,

Κατεψυγμένα λαχανικά που αξίζει να επιλέγετε και νόστιμοι τρόποι για να τα μαγειρεύετε

Δεν χρειάζεται να σας υπενθυμίσουμε ότι χρειάζεται να καταναλώνετε περισσότερα λαχανικά. Η αλήθεια βέβαια είναι ότι είναι δύσκολο να διατηρήσουμε για μέρες τα φρέσκα

Κατεψυγμένα λαχανικά που αξίζει να επιλέγετε και νόστιμοι τρόποι για να τα μαγειρεύετε

Δεν χρειάζεται να σας υπενθυμίσουμε ότι χρειάζεται να καταναλώνετε περισσότερα λαχανικά. Η αλήθεια βέβαια είναι ότι είναι δύσκολο να διατηρήσουμε για μέρες τα φρέσκα λαχανικά, χωρίς να χάσουν τη γεύση και το χρώμα τους, κάτι που σταδιακά τα μεταμορφώνει σε ένα μη αναγνωρίσιμο αντικείμενο στο ψυγείο μας.

Όλοι οι δρόμοι οδηγούν, λοιπόν, στα κατεψυγμένα λαχανικά. Ίσως έχετε στην κατάψυξη και εσείς ένα πακέτο αρακά για εκείνες τις περιπτώσεις που χτυπάτε το γόνατο ή το κεφάλι σας και χρειάζεται να αποφύγετε το καρούμπαλο και τις μελανιές: είναι όντως η καλύτερη λύση. Αλλά τα κατεψυγμένα λαχανικά έχουν μάλλον κι άλλα πλεονεκτήματα, όπως ας πούμε ότι αποτελούν εύκολη λύση για να καταναλώνουμε περισσότερα από αυτά. Δεν χαλάνε γρήγορα, υπάρχουν πολλοί τρόποι για να τα μαγειρέψετε και στις μέρες μας μπορείτε να βρείτε και το πιο σπάνιο, περίεργο λαχανικό στα ψυγεία ενός σούπερ μάρκετ.

Advertisment

Ποια είναι τα πιο εύχρηστα κατεψυγμένα λαχανικά, που μπορείτε να επιλέξετε για να σας διευκολύνουν και στη μαγειρική;

Ο κατεψυγμένος αρακάς είναι αρκετά διαδεδομένος. Μπορείτε να τον χρησιμοποιήσετε ως κύριο συστατικό στο πιάτο σας, αλλά και ως έξτρα γεύση σε μια άλλη συνταγή, όπως στο ριζότο. Το ίδιο νόστιμο αποτέλεσμα έχει και σε συνδυασμό με τα ζυμαρικά ή τις σούπες. Το μυστικό είναι να μην τα μαγειρεύετε για πολύ ώρα, καθώς θα χάσουν το ζωντανό πράσινο χρώμα τους και πιθανότατα να λιώσουν.

Το καλαμπόκι αποτελεί επίσης μια εύκολη επιλογή και λειτουργεί περίπου όπως ο αρακάς. Αγοράστε τα σε μικρό μέγεθος και προσθέστε τα σε σούπες, σαλάτες, ριζότο και ζυμαρικά. Επιλέξτε επίσης κατεψυγμένο σπανάκι, που δύσκολα βρίσκουμε όλες τις εποχές και επίσης δύσκολα καθαρίζεται, αν το πάρετε φρέσκο. Το ίδιο ισχύει και με τις συσκευασίες που περιέχουν ποικιλία πράσινων λαχανικών, η οποία αποτελεί εξαιρετική επιλογή για γρήγορες σαλάτες. Αν δεν προλαβαίνετε ποτέ να ετοιμάσετε μια σαλάτα για το μεσημεριανό σας, κόβοντας ξεχωριστά όλα τα λαχανικά, επιλέξετε τα κατεψυγμένα ως δεύτερη επιλογή. Τα ανάμεικτα λαχανικά είναι επίσης νόστιμη λύση και για όσους φτιάχνουν συχνά πράσινα smoothies.

Κάτι που επίσης βρίσκουμε σπάνια φρέσκο είναι η κίτρινη, γλυκιά κολοκύθα. Ακόμα κι όταν τη βρίσκουμε φρέσκια, δύσκολα μπαίνουμε στον κόπο να την κόψουμε, να την ξεφλουδίσουμε και να τη μαγειρέψουμε. Γι’ αυτό, σε ορισμένες αγορές θα βρείτε κατεψυγμένα κομμάτια κολοκύθας, τα οποία είναι ξεφλουδισμένα και κομμένα σε μικρότερα ή μεγαλύτερα κυβάκια και μπορείτε να τα προσθέτετε σε σούπες και κοκκινιστά φαγητά.

Advertisment

Επιστρέφοντας στα πράσινα λαχανικά, μπορούμε εύκολα να βρούμε κατεψυγμένες μπάμιες, και φασολάκια, τα οποία μαγειρεύονται πολύ εύκολα στο σπίτι και δεν χρειάζονται πολύ ώρα. Μπορείτε ακόμα και να επιλέξετε την πιο υγιεινή οδό• να τα μαγειρέψετε δηλαδή στον ατμό.

Τα κατεψυγμένα λαχανικά δε χρειάζεται καν να περιμένετε, μέχρι να ξεπαγώσουν. Το αντίθετο, μπορούν να μαγειρευτούν αμέσως και αυτή η κίνηση είναι που θα τα κάνει να διατηρήσουν το έντονο χρώμα και τη φρεσκάδα τους. Προς υπεράσπιση των κατεψυγμένων λαχανικών, οι έρευνες δείχνουν ότι αν οι εταιρίες τα καταψύχουν αμέσως μετά τη συγκομιδή τους, τα λαχανικά διατηρούν τα περισσότερα από τα θρεπτικά τους συστατικά.

Μάλιστα, όταν επιστήμονες συνέκριναν κατεψυγμένα φρούτα και λαχανικά με τα αντίστοιχα φρέσκα που είχαν μείνει κάποιες μέρες στο ψυγείο, βρήκαν ότι τα δεύτερα είναι εκείνα που είχαν χάσει ένα μέρος της θρεπτικής τους αξίας. Άλλος ένας μύθος λοιπόν καταρρέει και εσείς μπορείτε στο εξής να επιλέγετε πιο σοφά τις πρώτες ύλες που χρησιμοποιείτε στην κουζίνα σας.

Photo: Author/Depositphotos

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Θαλασσινά: Πως θα καταλάβετε αν είναι φρέσκα ή αποψυγμένα
Προβιοτικά: 13 top τροφές για καλύτερη υγεία του εντέρου
ΕΦΕΤ: Τρεις κανόνες για να απολαύσουμε με ασφάλεια το τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας
Ο γλυκός χυμός – ελιξίριο για οστά, άμυνα, καρδιά και πεπτικό σύστημα

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση