,

Μπορούμε να γυμναζόμαστε όσο είμαστε άρρωστοι;

Η συχνή γυμναστική αποτελεί τον εξυπνότερο και εξαιρετικότερο τρόπο για να διατηρείτε το σώμα σας υγιές. Υπάρχουν αμέτρητες έρευνες που αποδεικνύουν ότι η άσκηση

Μπορούμε να γυμναζόμαστε όσο είμαστε άρρωστοι;

Η συχνή γυμναστική αποτελεί τον εξυπνότερο και εξαιρετικότερο τρόπο για να διατηρείτε το σώμα σας υγιές. Υπάρχουν αμέτρητες έρευνες που αποδεικνύουν ότι η άσκηση μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης χρόνιων παθήσεων, όπως διαβήτη και καρδιοπάθειες, ελέγχει το βάρος μας και τονώνει το ανοσοποιητικό σύστημα. Αν και δεν υπάρχει πια αμφιβολία ότι η άσκηση παίζει έναν σημαντικό ρόλο στην υγεία, πολλοί είναι εκείνοι που αναρωτιούνται αν μπορούν να γυμναστούν, όσο είναι άρρωστοι κι αν αυτό θα βοηθήσει ή θα εμποδίσει την ανάρρωσή τους. Η απάντηση βέβαια δεν είναι απόλυτη σε αυτό το θέμα.

Το άρθρο εξηγεί γιατί ορισμένες φορές βοηθά το να γυμναζόμαστε, όσο είμαστε άρρωστοι, ενώ άλλες είναι καλύτερο να μείνουμε σπίτι και να ξεκουραζόμαστε. Πόσο καλό είναι να γυμναζόμαστε όσο είμαστε άρρωστοι; Μία γρήγορη ανάρρωση είναι το μόνο που θέλουμε, όταν αρρωσταίνουμε, αλλά ίσως δυσκολευόμαστε να αποφασίσουμε αν είναι καλό να πάμε στο γυμναστήριο, όπως συνήθως ή να το αποφύγουμε για κάποιες μέρες.

Advertisment

Πολλοί ειδικοί χρησιμοποιούν τον κανόνα «πάνω από το λαιμό» όταν συμβουλεύουν τους ασθενείς τους για το αν πρέπει ή όχι να συνεχίσουν τη γυμναστική, όσο είναι άρρωστοι. Σύμφωνα με αυτή τη θεωρία, αν παρουσιάζετε συμπτώματα που βρίσκονται πάνω από το λαιμό, όπως ρινική συμφόρηση, φτέρνισμα ή πόνο στο αυτί, το πιθανότερο είναι να μπορείτε να ασκηθείτε.

Από την άλλη πλευρά, αν εμφανίζετε συμπτώματα κάτω από το λαιμό, όπως ναυτία, σωματικό πόνο, πυρετό, διάρροια, βήχα με φλέγμα ή πόνο στο στήθος, είναι καλύτερα να παραλείψετε τη συνηθισμένη γυμναστική σας, μέχρι να νιώσετε καλύτερα.

Πότε είναι ασφαλές να γυμναζόμαστε

Αν έχετε τα παρακάτω συμπτώματα είναι ασφαλές να γυμνάζεστε, αλλά πάντα είναι καλύτερο να συμβουλεύεστε και το γιατρό σας:

Advertisment

Ήπιο κρυολόγημα

Συνίσταται κυρίως από μόλυνση της μύτης και του λαιμού. Αν και τα συμπτώματα ποικίλλουν, συνήθως οι ασθενείς αναφέρουν πονοκέφαλο, φτέρνισμα, ρινική συμφόρηση και ήπιο βήχα. Σε τέτοιες περιπτώσεις, αν νιώθετε ότι έχετε την ενέργεια, δεν χρειάζεται να παραλείψετε το γυμναστήριο. Αν, όμως, νιώθετε αδύναμοι, μειώστε κατά πολύ την ένταση ή τη διάρκεια της άσκησης.

Αν και είναι γενικά εντάξει να γυμνάζεστε, υπάρχει περίπτωση να μεταδώσετε τα μικρόβια στους υπόλοιπους και να τους κολλήσετε. Γι’ αυτό προσέξτε την υγιεινή σας, ώστε να αποφύγετε να κολλήσετε και τους άλλους. Πλύνετε συχνά τα χέρια σας και καλύψτε το στόμα σας όταν βήχετε ή φτερνίζεστε.

Ωταλγία

Αν και στα παιδιά, ο πόνος στο αυτί συνήθως προκαλείται από λοίμωξη, η ωταλγία στους ενήλικες συνήθως προκαλείται από πόνο σε κάποια άλλη περιοχή του οργανισμού, όπως στο λαιμό. Αυτός ο πόνος αναφέρεται ως «ανακλαστικός πόνος». Η ωταλγία μπορεί να προκληθεί από ιγμορίτιδα, πονόλαιμο, πονόδοντο ή αλλαγές στην πίεση.

Η άσκηση κατά τη διάρκεια της ωταλγίας θεωρείται ασφαλής, όσο η αίσθηση ισορροπίας σας βέβαια δεν επηρεάζεται. Υπάρχουν κάποιες λοιμώξεις του αυτιού που μπορεί να προκαλέσουν πόνο, ανισορροπία, πυρετό και άλλα συμπτώματα. Σε τέτοιες εξαιρέσεις η γυμναστική πρέπει να αποφεύγεται.

Ρινική συμφόρηση

Αν η ρινική συμφόρηση συνοδεύεται από πυρετό ή άλλα συμπτώματα, όπως βήχα με φλέγμα ή πόνο στο στήθος, είναι καλύτερα να μη γυμναστείτε. Ωστόσο, αν το μόνο σύμπτωμα είναι η βουλωμένη μύτη, τότε μπορείτε να ασκηθείτε. Μάλιστα, λίγη γυμναστική μπορεί να σας βοηθήσει να ανοίξετε τον ρινικό κόλπο και έτσι να μπορείτε να αναπνέετε καλύτερα. Τροποποιήστε το είδος και την ένταση της άσκησης ανάλογα με το επίπεδο ενέργειά σας. Οι καλύτερες επιλογές αποτελούν ένα χαλαρό περπάτημα ή ποδηλασία.

Ήπιος πονόλαιμος

Ο πονόλαιμος συχνά προκαλείται από μόλυνση, όπως το κοινό κρυολόγημα ή τη γρίπη. Αν συνδυάζεται με πυρετό, επίμονο βήχα και δυσκολία κατάποσης, καλύτερα αφήστε τη γυμναστική, μέχρι ο γιατρός σας να σας πει ότι μπορείτε να επιστρέψετε. Ωστόσο, αν ο ήπιος πονόλαιμος προκαλείται από ένα κοινό κρυολόγημα ή από αλλεργία, είναι απολύτως ασφαλές να γυμναστείτε. Παραμείνετε καλά ενυδατωμένοι και μειώστε την ένταση της άσκησης, αν νιώθετε κόπωση.

Πότε είναι καλύτερο να αποφεύγουμε την άσκηση

Πυρετός

Αν έχετε πυρετό, η σωματική σας θερμοκρασία ανεβαίνει πάνω από τα φυσιολογικά επίπεδα, τα οποία είναι μέχρι 37°C. Ο πυρετός μπορεί να προκληθεί από πολλά πράγματα, αλλά συνήθως από μολύνσεις βακτηρίων ή ιών. Ο πυρετός μπορεί να συνοδεύεται από δυσάρεστα συμπτώματα, όπως αδυναμία, αφυδάτωση, μυϊκό πόνο και απώλεια όρεξης.

Είναι καλύτερα λοιπόν να αποφεύγετε τη γυμναστική, γιατί μπορεί να επιδεινώσετε τον πυρετό, αφού κατά την άσκηση αυξάνετε την πιθανότητα αφυδάτωσης. Άλλωστε, ο πυρετός πολλές φορές προκαλεί σωματικό πόνο, κάτι που κάνει πολύ επώδυνη τη γυμναστική.

Συχνός βήχας με φλέγματα

Ο περιστασιακός βήχας συνιστά μια φυσιολογική απόκριση του οργανισμού σε ενοχλητικά ερεθίσματα του περιβάλλοντος και βοηθά τον οργανισμό μας να παραμείνει υγιής. Ωστόσο, τα πιο συχνά επεισόδια βήχα μπορεί να υποδηλώνουν λοίμωξη του αναπνευστικού, όπως κρυολόγημα, γρίπη ή πνευμονία.

Αν και ο απλός βήχας δεν αποτελεί σοβαρό λόγο για να παραλείψετε το γυμναστήριο, ένας βήχας που επιμένει ή περιέχει φλέγμα, αποτελεί σημάδι ασθένειας και χρειάζεται να ξεκουραστείτε. Άλλωστε, ο έντονος βήχας δυσκολεύει την αναπνοή, κάτι που ανεβάζει τον καρδιακό παλμό, μας κάνει να νιώθουμε εύκολα κουρασμένοι και έτσι δεν έχουμε καμία διάθεση για γυμναστική. Οπότε αφήστε το γυμναστήριο και επισκεφθείτε έναν γιατρό.

Στομαχικές ενοχλήσεις

Ασθένειες που επηρεάζουν γενικά το πεπτικό σύστημα, κάνουν τη γυμναστική σχεδόν αδύνατη. Ναυτία, εμετός, διάρροια, πυρετός, στομαχικές κράμπες και μειωμένη όρεξη αποτελούν τα συνηθισμένα συμπτώματα που σχετίζονται με ιώσεις του γαστρεντερικού.

Τα περισσότερα από αυτά (ειδικά ο εμετός) προκαλούν αφυδάτωση. Σχεδόν πάντα νιώθουμε έντονη αδυναμία, στοιχείο που μπορεί να προκαλέσει σοβαρούς τραυματισμούς κατά τη γυμναστική. Επιπλέον, αυτές οι ιώσεις είναι μεταδοτικές. Καλύτερα λοιπόν να αποφύγετε τελείως το γυμναστήριο, να μείνετε σπίτι και να κάνετε ελαφριές διατάσεις της yoga.

Συμπτώματα γρίπης

Η γρίπη αποτελεί μια μεταδοτική ασθένεια που επηρεάζει κυρίως το αναπνευστικό σύστημα. Περιλαμβάνει πυρετό, κρυάδες, πονόλαιμο, σωματικό πόνο, κόπωση, πονοκέφαλο, βήχα και ρινική συμφόρηση.

Αν και δεν εμφανίζουν όλοι οι ασθενείς πυρετό, όσοι έχουν, παρουσιάζουν και αυξημένο κίνδυνο αφυδάτωσης, κάτι που απαγορεύει άμεσα την άσκηση. Αν και η πλειοψηφία των ασθενών αναρρώνει σε λιγότερο από δύο εβδομάδες, αν επιλέξετε να επιστρέψετε γρήγορα στην έντονη άσκηση, μπορεί να παρατείνετε τα συμπτώματα. Αυτό συμβαίνει, επειδή κατά τη διάρκειά της, καταστέλλετε την ανοσοποιητική απόκριση του οργανισμού.

Αν, λοιπόν, έχετε διαγνωστεί με γρίπη, είναι καλύτερο να αποφύγετε κάθε είδος άσκησης, μέχρι να αναρρώσετε πλήρως.

Πότε μπορείτε να επιστρέψετε με ασφάλεια στο γυμναστήριο

Πολλοί άνθρωποι αγχώνονται και βιάζονται να επιστρέψουν στο γυμναστήριο, αφού αναρρώσουν- και για καλό λόγο. Η άσκηση μάς ενδυναμώνει και μειώνει τον κίνδυνο να αρρωστήσουμε ξανά, τονώνοντας το ανοσοποιητικό μας σύστημα.

Εντούτοις, είναι σημαντικό να επιτρέψετε πρώτα στον οργανισμό σας αναρρώσει πλήρως από την ασθένεια. Αν και ανησυχούμε ότι λίγες μέρες χωρίς άσκηση θα οδηγήσουν σε απώλεια μυϊκής μάζας και δύναμης, αυτό δεν ισχύει τελικά. Πολλές έρευνες αποδεικνύουν ότι για τους περισσότερους ανθρώπους η απώλεια μυών ξεκινά μετά από περίπου τρεις εβδομάδες χωρίς προπόνηση, ενώ η δύναμη/ αντοχή αρχίζει να μειώνεται μετά από 10 μέρες.

Καθώς τα συμπτώματα υποχωρούν, αρχίστε να ενσωματώνετε στην καθημερινότητά σας ήπιες σωματικές δραστηριότητες, αλλά μην το παρακάνετε. Το ίδιο κάντε και όταν επιστρέψετε στο γυμναστήριο. Μην ξεχάσετε να ενυδατώνετε αρκετά τον οργανισμό σας.

Το σίγουρο είναι ότι θα νιώθετε μια μικρή αδυναμία αμέσως μετά την ανάρρωση, αλλά είναι σημαντικό να αφουγκράζεστε το σώμα σας και τα όρια του. Επιπλέον, ακόμα κι αν εσείς νιώθετε καλύτερα, να έχετε υπόψη σας ότι μπορεί ακόμα να κολλήσετε τους γύρω σας. Οι ενήλικες μπορούν να μολύνουν τους γύρω τους ακόμα και επτά μέρες μετά την εμφάνιση των πρώτων συμπτωμάτων ίωσης.

[toggle title="Πηγές"]

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3108653/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmedhealth/PMHT0024805/

https://www.cdc.gov/flu/keyfacts.htm

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2803113/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4040429/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2532567/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmedhealth/PMH0072727/

https://medlineplus.gov/ency/article/003046.htm

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3872449/

https://pubmedcentralcanada.ca/pmcc/articles/PMC4209300/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22432746

[/toggle]

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Κακή αναπνοή: Οι αιτίες που την προκαλούν και οι τροφές που την καταπολεμούν
Προβλήματα στο έντερο: Πώς συνδέονται με τη νόσο του Πάρκινσον
Πόσο καθυστερεί την ανάπτυξη των παιδιών ο χρόνος μπροστά στις οθόνες
Καρκίνος: 7 πρωτοπόροι Έλληνες δημιουργούν εργαλείο AI που ανιχνεύει μεταστάσεις

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση