, , ,

Οι πράξεις μιλούν πιο δυνατά από τα λόγια

Μία από τις αγαπημένες μου ρήσεις είναι του κορυφαίου φιλόσοφου και ποιητή Ραλφ Γουάλντο Έμερσον: «Αυτό που κάνεις φωνάζει τόσο δυνατά που δεν μπορώ

Οι πράξεις μιλούν πιο δυνατά από τα λόγια

Μία από τις αγαπημένες μου ρήσεις είναι του κορυφαίου φιλόσοφου και ποιητή Ραλφ Γουάλντο Έμερσον: «Αυτό που κάνεις φωνάζει τόσο δυνατά που δεν μπορώ να ακούσω τι λες». Το νόημα αυτής της πρότασης το λαμβάναμε πάντα σοβαρά υπόψη η Κρις κι εγώ, στην ανατροφή των παιδιών μας. Μας υπενθυμίζει πως αυτό που λέμε μπορεί να είναι σημαντικό, αλλά όχι τόσο σημαντικό όσο αυτό που κάνουμε.

Ένα από τα πιο σημαντικά θέματα στα οποία η συγκεκριμένη ρήση έχει πλήρη εφαρμογή είναι ο τρόπος με τον οποίο περνάμε το χρόνο μας. Για παράδειγμα, είναι εύκολο να λέμε στα παιδιά ή στη σύζυγό μας: ” Είσαι το πιο σημαντικό κομμάτι της ζωής μου”, για τους αγαπημένους μας όμως οι πράξεις μιλούν πολύ δυνατότερα από τα λόγια.

Advertisment

Αν λοιπόν περνάτε άπειρες ώρες στο γραφείο σας και μόνο μισή ώρα τη μέρα με τους “πιο σημαντικούς ανθρώπους” της ζωής σας, τότε η αντίφαση ανάμεσα στα λόγια και στις πράξεις σας είναι τεράστια.

Αυτή η δυναμική εμφανίζεται και με άλλες μορφές. Αν, για παράδειγμα, ο χρόνος ενασχόλησης με το κινητό σας ξεπερνά το χρόνο που περνάτε με το παιδί σας, τότε στέλνετε το μήνυμα “πρώτη προτεραιότητα το τηλέφωνο – δεύτερη προτεραιότητα ο γιος ή η κόρη μου”. Αντίστοιχα, αν πάντα πρέπει να γίνει κάτι (μαγείρεμα, καθάρισμα κ.λ.π) προτού περάσετε λίγο χρόνο με την οικογένειά σας, το μήνυμα είναι πάλι εξίσου σαφές.

Ασφαλώς η ζωή δεν είναι πάντα εύκολη. Υπάρχουν συμβιβασμοί που πρέπει να κάνουμε για να διατηρήσουμε την ισορροπία. Όλοι σχεδόν είμαστε υποχρεωμένοι να εργαζόμαστε για να κερδίσουμε τα προς το ζην και είναι πολύ συνηθισμένο η δουλειά να απορροφά τον περισσότερο χρόνο μας. Τις πιο πολλές φορές μάλιστα δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα για να το αλλάξουμε αυτό.

Advertisment

Υπάρχουν ωστόσο κάποιοι τρόποι για να δείξουμε στην οικογένειά μας και στα αγαπημένα μας πρόσωπα ότι αποτελούν πραγματικά την πρώτη προτεραιότητά μας. Ασφαλώς μπορούμε να αρνηθούμε κάποιες προσφορές – επαγγελματικές ή προσωπικές – και να επιλέξουμε να περάσουμε το χρόνο μας με αυτούς που αγαπάμε. Το πιο σημαντικό εδώ δεν είναι η επιλογή, αλλά η συμπεριφορά που την ακολουθεί. Πρέπει να είναι φανερό ότι κάναμε αυτή την επιλογή με χαρά και ειλικρίνεια.

Αντί να παραστήσουμε τα θύματα επειδή δεν έχουμε καθόλου χρόνο για τον εαυτό μας, μπορούμε να δείξουμε ότι είμαστε χαρούμενοι και ευτυχισμένοι επειδή έχουμε την ευκαιρία να είμαστε μαζί με όσους αγαπάμε. Πρόσφατα απέρριψα μια σημαντική επαγγελματική ευκαιρία επειδή ήθελα να παρακολουθήσω τη σχολική θεατρική παράσταση στην οποία έπαιζε η κόρη μου.

Η συμπεριφορά μου όμως έδειχνε ότι δεν αισθανόμουν πως έκανα θυσία, αλλά ότι ήμουν τυχερός που μπορούσα να συμμετέχω ενεργά στη ζωή του παιδιού μου. Και η ανταμοιβή μου ήταν πράγματι μεγάλη: στο τέλος της παράστασης η μικρή καταχειροκροτήθηκε!

Καταλαβαίνω ότι οι εξαιρέσεις σε αυτό τον κανόνα είναι πολλές. Άλλωστε, πρέπει πρώτα να φροντίσουμε να εξασφαλίσουμε τα απαραίτητα για την οικογένειά μας – κι αυτό είναι δύσκολο σε εποχές κρίσης. Πρέπει όμως να παραδεχτείτε ότι υπάρχουν φορές που μένετε αργά στη δουλειά όχι επειδή είστε υποχρεωμένοι, αλλά επειδή το θέλετε. Αυτό που κάνετε όμως είναι πράγματι απαραίτητο ή μπορεί να περιμένει για λίγες ώρες; Είναι αυτό εξίσου σημαντικό με τον χρόνο που θα περνούσατε με την οικογένειά σας;

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι να εφαρμόσετε τη συγκεκριμένη στρατηγική. Αν κουβεντιάζετε με τον σύντροφο ή το παιδί σας και χτυπήσει το τηλέφωνο, μη σπεύσετε να απαντήσετε. Μείνετε στη θέση σας και συνεχίστε τη συζήτησή σας. Μπορείτε μάλιστα να πείτε: ” Δεν υπάρχει κανείς άλλος που θα προτιμούσα να μιλήσω μαζί του αυτή τη στιγμή”.

Αν είστε ειλικρινείς, θα δείτε πόσο σημαντική είναι αυτή η μικρή φράση για τα πρόσωπα που αγαπάτε. Μπορείτε επίσης να γίνετε πιο υπομονετικοί και πιο καλοί ακροατές, να προσέχετε αυτά που σας λένε οι αγαπημένοι σας, αντί να τους διακόπτετε όταν μιλούν ή να καταπιάνεστε βιαστικά με ην επόμενη “σημαντική” υποχρέωσή σας.

Τα οφέλη από αυτή την στρατηγική είναι πολλά. Κάθε θετική επιλογή που κάνετε δυναμώνει τη μεταξύ σας αγάπη και παράλληλα μειώνει την πικρία, την απογοήτευση ή την στενοχώρια που μπορεί να υπάρχουν στη οικογένειά σας.

Αν θέλετε να διατηρείτε σχέσεις αγάπης και αμοιβαίου σεβασμού με τους αγαπημένους σας, δεν χρειάζεται να κάνετε εντυπωσιακές επιλογές. Αυτές που κάνετε όμως πρέπει να δείχνουν καθαρά ότι η οικογένειά σας αποτελεί για σας το πιο σημαντικό κομμάτι της ζωής σας.

Υπάρχουν εκατοντάδες πράγματα που μπορείτε να κάνετε, χιλιάδες μικρές καθημερινές αποφάσεις. Με λίγη προσπάθεια μπορείτε να κάνετε κάθε μέρα μια επιλογή αγάπης, που θα βελτιώσει σημαντικά την ποιότητα ζωής της οικογένειάς σας.

Μη βασανίζεστε με μικροπράγματα στο σπίτι και στην οικογένεια Richard Carlson Εκδόσεις Πεδίο – Photo: Author/Depositphotos

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

«Δεν είμαι αυτό που μου συνέβη. Είμαι αυτό που επέλεξα εγώ να γίνω» | Καρλ Γιουνγκ
«Και οι λέξεις φλέβες είναι. Μέσα τους αίμα κυλάει» | Γ. Ρίτσος
Οι πιο «τρομακτικές» μάσκες είναι εκείνες που δεν φαίνονται...
Η ζωή δεν φοράει φίλτρα, δεν στολίζεται για να πάρει like, δεν κάνει giveaway τον χρόνο της

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση