, , , ,

Πρωτοπωριακή θεραπεία της πρόωρης εμμηνόπαυσης με βλαστοκύτταρα

Στο Σαν Ντιέγο της Καλιφόρνια θα παρουσιαστούν για πρώτη φορά τα αποτελέσματα της θεραπείας βλαστοκυττάρων που υποκαθιστούν τη γονιμότητα σε γυναίκες που περνούν στην

Εκπληκτική θεραπεία της πρόωρης εμμηνόπαυσης με βλαστοκύτταρα

Στο Σαν Ντιέγο της Καλιφόρνια θα παρουσιαστούν για πρώτη φορά τα αποτελέσματα της θεραπείας βλαστοκυττάρων που υποκαθιστούν τη γονιμότητα σε γυναίκες που περνούν στην εμμηνόπαυση πριν τα 40.

Οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Σικάγο, στο Τμήμα Μαιευτικής – Γυναικολογίας με επικεφαλή τον καθηγητή  Αϊμαν Αλ-Χεντι, βλέπουν να μπορούν να δώσουν την ευκαιρία της τεκνοποίησης σε τουλάχιστον εννέα στις δέκα γυναίκες με πρωτοπαθή ωοθηκική ανεπάρκεια.

Advertisment

Πολύ καλά ανταποκρίθηκαν οι 33 ασθενείς του τμήματος στις οποίες χορηγήθηκε η θεραπεία κατά την οποία δείγματα από τον μυελό των οστών λαμβάνονται και εξ αυτών απομονώνονται 5 ml βλαστικών κυττάρων, τα οποία στη συνέχεια διοχετεύουν απευθείας στην δεξιά ωοθήκη κάθε ασθενούς.

Όλες οι γυναίκες ανέκτησαν την έμμηνο ρήση τους και ο υπερηχογραφικός έλεγχος έδειξε ότι οι ωοθήκες επανήλθαν στο πρότερο μέγεθός τους, ενώ τα επίπεδα οιστρογόνων τους υπερέβησαν κατά πολύ το διπλάσιο.

«Η θεραπεία με βλαστικά κύτταρα είναι μια πολλά υποσχόμενη προοπτική για τις δύσκολες περιπτώσεις γυναικείας υπογονιμότητας. Ειδικά οι γυναίκες με πρωτοπαθή ωοθηκική ανεπάρκεια έχουν την ευκαιρία να παράγουν δικά τους ωάρια και δεν θα χρειάζεται να δανειστούν ωάρια από άλλες γυναίκες. Έτσι θα μπορούν να αποκτήσουν βιολογικά δικά τους τέκνα», εξηγεί ο Αϊμαν Αλ-Χεντι.

Advertisment

Μια τέτοια θεραπεία θα βοηθήσει να απαλλαγούν οι γυναίκες από τις βαριές ορμονικές θεραπείες για την υπογονιμότητα καθώς και την ανάγκη χεορουργικών επεμβάσεων σε γυναίκες με προχωρημένα συμπτώματα εμμηνόπαυσης.

Photo: Author/Depositphotos

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Καρκίνος: 7 πρωτοπόροι Έλληνες δημιουργούν εργαλείο AI που ανιχνεύει μεταστάσεις
Δυσκολεύεστε να κοιμηθείτε; 8 τεχνικές αναπνοής που θα σας χαλαρώσουν στο λεπτό
Ανήκετε στο 10% των σπάνιων ανθρώπων παγκοσμίως; Είναι απλό να το διαπιστώσετε
11 Απριλίου: Παγκόσμια Ημέρα για την νόσο του Πάρκινσον | Τα πρώιμα συμπτώματα

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση