, , , ,

10 φυσικοί τρόποι να ξεφορτωθείτε τους μαύρους κύκλους κάτω από τα μάτια

Το πρησμένο, σκούρο δέρμα κάτω και γύρω από τα μάτια μάς κάνει να μοιάζουμε κουρασμένοι και άυπνοι, ακόμα κι όταν εμείς νιώθουμε ξεκούραστοι. Ιατρικά

10 φυσικοί τρόποι να ξεφορτωθείτε τους μαύρους κύκλους κάτω από τα μάτια

Το πρησμένο, σκούρο δέρμα κάτω και γύρω από τα μάτια μάς κάνει να μοιάζουμε κουρασμένοι και άυπνοι, ακόμα κι όταν εμείς νιώθουμε ξεκούραστοι. Ιατρικά γνωστό ως περικογχικό οίδημα, αυτή η περιοχή των ματιών είναι ιδιαιτέρως ευαίσθητη σε αλλαγές στον τόνο του δέρματος, καθώς η σάρκα εκεί είναι αρκετά λεπτή. Με πάχος μόνο 0.5 mm, στην περικογχική ζώνη μπορούν να διακριθούν τα αγγεία, ακόμα και το αίμα.

Αν και η ξαφνική εμφάνιση μαύρων κύκλων μπορεί να οφείλεται στον τρόπο ζωής και στο περιβάλλον, αποτελεί επίσης και μια κληρονομική κατάσταση, η οποία τείνει να εμφανίζεται περισσότερο σε οικογένειες με χλωμό και λεπτό δέρμα.

Advertisment

Μην ανησυχείτε όμως, αν οι μαύροι κύκλοι σας είναι κληρονομικοί, υπάρχουν αρκετές φυσικές θεραπείες που θα σας βοηθήσουν να μειώσετε και να διορθώσετε την όψη του προσώπου σας.

10 φυσικοί τρόποι να ξεφορτωθείτε τους μαύρους κύκλους κάτω από τα μάτια

1. Κοιμηθείτε καλά

Δεν αποτελεί, βεβαίως, έκπληξη το γεγονός ότι η κόπωση είναι ο κύριος ένοχος στην εμφάνισης των μαύρων κύκλων. Ίσως έχετε κάποιες κακές συνήθειες, που αφορούν στον ύπνο, όπως ότι αποκοιμιέστε μπροστά από την τηλεόραση, πίνετε αλκοόλ πριν πέσετε για ύπνο ή κοιμάστε σε πολύ ζεστό υπνοδωμάτιο.

Αλλάξτε λοιπόν την ρουτίνα που ακολουθείτε πριν την ώρα του ύπνου, προσπαθήστε να συμπληρώσετε 7-8 ώρες καλού ύπνου και χαλαρώστε με φυσικό τρόπο την ώρα πριν αποκοιμηθείτε.

Advertisment

2. Ανακουφιστείτε από τις αλλεργίες

Η αλλεργική ρινίτιδα πυροδοτείται από τη γύρη, τη μούχλα, τα σωματίδια της σκόνης και από κατοικίδια και συχνά έχει συμπτώματα, παρόμοια με εκείνα του κρυολογήματος, όπως συνάχι, συμφόρηση, όπως και πρησμένα, υγρά μάτια με φαγούρα.

Όταν τα τρίβουμε μάλιστα δημιουργούνται έντονοι μαύροι κύκλοι. Μπορείτε να μειώσετε την έκθεσή σας στα αλλεργιογόνα, κρατώντας κλειστά τα παράθυρα κατά τη διάρκεια της άνοιξης, να χρησιμοποιείτε ιονιστή αέρα με ειδικά φίλτρα (φιλικά προς το περιβάλλον).

Nα φοράτε μάσκα όταν καθαρίζετε ή κάνετε δουλειές στον κήπο και να αντικαταστήσετε τα καλύμματα του κρεβατιού σας με ειδικά λινά, αντιαλλεργικά.

3. Αντιμετωπίστε το έκζεμα

Το έκζεμα- ή ατοπική δερματίτιδα- χαρακτηρίζεται από κόκκινη, ερεθισμένη επιδερμίδα με φαγούρα και μπορεί να εμφανιστεί στην ευαίσθητη περιοχή των βλεφάρων και κάτω από τα μάτια, σκουραίνοντας και την περιοχή εκείνη.

Σε αυτή την περίπτωση, χρειάζεται αρχικά να απευθυνθείτε σε έναν γιατρό για επίσημη διάγνωση, αλλά επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αντιφλεγμονώδη αιθέρια έλαια, όπως θυμάρι, τριαντάφυλλο, ευκάλυπτο, χαμομήλι, tea tree ή κουρκουμά.

4. Καταπολεμήστε τα σημάδια της γήρανσης

Ένα από τα σημάδια γήρανσης που αφήνει ο χρόνος είναι η αναπόφευκτη λέπτυνση της επιδερμίδας εξαιτίας του μειωμένου λίπους και παραγωγής κολλαγόνου στο σώμα μας. Το λεπτότερο δέρμα σημαίνει ότι τα κόκκινα και μπλε αγγεία γύρω από τα μάτια γίνονται ακόμα πιο εμφανή.

Μπορείτε όμως να τονώσετε την έμφυτη ικανότητα του οργανισμού σας να παράγει κολλαγόνο, καταναλώνοντας τροφές, πλούσιες σε βιταμίνη C και ωμέγα λιπαρά οξέα.

Μπορείτε επίσης να αναπληρώσετε τα αποθέματα κολλαγόνου, καταναλώνοντας ζωμό (σούπα) από κόκαλα ή συμπληρώνοντας με πεπτίδια κολλαγόνου ή πρωτεΐνη ζελατίνης.

5. Προστασία από τον ήλιο

Η έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία του ήλιου δεν επιταχύνει μόνο τη διαδικασία γήρανσης, αλλά προκαλεί περισσότερη παραγωγή μελανίνης, που μπορεί να παράγει υπέρχρωση, σκουραίνοντας το δέρμα.

Αν ήδη ταλαιπωρείστε από μαύρους κύκλους κάτω από τα μάτια, το φως του ήλιου μπορεί να τους επιδεινώσει. Προστατέψετε τον εαυτό σας, χρησιμοποιώντας πάντα αντηλιακό και φυσικά μη ξεχνάτε τα γυαλιά σας, όταν βγαίνετε.

6. Περισσότερος σίδηρος

Αν οι μαύροι κύκλοι σας συνοδεύονται επίσης από κόπωση, ζαλάδες, πονοκεφάλους και εύκολο λαχάνιασμα, μπορεί να έχετε έλλειψη σιδήρου.

Καθώς ο σίδηρος είναι υπεύθυνος για τα παραγωγή αιμοσφαιρίνης, η οποία μεταφέρει το οξυγόνο από τους πνεύμονες στους υπόλοιπους ιστούς, η έλλειψή του μπορεί να εξηγεί το σκούρο δέρμα γύρω από τα μάτια.

Αυτό το πρόβλημα εύκολα διορθώνεται, όμως, πρώτα, χρειάζεται να μιλήσετε με το γιατρό σας, για να ελέγξετε τα επίπεδα σιδήρου σας. Ο παραπάνω σίδηρος απ’ όσο χρειάζεστε, μπορεί να βλάψει τα όργανά σας.

Αν διαγνωστείτε όμως με αυτή την ανεπάρκεια, επιλέξτε τροφές πλούσιες σε σίδηρο, όπως σκούρα φυλλώδη λαχανικά, όσπρια και κόκκινο κρέας. Μπορείτε επίσης να ενισχύσετε την ικανότητα του οργανισμού σας να απορροφά σίδηρο, προσθέτοντας τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C.

7. Μειώστε το αλάτι

Ο συνδυασμός ελάχιστου νερού και αρκετού νατρίου στη διατροφή σας μπορεί να προκαλέσει κατακράτηση υγρών, αφήνοντας σας να νιώθετε πρησμένοι και βαρείς.

Αν και αυτή η κατακράτηση μπορεί να συμβεί σε όλο σας το σώμα, φαίνεται περισσότερο, όταν τα υγρά αποθηκευτούν γύρω από τα μάτια σας, προκαλώντας σας πρήξιμο, τις γνωστές σακούλες.

Προσέξτε λοιπόν την ημερήσια πρόσληψη αλατιού, προτιμώντας περισσότερο φρέσκα λαχανικά και αποφεύγοντας τις επεξεργασμένες τροφές και το fast food.

Μπορείτε επίσης να διορθώσετε την ανισορροπία στο νάτριο, καταναλώνοντας τροφές πλούσιες σε κάλιο, που θα σας ενυδατώσουν, θα στηρίξουν τη σωστή κυτταρική λειτουργία και θα αντισταθμίσουν τις βλαβερές συνέπειες της υπερβολικής ποσότητας νατρίου.

8. Κοιμηθείτε ανάσκελα

Όταν κοιμάστε περισσότερο μπρούμυτα ή πλάγια, επιτρέπετε στα υγρά του σώματός σας να συσσωρευτούν στο πρόσωπο και στα μάτια σας. Προσπαθήστε να κοιμάστε ανάσκελα με το κεφάλι σας ελαφρά σηκωμένο.

9. Χρησιμοποιήστε μια κρύα κομπρέσα

Ανακουφίστε τα πρησμένα και περιορισμένα αγγεία κάτω από τα μάτια, εφαρμόζοντας μια κρύα κομπρέσα για 10 έως 20 λεπτά κάθε μέρα:

Φέτες αγγουριού

Ήπια στυπτικά, τα αγγούρια φωτίζουν την επιδερμίδα. Βάλτε τις στο ψυγείο πρώτα για 30 λεπτά και ύστερα τοποθετήστε τες στα μάτια σας.

Φακελάκια τσαγιού

Οι τανίνες στο τσάι δρουν ως ένα ήπιο διουρητικό που μειώνει το πρήξιμο. Μουσκέψτε δύο φακελάκια σε ζεστό νερό, μέχρι να βραχούν καλά και ύστερα κρυώστε για λίγο στο ψυγείο.

Ροδόνερο

Γεμάτο αντιοξειδωτικά, το ροδόνερο αποτελεί ένα εξαιρετικό τονωτικό για την καταπολέμηση του ερεθισμού και της φλεγμονής σε εκείνο το σημείο. Μουσκέψτε δύο κομμάτια βαμβακιού σε ροδόνερο και παγώστε λίγο πριν τη χρήση.

10. Χρησιμοποιήστε αιθέρια έλαια

Τα αιθέρια έλαια κάνουν θαύματα όσον αφορά στους μαύρους κύκλους και στα πρησμένα μάτια. Για να φτιάξετε ένα διάλυμα 2%, ανακατέψτε 12 σταγόνες αιθέριου ελαίου από την παρακάτω λίστα, με 28 περίπου γραμμάρια από κάποιο έλαιο βάσης, όπως γλυκό αμύγδαλο ή καρύδα.

Γεράνι

Εξαιρετικό αποτέλεσμα στο δέρμα, το γεράνι είναι αντιφλεγμονώδες και ενισχύει την αναγέννηση των κυττάρων, βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος, και εξισορροπεί τον τόνο της επιδερμίδας.

Δεντρολίβανο

Άλλο ένα αντιφλεγμονώδες αιθέριο έλαιο, το δεντρολίβανο είναι ήπια διουρητικό, βοηθώντας στη μείωση του πρηξίματος γύρω από τα μάτια.

Άγριο τριαντάφυλλο

Πλούσιο σε βιταμίνες, λιπαρά οξέα και αντιοξειδωτικά, το άγριο τριαντάφυλλο είναι βαθιά ενυδατικό, ενισχύει την παραγωγή κολλαγόνου, βελτιώνει τη σύσταση της επιδερμίδας και διορθώνει τα μαύρα στίγματα και το σκούρο δέρμα.

Κυπαρίσσι

Στυπτικό αιθέριο έλαιο που μπορεί να σφίξει την περιοχή κάτω από τα μάτια. Έχει επίσης την ικανότητα να περιστέλλει τα αγγεία κάτω από την επιφάνεια του δέρματος, μειώνοντας τους μαύρους κύκλους.

Λεμόνι

Φυσικό τονωτικό του δέρματος, μπορεί να φωτίσει τα σκοτεινά σημάδια και να απαλύνει την περιοχή εκεί.

Φροντίστε ιδιαίτερα την περιοχή αυτή, όταν εφαρμόζετε το διάλυμα των αιθέριων ελαίων. Χρησιμοποιήστε το μικρό σας δάχτυλο για να το απλώσετε απαλά και ποτέ μην το φέρετε σε άμεση επαφή με τα μάτια σας ή στα βλέφαρα.

Photo: Author/Depositphotos

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Πέψη: Απλές πρωινές συνήθειες για να ενεργοποιήσετε το μεταβολισμό σας
Πότε πρέπει να αποφεύγετε τη βιταμίνη C ή να περιορίζετε την υπερβολική κατανάλωσή της;
Συνταγή: Σπιτικό ρόφημα που ανακουφίζει από τα συμπτώματα του επίμονου βήχα
Βιταμίνη D: Πώς θα γεμίσετε τις αποθήκες του οργανισμού σας με φυσικό τρόπο

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση