, , ,

Το άτομο που σας δυσκόλεψε σήμερα τη ζωή, μπορεί να είναι ο δάσκαλος του αύριο!

Κάποτε άκουσα μια κορεάτικη ιστορία που αντιπροσωπεύει ένα καλό παράδειγμα για το θέμα των σχέσεων. Αφορά κάποιον που λεγόταν Μαένγκ Σα-σεόνγκ (1360-1438), μέλος των

Το άτομο που σας δυσκόλεψε σήμερα τη ζωή, μπορεί να είναι ο δάσκαλος του αύριο!

Κάποτε άκουσα μια κορεάτικη ιστορία που αντιπροσωπεύει ένα καλό παράδειγμα για το θέμα των σχέσεων. Αφορά κάποιον που λεγόταν Μαένγκ Σα-σεόνγκ (1360-1438), μέλος των διανοούμενων της δυναστείας των Γιοσεόν.

Ήταν γνωστός για την ευφυΐα του. Στα δεκαεννιά του πήρε την υψηλότερη βαθμολογία στις δημόσιες εξετάσεις της πολιτικής υπηρεσίας, και σε ηλικία είκοσι ένα χρόνων έγινε επαρχιακός ειρηνοδίκης. Η επιτυχία όμως τον έκανε υπερόπτη και ματαιόδοξο. Μια μέρα ο Μαένγκ επισκέφθηκε τον διακεκριμένο βουδιστή δάσκαλο του Ζεν στην περιοχή όπου έμενε και τον ρώτησε: “Τι πρέπει να έχω υπόψη μου για να διοικήσω αυτό το χωριό;”

Advertisment

Ο δάσκαλος αποκρίθηκε με ευγένεια: “Το μόνο που χρειάζεται είναι να αποφεύγεις το κακό και να βοηθάς πολλούς ανθρώπους”.

Ο Μαένγκ όμως ξέσπασε λέγοντας: “Ακόμα και ένα παιδί τα ξέρει αυτά! Αυτά έχεις μόνο να μου πεις;”

Όταν σηκώθηκε να φύγει, ο δάσκαλος επέμεινε να μείνει λίγο παραπάνω. Έφτιαξε τσάι και τον σέρβιρε, αλλά δεν σταμάτησε όταν γέμισε η κούπα. Σαστισμένος ο Μαένγκ απαίτησε μια εξήγηση.

Advertisment

“Φαίνεται πως ξέρεις ότι το πολύ τσάι θα καταστρέψει το πάτωμα”, απάντησε ο δάσκαλος, “αλλά γίνεται να μην ξέρεις ότι η πολλή γνώση καταστρέφει το χαρακτήρα;”

Ντροπιασμένος ο Μαένγκ, πετάχτηκε όρθιος και έτρεξε προς την πόρτα, στη βιασύνη του όμως χτύπησε το κεφάλι του στην κάσα. Ο δάσκαλος τον προειδοποίησε: “Αν χαμήλωνες το κεφάλι σου, δεν θα έβρισκες εμπόδια”.

Όπως φαίνεται, μια μεγάλη δόση υπερηφάνειας μπορεί να επιφέρει συγκρούσεις. Οι συγκρούσεις μπορούν να αποφευχθούν εάν φερθούμε στους άλλους με ταπεινότητα και σεβασμό. Συχνά η υπερηφάνεια μπορεί να ανοίξει μέτωπα αντιπαράθεσης.

Πασχίζοντας να βρούμε ποιος έχει δίκιο και ποιος άδικο, καταλήγουμε να προκαλούμε περισσότερο πόνο, σωματικό και συναισθηματικό. Μερικοί άνθρωποι παρασύρουν τους φίλους τους, ακόμα και την οικογένειά τους, στις συγκρούσεις και δημιουργούν περιττή σύγχυση και κακία.

Εάν κάποιος μου πει: “Για να δούμε τίνος θρησκεία είναι σωστή”, πρώτα θα τον ακούσω με σεβασμό και έπειτα θα του πω: “Σε ευχαριστώ που με κατατόπισες σε θρησκευτικά ζητήματα που δεν γνώριζα. Το εκτιμώ πολύ”.

Αν έμπλεκα σε καβγά για να κερδίσω, το μόνο που θα πετύχαινα θα ήταν να πληγώσω κάποιον. Ακόμα κι αν κέρδιζα, τι θα πετύχαινα; Το άλλο άτομο θα ένιωθε ηττημένο. Μεγαλώνουμε σε τελείως διαφορετικά περιβάλλοντα. Οι εμπειρίες μας διαφέρουν, το ίδιο και οι προσωπικότητές μας, οι συνήθειές μας, οι αξίες και οι στοχασμοί μας.

Δεν είναι εύκολο να ζουν μαζί διαφορετικοί άνθρωποι και να προσπαθούν να σφυρηλατήσουν σχέσεις. Όπως λέει η Πραγματεία πάνω στον Βασιλιά των Θησαυρών Σαμάντι, ένα βουδιστικό κείμενο: “Μην περιμένετε από τους άλλους να σας ακολουθήσουν. Όταν όλα γίνονται όπως θέλετε, είναι εύκολο να καταλήξετε αλαζόνες”.

Στις αντιξοότητες της ζωής αποκτούμε ωριμότητα και μαθαίνουμε να κατανοούμε. Θυμηθείτε απλώς ότι το άτομο που σας δυσκόλεψε σήμερα τη ζωή μπορεί να είναι ένας μυστικός δάσκαλος σταλμένος από ψηλά, με απώτερο σκοπό την πνευματική σας ωρίμανση.

Απόσπασμα από το βιβλίο “Όσα μπορείς να δεις μόνο όταν δεν βιάζεσαι” του Haemin Sunim από τις Εκδόσεις Πεδίο

Photo: Author/Depositphotos

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Πράξεις καλοσύνης που άλλαξαν τον ρου της ιστορίας
Γκάντι: Για να σταματήσει η φυσική βία πρέπει πρώτα να σταματήσει η παθητική βία
Ο Αρίν και το δικαστήριο | Μια ιστορία για τις αξίες και το πραγματικό νόημα της δικαιοσύνης
Μην ελέγχετε με φόβο

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση