,

Φτιάξτε τα δικά σας φυσικά κεριά από κερί μέλλισσας!

Τα κεριά μπορούν να δημιουργήσουν ζεστασιά και άνεση στο σπίτι σας. Ενισχύουν την αίσθηση χαλάρωσης και βοηθούν να διώξουμε τις εντάσεις της ημέρας. Δυστυχώς,

Φτιάξτε τα δικά σας υγιεινά κεριά

Τα κεριά μπορούν να δημιουργήσουν ζεστασιά και άνεση στο σπίτι σας. Ενισχύουν την αίσθηση χαλάρωσης και βοηθούν να διώξουμε τις εντάσεις της ημέρας. Δυστυχώς, τα κεριά της αγοράς είναι κυρίως φτιαγμένα από παραφίνη και γεμάτα τεχνητά αρώματα. Τα κεριά αυτά έχουν χάσει πλήρως τη φυσική τους διάσταση.

Το κερί παραφίνης φτιάχνεται από πετρέλαιο και είναι γνωστό ως καρκινογόνο, απελευθερώνοντας χημικές ουσίες όπως τολουόλη και βενζόλιο στην ατμόσφαιρα. Όμως, το σπίτι μας θέλουμε να αποτελεί το καταφύγιό μας από τη μολυσμένη πραγματικότητα, να είναι ένας χώρος αποτοξίνωσης και όχι να μας επιβαρύνει περισσότερο!

Advertisment

Τα κεριά από φυσικό κερί μέλισσας, από την άλλη πλευρά, είναι δύο φορές πιο απολαυστικά, με μια φυσική χρυσή λάμψη, καίγονται για περισσότερο χρόνο και απελευθερώνουν ένα απαλό άρωμα μελιού. Έχουν επίσης μια απλή και διασκεδαστική διαδικασία κατασκευής! Και κατασκευής στο σπίτι μας.

Χρησιμοποιώντας τους δικούς σας συνδυασμούς αιθέριων ελαίων, μπορείτε να δημιουργήσετε τα πάντα από λεβάντα, βανίλια, μέντα ή λεμονόχορτο, αλλά και πιο σύνθετα αρώματα με τζίντζερ και κανέλα. Αν και το κερί της μέλισσας συνήθως επισκιάζει το άρωμα κάθε αιθέριου ελαίου, αν προσθέσετε έλαιο καρύδας θα βοηθήσετε να αναδυθούν και όλα τα υπόλοιπα αιθέρια έλαια!

Πώς να φτιάξετε τα δικά σας φυσικά κεριά

Για τρία κεριά (σε γυάλινα βαζάκια των 250 ml) ή έξι κεριά (σε γυάλινα βαζάκια των 125ml).

Advertisment

Υλικά

450γρ. φυσικό κερί μελισσών

½ φλιτζάνι λάδι καρύδας

1-2 κουταλιές της σούπας αγνό αιθέριο έλαιο (λεβάντα, μέντα, βανίλια κλπ.)

Γυάλινα βαζάκια (είτε των 150ml, είτε των 250 ml)

4 κύπελλα μέτρησης

Σπάτουλα + σύρμα για ανακάτεμα

Για το φιτίλι

Φτιάξτε τα δικά σας φυσικά κεριά από κερί μέλλισσας!Πρέπει να ενώσετε το φιτίλι με τη βάση του. Για να το κάνετε αυτό…

1. Κόψτε αρκετά φιτίλια (ή κορδόνια) στο απαιτούμενο μήκος (2.5 εκατοστά πάνω από το κερί σας είναι εντάξει και μπορείτε να το προσαρμόσετε και στο τέλος, κόβοντας όσο δεν θέλετε)

2. Αφού τα κόψετε, λιώστε μια μικρή ποσότητα κεριού σε μπεν μαρί. Όσο το κερί λιώνει, στρώστε ένα χαρτί ψησίματος με ένα αλουμινόχαρτο.

3. Αφού το κερί σας λιώσει τελείως, απλά βουτήξτε κάθε φιτίλι στο κερί και ξαπλώστε το ίσια στο χαρτί ψησίματος. Προσπαθήστε να μείνουν όσο πιο ίσια γίνεται.

4. Αφού το κερί στερεοποιηθεί, που θα συμβεί σχεδόν στη στιγμή, μεταφέρετε το χαρτί ψησίματος στην κατάψυξή σας για λίγα λεπτά.

5. Τώρα που τα φυτίλια έχουν στεγανοποιηθεί και είναι καλυμμένα από το κερί, γλιστρήστε το κάθε ένα στη βάση του και χρησιμοποιήστε πένσα, για να λυγίσετε το μέταλλο έτσι ώστε να ενωθούν και τα δύο πλήρως!

Για το κερί

Φτιάξτε τα δικά σας φυσικά κεριά από κερί μέλλισσας!

1. Τοποθετήστε στη σειρά τα βαζάκια πάνω σε ένα χαρτί εφημερίδας – στον πάγκο ή στο τραπέζι. Ύστερα, χρησιμοποιώντας λίγη σιλικόνη ή ειδικά αυτοκόλλητα φιτιλιού, κολλήστε κάθε φιτίλι στο κέντρο του βάζου.

2. Χρησιμοποιήστε ένα μανταλάκι (που θα τοποθετήσετε στην κορυφή του βάζου) για να κρατήσει το φιτίλι ίσιο, όταν θα χύσετε μέσα το κερί.

3. Φτιάξτε πάλι ένα μπεν μαρί με γυάλινο μπολ. Όταν το νερό από κάτω είναι λίγο πριν τη βράση του, προσθέστε στο μπολ το κερί σας.

4. Μπορείτε να το ανακατεύετε παράλληλα, για να βοηθήσετε στη διαδικασία.

5. Μόλις το κερί λιώσει, προσθέστε ½ φλιτζάνι λάδι καρύδας, ανακατέψτε μέχρι να λιώσουν καλά και απομακρύνετε το μπολ από τη φωτιά. Σε αυτό το σημείο, θα προσθέσετε και τις 1-2 κουταλιές αιθέριων ελαίων. Μεταφέρετε μετά το λιωμένο μείγμα σε 2 κύπελλα μέτρησης. Δουλέψτε γρήγορα και χρησιμοποιήστε τη σπάτουλα, για να αδειάσετε πλήρως το μπολ σας!

6. Τώρα, ήρθε η στιγμή να το χύσετε στα γυάλινα βαζάκια. Προσέξτε το μανταλάκι που κρατά το φιτίλι ίσιο και αργά γεμίστε το κάθε βάζο, σχεδόν τα ¾ του.

7. Αφήστε το να στερεοποιηθεί και να στεγνώσει καλά για 2 μέρες σε θερμοκρασία δωματίου, ύστερα κόψτε λίγο το φιτίλι.

8. Αφήστε τα κεριά σας να καίνε για αρκετή ώρα, ώστε να προλαβαίνει το κερί να λιώνει μέχρι τις άκρες του βάζου. Έτσι, θα αποφύγετε τις μεγάλες τρύπες στη μέση. Πάντα να είστε παρόντες και να τα προσέχετε.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Φλούδες λεμονιού: Πώς μπορούμε να τις μετατρέψουμε σε zero waste μπαχαρικό
Φασκόμηλο: Πώς να το καλλιεργήσετε μόνοι σας στο σπίτι
Πώς να καλλιεργήσετε τη δική σας ρίγανη και τι χρειάζεται να προσέξετε
Πώς μπορούμε να καλλιεργήσουμε φύτρα στην κουζίνα μας

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση