, ,

Η καλή φυσική κατάσταση στη μέση ηλικία βοηθά στην προστασία κατά της άνοιας

Έρευνα δείχνει ότι η καρδιαγγειακή αντοχή στα 30, 40 και 50 πιθανότατα να μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης Alzheimer και άνοιας. Όλοι γνωρίζουμε ότι η

Η καλή φυσική κατάσταση στη μέση ηλικία βοηθά στην προστασία κατά της άνοιας

Έρευνα δείχνει ότι η καρδιαγγειακή αντοχή στα 30, 40 και 50 πιθανότατα να μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης Alzheimer και άνοιας.

Όλοι γνωρίζουμε ότι η γυμναστική μας κάνει μόνο καλό. Αλλά εδώ θα μιλήσουμε για ένα αναπάντεχο πλεονέκτημα, που προστίθεται στη λίστα. Σύμφωνα με νέα έρευνα, η διατήρηση της σωματικής δραστηριότητας κατά τη μέση ηλικία μπορεί να βοηθήσει σημαντικά στην προστασία κατά της εξασθένισης των γνωστικών λειτουργιών αργότερα στη ζωή.

Advertisment

Η έρευνα, που δημοσιεύτηκε στις 14 Μαρτίου στο επιστημονικό περιοδικό Neurology, βρήκε ότι οι γυναίκες μέσης ηλικίας με υψηλά επίπεδα καρδιαγγειακής καλής φυσικής κατάστασης είχαν 90% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν άνοια στα επόμενα 44 χρόνια της ζωή τους, σε σύγκριση με τις γυναίκες που είχαν χαμηλότερα επίπεδα καλής φυσικής κατάστασης.

«Οι παθολογικές διαδικασίες που προηγούνται της άνοιας αρχίζουν δεκαετίες πριν τη διάγνωση», αναφέρει η Helena Hörder, PhD, η κύρια ερευνήτρια της μελέτης και του Ινστιτούτου Νευροεπιστήμης και Φυσιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Gothenburg στη Σουηδία. «Η διατήρηση μιας πολύ καλής φυσικής κατάστασης θα μπορούσε να είναι ένας ευμετάβλητος τρόπος για να προστατευτείτε κατά της άνοιας».

Τα δεδομένα αυτά δεν είναι τα πρώτα που συνδέουν τη γυμναστική με τα καλύτερα γνωστικά αποτελέσματα. Αρκετές προηγούμενες έρευνες υποστηρίζουν ότι η άσκηση έχει μια προστατευτική επίδραση στον εγκέφαλο στα 30, 40 και 50. Κι άλλες μελέτες έχουν βρει μια παρόμοια σύνδεση ανάμεσα στον κίνδυνο άνοιας και στη καλή φυσική κατάσταση, σύμφωνα με τη νέα έρευνα στην οποία αναφερόμαστε.

Advertisment

Το μοναδικό με αυτή, ωστόσο, είναι ότι πρόκειται για περισσότερες από τέσσερις δεκαετίες follow-up και οι ερευνητές κατάφεραν να καταγράψουν και τις αντικειμενικές μετρήσεις της φυσικής κατάστασης των συμμετεχόντων στο εργαστήριο στην αρχή της έρευνας.

Η έρευνα περιελάμβανε 191 γυναίκες συμμετέχουσες με ηλικίες από 38 έως 60 ετών στην αρχή της έρευνας το 1968, όταν η κάθε μία πέρασε από τεστ για τη φυσική της κατάσταση. Αυτό περιελάμβανε ποδηλασία (σε σταθερό ποδήλατο γυμναστηρίου), ώστε να αξιολογηθεί η καρδιαγγειακή τους αντοχή. Οι συμμετέχουσες ποδηλατούσαν μέχρι να κουραστούν, με τα αποτελέσματα να τις κατηγοριοποιούν ανάμεσα σε τρεις διαφορετικές ομάδες.

Οι γυναίκες που μπορούσαν να ποδηλατούν περισσότερο από 120 watts εκπλήρωναν τα κριτήρια για την ομάδα «του υψηλού επιπέδου φυσικής κατάστασης» και εκείνες που έφταναν στην κούραση ανάμεσα στα 88 και 112 watts έμπαιναν στην κατηγορία του «μεσαίου επιπέδου». Οι συμμετέχουσες που κατά τη διάρκεια του τεστ χρειάστηκε να σταματήσουν για να ξεκουραστούν ή των οποίων η δυσκολία έφτανε σε λιγότερο από 80 watts κατηγοριοποιήθηκαν στο χαμηλό επίπεδη φυσικής κατάστασης.

Όλες οι γυναίκες ελέγχθηκαν για άνοια έξι φορές στα επόμενα 44 χρόνια, μέχρι το 2012. Συνολικά, 44 γυναίκες διαγνώστηκαν με άνοια: 20 με Alzheimer, 8 με αγγειακή άνοια, 12 με συνδυασμό άνοιας (παραπάνω δηλαδή από έναν τύπο) και 4 γυναίκες με άλλους τύπους άνοιας, σύμφωνα με την έρευνα.

Αλλά από την ομάδα που ανήκε στο υψηλότερο επίπεδο φυσικής κατάστασης, μόνο το 5% ανέπτυξε άνοια. Το 25% των συμμετεχόντων στη μεσαία κατηγορία ανέπτυξε κάποια πάθηση σε αντίθεση με το 32% των γυναικών στο χαμηλό επίπεδο. Επιπλέον, η εκκίνηση της άνοιας για τις γυναίκες του υψηλού επιπέδου σημειώθηκε περίπου 5 χρόνια αργότερα σε σύγκριση με τις άλλες ομάδες.

«Αυτή η έρευνα επιβεβαιώνει την πεποίθηση ότι η σωματική άσκηση έχει την ικανότητα να τροποποιήσει την πνευματική υγεία ενός ατόμου, τις γνωστικές λειτουργίες και τελικά να προλάβει ή να καθυστερήσει την εκκίνηση της άνοιας», συμπεραίνει ο Nathaniel Chin, MD από το Κέντρο Έρευνας για τη νόσο Alzheimer στο Wisconsin, που δεν συμμετείχε στην έρευνα.

Η Dr. Hörder και οι συνεργάτες της σημείωσαν λίγους περιορισμούς σε σχέση με την έρευνα. Αρχικά, ο συνολικός αριθμός των συμμετεχόντων ήταν μικρός και όλες οι γυναίκες ζούσαν στη Σουηδία. Και λόγω του ερευνητικού πλάνου, οι ερευνητές δεν μπορούν να πουν με ακρίβεια ότι η κακή καρδιαγγειακή κατάσταση προκάλεσε περισσότερη άνοια- μπορούν να συμπεράνουν μόνο ότι υπάρχει μια σύνδεση. Τέλος, οι ερευνητές εξέτασαν τη φυσική κατάσταση μόνο στην αρχή της έρευνας, οπότε δεν μπόρεσαν να εντοπίσουν τις πιθανές αλλαγές της στο πέρασμα των χρόνων.

Η έρευνα τονίζει τη σημασία που έχει η επιλογή του τρόπου ζωής μας

Η έρευνα είναι πραγματικά εκπληκτική, ωστόσο, δεν μπορούμε να δούμε αν στηρίζει και άλλες έρευνες στην επιστήμη της επιγενετικής, τη θεωρία ότι συγκεκριμένοι παράγοντες του τρόπου ζωής μπορούν να επηρεάσουν το πώς τα γονίδιά μας ενεργοποιούνται ή αδρανοποιούνται, σημειώνει ο Dr. Chin.
Οι προηγούμενες έρευνες συμπεραίνουν ότι η κληρονομικότητα παίζει ένα σημαντικό ρόλο στο γιατί οι άνθρωποι αναπτύσσουν Alzheimer και γιατί άλλοι δεν την παρουσιάζουν. Πιο συγκεκριμένα, η παρουσία ενός τύπου γονιδίου της απολιποπρωτεΐνης Ε (ΑpoE) έχει βρεθεί ότι αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο ανάπτυξης Alzheimer.

Η παρούσα μελέτη δεν εξέτασε τις γυναίκες για τα συγκεκριμένα γονίδια. Οπότε δεν υπάρχει τρόπος να γνωρίζουμε από τα στοιχεία, αν η φυσική κατάσταση άλλαξε τον κίνδυνο άνοιας ανάμεσα στις γυναίκες, στις οποίες μπορεί να υπήρχε γενετική προδιάθεση ανάπτυξης γνωστικών προβλημάτων. Αλλά συνολικά, τα δεδομένα στηρίζουν τον δραστήριο τρόπο ζωής για δυνατή καρδιαγγειακή υγεία που θα μπορούσε να βελτιώσει τις γνωστικές λειτουργίες με την ηλικία. Η σωματική δραστηριότητα είναι σίγουρα καλύτερη από την ακινησία και όσο περισσότερη, τόσο το καλύτερο.

Το συμπέρασμα από αυτή την έρευνα είναι ότι χρειάζεται να παραμένουμε δραστήριοι και στη μέση ηλικία, αν και αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να παλεύετε να γίνετε ολυμπιονίκες! Μπορείτε να αδράξετε τα οφέλη και με μέτριας έντασης γυμναστική. Αν κάνετε καθιστικό τρόπο ζωής να ξέρετε ότι κάθε κίνηση είναι επιθυμητή κίνηση και θα σας κάνει καλό. Και αν ήδη έχετε μια δραστήρια σωματικά ζωή, προσπαθήστε να ανέβετε επίπεδο και θα δείτε τα ευεργετικά αποτελέσματα άμεσα και έμμεσα.

Αυτή η έρευνα δεν μας βεβαιώνει ότι αν γυμναζόμαστε αρκετά, δεν θα αναπτύξουμε άνοια αργότερα στη ζωή μας, αλλά είναι σημαντικό να δούμε ότι το πιθανότερο είναι πως καθυστερεί κατά πολύ την έναρξή της (κατά 9-10 χρόνια). Και αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό αποτέλεσμα.

Photo: Author/Depositphotos

[toggle title="Πηγές"]

https://n.neurology.org/content/early/2018/03/14/WNL.0000000000005290

https://neurophys.gu.se/english/departments/psychiatry_and_neurochemistry/about-us/staff?languageId=100001&userId=xhhele

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3258000/

[/toggle]

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Πόνος στη μέση: Απαλλαχθείτε με τη νο1 άσκηση που διατείνει τη σπονδυλική στήλη και ανακουφίζει
Pilates Reformer: Τι να προσέξετε για να μην τραυματιστείτε
«Καίμε» θερμίδες και λίπος: Οι αλλαγές στο περπάτημα για να τα καταφέρουμε
Από ποια ηλικία μπορεί να ξεκινήσει κανείς pilates;

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση