9 απλές διατροφικές συμβουλές για να αυξήσετε τη συχνότητα δόνησής σας

«Αν θέλετε να βρείτε τα μυστικά του σύμπαντος, σκεφτείτε με όρους ενέργειας, συχνότητας και δονήσεων». – Nikola Tesla Η διατροφή σας δεν είναι απλά

9 απλές διατροφικές συμβουλές για να αυξήσετε τη συχνότητα δόνησής σας

«Αν θέλετε να βρείτε τα μυστικά του σύμπαντος, σκεφτείτε με όρους ενέργειας, συχνότητας και δονήσεων». – Nikola Tesla

Η διατροφή σας δεν είναι απλά τρόπος επιβίωσης· είναι και τρόπος να ζείτε, στάση ζωής. Αυτό σημαίνει ότι έχει σημασία το τι επιλέγετε να συμπεριλάβετε στην καθημερινότητά σας, αλλά και τι να αποφεύγετε. Αν θέλετε να αρχίσετε να τρώτε «καθαρά», τότε ήρθε η ώρα να αποκλείσετε κάποια βασικά στοιχεία από τη λίστα σας: τις πολύ επεξεργασμένες τροφές, τα χημικά, τα συντηρητικά, τα τεχνητά αρώματα και άλλα αχρείαστα προσθετικά, όπως βελτιωτικά γεύσης.

Advertisment

Αφού κάνετε την αρχή, η συνέχεια θα είναι πιο εύκολη και σίγουρα πιο απολαυστική, αφού θα αρχίσετε σύντομα να νιώθετε τα οφέλη μιας «καθαρής» διατροφής. Αν και ορισμένα από τα παρακάτω tips μπορεί να σας φανούν αυτονόητα, δυστυχώς, τα ξεχνάμε εύκολα, ειδικά αν δεν τα έχουμε ήδη ενσωματώσει στο καθημερινό μας διατροφικό πρόγραμμα:

9 διατροφικές συμβουλές για να αυξήσετε τη συχνότητα δόνησής σας

1. Επιλέξετε περισσότερα φρούτα και λαχανικά

Τα φρούτα θεωρούνται η τελειότερη τροφή που μας δίνει η φύση, αφού δεν χρειάζονται σχεδόν καμία προετοιμασία για να τα καταναλώσετε. Απλά τα παίρνετε, τα πλένετε και τα τρώτε! Ή, αν θέλετε να περάσετε στο επόμενο νοστιμότερο επίπεδο, τα κόβετε και φτιάχνετε ένα απολαυστικό smoothie. Προσθέτετε και λίγα λαχανικά, όπως κάλε ή σπανάκι και έχετε τον απόλυτο συνδυασμό. Όλοι γνωρίζουμε την αξία των φρούτων και λαχανικών, αλλά λίγοι περνάμε στην πράξη.

– Επιλέξτε για πρωινό ένα δυναμωτικό smoothie, πριν φάτε οτιδήποτε άλλο

Advertisment

– Συμπεριλάβετε στο μενού της ημέρας σας μια μέτριου μεγέθους σαλάτα

– Βεβαιωθείτε ότι χρησιμοποιείτε ποικιλία χρωμάτων στα λαχανικά

– Πάντα να έχετε κάτι πράσινο στο δείπνο σας και προσπαθήστε να πιάνει περισσότερο χώρο στο πιάτο σας σε σύγκριση με τις πρωτεΐνες ή τους υδατάνθρακες.
Τα φρούτα και τα λαχανικά αποτελούν τη «ραχοκοκαλιά» μιας καθαρής και υγιεινής διατροφής.

2. Περιορίστε ή ξεφορτωθείτε πλήρως τις επεξεργασμένες τροφές

Όχι μόνο είναι εφοδιασμένες με χημικά και συντηρητικά, αλλά σχεδόν πάντα περιέχουν συστατικά που είτε είναι γενετικά τροποποιημένα ή έχουν ψεκαστεί με παρασιτοκτόνα. Τα επεξεργασμένα προϊόντα δεν ομοιάζουν καθόλου με τους φυσικούς ανταγωνιστές τους, αφού δεν δύναται να περιέχουν φυτικές ίνες, μέταλλα και άλλα θρεπτικά στοιχεία. Στη θέση τους υπάρχουν ζάχαρη ή άλλες ανθυγιεινές ουσίες, που απλά τους δίνουν χρόνο ζωής στα ράφια και ευχάριστη γεύση.

Οι επεξεργασμένες τροφές απαιτούν λιγότερη ενέργεια από το σώμα μας για να μεταβολιστούν και να απορροφηθούν, κάτι που σημαίνει ότι ο οργανισμός σας δεν δυσκολεύεται καθόλου να βρει πρόσβαση στις άχρηστες αυτές θερμίδες, κάτι που μεταφράζεται σε αύξηση του βάρους σας. Σε μία έρευνα, υγιείς ενήλικες κατανάλωσαν ένα γεύμα 600 θερμίδων που περιείχε είτε ολόκληρες, είτε επεξεργασμένες τροφές.

Η ομάδα που κατανάλωσε επεξεργασμένες τροφές έκαψε δύο φορές περισσότερες θερμίδες σε σύγκριση με την άλλη ομάδα. Σε αντίθεση με την κυρίαρχη πεποίθηση, μια θερμίδα δεν είναι απλά μια θερμίδα- έχει σημασία από πού προέρχεται.

3. Αποφύγετε τη ζάχαρη

Για όσους δεν τρελαίνονται για γλυκά, αυτό είναι ένα εύκολο βήμα, αλλά και πάλι, θα εκπλαγείτε από το πόση ζάχαρη κρύβεται στα επεξεργασμένα τρόφιμα. Από σάλτσες, ροφήματα μέχρι και αλμυρά μπισκότα, η ζάχαρη βρίσκεται παντού, ειδικά στα προϊόντα «χαμηλών λιπαρών».

Αυτές οι τροφές μπορεί να διαφημίζονται ως υγιεινές και καλύτερες για την απώλεια βάρους, αλλά περιέχουν τεράστιες ποσότητες ζάχαρης -σίγουρη συνταγή για μακροχρόνια απόκτηση βάρους- με σκοπό να αντικαταστήσουν τη γεύση που χάνετε από την απουσία λιπαρών. Οπότε, ακόμα κι αν προσπαθείτε να αποφύγετε τα γλυκά, βεβαιωθείτε ότι θα αποκλείσετε και άλλες επεξεργασμένες τροφές.

4. Διαβάστε τις ετικέτες

Η προσοχή στις ετικέτες των τροφίμων είναι απαραίτητη, αν θέλετε να επιτεύξετε ή να διατηρήσετε καλή υγεία. Αν δεν μπορείτε να προφέρετε τα συστατικά, τότε είναι απλό, καλύτερα να μην το επιλέξετε! Ο καλύτερος τρόπος για να το αποφύγετε όλο αυτό, βέβαια, είναι να αγοράσετε τρόφιμα που δεν έχουν υλικά, που δηλαδή είναι πρώτες ύλες από μόνα τους. Πρόκειται για τρόφιμα που δεν είναι επεξεργασμένα ή που δεν έχει προστεθεί σε αυτά κάτι.

Προφανώς, αυτό δεν είναι πάντα δυνατό. Αλλά αναλογιστείτε πόσα άχρηστα συστατικά θα αποφεύγατε, αν επιλέγατε ολόκληρες τροφές συχνότερα. Παρ’ όλα αυτά, αν ψωνίζετε τρόφιμα με ετικέτα, εστιάστε στα υλικά και στην περιεκτικότητα ζάχαρης. Μην ανησυχείτε τόσο πολύ για τις θερμίδες και την περιεκτικότητα σε λιπαρά, αφού είναι καλύτερο να έχουν πολλές θερμίδες και πολλά θρεπτικά συστατικά, παρά λίγες θερμίδες με πολλή ζάχαρη.

5. Περιορίστε ή αποφύγετε το αλκοόλ

Η κατανάλωση αλκοόλ δεν είναι μόνο κοινωνικά αποδεκτή στην κοινωνία μας, αλλά συχνά προβλέπεται, χωρίς καμία σημασία στις βλαβερές του επιπτώσεις στην υγεία μας. Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν γνωρίζουν καν ότι το αλκοόλ είναι καρκινογόνο και, εκτός από το ήπαρ, επιβαρύνει κι άλλα όργανά μας.

Αν πρέπει να καταναλώνετε αλκοόλ, κάντε το με μέτρο. Αν και το κόκκινο κρασί, για παράδειγμα, προσφέρει κάποια οφέλη στην υγεία μας, αυτά δεν ξεπερνούν τις αρνητικές επιπτώσεις που έχει η περιεκτικότητα σε αλκοόλ.

6. Επιλέξτε να πίνετε συχνότερα νερό

Οι περισσότεροι άνθρωποι είμαστε ανεπαρκώς ενυδατωμένοι. Καταναλώνουμε πολλά ποτά κατά τη διάρκεια της ημέρας, αλλά πολλά από αυτά όμως, όπως ο καφές, στην πραγματικότητα μας αφυδατώνουν. Κάντε το νερό, προτεραιότητά σας. Προσθέστε φρέσκα φρούτα και βότανα, χυμό λεμονιού ή φέτες αγγουριού, αν δεν σας αρέσει να πίνετε συνέχεια σκέτο νερό ή μπορείτε ακόμα και να προτιμήσετε το τσάι με βότανα.

Αποφύγετε τελείως τα ποτά που περιέχουν ζάχαρη, όπως τα γνωστά αναψυκτικά και τους χυμούς φρούτων, που είναι εφοδιασμένοι με ζάχαρη και δεν μας ενυδατώνουν επαρκώς. Τα ποτά αυτά έχουν συνδεθεί με διαβήτη, καρδιαγγειακές νόσους και παχυσαρκία.

Το καλύτερο πράγμα που μπορείτε να προσφέρετε στον οργανισμό σας το πρωί είναι ένα ποτήρι ζεστό νερό με λεμόνι. Θα σας ενεργοποιήσει και θα καθαρίσει το πεπτικό σας σύστημα, κάνοντας ευκολότερη την μετέπειτα πέψη. Αποτελεί επίσης έναν καταπληκτικό τρόπο να πάρετε βιταμίνες και μέταλλα με ελάχιστη προσπάθεια.

7. Επιλέξτε οργανικά προϊόντα και κρέας ελευθέρας βοσκής

Αν καταναλώνετε κρέας, βεβαιωθείτε ότι αγοράζετε οργανικό κρέας από ζώα που έχουν ζήσει και βοσκήσει ελεύθερα και με φυσικό τρόπο και δεν εξαναγκάζονται να τρώνε καλαμπόκι και άλλες τροφές. Αποφύγετε όλα τα ζωικά προϊόντα που προέρχονται από τις συμβατικές βιομηχανίες κρεάτων, καθώς είναι συνήθως εφοδιασμένα με ορμόνες και αντιβιοτικά και τα ζώα εκεί συνήθως βασανίζονται και ζούνε σε ανθυγιεινές συνθήκες.

Προσπαθήστε επίσης να περιορίσετε την κατανάλωση κρέατος, καθώς προκαλούν χοληστερόλη, η οποία έχει συνδεθεί με διάφορες παθήσεις και ασθένειες, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου και την καρδιακών νόσων.

8. Αποφύγετε τους επεξεργασμένους υδατάνθρακες

Οι συγκεκριμένοι υδατάνθρακες καταναλώνονται πολύ εύκολα, αφού έχουν αφαιρεθεί από αυτούς οι φυτικές ίνες και οι πρωτεΐνες, δύο στοιχεία που φέρνουν κορεσμό και έχουν ήδη διασπαστεί σε απλά σάκχαρα, που το σώμα σας απορροφά γρήγορα και μετατρέπει σε λίπος. Οι επεξεργασμένοι υδατάνθρακες δεν έχουν θρεπτική αξία και εδώ περιλαμβάνονται τα ζυμαρικά, τα μπισκότα, το ψωμί, τα αναψυκτικά και βασικά οτιδήποτε φτιάχνεται με αλεύρι. Αν αποφεύγετε γενικά τα επεξεργασμένα τρόφιμα, θα αποφεύγετε εξ ορισμού και αυτά.

Μπορείτε, βέβαια, να καταναλώνετε ζυμαρικά, ψωμί και άλλους υδατάνθρακες, απλά προτιμήστε τα ολικής αλέσεως και γενικά τα δημητριακά, όπως βρώμη. Αυτά προσφέρουν περισσότερα θρεπτικά στοιχεία και μας χορταίνουν, χωρίς να χρειάζεται να καταναλώσουμε υπερβολικές ποσότητες.

9. Αποφύγετε όλα τα φυτικά λάδια

Αυτή πρόκειται για μια ξεκάθαρη συμβουλή: αποφύγετε ΌΛΑ τα φυτικά λάδια. Όχι μόνο συνδέονται με σοβαρά προβλήματα υγείας, αλλά επίσης παράγονται, χρησιμοποιώντας γενετικά τροποποιημένα υλικά. Οπότε απλά αποφύγετέ τα! Και ναι, περιλαμβάνονται η μαργαρίνη, όπως και κάθε εναλλακτική vegan βουτύρου.

[toggle title="Πηγή"]

www.foodandnutritionresearch.net

[/toggle]

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Berliner Wine Trophy | Το καλύτερο κρασί στον κόσμο είναι ελληνικό και είναι από τη Σάμο!
Νηστεία: Αποφύγετε 6 παγίδες που παχαίνουν και μειώστε χοληστερόλη και τριγλυκερίδια
Σιμιγδαλένιος χαλβάς: 3 συχνά λάθη στο μαγείρεμά του και πώς να τα αποφύγετε
Θαλασσινά: Πως θα καταλάβετε αν είναι φρέσκα ή αποψυγμένα

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση