,

Oι άνθρωποι είναι ίσοι αλλά όχι ίδιοι

Νομίζω ότι η μεγαλύτερη προίκα του κάθε ανθρώπου στην εποχή μας είναι το προσωπικό του σύστημα αξιών. Κατά το παρελθόν, έχω πει επανειλημμένα ότι,

Oι άνθρωποι είναι ίσοι αλλά όχι ίδιοι

Νομίζω ότι η μεγαλύτερη προίκα του κάθε ανθρώπου στην εποχή μας είναι το προσωπικό του σύστημα αξιών. Κατά το παρελθόν, έχω πει επανειλημμένα ότι, “οι άνθρωποι είναι ίσοι αλλά όχι ίδιοι.”

Μπορεί και επιβάλλεται, ο καθένας να πιστεύει ό,τι θέλει για τον εαυτό του, αλλά αυτό που πρέπει να προσπαθήσει να καταλάβει, είναι ότι δεν σκέφτονται όλοι το ίδιο, αν και χρησιμοποιούν το ίδιο εργαλείο.

Advertisment

Στο παραπάνω ίσως βοηθήσει κάτι άλλο που λέω, “Ο καθένας μας ξεχωριστά είμαστε το άθροισμα του χθες”, και σίγουρα το άθροισμα του χθες είναι διαφορετικό, άρα και το παρόν, το εδώ και το τώρα.

Για μένα η μόνη διαφορά στον άνθρωπο, δεν είναι ούτε το χρώμα, ούτε η μόρφωση, ούτε τα χρήματα, ειδικά τα τελευταία είναι πλέον εντελώς προσωρινά, αλλά το αν επικοινωνεί.

Τώρα για όσους τους απασχολεί, “η γνώμη του κόσμου”, και έχοντας εμπειρία από χιλιάδες έρευνες αγοράς, ένα έχω να πω: Δεν υπάρχει αυτή η γνώμη, και μάλιστα οι περισσότεροι δεν ξέρουν καν τι τους γίνεται.

Advertisment

Άλλα απαντούν το πρωί, άλλα το μεσημέρι και άλλα το βράδυ, ανάλογα με το τι ερεθίσματα από φίλους ή τα μέσα επικοινωνίας δέχονται.

Εάν το σύστημα προσωπικών αξιών, είναι καλά δομημένο και εξελίσσεται σε λογικά πλαίσια και χρονοδιαγράμματα, τότε ο άνθρωπος και ξέρει που πηγαίνει και ξέρει τι του γίνεται αλλά κυρίως ξέρει να “αμυνθεί”, απέναντι στην μάζα που ενοχλείται από εκείνον/εκείνη που ξέρει και τι θέλει, που πηγαίνει, αλλά και επιτυγχάνει προσωπικούς στόχους τόσο ποιοτικούς όσο και ποσοτικούς.

Για να επιτευχθεί αυτό πρέπει να ξέρεις πολύ καλά ποιος είσαι. Μια επίπονη διαδικασία στα αρχικά στάδια αλλά με πολύ πλούσια αποτελέσματα σε βάθος χρόνου.

Κρίσεις, δοκιμασίες, αρρώστιες και πόλεμοι πάντα υπήρχαν, αλλά και εκεί ανθούσε η επιτυχία και η ευζωία ανθρώπων.

Ένα καλά δομημένο σύστημα αξιών, είναι ένα υπερόπλο, αρκεί να βασίζεται σε ιστορική γνώση αλλά και γνώση εαυτού, αλλιώς ο άνθρωπος καταλήγει έρμαιο των χειραγωγών του και απλά έρπει από την κούνια μέχρι τον τάφο χωρίς να ζει.

Photo: Author/Depositphotos

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

«Δεν είμαι αυτό που μου συνέβη. Είμαι αυτό που επέλεξα εγώ να γίνω» | Καρλ Γιουνγκ
«Και οι λέξεις φλέβες είναι. Μέσα τους αίμα κυλάει» | Γ. Ρίτσος
Οι πιο «τρομακτικές» μάσκες είναι εκείνες που δεν φαίνονται...
Η ζωή δεν φοράει φίλτρα, δεν στολίζεται για να πάρει like, δεν κάνει giveaway τον χρόνο της

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση