, , ,

17 Κανόνες για να μην ξαναπάρετε το βάρος που χάσατε

Είμαι σίγουρος ότι γνωρίζετε πολλά άτομα που ακολούθησαν κάποια δίαιτα και μετά ξαναπήραν μερικά – ίσως και τα περισσότερα – από τα κιλά που

17 Κανόνες για να μην ξαναπάρετε το βάρος που χάσατε

Είμαι σίγουρος ότι γνωρίζετε πολλά άτομα που ακολούθησαν κάποια δίαιτα και μετά ξαναπήραν μερικά – ίσως και τα περισσότερα – από τα κιλά που με τόσο κόπο έχασαν. Αυτό όμως δεν είναι αναπόφευκτο. Αυτό που πρέπει να κάνετε είναι να δημιουργήσετε έναν τρόπο ζωής που να μπορείτε να ακολουθήσετε. Αν αυτός περιλαμβάνει αποχή από όλα τα αγαπημένα σας φαγητά και 30 χιλιόμετρα τρέξιμο, θα αποτύχετε. Να είστε ρεαλιστές.

Μην απελπίζεστε. Πολλοί άνθρωποι έχασαν βάρος και δεν το ξαναπήραν. Εγώ προσωπικά έχασα 10 κιλά πριν από τρία χρόνια και παρόλο που κατά διαστήματα παίρνω ένα κιλό, το ξαναχάνω γρήγορα. Είμαι σίγουρος ότι κατάφερα να μην ξαναπάρω τα κιλά που έχασα, κυρίως επειδή αντικατέστησα μια διατροφή γεμάτη επεξεργασμένους υδατάνθρακες με ένα πρόγραμμα διατροφής μεσογειακού τύπου.

Advertisment

Αυτό σε συνδυασμό με περισσότερη άσκηση και την εξάσκηση της ενσυνειδητότητας, με βοήθησαν να κρατήσω μακριά το διαβήτη. Πιο κάτω αναφέρω μερικές πρακτικές που με βοήθησαν και πλέον αποτελούν μέρος της ζωής μου. Είναι το αποτέλεσμα πολυάριθμων συζητήσεων με ειδικούς σε θέματα διατροφής:

1. Προσπαθώ να κάθομαι στο τραπέζι για κάθε γεύμα. Αν τρώμε στα όρθια ή μπροστά στην τηλεόραση, τρώμε άσχημα και περισσότερο από όσο χρειάζεται για να χορτάσουμε.

2. Προσπαθώ να τρώω αργά. Χρειάζεται χρόνος για να φτάσει η τροφή στα σημεία του λεπτού εντέρου, όπου τα κύτταρα εκκρίνουν την ορμόνη ΡΥΥ, που στέλνει στον εγκέφαλο το μήνυμα “Έχω χορτάσει”. Γι’ αυτό, όταν τρώμε αργά, τρώμε λιγότερο.

Advertisment

3. Αποφεύγω τα προϊόντα “διαίτης”, επειδή είναι πολύ επεξεργασμένα και συνήθως περιέχουν ζάχαρη και/ή γλυκαντικές ουσίες (οι οποίες δεν σταματούν την αίσθηση της πείνας).

4.Τρώω πολλές σούπες. Είναι χορταστικές, οικονομικές και πρακτικές. Φτιάχνουμε μεγάλες ποσότητες, συχνά χρησιμοποιώντας τα λαχανικά που περίσσεψαν, και τις διατηρούμε στην κατάψυξη.

5. Δεν πίνω πολύ αλκοόλ. Το αλκοόλ περιέχει πολλές θερμίδες και διώχνει τους ενδοιασμούς, και έτσι είναι πιο πιθανό να τσιμπολογήσουμε. Αντικατέστησα το ποτό με κόκκινο κρασί και προσπαθώ να πίνω μόνο μαζί με το φαγητό.

6. Είναι λιγότερο πιθανό να ξαναγεμίσω το πιάτο μου αν για να το κάνω πρέπει να διασχίσω το δωμάτιο. Τα παιδιά φέρνουν κάποιες φορές σοκολάτες και μπισκότα, όμως δεν τα αφήνουν σε σημεία που μπορώ να τα βρω.

7. Δεν αφήνω τα ντουλάπια μου άδεια. Αν δεν υπάρχει φαγητό στο σπίτι, το πιθανότερο είναι ότι θα παραγγείλετε από έξω. Φροντίστε να υπάρχουν άφθονα τρόφιμα, όπως ξηροί καρποί, γιαούρτι και αβγά. Γεμίστε το ψυγείο με ωμά λαχανικά, όπως στικ καρότου, πράσινες πιπεριές και ντομάτες, ίσως με σάλτσα ή χούμους, για τις στιγμές που νιώθετε ότι πρέπει οπωσδήποτε να φάτε κάτι.

8. Ζυγίζομαι αρκετές φορές την εβδομάδα. Κάποιες φορές η ζυγαριά δείχνει να είναι εξαιρετικά ασταθής. Το βάρος μου ανεβοκατεβαίνει σαν γιο-γιο. Η ευρέως διαδεδομένη άποψη λέει ότι δεν πρέπει να ζυγιζόμαστε πάνω από μία φορά την εβδομάδα. Κι όμως, μια πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι είναι καλύτερα να ζυγιζόμαστε συχνότερα.

9. Φοράω ζώνη. Ένας σίγουρος τρόπος να καταλάβετε ότι πήρατε επιβλαβές λίπος είναι όταν η ζώνη σας αρχίζει να σας σφίγγει.

10. Όταν βγαίνω έξω για φαγητό, φροντίζω να μην αφήνει ο σερβιτόρος το καλάθι με το ψωμί στο τραπέζι, γιατί ξέρω ότι θα το φάω. Παραγγέλνω μόνο ένα πιάτο και το συνοδεύω με άφθονα λαχανικά αντί για ρύζι ή πατάτες. Σπάνια τρώω επιδόρπιο και πάντα το μοιράζομαι με κάποιον άλλον.

11.Προσπαθώ να μην πηγαίνω για ψώνια με άδειο στομάχι και να γεμίζω τουλάχιστον το μισό καλάθι με υγιεινά τρόφιμα. Όταν πιάνω ένα κέικ, διαβάζω πάντα την ετικέτα. Ο τεράστιος αριθμός θερμίδων και οι υπέρογκες ποσότητες ζάχαρης με κάνουν να το ξαναβάλω στο ράφι.

12.Χρησιμοποιώ πάντα τη σκάλα και προσπαθώ να την ανεβαίνω τρέχοντας. Είναι θλιβερό να βλέπεις τόσους ανθρώπους να στέκονται στις κυλιόμενες σκάλες, ενώ θα μπορούσαν να κάψουν μερικές θερμίδες αν τις ανέβαιναν.

13.Όταν λαχταράω κάτι γλυκό, αγοράζω τσίχλες χωρίς ζάχαρη. Η λιγούρα σχετίζεται πάντα με τη γεύση και την υφή της απαγορευμένης τροφής. Είναι σχεδόν αδύνατον να σκεφτείς τη γεύση της σοκολάτας όταν μασάς τσίχλα.

14. Βγάζω βόλτα το σκύλο. Έχουμε μια σκυλίτσα, την Τάρι, που γαβγίζει δυνατά αν δεν τη βγάλουμε βόλτα τουλάχιστον μία φορά την ημέρα.

15. Βρίσκω νέες ασχολίες. Υιοθετήστε ένα καινούριο χόμπι, που θα δραστηριοποιήσει το κορμί και το μυαλό σας. Εγώ άρχισα μαθήματα λάτιν χορών όταν έκανα τη δίαιτα. Ήταν μια καρδιοαναπνευστική άσκηση αλλά και μια πρόκληση για το μυαλό μου.

16. Αναγνωρίζω “τρία καλά πράγματα”. Αυτή είναι μια ιδέα του Αμερικανού καθηγητή ψυχολογίας Μάρτιν Σέλιγκμαν. Στο τέλος της ημέρας σκέφτεσαι και/ή γράφεις τρία πράγματα που πήγαν καλά μέσα στη μέρα και γιατί συνέβη αυτό. Δεν χρειάζεται να είναι κάτι σπουδαίο. Είναι όμως ένας καλός τρόπος να βελτιώσετε τη διάθεσή σας και να ενισχύσετε το ψυχικό σας σθένος.

17. Τις περισσότερες εβδομάδες προσπαθώ να απέχω από το φαγητό. Μια μέρα προσπαθώ να μην φάω για τουλάχιστον 12 ώρες. Η σύντομη αποχή από το φαγητό είναι ωφέλιμη για την υγεία. Επίσης, μου θυμίζει ότι μπορώ να ελέγξω την πείνα μου και ότι δεν με ελέγχει εκείνη.

“Προλάβετε τον Διαβήτη & Ρυθμίστε το Σάκχαρό σας σε 8 εβδομάδες” Michael Mosley – Εκδόσεις Πεδίο

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Οι Πολλαπλοί Εγκέφαλοι του Ανθρώπινου Σώματος: Επανεξετάζοντας την Ανθρώπινη Νοημοσύνη
Οι ορμόνες που διαμορφώνουν την κοινωνική συμπεριφορά μας
bruce lipton_hero

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση