,

Επιστήμονες δημιούργησαν καρδιακό μυ από ανάπτυξη βλαστοκυττάρων

Στα νέα του Πανεπιστημίου της Κολούμπια συγκαταλέγεται και ο νέος ανθρώπινος καρδιακός μυς ο οποίος επιτεύχθηκε σε εργαστήριο με καλλιέργεια βλαστοκυττάρων. Ο μυς έφτασε

Επιστήμονες δημιούργησαν καρδιακό μυ από ανάπτυξη βλαστοκυττάρων

Στα νέα του Πανεπιστημίου της Κολούμπια συγκαταλέγεται και ο νέος ανθρώπινος καρδιακός μυς ο οποίος επιτεύχθηκε σε εργαστήριο με καλλιέργεια βλαστοκυττάρων. Ο μυς έφτασε στην ανθρώπινη μορφή μέσα σε μόλις τέσσερις εβδομάδες επεξεργασίας πολυδύναμων βλαστικών κυττάρων αίματος. Η συνήθης διάρκεια για τέτοια ανάπτυξη φτάνει τους εννέα μήνες.

Οι επιστήμονες στην μέθοδο που ακολουθούν, την οποία εξηγούν στο Nature, παίρνουν τα πολυδύναμα βλαστοκύτταρα αίματος τα οποία έχουν εξαχθεί από καρδιομυοκύτταρα, τη στιγμή που αυτά έχουν ξεκινήσει την αυτόνομη σύσπαση. Έπειτα υποβάλλουν τα ενθυλακωμένα σε υδρογέλη κύτταρα, σε όλο και πιο έντονη φυσική σύσπαση.

Advertisment

Εντός της υδρογέλης τα πολυδύναμα βλαστοκύτταρα δεν έχουν παρά να σχηματίσουν δύο ελαστικούς πυλώνες από ιστό. Οι ιστοί αυτοί καλλιεργήθηκαν εντός πολυάριθμων θαλάμων και εν συνεχεία εφάρμοσαν ηλεκτρισμό με αποτέλεσμα την παλμική καρδιακή κίνηση. Επάνω στη πλατφόρμα όπου καλλιεργείται ο τεχνητός καρδιακός μυς, είναι εύκολη η οπτική μελέτη του φαινομένου, πράγμα το οποίο διευκολύνει τους επιστήμονες σε μετρήσεις και μελέτες συμπεριφοράς του μυός της καρδιάς σε φάρμακα.

Η ομάδα του Πανεπιστημίου της Κολούμπια εφάρμοσε το ήπιο μηχανικό τέντωμα του μυός πράγμα που επέτρεψε σε πολύ λίγο χρονικό διάστημα να περάσει η καρδιά από το εμβρυικό, στο πρώιμο γενετικό στάδιο, προς μεγάλη ικανοποίηση όλου του επιστημονικού κλάδου που ασχολείται με την ανάπτυξη των βλαστοκυττάρων σε εργαστήρια. Η μέθοδός τους έχει στεφθεί με επιτυχία καθώς έχουν πετύχει γρήγορη ιστολογική ωρίμανση, εκδήλωση ενεργού μεταβολισμού, φυσιολογικό μήκος του σαρκομερούς, φυσιολογική πυκνότητα των μιτοχονδρίων τα οποία είναι το εργοστάσιο ενέργειας του κυττάρου καθώς και παρουσία του εγκάρσιου σωληναρίου, χαρακτηριστικό της κυτταρικής μεμβράνης το οποίο επιτρέπει την άμεση ανταπόκριση σε αλλαγές του ασβεστίου και μεταδόσεις άλλων στοιχείων.

Αυτό το επίτευγμα επιτρέπει στους επιστήμονες να χρησιμοποιήσουν τον ώριμο καρδιακό μυ ώστε να μελετήσουν καρδιακές παθήσεις αλλά και την καρδιοτοξικότητα που προκαλείται από φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τις θεραπείες άλλων παθήσεων. Οι ίδιοι στοχεύουν σε νέα δεδομένα και ευρήματα τα οποία θα οδηγήσουν την καρδιολογία σε νέες θεραπευτικές μεθόδους της καρδιάς αλλά και προστασίας της.

Advertisment

Photo: Author/Depositphotos

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Επιστήμονες κατάφεραν να εξαλείψουν τον ιό HIV από τα κύτταρα που μολύνει
Ίλιγγος: Πώς να τον αντιμετωπίσετε στο σπίτι (Χρήσιμες ασκήσεις)
Παγκόσμια Ημέρα Στοματικής Υγείας | 9 στους 10 αποφεύγουν τον οδοντίατρο λόγω υψηλού κόστους
Δωρεάν κρυοσυντήρηση ωαρίων γυναικών με καρκίνο πριν από την θεραπεία τους

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση