7 λόγοι που το οδοντικό νήμα είναι σημαντικό για την υγεία μας (εκτός από την υγεία του στόματος)

Το οδοντικό νήμα εφευρέθηκε στις αρχές του 1800 από τον Levi Spear Parmly, έναν οδοντίατρο από τη Νέα Ορλεάνη που πίστευε ότι αφαιρώντας τα

7 λόγοι που το οδοντικό νήμα είναι σημαντικό για την υγεία μας (εκτός από την υγεία του στόματος)

Το οδοντικό νήμα εφευρέθηκε στις αρχές του 1800 από τον Levi Spear Parmly, έναν οδοντίατρο από τη Νέα Ορλεάνη που πίστευε ότι αφαιρώντας τα υπολείμματα φαγητού που μένουν ανάμεσα στα ούλα, θα μπορούσαμε να αποφύγουμε την πραγματική πηγή όλων των στοματικών νόσων.

Αν και το οδοντικό νήμα δεν ήταν ακόμα μέρος της καθημερινής μας οδοντικής φροντίδας μέχρι το 1950, στις μέρες μας η χρήση του για μία φορά την ημέρα είναι αρκετά διαδεδομένη και προτείνεται από τους οδοντιάτρους, ώστε να αποφύγουμε χαλασμένα δόντια και ουλίτιδες. Παρά κάποιες απομονωμένες περιπτώσεις ερευνών που ισχυρίζονται ότι η χρήση του δεν είναι και τόσο αποτελεσματική, ακόμα και οι σκεπτικιστές συμφωνούν ότι η καθημερινή του χρήση δεν μπορεί να βλάψει απολύτως κανέναν.

Advertisment

Όταν, μάλιστα, το χρησιμοποιούμε σωστά, το οδοντικό νήμα μπορεί να μας προσφέρει πολυάριθμα οφέλη που εκτείνονται και πέρα από τη βασική οδοντική υγιεινή- από την καρδιακή υγεία, τη διατήρηση του υγιούς βάρους μέχρι την σεξουαλική απόδοση και πολλά άλλα. Στο παρόν άρθρο, αποκαλύπτουμε τους λόγους που θα θέλετε αμέσως να βάλετε το οδοντικό νήμα στην καθημερινή σας υγιεινή.

7 οφέλη του οδοντικού νήματος

1. Το οδοντικό νήμα βοηθά στην πρόληψη κατά των καρδιαγγειακών νόσων

Η περιοδοντίτιδα προσδιορίζεται ως μια σοβαρή μόλυνση των ούλων, που καταστρέφει τους ιστούς και τα οστά της περιοχής. Εκφράζεται με πρησμένα, ευαίσθητα ούλα που ματώνουν εύκολα. Τα ούλα μπορεί σταδιακά να υποχωρήσουν, τα δόντια να χαλαρώσουν και να δημιουργηθούν κενά μεταξύ τους. Η περιοδοντίτιδα ξεκινά όταν η πλάκα, συσσωρευμένα βακτήρια από τα υπολείμματα του φαγητού, μετατραπεί σε πέτρα. Όταν και τα δύο καλύψουν το δόντι, αναπτύσσεται η ουλίτιδα. Αν δεν αντιμετωπιστεί, οι φλεγμονές προκαλούν σταδιακά θήκες ανάμεσα στα ούλα και τα δόντια που γεμίζουν με πλάκα, πέτρα και βακτήρια.

Η σύνδεση ανάμεσα στη στοματική υγεία και στις καρδιαγγειακές νόσους παρατηρήθηκε για πρώτη φορά σε μια έρευνα από την Κροατία, δημοσιευμένη το 1988, όπου συνδέθηκε η κατάσταση των δοντιών των ασθενών με την εμφάνιση εμφραγμάτων. Από τότε, οι ερευνητές έχουν συνδέσει πια την περιοδοντίτιδα με τα καρδιαγγειακά επεισόδια, βρίσκοντας ότι τα βακτήρια μπορούν να εισέλθουν από το στόμα στην κυκλοφορία του αίματος, προκαλώντας συσσώρευση πλάκας στις αρτηρίες. Σε μια μετα- ανάλυση του 2007 παρατηρήθηκε ότι όσοι εμφανίζουν περιοδοντίτιδα έχουν δύο φορές περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν στεφανιαίες νόσους.

Advertisment

Τα καλά νέα είναι ότι η περιοδοντίτιδα είναι κατά ένα μεγάλο μέρος αντιμετωπίσιμη και σίγουρα μπορεί να προληφθεί μέσω της χρήσης οδοντικού νήματος, βουρτσίσματος των δοντιών και επισκέψεων στον οδοντίατρο.

2. Το οδοντικό νήμα πιθανότατα προλαμβάνει από ορμονικά προβλήματα

Οι γυναίκες έρχονται αντιμέτωπες με διάφορες ορμονικές αλλαγές κατά τη διάρκεια της εφηβείας, της έμμηνου ρύσης, της εγκυμοσύνης και της εμμηνόπαυσης. Φαίνεται ότι αυτές οι διακυμάνσεις έχουν έντονη επίδραση στα στοματικά βακτήρια και κατ’ επέκταση στη συνολική υγεία.
Έρευνα, δημοσιευμένη το 2012, εξέτασε 61 επιστημονικά άρθρα που συνέδεαν τις γυναικείες ορμόνες με την ουλίτιδα. Βρήκαν ότι οι ορμονικές αλλαγές μεταβάλλουν τη στοματική χλωρίδα, επιτρέποντας στα βακτήρια να αναπτυχθούν, να εισέλθουν στην κυκλοφορία του αίματος και να περιπλέξουν άλλες καταστάσεις όπως την οστεοπόρωση και την εγκυμοσύνη. Αν και χρειάζεται επιπλέον έρευνα εδώ, οι ερευνητές ενθαρρύνουν τις γυναίκες ειδικά να φροντίζουν ιδιαίτερα τη στοματική τους υγεία, ώστε να αποφύγουν διάφορα προβλήματα υγείας.

3. Το οδοντικό νήμα προλαμβάνει την απόκτηση βάρους

Κι όμως, υπάρχει επιστημονική σύνδεση ανάμεσα στην περιοδοντίτιδα και στο σωματικό βάρος. Συγκεκριμένα, έρευνα και μετα- ανάλυση του 2010 βρήκε ότι όσοι έχουν περιοδοντίτιδα είναι πολύ πιθανότερο να είναι υπέρβαροι, αλλά και το αντίθετο. Ο κοινός παράγοντας ανάμεσά τους φαίνεται να είναι η φλεγμονή. Αν και οι ερευνητές δεν κατάφεραν να επιβεβαιώσουν αν το ένα προκαλεί το άλλο, η σχέση ανάμεσα στα δύο αυτά προβλήματα είναι φανερή. Η χρόνια φλεγμονή προκαλεί οξειδωτικό στρες και παραγωγή κυτοκινών, παράγοντες που συνεισφέρουν και στις δύο καταστάσεις.

4. Το οδοντικό νήμα βελτιώνει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σε διαβητικούς ασθενείς

Η πιθανότητα εμφάνισης ουλίτιδας σε διαβητικούς ασθενείς υπολογίζεται ότι είναι διπλή ή τριπλή σε σχέση με τον υπόλοιπο πληθυσμό. Όπως και με την παχυσαρκία, φαίνεται να είναι αμφίδρομη η σχέση μεταξύ τους. Η διατήρηση της καλής στοματικής υγείας έχει παρατηρηθεί ότι έχει θετική επίδραση στον γλυκαιμικό έλεγχο των ασθενών με διαβήτη τύπου 2, σύμφωνα με μετα- ανάλυση της υπάρχουσας επιστημονικής βιβλιογραφίας. Αντιμετωπίζοντας τις αιτίες της ουλίτιδας, οι διαβητικοί μειώνουν τα επίπεδα A1C και βελτιώνουν τον μεταβολισμό της γλυκόζης. Αυτά τα αποτελέσματα διαρκούσαν στις έρευνες για τουλάχιστον 3 μήνες μετά την αρχική παρέμβαση.

5. Το οδοντικό νήμα μπορεί να διευκολύνει την στυτική δυσλειτουργία

Η στυτική δυσλειτουργία μπορεί να προκληθεί από ψυχολογικούς παράγοντες, όπως στρες και κατάθλιψη, αλλά και από άλλα προβλήματα υγείας, όπως μεταβολικό σύνδρομο, καρδιακές παθήσεις και βουλωμένες αρτηρίες. Όπως η ουλίτιδα και η στοματική πλάκα έχουν συνδεθεί με καρδιαγγειακές νόσους και με χαρακτηριστικά του μεταβολικού συνδρόμου, φαίνεται ότι η περιοδοντίτιδα είναι επίσης πιο συχνή σε άντρες που ταλαιπωρούνται από στυτική δυσλειτουργία.
Σε έρευνα του 2011 με 70 συμμετέχοντες που είχαν διαγνωστεί με αυτή τη δυσλειτουργία παρουσίασαν το μεγαλύτερο ποσοστό εμφάνισης ουλίτιδας σε σχέση με τους μη ασθενείς. Πιστεύεται ότι η ουλίτιδα μπορεί να προκαλέσει στυτική δυσλειτουργία λόγω της συσσώρευσης πλάκας στις αρτηρίες, που μπορεί να σταματήσουν την κυκλοφορία του αίματος στο πέος.

6. Το οδοντικό νήμα ανακουφίζει από τα συμπτώματα της ρευματοειδούς αρθρίτιδας

Ως μια ακόμα πάθηση που βασίζεται στις χρόνιες φλεγμονές, η ρευματοειδής αρθρίτιδα προκαλεί δυσκαμψία στις αρθρώσεις, πρήξιμο, ευαισθησία και αδυναμία. Αυτή η πάθηση συνδέεται επίσης στενά με την περιοδοντίτιδα, σύμφωνα με μία έρευνα του 2008. Σε αυτή, οι ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα ήταν 8 φορές πιθανότερο να εμφανίζουν περιοδοντίτιδα σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου.

7. Το οδοντικό νήμα μπορεί να μειώσει την πιθανότητα να αρρωστήσουμε

Η πνευμονία, η βρογχίτιδα και άλλες παθήσεις του αναπνευστικού προκαλούνται από βακτήρια και ιούς που εισέρχονται στους πνεύμονες. Αν και είναι εξαιρετικά συνηθισμένες, ειδικά κατά τη διάρκεια του χειμώνα, οι λοιμώξεις του αναπνευστικού μας ταλαιπωρούν αρκετά. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν πόνο στο στήθος, βήχα, λαχάνιασμα και πυρετό.

Τα άτομα που αρρωσταίνουν συχνά με λοιμώξεις του αναπνευστικού έχουν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίζουν και κακή στοματική υγεία, σύμφωνα με έρευνα δημοσιευμένη το 2011. Συγκρίνοντας 100 περιπτώσεις ασθενών με 100 υγιείς εθελοντές, οι ερευνητές βρήκαν ότι τα είδη των βακτηρίων που βρίσκονταν στο στόμα μπορούσαν να εισβάλλουν στην αναπνευστική οδό και να προκαλέσουν λοιμώξεις. Αν και σημειώνουν ότι η περιοδοντίτιδα δεν προκαλεί άμεσα λοιμώξεις του αναπνευστικού, το ρίσκο αυτές οι παθήσεις να αναπτυχθούν αυξάνεται κατά περίπου 7 φορές.

[toggle title="Πηγές"]

https://citeseerx.ist.psu.edu/viewdoc/download?doi=10.1.1.615.3782&rep=rep1&type=pdf

https://www.sciencedaily.com/releases/2012/05/120529113547.htm

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3955301/

https://pharmaden.net/wp-content/uploads/2016/02/5.pdf

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3228943/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2809296/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18533773

https://dagimplantperio.com/wp-content/uploads/2015/06/Association-Between-ED-and-CP.pdf

https://pharmaden.net/wp-content/uploads/2016/02/2.pdf

[/toggle]

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Κακή αναπνοή: Οι αιτίες που την προκαλούν και οι τροφές που την καταπολεμούν
Προβλήματα στο έντερο: Πώς συνδέονται με τη νόσο του Πάρκινσον
Πόσο καθυστερεί την ανάπτυξη των παιδιών ο χρόνος μπροστά στις οθόνες
Καρκίνος: 7 πρωτοπόροι Έλληνες δημιουργούν εργαλείο AI που ανιχνεύει μεταστάσεις

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση