,

Ο φόβος είναι χθες

Το 1989, άνοιξα την πρώτη “Κλινική Κυνηγών του Στρες” με επιχορήγηση της Εθνικής Υπηρεσίας Υγείας της Μεγάλης Βρετανίας. Μέσα στα επόμενα χρόνια, δούλεψα με ανθρώπους

Ο φόβος είναι χθες

Το 1989, άνοιξα την πρώτη “Κλινική Κυνηγών του Στρες” με επιχορήγηση της Εθνικής Υπηρεσίας Υγείας της Μεγάλης Βρετανίας. Μέσα στα επόμενα χρόνια, δούλεψα με ανθρώπους που υπέφεραν από άγχος, κατάθλιψη, καρδιακές παθήσεις, καρκίνο και AIDS.

Η κλινική απέκτησε γρήγορα εξαιρετική φήμη. Κερδίσαμε κυβερνητική χρηματοδότηση. Το BBC μετέδωσε ένα τηλεοπτικό ντοκιμαντέρ 30 λεπτών για τους “Κυνηγούς του Στρες” και το βιβλίο μου “Κυνηγοί του Στρες” έγινε μπεστ σέλερ.

Advertisment

Αν μπορούσα να συνοψίσω σε μια φράση αυτά που έμαθα, θα ήταν η εξής: ο φόβος βρίσκεται στη ρίζα κάθε αρρώστιας, κάθε πόνου και κάθε προβλήματος.
Κοίτα πίσω από κάθε αγωνία και άγχος και θα βρεις να ελλοχεύει εκεί ο φόβος.

Σε κάποιο επίπεδο, δεν υπάρχουν προβλήματα, μόνο φόβος και δεν υπάρχει διάβολος, μόνο φόβος. Γιάτρεψε το φόβο και θα ξανακαλύψεις την ελευθερία σου.
Ο φόβος είναι τρομακτικός!

Πολύ περισσότερο μάλιστα, αν αρνείσαι να τον κοιτάξεις καταπρόσωπο. Ο φόβος παίζει κολπάκια με το μυαλό σου. Η αντίληψη ξεγελιέται εύκολα απ’ αυτόν, καθώς εμφανίζει ταχυδακτυλουργικά μία κόλαση, διώχνει με μαγικά κάθε ελπίδα και δημιουργεί ψευδαισθήσεις αδυναμίας.

Advertisment

Ο φόβος σε μεταμφιέζει σε θύμα του κόσμου. Όμως, δεν είσαι θύμα του κόσμου, όσος φόβος κι αν υπάρχει. Το πιο σημαντικό πράγμα που πρέπει να καταλάβεις σε σχέση με το φόβο, είναι ότι ο φόβος είναι χθες.

Όταν είσαι ολότελα παρών, ο νους είναι απόλυτα καθαρός και ολόκληρος. Δεν υπάρχει διχασμός, φόβος, αμφιβολία και αγωνία. Όταν φοβάσαι, αυτό συμβαίνει επειδή δεν είσαι ολοκληρωτικά παρών.

Ο φόβος παραπέμπει πάντα στο παρελθόν. Σε συμβουλεύει πάντα να προφυλαχθείς από τους κινδύνους του “τώρα”, εξαιτίας κάποιου γεγονότος που συνέβη “πριν”.

Ο φόβος είναι χθες. Έχω κάνει συμβουλευτική με γυναίκες που φοβόντουσαν να ξανακάνουν σχέση, όχι επειδή δεν μπορούσαν να βρουν σύντροφο, αλλά επειδή η τελευταία τους σχέση ήταν πολύ οδυνηρή.

Ο φόβος είναι χθες. Έχω κάνει συμβουλευτική με άντρες που φοβόντουσαν το γάμο επειδή οι γονείς τους είχαν χωρίσει και φοβόντουσαν ότι θα είχαν την ίδια μοίρα.

Ο φόβος είναι χθες. Έχω κάνει συμβουλευτική με ανθρώπους που παραιτήθηκαν από το carpe diem (άδραξε τη μέρα) χάριν του κυνισμού και της αμυντικότητας, επειδή κάποτε είχαν πληγωθεί και δεν το ξεπέρασαν. Οι άμυνες κρύβουν πάντα παλιές πληγές και παλιούς φόβους.

Ο φόβος είναι χθες. Έχω κάνει συμβουλευτική με εύπορους ανθρώπους, που δουλεύουν υπερβολικά από συνήθεια. Όχι επειδή το χρειάζονται, αλλά επειδή κάποτε δεν είχαν δουλειά ή επειδή πέρασαν πολύ φτωχικά τα παιδικά τους χρόνια.

Ο φόβος είναι χθες. Έχω κάνει συμβουλευτική με ανθρώπους που φοβόντουσαν να ξεκινήσουν οτιδήποτε καινούργιο, όχι επειδή δεν είχαν ταλέντο, αλλά εξαιτίας πολλών αποτυχιών και αρνητικών κριτικών.

Ο φόβος είναι χθες. Έχω κάνει συμβουλευτική με ανθρώπους που φοβόντουσαν να είναι ευτυχισμένοι τώρα, επειδή την τελευταία φορά όλα τελείωσαν με δάκρυα.

Ο φόβος είναι χθες. Έχω κάνει συμβουλευτική με ανθρώπους που αντιστέκονταν στο να ξανανιώσουν καλά, από φόβο μήπως βιώσουν περισσότερο πόνο, μήπως έχουν άλλη μια ερωτική απογοήτευση ή άλλη μια αρρώστια στο μέλλον.

Ο φόβος είναι χθες. Έχω κάνει συμβουλευτική με ανθρώπους που δεν ακολουθούσαν τα όνειρά τους, εξαιτίας παλιών αμφιβολιών για τον εαυτό τους, παλιάς αυτοκριτικής, παλιών πεποιθήσεων και παλιών φόβων.

Σύμφωνα με το “λόμπι” του φόβου (αυτό που ζει μέσα στο κεφάλι σου), ο φόβος είναι καλός, είναι απαραίτητος και σε διατηρεί ασφαλή. Στην πραγματικότητα όμως, είναι το ένα και μοναδικό σου εμπόδιο στη χαρά.
Όταν παραιτείσαι από την πεποίθηση ότι ο φόβος είναι απαραίτητος, τότε ελευθερώνεσαι από την εσωτερική καταπίεση που προκαλεί όλο τον πόνο. Η θεραπεία είναι η λύτρωση από τον φόβο.

Ο φόβος είναι εσωτερική υπόθεση. Είναι μια μορφή “μικρής σκέψης” – ενός ιού του εγώ, που μπλοκάρει την έμπνευση, εμποδίζει την όραση και προκαλεί αμέτρητα λάθη κρίσης.

Προδίδει πίστη και υποταγή στο εγώ και όχι στον έμφυτο εαυτό σου. Ο φόβος δεν βρίσκεται στα γεγονότα. Βρίσκεται στο νόημα που δίνεις στα γεγονότα.

Επομένως, εξαφανίζεται όταν ζητάς από τον ανώτερο νου σου να επανερμηνεύσει όλες σου τις αντιλήψεις, τις σκέψεις και τα νοήματα για λογαριασμό σου.

“Στροφή στην ευτυχία” Dr. Robert Holden εκδόσεις Η Δυναμική της Επιτυχίας

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

5 ερωτήσεις-οδηγοί για να δεις εάν αποδέχεσαι και αγαπάς ουσιαστικά τον εαυτό σου
Φτάσε στον πυρήνα της ύπαρξής σου και μεταμόρφωσε τη ζωή σου
Mικρά τραύματα: Πώς οι μικρές πληγές καθορίζουν τη ζωή σας

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση