά τον βραδινό ύπνο. Άτομα που εργάζονται τη νύχτα έχουν πιο αδύνατο ανοσοποιητικό σύστημα, υποφέρουν περισσότερο από κρυολογήματα, αλλά και από κρίσεις κατάθλιψης.

Συμβουλές για καλό ύπνο

Αποφεύγουμε προς το τέλος της ημέρας να πίνουμε ποτά που διεγείρουν το νευρικό μας σύστημα όπως καφέ, κόκα κόλα, μαύρο τσάι κ.λ.π. Το πολύ φαγητό και το πολύ αλκοόλ δεν βοηθάνε στον ύπνο. Η αϋπνία μπορεί να οφείλεται σε έλλειψη μαγνησίου, οπότε τροφές που περιέχουν μαγνήσιο και ασβέστιο όπως το κεφίρ, η μπανάνα, τα ξινά κεράσια, η μαύρη σοκολάτα, το σπανάκι και οι κολοκυθόσποροι είναι πολύ βοηθητικές.

Πριν πάμε για ύπνο, αποφεύγουμε στρεσογόνα ερεθίσματα ή κάτι που γενικά θα μας αναστατώσει όπως π.χ. να δούμε ένα θρίλερ στην τηλεόραση, να παίξουμε ένα αγχωτικό παιχνίδι στον υπολογιστή ή να επικεντρωθούμε σε κάτι που μας αναστάτωσε κατά τη διάρκεια της ημέρας. Μερικές φορές ένα ανιαρό βιβλίο βοηθάει περισσότερο από ένα ενδιαφέρον…

Advertisment

Φροντίζουμε το υπνοδωμάτιο να έχει την κατάλληλη θερμοκρασία, 18-20 βαθμούς Κελσίου. Αν μας ενοχλεί το φως, σκοτεινιάζουμε το δωμάτιο ή βάζουμε μάσκα. Απομακρύνουμε όλες τις ηλεκτρονικές συσκευές που διασπούν την προσοχή και παράγουν ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία η οποία επηρεάζει τον ύπνο μας και την υγεία μας. Το καλό στρώμα παίζει, επίσης, πολύ σημαντικό ρόλο. Απομακρύνουμε τους θορύβους ή βάζουμε ωτοασπίδες. Αν μας ενοχλεί το τικ-τακ του ρολογιού, το απομακρύνουμε.

Μπαίνουμε στη διαδικασία του ύπνου χαλαρώνοντας, κάνοντας ένα μπάνιο, φορώντας καθαρές πιζάμες, μειώνοντας την ένταση της ημέρας, διαβάζοντας ένα βιβλίο. Η προσευχή και όλες οι τεχνικές χαλάρωσης, οι αναπνοές, ο διαλογισμός, τα τεντώματα, μια χαλαρή κουβέντα με τον ή την σύντροφό μας, βοηθούν. Μερικοί κοιμούνται λύνοντας σταυρόλεξο ή σουντόκου και άλλοι βλέποντας ανιαρές εκπομπές ή ταινίες στην τηλεόραση. Μερικοί θέλουν ένα παραμύθι, μια καληνύχτα κι ένα φιλί, όπως όταν ήταν παιδιά. Ο καθένας ξέρει καλύτερα τι του ταιριάζει και λειτουργεί.

Αποφεύγουμε τα ηρεμιστικά και τα υπνωτικά χάπια. Είναι προτιμότερο για τη χαλάρωση από το στρες να πιούμε ένα τσάι βοτάνων με ηρεμιστικές ιδιότητες όπως χαμομήλι, μέντα, μελισσόχορτο, πασιφλόρα ή βαλεριάνα τα οποία δεν προκαλούν εθισμό – αντίθετα με τα ηρεμιστικά χάπια – και επιπλέον μας βοηθούν να ξυπνάμε το πρωί με διαύγεια μυαλού.

Επίσης, πολύ αποτελεσματικό κατά της αϋπνίας είναι αν φάμε, πριν από τον ύπνο, λίγα φρέσκα φύλλα μαρουλιού (τα ώριμα με γαλακτώδη χυμό) ή αν πιούμε το χυμό τους. Το τσάι από βαλσαμόχορτο βοηθάει στην αϋπνία λόγω κατάθλιψης. Επιπλέον, δυο-τρεις σταγόνες στο μαξιλάρι μας από αιθέρια έλαια με ηρεμιστικές ιδιότητες όπως η λεβάντα, το χαμομήλι, το πορτοκάλι, η μαντζουράνα, το περγαμόντο, το Ylang-Ylang κ.α. μπορούν επίσης να βοηθήσουν.

Μια πρακτική για τη διευκόλυνση του ύπνου είναι και η εξής: γυρίζουμε την παλάμη μας να βλέπει προς τα πάνω και πιέζουμε για λίγα λεπτά το βαθούλωμα που σχηματίζεται από την πλευρά του αντίχειρα, ανάμεσα στο τέλος της παλάμης και στην αρχή του οστού της κερκίδας. Ένα άλλο σημείο πίεσης (σημεία βελονισμού) είναι στην εξωτερική πλευρά του ποδιού, κάτω από τον αστράγαλο, στο βαθούλωμα ανάμεσα στη βάση της περόνης και στη φτέρνα.

Ο Στάμος Στίνης, επικεφαλής του Πανελληνίου Δικτύου Συνειδητότητας, προτείνει για την αϋπνία μια πρακτική που περιλαμβάνει τρία στάδια:

Α) Μια θετική βεβαίωση που μπορούμε και να την επαναλάβουμε, όπως: «Τώρα το σώμα, ο νους και το συναίσθημά μου ηρεμούν. Θα αποκοιμηθώ άμεσα και ο ύπνος μου θα είναι βαθύς, ήρεμος και αναζωογονητικός».

Β) Μια προσευχή, και

Γ) Έναν οραματισμό μιας δέσμης πράσινου σμαραγδί φωτός να μας περιβάλλει και να μας ηρεμεί. Το χρώμα αυτό θεωρείται το κατ΄εξοχήν ηρεμιστικό χρώμα.

Ο μεσημεριανός ύπνος, για όσους μπορούν να τον απολαμβάνουν, σύμφωνα με κάποιες έρευνες συντελεί στην προοπτική της μακροζωίας.

“Μακροζωία, Ο απόλυτος οδηγός” Ρούλα Γκόλιου εκδόσεις Ιβίσκος

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Το υπαίθριο μικρό νοσοκομείο της Πάτρας ενόψει του καρναβαλιού | Θα διαθέτει ακόμα και ψυχολόγους
Πόσο αυξάνεται ο κίνδυνος για καρδιακά προβλήματα λόγω κατάθλιψης;
Δωρεάν κρυοσυντήρηση ωαρίων γυναικών με καρκίνο πριν από την θεραπεία τους
Νοσοκομείο Μυτιλήνης: Για πρώτη φορά ειδική επέμβαση σε άτομο με αυτισμό

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση