,

Όταν μιλάμε για έλξη, τα μάτια παίζουν τον πρώτο ρόλο

Όταν οι άνθρωποι ερεθίζονται, οι κόρες τους, ο μαύρος κύκλος στο κέντρο του ματιού τους, γίνεται μεγαλύτερος.

Όταν μιλάμε για έλξη, τα μάτια παίζουν τον πρώτο ρόλο

Κατά τη διάρκεια μιας συζήτησης, εστιάζουμε στα μάτια των συνομιλητών μας. Χρησιμοποιούμε τα μάτια μας για να επικοινωνήσουμε τα συναισθήματα και τις προθέσεις μας. Όμως, παραδόξως, είναι πολύ λίγες οι έρευνες που έχουν διεξαχθεί για το πώς τα μάτια εμπλέκονται στο παιχνίδι της έλξης, τουλάχιστον συγκριτικά με το σωρό ερευνών με θέμα τους την ελκυστικότητα του προσώπου, της φωνής, ακόμα και των μυρωδιών του σώματος.

Μπορεί να έχετε ακούσει για τις επιδράσεις των διεσταλμένων κορών στην ελκυστικότητα. Όταν οι άνθρωποι ερεθίζονται, οι κόρες τους, ο μαύρος κύκλος στο κέντρο του ματιού τους, γίνεται μεγαλύτερος. Αυτό το σημάδι ερεθισμού μας κάνει πιο ελκυστικούς, ειδικά στους άντρες, αλλά και στις γυναίκες, αν και κανένα από τα δύο φύλα δεν το παρατηρεί συνειδητά.

Advertisment

Ο σκληρός χιτώνας, το λευκό μέρος του ματιού μας, επίσης εμπλέκεται στην κρίση του βαθμού ελκυστικότητας, αλλά και υγείας. Οι έρευνες υποδεικνύουν ότι οι άνθρωποι με λευκότερο σκληρό χιτώνα αντί για κόκκινο, προσδιορίζονται ως 35% πιο ευτυχισμένοι, 42% υγιέστεροι και 17% ελκυστικότεροι.

Το σκληροκερατοειδικό όριο

Αλλά τι συμβαίνει με το τελευταίο από τα τρία κύρια μέρη του ματιού, την χρωματιστή ίριδα; Το 2011, ο Darren Peshek και οι συνεργάτες του από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Irvine διεξήγαγαν μια μελέτη, κατά την οποία εστίασαν στο σκληροκερατοειδικό όριο: το ελαφρώς σκουρότερο δαχτυλίδι που βρίσκεται γύρω από την ίριδα του ματιού. Αν έχετε σκουρόχρωμα μάτια, μπορεί να είναι δύσκολο να το εντοπίσετε, αλλά όσοι έχετε μπλε ή πράσινα, μπορείτε να το παρατηρήσετε στην άκρη της ίριδας, όπου συναντά τον σκληρό χιτώνα.

Ο Peshek έδειξε στους 45 συμμετέχοντές του 80 ζευγάρια προσώπων. Τα πρόσωπα σε κάθε ζευγάρι ήταν πανομοιότυπα, εκτός από το γεγονός ότι το ένα είχε σκουρότερο σκληροκερατοειδικό όριο και το άλλο ίριδα με ομοιόμορφο χρώμα. Παρατήρησε ότι τόσο οι άντρες, όσο και οι γυναίκες προτιμούσαν τα πρόσωπα με σκούρο σκληροκερατοειδικό όριο.

Advertisment

Έρευνα για το δαχτυλίδι της κόρης των ματιών έλαβε χώρα από μια ομάδα ερευνητών στο Πανεπιστήμιο του νότιου Μισισίπι. Οι Mitch Brown και Donald Sacco χρησιμοποίησαν τις ίδιες εικόνες με τον Peshek – πρόσωπα με εμφανή σκούρα δαχτυλίδια ή με αχνά ως ανύπαρκτα. Στην έρευνά τους, μια ομάδα από 150 άνδρες και γυναίκες κοίταξαν τις κανονικές φωτογραφίες, αλλά και εκείνες με έντονο το σκληροκερατοειδικό όριο. Κάθε εθελοντής αξιολόγησε τα πρόσωπα σε σχέση με το βαθμό υγείας σε μια κλίμακα 7 σημείων. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τα πρόσωπα με τα σκουρότερα δαχτυλίδια κατηγοριοποιήθηκαν ως υγιέστερα.

Ωστόσο, η επίδραση των σκληροκερατοειδικών ορίων στην αξιολόγηση της υγείας εξαρτήθηκε από το φύλο του κατόχου και του παρατηρητή. Οι γυναίκες θεωρούσαν ότι τα πρόσωπα με σκουρότερα δαχτυλίδια ήταν υγιέστερα από τα άλλα, αλλά οι άνδρες συμμετέχοντες δεν μπορούσαν να διακρίνουν εύκολα τη διαφορά: οι άνδρες ταξινομούσαν και τις δύο εκδοχές ως εξίσου υγιείς.

Τι συνέβη όμως με τα φύλα των προσώπων στις εικόνες; Οι εικόνες γυναικών έμειναν ανεπηρέαστες από τη μεταβλητή του δαχτυλιδιού. Οι άνδρες, όμως, κατηγοριοποιούνταν ως υγιέστεροι αν είχαν σκούρο, εμφανές σκληροκερατοειδικό όριο.

Το σκληροκερατοειδικό όριο και η υγεία

Γιατί το δαχτυλίδι της ίριδας είναι τόσο σημαντικό όσον αφορά στην εικόνα της υγείας και στην ελκυστικότητα; Αυτό το μέρος του ματιού μας είναι σκουρότερο όταν είμαστε νέοι και ξεθωριάζει, όσο μεγαλώνουμε. Το σκληροκερατοειδικό όριο μπορεί επίσης να αποτελεί δείκτη υγείας της καρδιάς και του κυκλοφορικού συστήματος ενός ατόμου, επειδή τείνει να είναι σκουρότερο, όταν υπάρχουν χαμηλά επίπεδα συσσώρευσης φωσφολιπιδίων – ένας παράγοντας επικινδυνότητας για καρδιαγγειακές παθήσεις.

Οι περαιτέρω μελέτες των Brown και Sacco αποκάλυψαν ότι όσον αφορά στις ερωτικές σχέσεις, οι γυναίκες κατηγοριοποιούν έναν άνδρα χωρίς σκούρο δαχτυλίδι ως λιγότερο υγιή και ότι το σκούρο δαχτυλίδι είναι ένα πιο ελκυστικό χαρακτηριστικό που λαμβάνουν υπόψη τους, όταν ψάχνουν για ευκαιριακή σεξουαλική σχέση, παρά για μακροχρόνια.

Robert Burriss, Ph.D., εξελικτικός ψυχολόγος

Πηγές:

Brown, M., & Sacco, D. F. Put a (limbal) ring on it: Women perceive men’s limbal rings as a health cue in short-term mating domains. Personality and Social Psychology Bulletin.

Caryl, P. G., Bean, J. E., Smallwood, E. B., Barron, J. C., Tully, L., & Allerhand, M. (2009). Women’s preference for male pupil-size: Effects of conception risk, sociosexuality and relationship status. Personality and Individual Differences, 46(4), 503-508.

Lick, D. J., Cortland, C. I., & Johnson, K. L The pupils are the windows to sexuality: Pupil dilation as a visual cue to others’ sexual interest. Evolution and Human Behavior.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Διπολική διαταραχή: Οι φάσεις του εναλλασσόμενου συναισθήματος | Από τη μανία στην κατάθλιψη
Έρευνα: Η ψυχική υγεία της εγκύου επηρεάζει την ανάπτυξη του εμβρύου
Πόσο αυξάνεται ο κίνδυνος για καρδιακά προβλήματα λόγω κατάθλιψης;
Έρευνα για την κατάθλιψη: Ποιες χώρες είναι πρωταθλήτριες στα αντικαταθλιπτικά | Η θέση της Ελλάδας

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση