Χείρωνας σε Δράση: Το «Εγχείρημα Χείρωνας» αποκτά τη δική του στήλη στην Εναλλακτική Δράση

Η στήλη «Χείρωνας σε Δράση» εγκαινιάζει τη συνεργασία του Εγχειρήματος Χείρωνας με την Εναλλακτική Δράση σε ένα επίπεδο περιεχομένου και ουσίας. Θα θέλαμε, με

Χείρωνας σε Δράση: Το «Εγχείρημα Χείρωνας» αποκτά τη δική του στήλη στην Εναλλακτική Δράση

Η στήλη «Χείρωνας σε Δράση» εγκαινιάζει τη συνεργασία του Εγχειρήματος Χείρωνας με την Εναλλακτική Δράση σε ένα επίπεδο περιεχομένου και ουσίας. Θα θέλαμε, με την ευκαιρία αυτή, να ευχαριστήσουμε δημόσια την Εναλλακτική Δράση για τη δυνατότητα που μας δίνει να εκφράζουμε, σε τακτική βάση, την άποψή μας μέσω της ιστοσελίδας της.

Η Εναλλακτική Δράση αποτέλεσε και αποτελεί έναν πρωτοπόρο φορέα διαδικτυακής ενημέρωσης και επικοινωνίας, για θέματα σχετικά με την αυτογνωσία, την αυτοβελτίωση, αλλά και τον ολιστικό και φυσικό τρόπο ζωής ή θεραπείας. Αποτελεί επίσης ένα σημείο αναφοράς για το χώρο της «εναλλακτικής» σκέψης και δράσης, πανελλαδικά, αν και κατά καιρούς ο όρος «εναλλακτικό» έχει παρερμηνευτεί ή έχει λάβει χαρακτηριστικά ταμπέλας, που δε συνάδουν με την αρχική έννοια και το πνεύμα του.

Advertisment

Ενώ ο λεγόμενος χώρος «του εναλλακτικού» ή «των εναλλακτικών» τείνει συχνά να αυτοπεριχαρακώνεται ή να πολώνεται και ως εκ τούτου να αντιμετωπίζεται, νομοτελειακά, με καχυποψία από τους υπόλοιπους «χώρους» της κοινωνίας και του ανθρώπου, η Εναλλακτική Δράση κατάφερε να παραμείνει ένας ανοιχτός «τόπος» συνάντησης, συνεργασίας και σύνθεσης απόψεων. Ίσως σε αυτό να οφείλεται και η τόσο μεγάλη απήχησή της και μάλιστα στο «μη εναλλακτικό» αναγνωστικό κοινό.

Για το Εγχείρημα Χείρωνας – του οποίου το σκοπό, τη δράση και το μήνυμα θα σας παρουσιάζουμε, τακτικά, μέσω της στήλης, που ήδη διαβάζετε – η φιλοξενία ετούτη, από την Εναλλακτική Δράση, αποτελεί μεγάλη χαρά και τιμή, για πολλούς σημαντικούς και συνάμα πολύ συμβολικούς λόγους:

• Σε μια λίγο πιο ανοιχτόμυαλη και ευρεία ερμηνεία του όρου «εναλλακτικός χώρος», θα μπορούσαμε ν’ αναγνωρίσουμε ένα «χώρο», μέσα μας. Ίσως, ένα χώρο του μυαλού – ελεύθερο από καλά εγκαταστημένες πεποιθήσεις που προ-καταλαμβάνουν, συνήθως, τους περισσότερους από τους διανοητικούς μας χώρους. Η ανακάλυψη, λοιπόν, ενός τέτοιου εναλλακτικού χώρου, αποτελεί έναν παράγοντα καταλυτικής σημασίας για οποιαδήποτε εσωτερική αλλαγή του ανθρώπου και των κοινωνιών του. Σ’ αυτόν τον εναλλακτικό χώρο – μέσα μας – βρίσκει το πρόσφορο έδαφος ο σπόρος κάθε αναγκαίας αλλαγής και εκεί ριζώνει και βλασταίνει, με τον καιρό, κάθε εναλλακτική μας δράση. Εναλλακτική – με την έννοια της διαφορετικής από εκείνο που επιλέγουμε μηχανικά και ασυνείδητα, ως τώρα.

Advertisment

• Κάθε ουσιαστικής εναλλακτικής δράσης προηγείται επίσης, λογικά, ένας διαφορετικός – εναλλακτικός, θα λέγαμε – τρόπος σκέψης και προσέγγισης της ζωής. Χρειάζεται κάποιος να σκεφτεί πρώτα διαφορετικά, για να μπορέσει ακολούθως να δράσει, συνειδητά, με έναν άλλο τρόπο. Αυτό ισχύει για κάθε ζήτημα – τόσο για τα μικρά και καθημέρινα, όσο και για τα μεγάλα. Ένας διαφορετικός τρόπος σκέψης μπορεί να εφαρμοστεί για να αντιμετωπίσουμε επιτυχώς προκλήσεις ή προβλήματα – τόσο ατομικά, όσο και συλλογικά – σε όλους τους τομείς.

Ο εναλλακτικός τρόπος σκέψης και δράσης σημαίνει να δούμε τα πράγματα αλλιώς και να δοκιμάσουμε νέους δρόμους – όχι από απλή αντίδραση στο κατεστημένο, συνηθισμένο ή δοκιμασμένο – αλλά μέσα από μια ειλικρινή και ώριμη θέληση να υπερβούμε τα άμεσα αδιέξοδά μας. Οι καιροί μοιάζουν δύσκολοι και αναμφισβήτητα χρειαζόμαστε άμεσα λύσεις, σε ένα σωρό θέματα – υγεία, περιβάλλον, οικονομία, προσωπική ανάπτυξη και ανθρώπινες σχέσεις είναι λίγα μόνο από τα θέματα που μπορούν να ειδωθούν και αλλιώς, με σκοπό τη διάνοιξη νέων οριζόντων στην οπτική μας.

Τέλος, ο ίδιος ο όρος «εναλλακτικό» υποδηλώνει την εναλλαγή και φυσικά όχι τον αποκλεισμό. Το ότι μπορώ να δω κάτι από μια άλλη οπτική γωνία και να αναζητήσω εναλλακτικές λύσεις, εκεί όπου οι «παλιές λύσεις» χωλαίνουν, δεν έχει χαρακτήρα διαζευτικό. Για παράδειγμα, στο χώρο της υγείας και της θεραπευτικής, η συμβατική ιατρική έχει φτάσει σε αξιοθαύμαστα επιτεύγματα, ειδικά όσον αφορά την αντιμετώπιση οξέων περιστατικών ή πόνων και καταστάσεων άμεσου κινδύνου. Όταν μια κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο, οι υπηρεσίες της είναι πολύτιμες. Ταυτόχρονα, μια ολιστική προσέγγιση της υγείας έχει να προσφέρει πάρα πολλά, ειδικά σε επίπεδο πρόληψης και αποφυγής της υπερφαρμακίας.

Η εναλλακτική προσέγγιση ενός οποιουδήποτε ζητήματος υποδηλώνει ευελιξία και ένα νου φρέσκο, ανήσυχο, ανοιχτό και προσανατολισμένο σε λύσεις – λύσεις αληθινές και λύσεις ζωής. Όταν διαλέγει κάποιος κάποτε ένα άλλο μονοπάτι – λιγότερο περπατημένο ή απάτητο – διαλέγει ένα πιο δύσβατο δρόμο. Ωστόσο, ας έχουμε κατά νου ότι και η σημερινή «πεπατημένη» υπήρξε κάποτε αδιάβατη και πως όλοι οι δρόμοι είναι καλοί, όσο δε σταματάμε να πορευόμαστε μπροστά.

Οι άνθρωποι μοιάζουμε με το Χείρωνα, γιατί είμαστε – κι εμείς – όντα διπλά. Ενώ κατοικούμε σ’ ένα ζωώδες σώμα, είμαστε ταυτόχρονα ικανοί για «τα μεγάλα και τα ωραία». Ωστόσο, η διπλή αυτή μας φύση φαίνεται να μας ταλαιπωρεί. Καλούμαστε να «παντρέψουμε» τους δυο πόλους της ύπαρξης μας και μαθαίνουμε να «εναλλασσόμαστε» απ’ τον ένα πόλο στο άλλο. Όσο η πόλωση δίνει τη θέση της στην εναλλαγή, η ικανότητά μας να πορευόμαστε μεγαλώνει και ο δρόμος της ζωής γίνεται ακόμη πιο θεραπευτικός.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Θυμάμαι πράγματα που δεν έζησα... Θυμάμαι και πράγματα που έζησα, αν είναι αλήθεια...
Ρώσος blogger καταδικάστηκε σε 8 χρόνια για τον θάνατο από πείνα του νεογέννητου γιου του επειδή ζητούσε «να τρέφεται με φως»
Μπορούμε να αποφύγουμε την άνοια αν μάθουμε μια νέα γλώσσα;
Αν δεν το πεις εσύ, θα το πει το σώμα σου

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση