, ,

Τολμήστε να αγκαλιάζετε – Τα οφέλη της αγκαλιάς

Υπερασπιζόμαστε με πάθος το αγκάλιασμα. Ο Μαρκ και η σύζυγός του Πάτι έκαναν μια πανεθνική “έρευνα αγκαλιάς” και διαπίστωσαν ότι το 83% από μας

Τολμήστε να αγκαλιάζετε - Τα οφέλη της αγκαλιάς

Υπερασπιζόμαστε με πάθος το αγκάλιασμα. Ο Μαρκ και η σύζυγός του Πάτι έκαναν μια πανεθνική “έρευνα αγκαλιάς” και διαπίστωσαν ότι το 83% από μας μεγαλώσαμε με λιγότερο από ένα αγκάλιασμα την ημέρα.

Ακόμη κι αν δεν θέλουμε να το παραδεχτούμε, το 99% από μας θέλουμε περισσότερη αγκαλιά απ’ όση έχουμε. Το αγκάλιασμα είναι ο ιδανικός τρόπος να δώσουμε και να πάρουμε άμεση αγάπη από μια άλλη ανθρώπινη ύπαρξη.

Advertisment

Στο ινστιτούτο αυτοεκτίμησης που έχουν ιδρύσει στο Σινσινάτι του Οχάιο οι δόκτορες Μπιλ και Ντιν Μακ Γκρέιν διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι χρειάζονται αρκετά αγκαλιάσματα καθημερινά, απλώς και μόνο για να είναι ψυχολογικά “ισορροπημένοι”.

Το ελάχιστο, λένε, είναι τέσσερα αγκαλιάσματα για απλή συντήρηση και το απαιτούμενο για ανάπτυξη δώδεκα ημερησίως!

Το πρόβλημα με το αγκάλιασμα είναι ότι, στη δική μας κουλτούρα, επαφή ανάμεσα σε ανθρώπους που γνωρίζονται ελάχιστα θεωρείται ταμπού, ιδιαίτερα μεταξύ ανδρών.

Advertisment

Ακόμη και όταν ένα αγκάλιασμα δεν έχει καμιά σχέση με εκδήλωση σεξουαλικότητας και πάλι θεωρείται πράξη “εκτός ορίων”.

Παρά το ταμπού, εμείς στα σεμινάριά μας πάντα παρακινούμε τους ακροατές ν’ αγκαλιάσουν ο ένας τον άλλο στη διάρκεια της κουβέντας μας.

Ο Μαρκ θυμάται ένα περιστατικό μια φορά που είχε μιλήσει στο Κάλγκαρι του Καναδά, σε ένα ακροατήριο πεντακοσίων ατόμων που το αποτελούσαν κυρίως άντρες. Τους είχε πει: “Αν δεν είστε κολλημένοι στο αντριλίκι σας, θα ήθελα να σας αγκαλιάσω όλους στο τέλος”.

Μετά το τέλος της ομιλίας του, είχε στηθεί στο διάδρομο και αγκάλιαζε τον ένα μετά τον άλλο πριν φύγει. Ένας τύπος, που πρέπει να ήταν πάνω από δυο μέτρα ψηλός, άνοιγε δρόμο να περάσει.

Ο Μαρκ τον βούτηξε, τον αγκάλιασε και τον ρώτησε: “Είσαι υπέρ της αγκαλιάς;” Ο άνθρωπος φάνηκε σαστισμένος και ο Μαρκ κατάλαβε ότι απλώς στριμωχνόταν για να φτάσει στην έξοδο και δεν είχε καμιά πρόθεση να τον αγκαλιάσει.

Ωστόσο, του απάντησε: ” Πριν κάνεις αυτό που έκανες, δεν ήμουν. Τώρα νομίζω ότι είμαι υπέρ!”

Το αγκάλιασμα είναι κάτι στο οποίο ανταποκρίνονται όλοι οι άνθρωποι έτσι και ξεπεράσουν το ταμπού. Η εμπειρία συνήθως ξαφνιάζει τους περισσότερους. Το γεγονός ότι το κάνουν όλοι σε ένα σεμινάριο, αφαιρεί την πίεση, προσωρινά τουλάχιστον.

Η αίσθηση οικειότητας που δημιουργείται αυτομάτως είναι πολύ ζεστή κι ευχάριστη. Ξαφνικά, άνθρωποι που κάτω από άλλες συνθήκες δεν θα αγκαλιάζονταν ποτέ συνειδητοποιούν ότι τους αρέσει να δίνουν και να παίρνουν αγάπη μ’ αυτό τον απλό τρόπο.

Πώς ν’ αγκαλιάζουμε σωστά

Όλοι ξέρουμε ν’ αγκαλιάζουμε, έτσι δεν είναι; Είναι δυνατόν να υπάρχει σωστός και λάθος τρόπος; Οποιαδήποτε αγκαλιά είναι, βεβαίως, προτιμότερη από καθόλου. Αλλά κάποιες αγκαλιές είναι καλύτερες από άλλες.

Κάποιοι άνθρωποι ξέρουν πώς ν’ αγκαλιάζουν πραγματικά, πώς να δίνουν και να παίρνουν το μάξιμουμ. Μπορείτε κι εσείς, με λίγη εξάσκηση.

1. Όταν αγκαλιάζετε κάποιον κοντύτερο από σας, λυγίστε λίγο τα γόνατά σας

Χαμηλώστε. Είναι δείγμα ευγένειας και σεβασμού. Επίσης, έτσι αποφεύγετε να ξυλοκοπήσετε άθελά σας τον άλλο στην πλάτη.

Θυμηθείτε ν’ αγκαλιάζετε πάντα τα παιδιά στο ύψος τους. Γονατίστε ή καθίστε ανακούρκουδα και αγκαλιάστε τα. Έρευνες έχουν αποδείξει ότι τα αγοράκια δέχονται το ένα έκτο από τις αγκαλιές που δέχονται τα κοριτσάκια.

Μην κάνετε διακρίσεις κατά των αγοριών. Δώστε και σ’ αυτά άφθονες αγκαλίτσες – τις έχουν εξίσου ανάγκη.

Και αν σας δοθεί η ευκαιρία, αγκαλιάστε κάποιον που βρίσκεται σε αναπηρική καρέκλα. Οι άνθρωποι αυτοί είναι συχνά παραμελημένοι και ξεχασμένοι.

2. Όταν είστε μέσα σε μια αγκαλιά ανοίξτε την καρδιά σας

Δώστε στο αγκάλιασμα ό,τι έχετε στην καρδιά σας (στην Ινδία αυτό το λένε ¨σάρκα καρδιάς”, ζώνη ενέργεια της αγάπης) και πνίξτε κυριολεκτικά τον αποδέκτη σας με αγάπη.

Σκεφτείτε το αγκάλιασμα σαν το κλειδί που ανοίγει την πόρτα της καρδιάς.

Ο ψυχίατρος Τζέρι Τζαμπόλσκι, συγγραφέας του βιβλίου Η αγάπη διώχνει το φόβο και επικεφαλής του Center for Attitudinal Healing στο Τίμπιουρον της Καλιφόρνια, διδάσκει σε παιδιά που πάσχουν από ανίατες ασθένειες πώς ν’ ανοίγουν τις καρδιές τους και να αλληλογιατρεύονται.

Όταν ανοίγουμε την καρδιά μας είναι το ίδιο σαν να δηλώνουμε ότι χαρίζουμε την αγάπη μας, χαρίζουμε τον εαυτό μας. Και, κάνοντάς το, παίρνουμε αγάπη σε αντάλλαγμα.

3. Μετά τη σωματική αγκαλιά δώστε μια “οπτική αγκαλιά”

Κοιτάξτε βαθιά και επίμονα στα μάτια αυτόν που μόλις αγκαλιάσατε. Σιωπηλά, από μέσα σας, πείτε: “Σ’ ευχαριστώ και σ’ αγαπώ”, αν αυτό το συναίσθημα σας καλύπτει. Αν όχι, βρείτε κάτι που να σας ταιριάζει.

Λίγοι άνθρωποι μπορούν να πετύχουν καλή οπτική επαφή. Τολμήστε να είστε διαφορετικοί, διατηρώντας άριστη οπτική επαφή. Αγγίξτε ειλικρινά το πνεύμα των ματιών που αγκαλιάζετε.

Κοιτάξτε τα μ’ αυτό που λέμε γλυκιά ματιά, ματιά αποδοχής και αγάπης. Εξασκείστε τη γλυκιά ματιά την επόμενη φορά που θα κοιτάξετε κάποιον. Προσέξτε την αντίδραση που δημιουργεί.

Ως τέχνη, το αγκάλιασμα έχει πολλούς καλλιτέχνες, ειδικά εκείνους που έχουν εφαρμόσει και τελειοποιήσει την τεχνική του. Ο φίλος μας δρ Λίο Μπουσκάλια, συγγραφέας του Να Ζεις, ν’ Αγαπάς και να Μαθαίνεις, είναι ένας αριστοτέχνης της αγκαλιάς.

Ο Λίο έχει μπει στο βιβλίο Γκίνες ως ο μεγαλύτερος μετρ της αγκαλιάς στον κόσμο. Μετά από κάθε σεμινάριό του, συχνά περιμένει ν’ αγκαλιάσει, ν’ αγαπήσει, ν’ ακούσει και να επικοινωνήσει με τον καθένα από όλους αυτούς που θέλουν να τον αγγίξουν.

Καμιά φορά αυτή η διαδικασία του παίρνει μέχρι και έξι ώρες! Και οι άνθρωποι περιμένουν, γιατί οι ίδιοι είναι στερημένοι από αγκαλιά και αυτός τους έχει δείξει ξεκάθαρα πόσο ανάγκη την έχουν.

Οι μανάδες είναι επίσης μετρ της αγκαλιάς. Αγκαλιάζουν και φιλούν τα παιδιά τους μέχρι που να τα κάνουν να νιώσουν υπέροχα. Και τι είμαστε όλοι μας, αν όχι μεγάλα παιδιά;

Μια αγκαλιά σαν της μαμάς την έχουμε το ίδιο ανάγκη και τώρα όσο κι όταν ήμαστε παιδιά.

Τολμήστε ν’ Αγκαλιάζετε

Ενστικτωδώς, όλοι ξέρουμε πως η αγκαλιά είναι καλή, διώχνει τη μοναξιά και νικά τους φόβους. Οπότε, πολύ λογικά, θα έπρεπε ν’ αγκαλιάζουμε τους πάντες, όχι μόνο τους καλύτερους φίλους μας.

Ακόμη θυμάμαι μια ηλικιωμένη κυρία που μου είπε: “Δεν το πιστεύω! Αγκάλιασα τον άνθρωπο που αντιπαθώ όσο κανέναν άλλο!”

Να θυμάστε ότι η αγκαλιά είναι ασεξουαλική. Δεν κάνετε μια σεξουαλική δήλωση όταν αγκαλιάζετε ένα άλλο πρόσωπο. Οι δηλώσεις αγάπης/αγκαλιάς έχουν μακριά παράδοση.

Οι Σκανδιναβοί πρόγονοι του Μαρκ χρησιμοποιούσαν τη νορβηγική λέξη χούγκα, που σήμαινε να περιθάλπεις, να κρατάς κοντά σου και να παρηγορείς.

Ζητείστε την άδεια πριν αγκαλιάσετε κάποιον. Κάποιοι άνθρωποι έχουν κακοποιηθεί άγρια, είτε σωματικά είτε σεξουαλικά, ως παιδιά ή ως ενήλικοι, και ίσως το αγκάλιασμα να τους πέφτει πολύ, να μην μπορούν να το σηκώσουν από συναισθηματική άποψη.

Είναι προτιμότερο, λοιπόν, να ρωτάτε πρώτα. Το 99% των ανθρώπων θα σας απαντήσουν “ναι”, αν τους ρωτήσετε.

Τολμήστε ν’ αγκαλιάζετε

Βάλτε στόχο τις δώδεκα αγκαλιές ημερησίως. Πολλές φορές, ενώ βγαίνουμε από κάποιο αεροδρόμιο, δυο ή και περισσότεροι μαθητές μας, μας υποδέχονται με μια ομαδική αγκαλιά επιτόπου. Είναι υπέροχο και πάντα μας γεμίζει χαρά.

Τολμήστε να ζητήσετε μια αγκαλιά όταν την έχετε ανάγκη. Οι πιο συνειδητοποιημένοι γονείς, όταν αντιλαμβάνονται ότι το παιδί τους έχει ανάγκη από διαβεβαίωση, παίρνουν την πρωτοβουλία και λένε: “Έχω ανάγκη από μια αγκαλίτσα”.

Το παιδί πρόθυμα τη δίνει και, το σημαντικότερο, παίρνει δίνοντάς την. Η τακτική αυτή αναζωογονεί συναισθηματικά και πνευματικά τα παιδιά, τους δίνει τη δύναμη να προχωρήσουν μπροστά χωρίς φόβο.

“Τόλμησε και θα νικήσεις” Jack Canfield & Mark Victor Hansen Εκδόσεις Διόπτρα

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Κανόνας 7-7-7: Η τακτική που κάθε υγιής σχέση θα πρέπει να ακολουθεί
Γιατί παραμελούμε συγγενείς και φίλους για τους νέους συντρόφους μας; Ίσως φταίνε… οι ορμόνες
Ποια είναι η νέα «θεραπεία» για τη μοναξιά; Κάντε έναν φίλο τον χρόνο
Ποιες είναι οι επιπτώσεις του έρωτα στον εγκέφαλό μας

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση