, ,

Ζήτα για να λάβεις

Η καλύτερη πωλήτρια στον κόσμο σήμερα, δεν έχει πρόβλημα αν την πείτε κοριτσάκι. Κι αυτό γιατί η Μαρκίτα Άντριους, έβγαλε περισσότερα από ογδόντα χιλιάδες

Ζήτα για να λάβεις

Η καλύτερη πωλήτρια στον κόσμο σήμερα, δεν έχει πρόβλημα αν την πείτε κοριτσάκι. Κι αυτό γιατί η Μαρκίτα Άντριους, έβγαλε περισσότερα από ογδόντα χιλιάδες δολάρια πουλώντας μπισκότα του Σώματος Προσκόπων Οδηγών, από τότε που ήταν επτά χρονών. Πηγαίνοντας από πόρτα σε πόρτα, μετά το σχολείο, η υπερβολικά ντροπαλή Μαρκίτα, μεταμορφώθηκε σε μια δυναμική πωλήτρια μπισκότων όταν ανακάλυψε, στην ηλικία των 13 ετών, το μυστικό της πώλησης.

Η Μαρκίτα και η μητέρα της, η οποία δούλευε σαν σερβιτόρα στη Νέα Υόρκη από τη στιγμή που την εγκατέλειψε ο άντρας της όταν η Μαρκίτα ήταν οκτώ χρονών, ονειρεύονταν να ταξιδέψουν σ΄όλο τον κόσμο. “Θα δουλέψω σκληρά να κερδίσω αρκετά χρήματα για να σε στείλω στο κολέγιο”, της είπε μια μέρα η μητέρα της. “Θα πας στο κολέγιο κι όταν θα τελειώσεις θα κερδίσεις πολλά χρήματα και τότε εσύ κι εγώ θα γυρίσουμε τον κόσμο. Εντάξει;”

Advertisment

Όταν η Μαρκίτα στην ηλικία των 13 ετών διάβασε στο προσκοπικό περιοδικό ότι, όποια προσκοπίνα πουλήσει τα περισσότερα μπισκότα θα κερδίσει ένα εισιτήριο για το γύρο του κόσμου για δύο άτομα, με όλα τα έξοδα πληρωμένα, αποφάσισε να πουλήσει όλα τα μπισκότα του Σώματος Προσκόπων Οδηγών που μπορούσε – περισσότερα προσκοπικά μπισκότα απ΄οποιονδήποτε άλλον στον κόσμο. Αλλά μόνο η επιθυμία δεν φτάνει. Για να πραγματοποιήσει το όνειρό της η Μαρκίτα ήξερε πως χρειαζόταν ένα σχέδιο.

“Να φοράς πάντα το καλύτερο φόρεμά σου και να ντύνεσαι επαγγελματικά”, τη συμβούλεψε η θεία της. “Όταν κάνεις μπίζνες να ντύνεσαι σαν άνθρωπος που κάνει μπίζνες. Φόρεσε την προσκοπική σου στολή. Όταν επισκέπτεσαι τον κόσμο στο διαμέρισμά του μεταξύ 4.30 και 6.30 και ειδικά το βράδυ της Παρασκευής, να ζητάς μεγάλες παραγγελίες. Να χαμογελάς πάντα, είτε αγοράσουν είτε όχι, να είσαι πάντα ευγενική. Να μην τους ζητάς να αγοράσουν τα μπισκότα σου, λέγε τους να επενδύσουν”.

Πολλοί άλλοι πρόσκοποι θα ήθελαν να κάνουν εκείνο το ταξίδι ανά τον κόσμο. Πολλοί μπορεί να είχαν καταστρώσει σχέδια. Αλλά η Μαρκίτα έβγαινε με τη στολή της κάθε μέρα μετά το σχολείο, έτοιμη να ζητήσει – και να συνεχίσει να ζητά – από τον κόσμο να επενδύσει στο όνειρό της. “Γεια, έχω ένα όνειρο. Προσπαθώ να κερδίσω ένα εισιτήριο για το γύρο του κόσμου για μένα και για τη μητέρα μου, πουλώντας μπισκότα του Σώματος Προσκόπων Οδηγών”, έλεγε στην πόρτα. “Θα θέλατε να επενδύσετε σε μια ή σε δυο ντουζίνες κουτιά μπισκότα;”

Advertisment

Η Μαρκίτα πούλησε 3.526 κουτιά μπισκότα εκείνο το χρόνο και κέρδισε το ταξίδι της σε όλο τον κόσμο. Από τότε και μετά, πούλησε περισσότερα από 42.000 κουτιά προσκοπικά μπισκότα, μίλησε σε συνελεύσεις πωλητών σε όλη τη χώρα, πρωταγωνίστησε σε μια κινηματογραφική ταινία του Ντίσνεϊ με θέμα την περιπέτειά της και υπήρξε ένας από τους συγγραφείς του Best Seller “Πώς να πουλήσετε περισσότερα μπισκότα, κάντιλακ, κομπιούτερ….και οτιδήποτε άλλο”.

Η Μαρκίτα δεν είναι ούτε εξυπνότερη ούτε πιο εξωστρεφής από χιλιάδες ανθρώπους, νέους και γέρους, που έχουν ο καθένας το δικό του όνειρο. Η διαφορά είναι ότι η Μαρκίτα ανακάλυψε το μυστικό της πώλησης: Ζήτα, ζήτα, ζήτα! Πολλοί άνθρωποι αποτυγχάνουν πριν ακόμα αρχίσουν, γιατί δεν καταφέρνουν να ζητήσουν αυτό που θέλουν. Ο φόβος της απόρριψης οδηγεί πολλούς από μας στην απόρριψη του εαυτού μας και του ονείρου μας, πολύ πριν προλάβει να το κάνει κανένας άλλος – άσχετα τι πουλάμε.

Ο καθένας μας πουλάει και κάτι. “Πουλάτε τον εαυτό σας κάθε μέρα – στο σχολείο, στον προϊστάμενό σας, στα καινούρια άτομα που γνωρίζετε”, είπε η Μαρκίτα στα 14. “Η μητέρα μου είναι σερβιτόρα: πουλά το σπεσιαλιτέ της ημέρας. Οι δήμαρχοι και οι πρόεδροι που προσπαθούν να κερδίσουν ψήφους πουλάνε… Μια από τις αγαπημένες μου δασκάλες ήταν η κυρία Τσάπιν. Έκανε τη γεωγραφία ενδιαφέρουσα κι αυτό πραγματικά πουλάει… Βλέπω πωλήσεις οπουδήποτε κοιτάξω. Η πώληση αποτελεί μέρος της ζωής, μέρος του κόσμου”.

Χρειάζεται θάρρος για να ζητήσεις αυτό που θέλεις. Θάρρος δεν σημαίνει απουσία φόβου. Σημαίνει να κάνεις αυτό που απαιτείται παρά τους φόβους σου. Κι όπως ανακάλυψε η Μαρκίτα, όσα περισσότερα ζητάς, τόσο ευκολότερο και πιο διασκεδαστικό γίνεται το πράγμα.

Κάποτε, σε μια ζωντανή τηλεοπτική εκπομπή, ο παρουσιαστής αποφάσισε να κάνει στη Μαρκίτα τη μεγαλύτερη πρόκληση πώλησης. Της ζητήθηκε να πουλήσει μπισκότα του Σώματος Οδηγών σε ένα άλλο καλεσμένο της εκπομπής. “Θα θέλατε να επενδύσετε σε μια ή δυο ντουζίνες κουτιά μπισκότα του Σώματος Προσκόπων Οδηγών;” ρώτησε η Μαρκίτα. “Μπισκότα του Σώματος Προσκόπων Οδηγών; Δεν πρόκειται να αγοράσω ούτε ένα μπισκότο του Σώματος Οδηγών!” αποκρίθηκε αυτός.

“Είμαι Φύλακας στις Ομοσπονδιακές Φυλακές Ποινικών Κρατουμένων. Κάθε βράδυ βάζω στα κρεβάτια τους 2.000 βιαστές, ληστές, εγκληματίες κάθε είδους, τσαντάκηδες, άτομα που κακομεταχειρίζονται παιδιά”. Απτόητη, η Μαρκίτα του αποκρίθηκε: “Αγαπητέ κύριε, αν πάρετε μερικά από αυτά τα μπισκότα, ίσως να πάψετε να είστε τόσο τσιγκούνης, τόσο θυμωμένος και κακός. Και, κύριέ μου, νομίζω πως θα ήταν καλή ιδέα να πάρετε μερικά από αυτά τα μπισκότα και να δώσετε και στους 2.000 φυλακισμένους σας”.

Η Μαρκίτα το ζήτησε. Ο φύλακας της έδωσε μια επιταγή.

“Βάλσαμο για την Ψυχή” Jack Canfield & Mark Victor Hansen εκδόσεις Διόπτρα

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

«Πωλητής για μία ώρα»: Οι καλλιτέχνες που στήριξαν το περιοδικό Σχεδία
Ζευγάρι νομάδων μελισσοκόμων ταξιδεύουν τα μελίσσια τους στα σχολεία της βόρειας Ελλάδας
«Απλώς κάντε το»: Η συμβουλή ενός 94χρονου με φυσική κατάσταση εφήβου
Μαθητής λυκείου από την Αλεξανδρούπολη πήρε πλήρη υποτροφία στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια!

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση