Πόσο συχνά είναι καλό να αλλάζουμε τα σεντόνια για έναν υγιεινό, βαθύ και άκρως ευεργετικό ύπνο

Μπορούμε όλοι να θυμηθούμε την ικανοποίηση όταν σηκώνουμε τα σκεπάσματα για να πέσουμε στο κρεβάτι και μας πλημμυρίζει η μυρωδιά των φρεσκοσιδερωμένων σεντονιών με

Πόσο συχνά είναι καλό να αλλάζουμε τα σεντόνια για έναν υγιεινό, βαθύ και άκρως ευεργετικό ύπνο

Μπορούμε όλοι να θυμηθούμε την ικανοποίηση όταν σηκώνουμε τα σκεπάσματα για να πέσουμε στο κρεβάτι και μας πλημμυρίζει η μυρωδιά των φρεσκοσιδερωμένων σεντονιών με τ’ αρώματα του πράσινου μήλου, της φρεσκάδας του ωκεανού, ή του κήπου με τα χίλια λουλούδια! Τι αγαλλίαση να γλιστράμε μέσα στα κατακάθαρα σκεπάσματα με τις καθαρές μας πιτζάμες, μόλις που έχουμε βγει από ένα ζεστό ντουζάκι!

Αυτό λένε και οι επιστήμονες αν και δεν έχουν καταλήξει σε κάποιο επίσημο συμπέρασμα για το πόσο συχνά θα πρέπει να αλλάζουμε τα σεντόνια μας. Πάντως δεν πρέπει να απέχουν και πολύ καιρό μεταξύ τους οι αλλαγές, διότι μια μεγάλη αποικία από μικροοργανισμούς ζει και βασιλεύει στο κρεβάτι μας όσο εμείς κοιμόμαστε. Τρέφεται από τα νεκρά μας κύτταρα, τα μαλλιά μας, τον ιδρώτα μας ενώ μπορεί να δημιουργήσει σκόνη περισσότερη από τη σκόνη της ατμόσφαιρας η οποία κάθεται κι αυτή πάνω στα σκεπάσματά μας κατά τη διάρκεια του εικοσιτετραώρου.

Advertisment

Εκτός όλων αυτών, υπολείμματα του μέικαπ βρίσκονται πολύ συχνά πάνω στα μαξιλάρια μας και πολλές φορές ψίχουλα, αν και πολύ προσεκτικά η αλήθεια είναι, φάγαμε εκείνο το τελευταίο κομμάτι πίτσα βλέποντας την αγαπημένη μας σειρά. Οι επιστημονικές έρευνες ήδη καταλογίζουν πολλές εξάρσεις άσθματος και άλλων αλλεργιών γύρω από το τι υπάρχει πάνω στο κρεβάτι μας και σε τι ποσότητα. Έτσι, αν και δεν έχουν βγάλει κάποιο επίσημο συμπέρασμα που να λέει μετά από πόσες μέρες κι έπειτα είναι επικίνδυνο να κοιμόμαστε με τα ίδια κλινοσκεπάσματα, καταλήγουν σε έναν μέσο όρο της μιας φοράς την εβδομάδα με δέκα μέρες πως είναι ένας καλός ρυθμός που κρατά το κρεβάτι μας σε ένα ασφαλές επίπεδο υγιεινής.

Αυτός ο ρυθμός μπορεί να ποικίλει αναλόγως τη χρήση που κάνουμε. Αν για κάποιο διάστημα τύχει να περνάμε σχεδόν όλη μας τη μέρα στο κρεβάτι, όπως πχ όταν είμαστε άρρωστοι ή αποφασίσουμε να μη το κουνήσουμε από ‘κει για ολόκληρο το σαββατοκύριακο, τότε η αλλαγή και η καθαριότητα των κλινοσκεπασμάτων θα ήταν καλό να γίνει και μεσοβδόμαδα.

Τα κλινοσκεπάσματα τα πλένουμε σε αρκετά υψηλές θερμοκρασίες, άνω των 60 βαθμών Κελσίου ώστε να εξασφαλίσουμε ότι δε θα μείνουν μικρόβια και βακτήρια πάνω τους. Ένα καλό σιδέρωμα είναι επίσης απαραίτητο, καθώς μας εξασφαλίζει την απαραίτητη υγιεινή αλλά και το απόλυτο… γλίστρημα μέσα στο κρεβάτι το βράδυ που θα είναι πρωτοστρωμένα κι εμείς ευτυχισμένοι θα σκεπαζόμαστε, ευχαριστώντας μας για τον κόπο!

Advertisment

Ένα ζεστό ντουζάκι πριν τον ύπνο και φρέσκιες καθαρές πιτζάμες, είναι επίσης μία καλή συνήθεια η οποία κρατά καθαρό τον χώρο του κρεβατιού μας και μας εξασφαλίζει υψηλή ποιότητα ύπνου και ανάπαυσης. Εξάλλου, ένας καλός, βαθύς και ευχάριστος ύπνος μόνο θετικά μπορεί να επηρεάσει και το υπόλοιπο της ημέρας μας.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Κακή αναπνοή: Οι αιτίες που την προκαλούν και οι τροφές που την καταπολεμούν
Προβλήματα στο έντερο: Πώς συνδέονται με τη νόσο του Πάρκινσον
Πόσο καθυστερεί την ανάπτυξη των παιδιών ο χρόνος μπροστά στις οθόνες
Καρκίνος: 7 πρωτοπόροι Έλληνες δημιουργούν εργαλείο AI που ανιχνεύει μεταστάσεις

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση