,

Πώς να αναγνωρίσετε και να αντιμετωπίσετε τον πόνο στην εσωτερική πλευρά του γονάτου

Το εσωτερικό ή έσω πλάγιο μέρος του γονάτου αναφέρεται σε εκείνο το τμήμα που είναι πιο κοντά στο άλλο γόνατο. Υπάρχει μια σειρά παθήσεων

Πώς να αναγνωρίσετε και να αντιμετωπίσετε τον πόνο στην εσωτερική πλευρά του γόνατου

Το εσωτερικό ή έσω πλάγιο μέρος του γονάτου αναφέρεται σε εκείνο το τμήμα που είναι πιο κοντά στο άλλο γόνατο. Υπάρχει μια σειρά παθήσεων ή τραυματισμών που μπορούν να προκαλέσουν πόνο σε αυτή την περιοχή. Στο παρόν άρθρο μιλάμε για τα είδη του πόνου που μπορεί να εμφανιστούν στο έσω γόνατο, τη θεραπεία του και τις ασκήσεις που μπορούν να βοηθήσουν.

Αιτίες

Αν και το γόνατο φαίνεται να είναι μία απλή, βασική άρθρωση, η κίνησή του εμπλέκει πολλούς τένοντες, ιστούς και συνδέσμους. Αυτό σημαίνει ότι πολλά είναι αυτά που μπορεί να πάνε λάθος. Οι πιθανές αιτίες του πόνου στο έσω γόνατο περιλαμβάνουν:

Advertisment

1. Τραυματισμό

Ο πόνος στο εσωτερικό μέρος του γόνατου μπορεί να είναι αποτέλεσμα ενός τραυματισμού, που προκλήθηκε από ένα άθλημα ή μια άσκηση, όπως το τρέξιμο, το οποίο καταπονεί την άρθρωση αυτή. Αυτός ο πόνος μπορεί επίσης να προκληθεί από τραύμα, όπου το άτομο μπορεί να έπεσε με τα γόνατα κατά τη διάρκεια ενός ατυχήματος.

2. Θυλακίτιδα

Αυτή η πάθηση εμφανίζεται εξαιτίας φλεγμονής σε έναν ιστό του γόνατου που ονομάζεται θύλακας. Οι θύλακες είναι μικρές κύστες γεμάτες υγρό που εμποδίζουν τους μύες, τους τένοντες και τα οστά από το να τρίβονται μεταξύ τους. Η φλεγμονή σε συγκεκριμένο θύλακα μπορεί να προκαλέσει πόνο στο εσωτερικό μέρος του γονάτου σας. Αυτό μπορεί να αποτελεί συνέπεια κάποιου οξύ τραυματισμού ή υπερβολικής χρήσης και καταπόνησης της συγκεκριμένης άρθρωσης.

3. Στραμπούληγμα ή ρήξη

Ο πόνος στο έσω γόνατο μπορεί να εμφανιστεί επίσης από ένα στραμπούληγμα ή μία ρήξη του έσω πλαγίου συνδέσμου ή αλλιώς MCL. Προκαλείται συνήθως από τραυματισμό, όπου το γόνατο έστριψε υπερβολικά και δημιούργησε τη ρήξη. Είναι πιθανό να συμβεί όταν χτυπηθεί ή πιεστεί με δύναμη η εσωτερική πλευρά του, καθώς αυτό μπορεί να παράξει στραμπούληγμα στην εσωτερική πλευρά. Αυτός ο τραυματισμός συνήθως εμφανίζει άμεσο πρήξιμο και πόνο.

Advertisment

4. Ρήξη μηνίσκου

Ο μηνίσκος είναι ο προστατευτικός χόνδρος που βρίσκεται σε ευθυγράμμιση με την άρθρωση του γόνατου. Η ρήξη στον έσω μηνίσκο προκαλεί πόνο στο εσωτερικό μέρος του. Ο μηνίσκος μπορεί επίσης να φθαρεί με τον χρόνο και να προκαλέσει πόνο στο άτομο, όταν κινεί το γόνατό του.
Οστεοαρθρίτιδα του γόνατος

Η οστεοαρθρίτιδα αποτελεί μια εκφυλιστική πάθηση, που προκαλεί φθορά στον προστατευτικό χόνδρο του ατόμου. Τα γόνατα είναι ιδιαιτέρως ευάλωτα ως προς αυτό. Με αυτή την πάθηση, συνήθως νιώθουμε έντονο πόνο στα γόνατα μόλις ξυπνάμε το πρωί.

5. Σύνδρομο έσω υμενικής πτυχής

Αυτή η πάθηση προκαλεί φλεγμονή της πτυχής (plica) που εμφανίζεται στο εσωτερικό του γόνατου. Αυτός ο τραυματισμός από υπερβολική καταπόνηση συμβαίνει συνήθως αφού ένα άτομο έχει αυξήσει το επίπεδο δραστηριότητάς του. Ο γιατρός κατά την εξέταση μπορεί να νιώσει έναν κόμπο στην εσωτερική πλευρά του γόνατου που είναι μαλακή στο άγγιγμα.

6. Ρευματοειδής αρθρίτιδα

Η ρευματοειδής αρθρίτιδα αποτελεί μια αυτοάνοση νόσο, που προκαλεί φλεγμονές στο σώμα. Ο ασθενής μπορεί να νιώσει έντονο πόνο στο εσωτερικό γόνατο που συνδέεται με αυτή τη νόσο. Ο πόνος είναι συνήθως χειρότερος το πρωί και βελτιώνεται κατά τη διάρκεια της μέρας.

Αντιμετώπιση

Για πολλές από τις αιτίες του πόνου στο γόνατο, συμπεριλαμβανομένων των τραυματισμών και των φλεγμονωδών παθήσεων, η θεραπεία στο σπίτι μπορεί να επιλύσει το πρόβλημα. Οι ακόλουθοι τρόποι αντιμετώπισης μπορεί να αποδειχτούν βοηθητικοί:

1. Ξεκούραση

Αν ο τραυματισμός προκλήθηκε από αθλήματα, όπως το τρέξιμο, αποφύγετε αυτή τη δραστηριότητα, μέχρι το γόνατο να επουλωθεί.

2. Χρησιμοποιήστε πάγο

Η εφαρμογή πάγου στην τραυματισμένη περιοχή του γόνατου τρεις με τέσσερις φορές την ημέρα, για 20 λεπτά κάθε φορά, μπορεί να μειώσει τη φλεγμονή και τον πόνο.

3. Αντιφλεγμονώδη

Μπορείτε να προμηθευτείτε από το φαρμακείο τα κατάλληλα φάρμακα, όπως ασπιρίνη ή ibuprofen. Ο γιατρός σας είναι αυτός που θα μπορέσει να σας συνταγογραφήσει ισχυρότερα, αν αυτά δεν λειτουργήσουν.

Αν αυτές οι θεραπείες δεν είναι αποτελεσματικές, είναι καλύτερο να συμβουλευτείτε ένα γιατρό, ώστε να καθορίσετε την κατάλληλη θεραπευτική πορεία. Ο γιατρός πιθανότατα να προτείνει τις ακόλουθες θεραπείες:

1. Απομάκρυνση κάθε υγρού που μπορεί να έχει συσσωρευτεί και προκαλεί πίεση ή πόνο

2. Επιγονατίδα για στήριξη του γόνατου

3. Φυσικοθεραπεία για ενδυνάμωση των μυών σε εκείνη την περιοχή

4. Ενέσεις κορτικοστεροειδών φαρμάκων για παθήσεις, όπως οστεοαρθρίτιδα ή θυλακίτιδα

5. Χειρουργική επέμβαση για αφαίρεση ή αποκατάσταση των κατεστραμμένων ιστών, όπως του θύλακα ή του μηνίσκου.

Ασκήσεις

Υπάρχουν ασκήσεις που στόχο έχουν την ενδυνάμωση του γόνατου για τη μείωση του πόνου και των φλεγμονών. Οι πιο κατάλληλες ασκήσεις για τον πόνο του έσω γονάτου εξαρτώνται από την αιτία και χρειάζεται να προσαρμοστούν στο κάθε άτομο. Οι πιθανές ασκήσεις περιλαμβάνουν:

Διατάσεις του τετρακέφαλου

Αυτή η άσκηση μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της πίεσης στην άρθρωση του γόνατου.

1. Στηριχθείτε σε μια κοντινή σταθερή καρέκλα για ισορροπία και στήριξη.

2. Ξεκινώντας με τα πόδια ανοιχτά στο άνοιγμα των ώμων, κάντε ένα βήμα πίσω με το δεξί πόδι. Μείνετε εκεί ίσια και χαμηλώστε τον γλουτό σας λίγο για να δημιουργήσετε μια ευθεία γραμμή με το σώμα σας.

3. Λυγίστε ελαφρά τα γόνατα και νιώστε ένα τράβηγμα στο μπροστινό μέρος των ποδιών.

4. Μείνετε εκεί για 10 δευτερόλεπτα και επαναλάβετε με το άλλο πόδι.

Διατάσεις του ιγνυακού τένοντα

Αυτή η άσκηση απελευθερώνει την ένταση από το πίσω μέρος του ποδιού σε καθιστή θέση.

1. Ξεκινήστε με το ένα πόδι ίσιο στο πάτωμα μπροστά σας. Κάντε flex το πόδι σας προς τα εσάς.

2. Λυγίστε ελαφρά το πόδι σας για να νιώσετε το τράβηγμα στο πίσω μέρος του ποδιού.

Μισό κάθισμα

Αυτή η άσκηση αποτελεί έναν τρόπο ενδυνάμωσης του μπροστινού μέρους των ποδιών χωρίς να βάζει επιπλέον πίεση ή βάρος στα γόνατα.

1. Ξεκινήστε με τα πόδια σας ανοιχτά στο άνοιγμα των ώμων και τα χέρια να εκτείνονται στο ύψος των ώμων.

2. Λυγίστε ελαφρά τα γόνατά σας, αρκετά για να νιώσετε τους τετρακέφαλους μύες.

3. Μείνετε σε αυτή τη θέση για περίπου 5 δευτερόλεπτα, έπειτα επανέλθετε σε ίσια θέση.

Συμπτώματα

Ο πόνος στο εσωτερικό μέρος του γόνατου μπορεί να είναι σαν κάποιος να το μαχαιρώνει ή σαν μια συνεχόμενη έντονη πίεση. Μπορείτε ίσως να ακούσετε και θορύβους κατά την κίνησή του, ανάλογα με την αιτία του πόνου.

Κάποια άλλα επιπλέον συμπτώματα περιλαμβάνουν

1. μελάνιασμα

2. ερεθισμός

3. πρήξιμο

4. αίσθηση θερμότητας

Τα συμπτώματα που μέσα στη μέρα βελτιώνονται πιθανότατα να υποδεικνύουν την ύπαρξη κάποιας φλεγμονής. Αν χειροτερεύουν, όμως, ίσως αυτό να σημαίνει την ύπαρξη κάποια εκφυλιστικής διαταραχής, όπως αρθρίτιδα.

Διάγνωση

Για τη διάγνωση της αιτίας, ο γιατρός θα χρειαστεί το ιστορικό και θα κάνει κάποιες ερωτήσεις σχετικά με τα συμπτώματα. Θα χρειαστεί να μάθει πώς ξεκίνησε η ενόχληση και αν υπάρχει ιστορικό φλεγμονωδών παθήσεων ή πρόσφατου τραυματισμού.

Άλλες σημαντικές ερωτήσεις περιλαμβάνουν

1. Τι ώρα επιδεινώνονται τα συμπτώματα;

2. Υπάρχει κάτι που ανακουφίζει ή επιδεινώνει τα συμπτώματα;

3. Ποιοι τρόποι αντιμετώπισης έχουν εφαρμοστεί μέχρι τώρα;

4. Πώς νιώθετε τον πόνο;

Το επόμενο βήμα είναι να το εξετάσει με τα χέρια του. Ή/και με μια ακτινογραφία ή MRI , ώστε να ερευνήσει την εσωτερική δομή του γόνατου. Αν ο γιατρός υποπτευθεί την ύπαρξη κάποιας αυτοάνοσης νόσου, όπως ρευματοειδή αρθρίτιδα, θα σας γράψει αιματολογικές εξετάσεις.

Άρθρο της Hannah Nichols

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Έρευνα: Η επιβράδυνση της ομιλίας μπορεί να αποτελεί μεγαλύτερη πρώιμη ένδειξη άνοιας
Ελκώδης κολίτιδα: Πώς επηρεάζει την ψυχική ευεξία
Αλτσχάιμερ: Το σημείο του σώματος που μαρτυρά πρόωρα τον κίνδυνο
Υπουργείο Υγείας: Ανακοίνωσε την αποστολή ακριβών φαρμάκων στο σπίτι | Ποιες παθήσεις αφορά

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση