Ποια είναι η διαφορά ανάμεσα στη μείωση του λίπους και στην απώλεια βάρους;

Είτε είχατε ακολουθήσει κάποια δίαιτα τους προηγούμενου μήνες, είτε απλά ξεκινάτε ένα νέο διατροφικό πρόγραμμα αυτό τον καιρό, το πιο πιθανό είναι να έχετε

Ποια είναι η διαφορά ανάμεσα στη μείωση του λίπους και στην απώλεια βάρους;

Είτε είχατε ακολουθήσει κάποια δίαιτα τους προηγούμενου μήνες, είτε απλά ξεκινάτε ένα νέο διατροφικό πρόγραμμα αυτό τον καιρό, το πιο πιθανό είναι να έχετε συναντήσει πολλά θέματα και άρθρα που να σχετίζονται με τη μείωση του λίπους και την απώλεια βάρους. Στην πραγματικότητα, η απώλεια βάρους είναι ένα από τα πιο δημοφιλή θέματα αυτό τον καιρό, αλλά η αλήθεια είναι πως οι περισσότεροι δεν κατανοούμε πραγματικά τη διαφορά ανάμεσα στη μείωση λίπους και στην απώλεια βάρους. Παρακάτω θα αναφερθούμε ακριβώς σε αυτά τα δύο, έτσι ώστε να μπορείτε να τα ξεχωρίσετε και να ακολουθήσετε σωστά ένα πρόγραμμα άσκησης και διατροφής.

Κατανοώντας την απώλεια βάρους

Για να μπορέσετε να κατανοήσετε την απώλεια βάρους, πρέπει πρώτα να καταλάβετε πώς ορίζεται το σωματικό σας βάρος. Αυτό, λοιπόν, ορίζεται ως το βάρος των μυών σας, των οστών, των οργάνων και το βάρος του νερού που το σώμα σας αποθηκεύει. Οπότε η απώλεια βάρους αποτελείται από το σύνολο της απώλειας μυϊκής μάζας + απώλεια λίπους + απώλεια νερού.

Advertisment

Γι’ αυτό και η απώλεια βάρους μπορεί ορισμένες φορές να γυρίσει μπούμερανγκ για κάποια άτομα, καθώς αυτό σημαίνει ότι χάνουν και μυϊκή μάζα. Για την ακρίβεια, μπορεί να εκπλαγείτε αν μάθετε ότι η απώλεια μυϊκής μάζας μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση του συνολικού βάρους. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι όταν στην πραγματικότητα χάνετε μυϊκή μάζα, ο μεταβολισμός σας επιβραδύνεται, αυξάνοντας έτσι τις πιθανότητες να επιστρέψει το λίπος που δεν θέλετε. Για να το αποφύγετε αυτό, χρειάζεται να βεβαιωθείτε ότι στο πρόγραμμά σας θα περιλαμβάνεται αεροβική άσκηση και προπόνηση ενδυνάμωσης, παράλληλα με ένα υγιεινό διατροφικό πρόγραμμα.

Κατανοώντας τη μείωση του λίπους

Τώρα, αφού καταλάβαμε τι σημαίνει μείωση βάρους, ήρθε η ώρα να ρίξουμε μια ματιά και στην απώλεια λίπους. Στην ουσία πρόκειται ακριβώς γι’ αυτό που λέει. Είναι η μείωση του λίπους που το σώμα σας έχει αποθηκεύσει. Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι ο οργανισμός μας χρειάζεται μια ορισμένη ποσότητα λίπους, ώστε να διασφαλίσει τη σωστή λειτουργία του νευρικού συστήματος και των οργάνων.

Εδώ λοιπόν μιλάμε για το απαραίτητο λίπος που χρειάζεται το σώμα μας. Συνεπώς, χρειάζεται να γνωρίζουμε πόσο λίπος πρέπει να έχουμε. Για τις γυναίκες συστήνεται 25- 28%, ενώ για τους άντρες 12 – 15%. Επίσης, να έχετε υπόψη σας ότι αυτό το εύρος μπορεί να ποικίλλει από άτομο σε άτομο ανάλογα το ύψος.

Advertisment

Εξερευνώντας άλλες εναλλακτικές εκτός της δίαιτας και της άσκησης

Η δίαιτα και η άσκηση δεν αποτελούν με κανένα τρόπο εύκολη υπόθεση. Συγκεκριμένα, πολλά άτομα δυσκολεύονται να συμπεριλάβουν την άσκηση στα παραφορτωμένα προγράμματά τους. Γι’ αυτό και πολλοί είναι εκείνοι που στρέφονται στη χειρουργική και σε άλλες διαδικασίες, ώστε να επιτύχουν τα αποτελέσματα που τόσο θέλουν. Όμως, ορισμένες φορές, αυτές οι διαδικασίες αποδεικνύονται επικίνδυνες και κάποιες από αυτές αποτυχαίνουν.

Ευτυχώς και λόγω των ιατρικών καινοτομιών, υπάρχουν τώρα πολλές νέες μη – χειρουργικές διαδικασίες που δεν έχουν και ιδιαίτερες παρενέργειες. Για παράδειγμα, η κρυολιπόλυση είναι μια μη επεμβατική μέθοδος που μειώνει το τοπικό πάχος, χωρίς την ανάγκη άσκησης ή διατροφής. Στην ουσία παγώνει τα λιπώδη κύτταρα, αφήνοντας ανεπηρέαστο το δέρμα. Είναι εγκεκριμένη και τα αποτελέσματά της έχουν αποδειχθεί.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Πόνος στη μέση: Απαλλαχθείτε με τη νο1 άσκηση που διατείνει τη σπονδυλική στήλη και ανακουφίζει
Pilates Reformer: Τι να προσέξετε για να μην τραυματιστείτε
«Καίμε» θερμίδες και λίπος: Οι αλλαγές στο περπάτημα για να τα καταφέρουμε
Από ποια ηλικία μπορεί να ξεκινήσει κανείς pilates;

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση