, , ,

7 τροφές που απορροφούν την ενέργειά μας

Είναι φυσιολογικό τα επίπεδα της ενέργειά σας να ανεβαίνουν και να πέφτουν ελαφρώς κατά τη διάρκεια της μέρας. Είναι πολλοί οι παράγοντες που μπορούν

7 τροφές που απορροφούν την ενέργειά μας

Είναι φυσιολογικό τα επίπεδα της ενέργειά σας να ανεβαίνουν και να πέφτουν ελαφρώς κατά τη διάρκεια της μέρας. Είναι πολλοί οι παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν τη φυσική ροή και έντασή της. Περιλαμβάνουν τον ύπνο και το στρες, τα επίπεδα σωματικής δραστηριότητας και τις τροφές που τρώτε. Γενικά, ένα γεύμα ή ένα σνακ τείνει να ξαναγεμίζει τις δεξαμενές σας, βοηθώντας σας να νιώσετε πιο δραστήριοι. Ωστόσο, ορισμένες τροφές μπορούν να απομυζήσουν την ενέργειά σας.

7 τροφές που απορροφούν την ενέργειά μας

1. Λευκό ψωμί, ζυμαρικά και ρύζι

Τα δημητριακά είναι πλούσια σε υδατάνθρακες, μια καλή πηγή ενέργειας. Ωστόσο, τα επεξεργασμένα δημητριακά, όπως εκείνα που βρίσκουμε στο λευκό ψωμί, στα ζυμαρικά και στο λευκό ρύζι προκαλούν περισσότερο καλό, παρά κακό, όσον αφορά στα επίπεδα ενέργειας.

Advertisment

Αυτό οφείλεται εν μέρει στο γεγονός ότι το πίτουρο (το εξωτερικό περίβλημα του δημητριακού) αφαιρείται κατά τη διάρκεια της επεξεργασίας. Γι’ αυτό, περιέχουν λιγότερα επίπεδα φυτικών ινών, κάτι που κάνει γρηγορότερη την πέψη και την απορρόφησή τους. Συνεπώς, ένα γεύμα με επεξεργασμένα δημητριακά γενικά δημιουργεί μια απότομη αύξηση στο σάκχαρο του αίματος και στα επίπεδα της ινσουλίνης, που ακολουθείται από απότομη πτώση της ενέργειας.

Σε αντίθεση, τα προϊόντα ολικής αλέσεως βοηθούν στη ρύθμιση του σακχάρου και διατηρούν την ενέργεια σε πιο σταθερά επίπεδα. Τα επεξεργασμένα δημητριακά έχουν άλλο ένα μειονέκτημα: δεν περιέχουν σπόρους, οι οποίοι διαθέτουν πολλά σημαντικά θρεπτικά στοιχεία που επίσης παίζουν ρόλο στη διατήρηση της ενέργειας.

2. Δημητριακά πρωινού και τροφές με επιπλέον ζάχαρη

Πολλές τροφές στην αγορά είναι εφοδιασμένες με παραπάνω ζάχαρη, οι οποίες, αν καταναλώνονται συχνά, επιβαρύνουν τα επίπεδα ενέργειας. Για παράδειγμα, τα δημητριακά που βάζετε στο γάλα σας διαφημίζονται ως υγιεινά και γεμάτα ενέργεια. Ωστόσο, πολλά από αυτά τελικά δεν προσφέρουν τη διατήρηση της ενέργειας που υπόσχονται.

Advertisment

Κι αυτό, επειδή τα περισσότερα περιέχουν πολύ λίγες φυτικές ίνες, αλλά σημαντικές ποσότητες επιπλέον ζάχαρης. Για την ακρίβεια, η ζάχαρη αποτελεί το 50% των συνολικών υδατανθράκων που βρίσκουμε στα δημητριακά πρωινού. Αυτός ο συνδυασμός προκαλεί απότομη αύξηση της ενέργειας και αμέσως μετά απότομη πτώση. Εξάλλου, η ζάχαρη σε αυτά μας εθίζει και έτσι αναζητούμε μετά κι άλλες πηγές ζάχαρης.

Άλλες τέτοιες πηγές, που συχνά περιλαμβάνουμε στο πρωινό μας είναι τα γιαούρτια με γεύση (συχνά παιδικά), οι έτοιμοι χυμοί, τα μάφιν, τα κέικ και οι μπάρες granola.

3. Αλκοόλ

Πολλοί είναι οι άνθρωποι που ισχυρίζονται ότι λίγο αλκοόλ με το βραδινό ή το απογευματινό τους γεύμα τους βοηθά να αποκοιμιούνται πιο εύκολα. Ωστόσο, αυτό δεν είναι απαραίτητα θετικό. Κι αυτό, επειδή το αλκοόλ μπορεί στην πραγματικότητα να μειώνει την ποιότητα και διάρκεια του ύπνου σας, οδηγώντας σε συνολική μείωση της ξεκούρασης.

Ως εκ τούτου, αν και το αλκοόλ μπορεί να σας χαλαρώνει, ανάλογα με την ποσότητα που καταναλώνετε, μπορεί να απορροφά την ενέργειά σας, προκαλώντας συχνές αφυπνίσεις κατά τη διάρκεια της νύχτας. Η χαμηλή έως μέτρια κατανάλωση αλκοόλ, βέβαια, δεν φαίνεται να επηρεάζει ιδιαίτερα την ποιότητα ή διάρκεια του ύπνου. Το πρόβλημα βρίσκεται κυρίως στις μεγάλες ποσότητες.

Γι’ αυτό, αποφύγετε τις επιδράσεις του αλκοόλ στα επίπεδα της ενέργειά σας, κρατώντας την ποσότητά του σε χαμηλά επίπεδα. Αυτό προσδιορίζεται σε ένα ή λιγότερο ποτήρια την ημέρα για τις γυναίκες και δύο ή λιγότερα για τους άνδρες.

4. Καφές

Όταν καταναλώνεται σε μέτριες ποσότητες, ο καφές έχει θετικές σωματικές και πνευματικές επιδράσεις. Για παράδειγμα, έρευνες δείχνουν ότι ο καφές βοηθά ακόμα και στη μείωση ανάπτυξης νευροεκφυλιστικών παθήσεων όπως Alzheimer και Parkinson κατά 26-34%, αλλά και μείωση ανάπτυξης διαβήτη τύπου 2 μέχρι και 7%.

Η καφεΐνη δημιουργεί βραχυπρόθεσμη τόνωση ενέργειας και εγκεφαλικής λειτουργίας και μια μεγάλη μερίδα ανθρώπων βασίζεται σε αυτή για να μη νιώθει κούραση. Τούτου λεχθέντος, η τακτική κατανάλωση καφέ θα δημιουργήσει μια ανοχή στον οργανισμό σας και θα μειώσει την επίδρασή του. Επίσης, αν βασίζεστε αποκλειστικά σε αυτό, αντί σε μια σωστή διατροφή ή σε επαρκή ύπνο, με τον καιρό θα επηρεάσετε ακόμα περισσότερο την ενέργειά σας.
Όσοι, λοιπόν, καταναλώνετε πολύ καφέ στη διάρκεια της ημέρας, χρειάζεται να τον περιορίσετε στα περίπου 4 φλιτζάνια.

5. Ενεργειακά ποτά

Αναμφίβολα, είναι φτιαγμένα για να τονώνουν την ενέργειά σας (έρευνες δείχνουν ότι αυξάνουν τη συγκέντρωση και τη μνήμη κατά περίπου 24%.
Οι κατασκευαστές προσθέτουν σε αυτά ένα κοκτέιλ διεγερτικών ουσιών στη σύνθεσή τους. Εντούτοις, οι επιστήμονες αποδίδουν τις περισσότερες τονωτικές τους επιδράσεις στη ζάχαρη και στην καφεΐνη που περιέχουν. Όσον αφορά στη ζάχαρη, πολλά ενεργειακά ποτά έχουν υπερβολικές ποσότητες- ορισμένες φορές μέχρι και 10 κουταλιές ανά μπουκάλι. Έτσι, μπορούμε να καταλάβουμε πόσο απότομα ανεβαίνει, αλλά και κατεβαίνει η ενέργειά μας μέσω αυτού και μόνο του συστατικού.

Επιπλέον, όπως και στην περίπτωση του καφέ, όσοι τα καταναλώνουμε, χτίζουμε ανοχή σε αυτά. Που σημαίνει ότι μετά από λίγο καιρό χρειαζόμαστε μεγαλύτερες ποσότητες, για να επιτύχουμε τα ίδια τονωτικά αποτελέσματα. Πολλοί είναι εκείνοι που δεν γνωρίζουν ότι τα ενεργειακά ποτά περιλαμβάνουν καφεΐνη κι έτσι πίνουν και καφέ, υπερβαίνοντας τα ημερήσια όρια πρόσληψης της ουσίας και προκαλώντας προβλήματα στον οργανισμό.

6. Τηγανιτές και έτοιμες τροφές

Τα τηγανιτά και έτοιμα φαγητά μπορούν επίσης να σας στερήσουν την ενέργεια. Και αυτό οφείλεται γενικά στα πολλά λιπαρά και στις ελάχιστες φυτικές ίνες, δύο παράγοντες που επιβραδύνουν την πέψη σας. Αυτή μπορεί να μειώσει την ταχύτητα με την οποία τα θρεπτικά στοιχεία εισέρχονται στον οργανισμό, καθυστερώντας την αύξηση στην ενέργεια που τόσο περιμένετε.

Επιπροσθέτως, αυτές οι έτοιμες τροφές τείνουν να έχουν ελάχιστες βιταμίνες, μεταλλικά στοιχεία και άλλα και απαραίτητα θρεπτικά. Αντίθετα, οι τροφές που τα περιέχουν τονώνουν, αλλά και διατηρούν τα επίπεδα ενέργειας.

Η κατανάλωση πολλών λιπαρών τροφών μπορεί επίσης να σας κάνει να νιώθετε πολύ φουσκωμένοι και έτσι ανίκανοι να αποδώσετε στη δουλειά σας, είτε απαιτεί σωματική δύναμη, είτε πνευματική.

7. Τροφές χαμηλές σε θερμίδες

Όταν έρχεται η ώρα για σνακ, πολλοί είναι εκείνοι που αναζητούν τις αγαπημένες τους τροφές στην εκδοχή των λίγων θερμίδων, επειδή πιστεύουν ότι αποτελούν την υγιεινότερη επιλογή. Ωστόσο, αν επιλέγετε συνέχεια τέτοιες τροφές, μπορεί τελικά να καταλήξετε να καταναλώνετε λιγότερες θερμίδες απ’ όσες χρειάζεται το σώμα σας μέσα στην ημέρα και έτσι να επιβαρύνετε τα επίπεδα ενέργειάς σας.

Οι θερμίδες είναι μονάδα μέτρησης που χρησιμοποιείται για να υπολογίσει πόση ενέργεια σας παρέχει μια τροφή, μόλις χωνευτεί. Το σώμα σας χρησιμοποιεί τις θερμίδες για να συνεχίσει τις βασικές του λειτουργίες, όπως αναπνοή, τη σκέψη και τον καρδιακό ρυθμό. Οι θερμίδες, επίσης, που καταναλώνετε, καλύπτουν την ενέργεια που σπαταλάτε καθ’ όλη τη διάρκεια της μέρας, όπως όταν γυμνάζεστε.

Αν προσφέρετε συνέχεια λιγότερες θερμίδες στον οργανισμό σας απ’ όσες χρειάζεται, μπορεί να προκαλέσετε ορμονικές ανισορροπίες και να επιβραδύνετε τον μεταβολισμό σας, κάτι που θα σας κάνει να νιώθετε πολύ κουρασμένοι.

Photo: Author/Depositphotos

[toggle title="Πηγές"]

https://jamanetwork.com/journals/jamainternalmedicine/fullarticle/773949

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23347102

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2235907/

https://nutritiondata.self.com/facts/breakfast-cereals/10277/2

https://medlineplus.gov/bvitamins.html

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17127465

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3078018/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26176421

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3777290/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15549275

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21063868/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26841435

[/toggle]

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Ο γλυκός χυμός – ελιξίριο για οστά, άμυνα, καρδιά και πεπτικό σύστημα
Αντιγήρανση: Η διατροφή που αναστρέφει τα σημάδια του χρόνου
Έντερο: Τα συντηρητικά που το απειλούν | Τα αγαπημένα τρόφιμα που τα περιέχουν
Το σούπερ φρούτο που απογειώνει τις αθλητικές επιδόσεις | Ιδανικό για όσους τρέχουν

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση