Πίνετε κρασί, για καλή υγεία και καλό μεταβολισμό

Αναμφίβολα, έχετε ήδη ακούσει για τα εκπληκτικά οφέλη του κρασιού στην υγεία. Το κρασί, το αρχαιότερο αλκοολούχο ποτό στον κόσμο, έχει αποδειχθεί ότι μειώνει

Πίνετε κρασί, για καλή υγεία και καλό μεταβολισμό

Αναμφίβολα, έχετε ήδη ακούσει για τα εκπληκτικά οφέλη του κρασιού στην υγεία. Το κρασί, το αρχαιότερο αλκοολούχο ποτό στον κόσμο, έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιοπάθειας και εγκεφαλικού, βελτιώνει τις νοητικές λειτουργίες και μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη, ακόμα και μερικών μορφών καρκίνου.

Με τόσο ισχυρή δράση, γιατί να μην επηρεάζει και τις λειτουργίες του μεταβολισμού και της καύσης λίπους; Πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι η λογική κατανάλωση κρασιού μειώνει την ξαφνική επιθυμία για υδατάνθρακες, αυξάνει τον μεταβολισμό και προλαμβάνει την πρόσληψη βάρους σε βάθος χρόνου.

Advertisment

Με απλά λόγια, όσοι απολαμβάνουν καθημερινά ένα με δύο ποτήρια κρασί είναι πιο αδύνατοι και υγιείς από εκείνους που δεν πίνουν. Εκπλαγήκατε; Δεν εκπλήσσονται όμως οι ανθρωπολόγοι και οι ιστορικοί, οι οποίοι γνωρίζουν ότι από τότε που οι άνθρωποι άρχισαν να πίνουν κρασί, 7.000 χρόνια πριν, οι λαοί που κατανάλωναν αυτό το προϊόν ζύμωσης του χυμού του σταφυλιού, όπως οι αρχαίοι Έλληνες, παρουσίαζαν χαμηλότερα ποσοστά παχυσαρκίας και χρόνιων νοσημάτων από εκείνους που δεν το έπιναν.

Όπως δείχνουν οι έρευνες – και απέδειξαν οι αρχαίοι Έλληνες – η κατανάλωση κρασιού αυξάνει την απόλαυση του φαγητού και ενεργοποιεί το κέντρο της απόλαυσης του εγκεφάλου, κάνοντας τη διαδικασία της απώλειας βάρους και της διατήρησης του αποτελέσματος πιο μόνιμη και ευχάριστη.

Αν οι μεγάλες φαρμακοβιομηχανίες μπορούσαν να βρουν τρόπο να μετατρέψουν τις ωφέλιμες ιδιότητες του κρασιού σε φαρμακευτικό διαιτητικό σκεύασμα, θα το έκαναν, αφού πλήθος ερευνών δείχνουν ότι η ρεσβερατρόλη, που περιέχεται στο κρασί, είναι ευεργετική για την υγεία, καθώς διαθέτει αντιοξειδωτικές και αντικαρκινικές ιδιότητες και έχει εκπληκτική επίδραση στον μεταβολισμό και στα λιποκύτταρα.

Advertisment

Μια πρόσφατη μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Cell Metabolism, έδειξε ότι η ρεσβερατρόλη προκαλεί θετικές αλλαγές στον μεταβολισμό μας και μας επιτρέπει να καίμε περισσότερες θερμίδες ακόμα και σε κατάσταση ηρεμίας! Η δράση της είναι τόσο έντονη που αυξάνει την καύση των θερμίδων για μιάμιση ώρα μετά την κατανάλωση ενός ποτηριού κρασί.

Η ρεσβερατρόλη δεν κάνει θαύματα μόνο στον μεταβολισμό μας. Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι βοηθά στη μείωση των επιπέδων του σακχάρου και της ινσουλίνης, στο αίμα, περιορίζει την αποθήκευση λίπους στο συκώτι, βελτιώνει την κυτταρική λειτουργία και περιορίζει σημαντικά τις φλεγμονές.

Επιπλέον, οι έρευνες έδειξαν ότι αυτές οι ωφέλιμες δράσεις της συμβαίνουν την ώρα που κοιμόμαστε, άρα αυτό το λιποδιαλυτικό αντιοξειδωτικό συστατικό του κρασιού ενισχύει συνολικά την καλή λειτουργία του οργανισμού.

Δεν αρκεί όμως να πάρετε κάποιο συμπλήρωμα διατροφής με ρεσβερατρόλη (ναι, υπάρχουν) για να απολαύσετε όλες τις αδυνατιστικές ιδιότητες που υπάρχουν σε ένα ποτήρι κρασί. Πολυάριθμες έρευνες έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι το κρασί ενεργοποιεί την απώλεια βάρους.

Για παράδειγμα, μια εντυπωσιακή έρευνα διάρκειας 13 ετών σε περίπου 20.000 γυναίκες, έδειξε ότι εκείνες που έπιναν ένα με δύο ποτήρια κρασί ημερησίως είχαν 30% λιγότερες πιθανότητες να γίνουν υπέρβαρες από εκείνες που δεν έπιναν.

Παρόλο που εξετάστηκε και η κατανάλωση μπίρας και άλλων αλκοολούχων ποτών, η επίδραση του κρασιού, και μάλιστα του κόκκινου, ήταν πολύ ισχυρότερη.
Επιπλέον, η έρευνα έδειξε ότι όσες έπιναν κρασί είχαν πιο λεπτή μέση και λιγότερο κοιλιακό λίπος από εκείνες που κατανάλωναν άλλα είδη αλκοολούχων ποτών.

Μια ακόμη συναρπαστική έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Journal of Biological Chemistry, έδειξε ότι η πισεατανόλη, μια χημική ουσία που περιέχεται στο κρασί και δεν σχετίζεται με τη ρεσβερατρόλη, εμποδίζει την ανάπτυξη των λιποκυττάρων,.

Όμως, η ωφέλιμη για τη δίαιτα επίδραση του κρασιού δεν περιορίζεται στο μεταβολισμό. Το ποτό επηρεάζει τον τρόπο που αντιμετωπίζουμε τη ζωή… και το φαγητό. Οι έρευνες έδειξαν ότι οι γυναίκες που πίνουν αλκοολούχα ποτά καταναλώνουν λιγότερη ζάχαρη, εν μέρει επειδή το αλκοόλ ενεργοποιεί το κέντρο απόλαυσης του εγκεφάλου.

Ένα ποτό με το δείπνο ή όταν βρισκόμαστε έξω με παρέα, μας προσφέρει μια αίσθηση ευχαρίστησης, η οποία μας βοηθά να ικανοποιήσουμε την ανάγκη μας για γλυκό ή για κάποιο άλλο πλούσιο σε θερμίδες τρόφιμο.

Ένα υγιεινό για την καρδιά ποτήρι κρασί 120 θερμίδων μπορεί να ικανοποιεί τους υποδοχείς ευχαρίστησης του εγκεφάλου και αποτελεί σαφώς πιο έξυπνη επιλογή από ένα κομμάτι τσίζκέϊκ των 500 θερμίδων, που φράζει τις αρτηρίες.

Σας παροτρύνουμε να πίνετε κάθε βράδυ ένα με δύο ποτήρια κρασί των 150ml, όχι περισσότερο. Η μεγαλύτερη κατανάλωση μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την υγεία σας και να υπονομεύσει την προσπάθειά σας να χάσετε βάρος.

Τέλος, αν πάσχετε από κάποια ασθένεια ή παίρνετε φάρμακα, συμβουλευτείτε τον γιατρό σας πριν αρχίσετε να πίνετε κρασί ή οποιοδήποτε άλλο αλκοολούχο ποτό.

Κόκκινο ή λευκό;

Ένα ποτήρι κόκκινο και ένα ποτήρι λευκό κρασί έχουν σχεδόν τις ίδιες θερμίδες, 125 και 120 θερμίδες στα 150ml αντίστοιχα. Το κόκκινο κρασί περιέχει περισσότερη ρεσβερατρόλη, που ενισχύει τον μεταβολισμό, αλλά οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι το λευκό κρασί έχει άλλες ιδιότητες, που το καθιστούν εξίσου ωφέλιμο για την καρδιά και πιθανότατα για τη γραμμή σας.

Επιπλέον, το λευκό κρασί περιέχει ουσίες που προάγουν την υγεία των πνευμόνων. Τέλος, κάθε κρασί περιέχει οινόπνευμα, το οποίο ενισχύει τον μεταβολισμό και περιορίζει την ανάγκη για τροφές πλούσιες σε σάκχαρα.

“Η Ελληνική Δίαιτα” Μαρία Λόη & Σάρα Τόλαντ εκδόσεις Πεδίο

Photo: Author/Depositphotos

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Είναι η σαρδέλα το νέο κόκκινο κρέας;
Ο γλυκός χυμός – ελιξίριο για οστά, άμυνα, καρδιά και πεπτικό σύστημα
Αντιγήρανση: Η διατροφή που αναστρέφει τα σημάδια του χρόνου
Έντερο: Τα συντηρητικά που το απειλούν | Τα αγαπημένα τρόφιμα που τα περιέχουν

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση