,

Σταφύλια: Τα ευεργετικά οφέλη και οι χρήσεις τους

Το σταφύλι είναι ο βρώσιμος καρπός του αμπελιού, επίσης γνωστός ως Vitis vinifera, που χρησιμοποιείται εδώ και αιώνες για τις φαρμακευτικές του ιδιότητες. Συγκεκριμένα,

Σταφύλια: Τα ευεργετικά οφέλη και οι χρήσεις τους

Το σταφύλι είναι ο βρώσιμος καρπός του αμπελιού, επίσης γνωστός ως Vitis vinifera, που χρησιμοποιείται εδώ και αιώνες για τις φαρμακευτικές του ιδιότητες. Συγκεκριμένα, ο καρπός αυτός αποτελεί υποπροϊόν της διαδικασίας παραγωγής κρασιού. Το σταφύλι έχει σπουδαία οφέλη, ειδικά όσον αφορά στην πρόληψη παθήσεων, όπως αρτηριοσκλήρυνση, υπέρταση, πρήξιμο μετά από τραυματισμό, έμφραγμα και εγκεφαλικό επεισόδιο. Τα σταφύλια περιέχουν επίσης θρεπτικά συστατικά, όπως φυτικές ίνες, σίδηρο, κάλιο και διαφορετικά είδη αντιοξειδωτικών.

Διαβάστε περισσότερα για τη σταφυλοθεραπεία

Advertisment

Τα οφέλη των σταφυλιών στην υγεία μας

Περιέχουν ρεσβερατρόλη που βελτιώνει το ανοσοποιητικό σύστημα

Το σταφύλι περιέχει υψηλά επίπεδα φυσικών αντιοξειδωτικών, ευεργετικών για την προστασία και τη στήριξη του οργανισμού από περιττές βλάβες που προκαλούνται από αδυναμία του ανοσοποιητικού συστήματος. Οι βλάβες αυτές μπορεί να σας καταστήσουν ευάλωτους σε διάφορες παθήσεις σε όργανα, όπως στο ήπαρ, αλλά και σε διάφορους τύπους καρκίνου.

Είναι πολυάριθμες οι μελέτες που υποστηρίζουν ότι η ρεσβερατρόλη μαζί με τη βιταμίνη D, που επίσης βρίσκουμε στα σταφύλια, έχουν θετική επίδραση στην ανοσοποιητική μας λειτουργία. Η ρεσβερατρόλη μειώνει τις βακτηριακές λοιμώξεις και τις φλεγμονές, προστατεύοντας τον οργανισμό. Μία από τις καλύτερες πηγές ρεσβερατρόλης είναι το κόκκινο κρασί. Και σε ποιον δεν αρέσει ένα ποτήρι κόκκινο κρασί;

Η συχνή κατανάλωσή τους περιορίζει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών παθήσεων

Τα σταφύλια περιέχουν θρεπτικές πολυφαινόλες, οι οποίες βελτιώνουν και ενδυναμώνουν την καρδιαγγειακή υγεία. Σύμφωνα με έρευνα, οι άνθρωποι που καταναλώνουν σταφύλια είναι λιγότερο πιθανό να εμφανίσουν αθηροσκλήρωση που μπορεί να προκαλέσει στη συνέχεια καρδιακά προβλήματα. Οι επιστήμονες έχουν παρατηρήσει ότι οι πολυφαινόλες που βρίσκουμε στα σταφύλια, καταστέλλουν την οξείδωση που προκαλεί η LDL, πρόδρομη διαδικασία για την αθηροσκλήρωση.

Advertisment

Ο χυμός σταφυλιού βοηθά στην προστασία από τον διαβήτη τύπου 2

Η τακτική κατανάλωση χυμού σταφυλιού μειώνει τον κίνδυνο ανάπτυξης διαβήτη τύπου 2, που προκαλείται από υψηλά επίπεδα γλυκόζης στον οργανισμό. Η απότομη άνοδος των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα συμβαίνει εξαιτίας των ανθυγιεινών διατροφικών συνηθειών, της έλλειψης άσκησης και των υψηλών επιπέδων χοληστερόλης. Τα σταφύλια, όμως, αποδεδειγμένα ρυθμίζουν την ποσότητα της γλυκόζης.

Τα σταφύλια είναι πλούσια σε βιταμίνη Κ

Τα σταφύλια βοηθούν στη βελτίωση των ανεπαρκών επιπέδων βιταμίνης Κ, που είναι απαραίτητη για την ενδυνάμωση των οστών, των δοντιών και των μυών. Οι έρευνες έχουν δείξει ότι η συχνή κατανάλωση σταφυλιών βελτιώνει την οστική πυκνότητα.

Τα σταφύλια περιέχουν φλαβονοειδή, που μειώνουν τις κυτταρικές βλάβες εξαιτίας της υπεριώδους ακτινοβολίας

Η συχνή κατανάλωση σταφυλιών μειώνει τον κίνδυνο δερματικών βλαβών, που προκαλούνται κυρίως από την υπεριώδη ακτινοβολία του ήλιου. Η παρατεταμένη έκθεση σε αυτή μπορεί να προκαλέσει δερματικό καρκίνο. Τα σταφύλια περιέχουν φλαβονοειδή, που έχει αποδειχτεί ότι βοηθούν στη θεραπεία και πρόληψη κατά των δερματικών παθήσεων, αλλά και του καρκίνου του δέρματος.

Τα σταφύλια ρυθμίζουν την αρτηριακή πίεση

Ένα διατροφικό πρόγραμμα πλούσιο σε σταφύλια μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης υπέρτασης. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τα σταφύλια αυξάνουν την ικανότητα του οργανισμού να καταπολεμήσει αυτό το πρόβλημα, ειδικά σε ενήλικες που βρίσκονται στην επικίνδυνη ηλικιακή ομάδα.

Τα σταφύλια μπορούν να καταστείλουν τα καταστροφικά καρκινικά κύτταρα

Τα σταφύλια περιέχουν συστατικά που καταπολεμούν την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων. Κάποιοι ειδικοί τα θεωρούν μάλιστα αντικαρκινικά, λόγω του ρόλου που παίζουν στην πρόληψη κατά του πολλαπλασιασμού των καρκινικών κυττάρων στο σώμα. Όταν η θεραπεία συνδυάζεται με συχνή κατανάλωση σταφυλιών, αναδύονται οι αντικαρκινικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές τους στον ασθενή.

Τα σταφύλια περιέχουν φυτικές ίνες και ουσίες που μειώνουν το πρόβλημα της δυσκοιλιότητας

Οι φυτικές ίνες και τα υπόλοιπα θρεπτικά στοιχεία που βρίσκουμε στα σταφύλια μειώνουν και αντιμετωπίζουν το φαινόμενο της δυσκοιλιότητας. Είναι κυρίως πλούσια σε αδιάλυτες φυτικές ίνες, κάτι που σημαίνει ότι αυτές μένουν άθικτες, καθώς κινούνται μέσα στο πεπτικό σύστημα και βοηθούν στην ενεργοποίηση του εντέρου.

Διαφορετικές πολυφαινόλες στα σταφύλια μειώνουν το οξειδωτικό στρες

Το οξειδωτικό στρες προκαλείται από διάφορους παράγοντες, που περιλαμβάνουν τις φλεγμονές, τις παθήσεις που σχετίζονται με τη γήρανση και άλλους κληρονομικούς παράγοντες. Τα σταφύλια βοηθούν στην αντιμετώπιση και τον έλεγχο αυτών των παραγόντων που αυξάνουν τα επίπεδα του οξειδωτικού στρες.

Χρήσεις των σταφυλιών

Όντας πλούσια σε βιταμίνες Α, C, B6 και μεταλλικό αλάτι, τα σταφύλια αποδεικνύονται ιδιαιτέρως χρήσιμα στη στήριξη της συνολικής μας ευεξίας. Περιέχουν επίσης κάλιο, σίδηρο, ασβέστιο, μαγνήσιο, φώσφορο και σελήνιο, απαραίτητα συστατικά για τον οργανισμό μας.

Τα σταφύλια επιβραδύνουν τη διαδικασία γήρανσης

Τα αντιοξειδωτικά που βρίσκουμε στα σταφύλια βοηθούν στην αντιμετώπιση των ελεύθερων ριζών, που προκαλούν συμπτώματα πρόωρης γήρανσης, συμπεριλαμβανομένων των ρυτίδων. Επιπροσθέτως, η ενσωμάτωσή τους στη διατροφή μας και η τοπική εφαρμογή του χυμού τους μπορεί να ενισχύσει την νεανική και υγιή όψη της επιδερμίδας, των μαλλιών και των νυχιών. Άλλες χρήσεις περιλαμβάνουν:

• Πρόληψη από εγκαύματα (από τον ήλιο)

• Απαλή επιδερμίδα

• Μείωση των ουλών

• Ενίσχυση της ανάπτυξης των μαλλιών

• Αρωματοθεραπεία (λόγω του γλυκού αρώματός τους)

Προβληματισμοί σχετικά με τη συχνή κατανάλωσή τους

Υπάρχουν κάποιες υποθέσεις που αναφέρουν ότι τα σταφύλια μπορεί να εμπλέκονται στην ανάπτυξη θρομβώσεων σε κάποιους ανθρώπους. Η κατανάλωσή τους μπορεί να αυξήσει την πιθανότητα αιμορραγίας και μελανιάσματος σε ειδικές περιπτώσεις. Τα άτομα που αντιμετωπίζουν τέτοια προβλήματα χρειάζεται να συμβουλευτούν το γιατρό τους, πριν προχωρήσουν σε κάποια αλλαγή στη ζωή τους. Οι έγκυες γυναίκες και εκείνες που θηλάζουν χρειάζεται επίσης να συμβουλευτούν το γιατρό τους, πριν προχωρήσουν στη λήψη συμπληρωμάτων που περιέχουν σταφύλια.

Συμπέρασμα

Τα σταφύλια έχουν πολλές χρήσεις λόγω της ποικιλίας τους σε αντιοξειδωτικά, τα οποία παρέχουν και πολλαπλά οφέλη στην υγεία μας. Χρειάζεται να βάλετε στην καθημερινότητά σας την κατανάλωση λίγων σταφυλιών, αν θέλετε να τονώσετε το ανοσοποιητικό σας σύστημα και να βελτιώσετε την υγεία της επιδερμίδας, των μαλλιών και των νυχιών. Παρά τις ανησυχίες που εκδηλώνουν ορισμένοι ερευνητές, οι πιθανές τους παρενέργειες σε περιορισμένο αριθμό ανθρώπων δεν μπορούν να ξεπεράσουν τα πολλαπλά οφέλη στη γενικότερη ευεξία μας.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Θαλασσινά: Πως θα καταλάβετε αν είναι φρέσκα ή αποψυγμένα
Προβιοτικά: 13 top τροφές για καλύτερη υγεία του εντέρου
ΕΦΕΤ: Τρεις κανόνες για να απολαύσουμε με ασφάλεια το τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας
Ο γλυκός χυμός – ελιξίριο για οστά, άμυνα, καρδιά και πεπτικό σύστημα

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση