,

Τα οφέλη του βαθέος ύπνου για το μυαλό και πώς να επωφεληθούμε περισσότερο από αυτόν (βίντεο)

Τίποτα δεν είναι σαν μια καλή νύχτα ύπνου. Κι αν η τεχνολογία μπορούσε να μας βοηθήσει να επωφεληθούμε περισσότερο από αυτόν; Ο Νταν Γκάρτενμπεργκ

Τα οφέλη του βαθέος ύπνου για το μυαλό και πώς να επωφεληθούμε περισσότερο από αυτόν (βίντεο)
Τίποτα δεν είναι σαν μια καλή νύχτα ύπνου. Κι αν η τεχνολογία μπορούσε να μας βοηθήσει να επωφεληθούμε περισσότερο από αυτόν; Ο Νταν Γκάρτενμπεργκ εργάζεται πάνω σε μια τεχνολογία που ενισχύει τον βαθύ ύπνο, το πιο αναγεννητικό στάδιο ύπνου που (μαζί με άλλα υπέροχα πράγματα) μπορεί να μας βοηθήσει να εδραιώσουμε τις αναμνήσεις μας και να σχηματίσουμε τις προσωπικότητες μας. Μάθετε περισσότερα για το πώς η αναπαραγωγή ήχων που αντανακλούν εγκεφαλικά κύματα σε αυτό το στάδιο μπορεί να οδηγήσει σε βαθύτερο ύπνο — και τα πιθανά οφέλη στην υγεία, τη μνήμη και τη μαθησιακή μας ικανότητα.
Διαβάστε ολόκληρη την ομιλία

Τι θα γινόταν αν μπορούσατε να κάνετε τον ύπνο σας πιο αποδοτικό; Ως επιστήμονας του ύπνου, αυτή είναι η ερώτηση που με έχει σαγηνεύσει τα τελευταία 10 χρόνια. Ο λαμπτήρας και η τεχνολογία έχουν δημιουργήσει έναν κόσμο 24ωρης εργασίας και παραγωγικότητας, εις βάρος ωστόσο του φυσιολογικού μας κιρκάδιου ρυθμού και της σωματικής μας ανάγκης για ύπνο.

00:40
Ο κιρκάδιος ρυθμός ρυθμίζει τα καθημερινά επίπεδα της ενέργειάς μας, και μόλις πρόσφατα διεξάγουμε ένα παγκόσμιο πείραμα με τον ρυθμό αυτό, που βάζει τις συνθήκες του ύπνου μας κι έτσι την ποιότητα ζωής μας σε κίνδυνο. Εξαιτίας αυτού, δεν κοιμόμαστε όσο χρειαζόμαστε, με τον μέσο Αμερικανό να κοιμάται μία ολόκληρη ώρα λιγότερο σε σχέση με τη δεκαετία του 1940.

Advertisment

01:05
Για κάποιο λόγο, αποφασίσαμε να το θεωρήσουμε τιμητικό παράσημο ότι μπορούμε να τα βγάλουμε πέρα χωρίς αρκετό ύπνο. Όλο αυτό οδηγεί σε μια πραγματική κρίση υγείας. Οι περισσότεροι από εμάς ξέρουν πως ο κακός ύπνος σχετίζεται με ασθένειες όπως η νόσος του Αλτσχάιμερ, η καρδιαγγειακή νόσος, τα εγκεφαλικά και ο διαβήτης. Και αν μια διαταραχή του ύπνου όπως η υπνική άπνοια δεν αντιμετωπιστεί, είναι πιθανότερο να πάθει κανείς πολλές από αυτές τις ασθένειες. Γνωρίζατε όμως το αντίκτυπο που έχει ο ύπνος στην πνευματική σας κατάσταση; Ο κακός ύπνος μας κάνει να παίρνουμε επισφαλείς, απερίσκεπτες αποφάσεις και ρουφάει από εμάς τη δυνατότητα ενσυναίσθησης. Όταν η αποστέρηση ύπνου κυριολεκτικά μας κάνει πιο ευαίσθητους στον δικό μας πόνο δεν είναι παράξενο ότι δυσκολευόμαστε να κατανοούμε τους άλλους και γενικά να είμαστε καλοί και υγιείς, όταν στερούμαστε ύπνο.

02:01
Οι επιστήμονες τώρα αρχίζουν να αντιλαμβάνονται, ότι όχι μόνο η ποσότητα μα και η ποιότητα του ύπνου επιδρά στην υγεία και την ευζωία μας. Η έρευνά μου εστιάζει σε αυτό που πολλοί επιστήμονες θεωρούν το πιο αναζωογονητικό στάδιο του ύπνου: τον βαθύ ύπνο. Πλέον ξέρουμε πως, γενικά μιλώντας, υπάρχουν τρία στάδια ύπνου: ο ελαφρύς ύπνος, ο ύπνος γρήγορων κινήσεων των ματιών ή REM και ο βαθύς ύπνος. Μετράμε τα στάδια συνδέοντας ηλεκτρόδια στο τριχωτό, το πηγούνι και το στήθος. Στον ελαφρύ ύπνο και στο στάδιο REM, τα εγκεφαλικά μας κύματα μοιάζουν με αυτά της ξύπνιας μας ζωής. Όμως, τα εγκεφαλικά μας κύματα στον βαθύ ύπνο έχουν χαμηλής συχνότητας κύματα που είναι πολύ διαφορετικά από τα εγκεφαλικά κύματα όταν είμαστε ξύπνιοι. Αυτά τα χαμηλής συχνότητας κύματα, ονομάζονται κύματα δέλτα. Όταν δεν παίρνουμε τον βαθύ ύπνο που χρειαζόμαστε. παρεμποδίζεται η μαθησιακή μας ικανότητα και η αναζωογόνηση των κυττάρων και του σώματος μας. Ο βαθύς ύπνος είναι ο τρόπος που αποθηκεύουμε όλες τις αλληλεπιδράσεις που κάνουμε κατά τη διάρκεια της ημέρας στη μακροπρόθεσμη μνήμη μας και στις προσωπικότητές μας. Όσο μεγαλώνουμε, είναι πιο πιθανό να χάσουμε αυτά τα αναγεννητικά κύματα δέλτα. Έτσι, ο βαθύς ύπνος και τα κύματα δέλτα είναι ένας δείκτης βιολογικής νεότητας.

03:25
Έτσι φυσικά ήθελα να έχω περισσότερο βαθύ ύπνο για εμένα και πραγματικά δοκίμασα κάθε μαραφέτι, μπλιμπλίκι, συσκευή και τέχνασμα εκεί έξω, συσκευές ιατρικές ή εμπορίου, ό,τι θέλετε. Έμαθα πολλά και βρήκα ότι χρειάζομαι πραγματικά, όπως οι περισσότεροι, οχτώ ώρες ύπνου. Μετατόπισα ακόμα και τον κιρκάδιο ρυθμό μου, αλλάζοντας τα γεύματα, την άσκηση και την έκθεσή μου στο φως, μα ακόμη δεν μπορούσα να βρω τρόπο να κοιμηθώ βαθύτερα τη νύχτα… αυτό μέχρι που γνώρισα τον Δρ. Ντιμίτρι Γκεράστσενκο της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ.

Advertisment

04:00
Ο Ντιμίτρι μου μίλησε για ένα νέο εύρημα στη βιβλιογραφία, όπου ένα εργαστήριο στην Γερμανία απέδειξε ότι αν παίζατε συγκεκριμένους ήχους στον σωστό χρόνο ενώ οι άνθρωποι κοιμούνται, θα μπορούσατε όντως να κάνετε τον ύπνο βαθύτερο και πιο αποδοτικό. Και επιπλέον, αυτό το εργαστήριο απέδειξε ότι όντως θα μπορούσατε να βελτιώσετε τη μνημονική σας επίδοση την επόμενη μέρα με αυτόν τον ήχο. Ο Ντιμίτρι κι εγώ γίναμε ομάδα, και αρχίσαμε να δουλεύουμε έναν τρόπο να φτιάξουμε αυτή την τεχνολογία. Με συνεργάτες μας το εργαστήριο έρευνας στο Πέν Στέιτ, σχεδιάσαμε πειράματα για να αξιολογήσουμε το σύστημά μας. Και έκτοτε λάβαμε χρηματοδοτικά κονδύλια από το Εθνικό Επιστημονικό Ίδρυμα και το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας, για να αναπτύξουμε αυτήν την τεχνολογία ενίσχυσης του βαθέος ύπνου. Να πώς δουλεύει. Άνθρωποι ήρθαν στο εργαστήριο και τους συνδέσαμε με έναν αριθμό συσκευών δύο εκ των οποίων έχω ακριβώς εδώ — δεν είναι δήλωση μόδας.

04:53
(Γέλιο)

04:56
όταν ανιχνεύσαμε ότι οι άνθρωποι ήταν σε βαθύ ύπνο, παίξαμε τους ήχους ενίσχυσης βαθέος ύπνου που έδειχναν να τους κάνουν να έχουν βαθύτερο ύπνο. Θα σας παρουσιάσω τον ήχο αμέσως τώρα.

05:08
(Επαναλαμβανόμενα ηχητικά κύματα)

05:16
Περίεργο, σωστά;

05:17
(Γέλιο)

05:19
Αυτός ο ήχος είναι στην ίδια συχνότητα με τα εγκεφαλικά σας κύματα, όταν ο εγκέφαλος σας είναι σε βαθύ ύπνο. Αυτό το ηχητικό μοτίβο στην πραγματικότητα προετοιμάζει το μυαλό σας για να έχει περισσότερα από αυτά τα αναγεννητικά κύματα δέλτα. Όταν ρωτήσαμε τους συμμετέχοντες την επόμενη μέρα για τους ήχους, δεν είχαν ιδέα ότι παίξαμε τους ήχους, μα τα μυαλά τους ανταποκρίθηκαν με περισσότερα τέτοια κύματα δέλτα.

05:44
Να μια εικόνα των εγκεφαλικών κυμάτων κάποιου από τη μελέτη που διεξήγαμε. Βλέπετε το κάτω πλαίσιο; Αυτό δείχνει τον ήχο να παίζεται στη συχνότητα ριπής. Τώρα δείτε τα εγκεφαλικά κύματα στο πάνω μέρος του γραφήματος. Βλέπετε από το γράφημα πως ο ήχος όντως παράγει κι άλλα τέτοια αναγεννητικά κύματα δέλτα. Μάθαμε ότι μπορούμε να παρακολουθήσουμε με ακρίβεια τον ύπνο χωρίς να συνδέουμε τον κόσμο με ηλεκτρόδια και να κάνουμε τους ανθρώπους να κοιμούνται βαθύτερα. Συνεχίζουμε να αναπτύσσουμε το σωστό ηχητικό περιβάλλον και τις συνθήκες του ύπνου για να βελτιώσουμε τον ύπνο του κόσμου.

06:20
Ο ύπνος μας δεν είναι όσο αναζωογονητικός όσο θα μπορούσε να είναι, αλλά ίσως μία ημέρα σύντομα, θα μπορούσαμε να φοράμε μια μικρή συσκευή και να ωφελούμαστε περισσότερο από τον ύπνο μας.

06:31
Σας ευχαριστώ.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Δωρεάν κρυοσυντήρηση ωαρίων γυναικών με καρκίνο πριν από την θεραπεία τους
Νοσοκομείο Μυτιλήνης: Για πρώτη φορά ειδική επέμβαση σε άτομο με αυτισμό
«Period Poverty»: Δωρεάν προϊόντα για την έμμηνο ρύση στα ελληνικά σχολεία
Ένας στους τέσσερις Έλληνες δεν έκανε χρήση υπηρεσιών υγείας, το 2023, λόγω του κόστους

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση