,

Βρείτε το μυστικό της χαλάρωσής σας

Με τους καθημερινούς ρυθμούς ζωής και έτσι όπως τρέχουμε όλοι, βρίσκουμε συχνά τους εαυτούς μας να είναι ιδιαίτερα πιεσμένοι και να νιώθουμε ότι πολλές

Βρείτε το μυστικό της χαλάρωσής σας

Με τους καθημερινούς ρυθμούς ζωής και έτσι όπως τρέχουμε όλοι, βρίσκουμε συχνά τους εαυτούς μας να είναι ιδιαίτερα πιεσμένοι και να νιώθουμε ότι πολλές φορές η ζωή μας τρέχει πιο γρήγορα από εμάς τους ίδιους! Σε αυτές τις περιπτώσεις αλλά και γενικότερα στη ζωή μας καλό είναι να κάνουμε πότε πότε ένα βήμα πίσω και να βρίσκουμε κάποιους τρόπους να χαλαρώνουμε. Πώς μπορούμε να το πετύχουμε αυτό; Απλά, βρείτε τι είναι αυτό που σας χαλαρώνει και κάντε το!

Κάποιες προτάσεις είναι οι εξής:

Βάλτε τα σπορ (ή κάποιο σπορ) στη ζωή σας

Για κάποιον μπορεί να είναι κάτι πολύ απλό, όπως το να πάει μια βόλτα να περπατήσει, για κάποιον άλλο μπορεί να είναι το να παίξει τένις ή να κάνει σκι ή ό,τι άλλο προτιμάει. Αν πιστεύετε ότι δεν σας αρέσουν τα σπορ, μην ανησυχείτε, διότι, πρώτον, αν δεν έχετε δοκιμάσει κάτι συγκεκριμένο, δεν ξέρετε με σιγουριά αν θα σας αρέσει, και, δεύτερον, ακόμα και αν δεν σας αρέσει τελικά κανένα σπορ, μπορείτε να βρείτε άλλους τρόπους χαλάρωσης, όπως αυτοί που προτείνουμε παρακάτω!

Advertisment

Ας επανέλθουμε όμως στην περίπτωση που θεωρείτε ότι δεν σας αρέσουν κάποια σπορ χωρίς όμως να τα έχετε δοκιμάσει. Στη μητέρα μου ποτέ δεν άρεσαν ιδιαίτερα τα σπορ. Κι όμως, άρχισε ξαφνικά να κάνει σκι στα σαράντα της, όταν οι γονείς μου ξεσηκώθηκαν από κάποιους φίλους να πάνε στο εξωτερικό. Η διαφορά σε σχέση με όταν ήταν νεότερη, που απέρριπτε τα σπορ (χωρίς να τα δοκιμάζει), ήταν ότι πλέον ήταν ανοιχτή στην ιδέα να δοκιμάσει να κάνει σκι προκειμένου να ακολουθήσει τους φίλους μας.

Έτσι, έγινε από τους μεγαλύτερους οπαδούς του σκι για πολλά χρόνια. Η μητέρα μου, που είναι ένας πολύ γλυκός άνθρωπος, αλλά με αρκετό άγχος και στρες, έγινε πολύ πιο ήρεμη και χαλαρή από τότε που ξεκίνησε αυτό το σπορ.

Γιόγκα: η γυμναστική νου και σώματος

Μία άλλη δραστηριότητα, από τις καλύτερες μάλιστα, που βοηθάει ιδιαίτερα στη συναισθηματική αποφόρτιση και χαλάρωση είναι η γιόγκα! Αυτό συμβαίνει διότι δεν είναι μόνο γυμναστική του σώματος αλλά και του μυαλού. Για να κάνει κάποιος γιόγκα, καταβάλλει προσπάθεια με το νου του πέρα από το σώμα του, μια και πολλές ασκήσεις απαιτούν μεγάλη αυτοσυγκέντρωση. Αυτό μας βοηθάει να αδειάζουμε το μυαλό μας από άλλα καθημερινά προβλήματα που μπορεί να μας απασχολούν, κάτι που είναι ιδιαίτερα απαραίτητο να κάνουμε έστω και για είκοσι λεπτά την ημέρα.

Advertisment

Εγώ ξεκίνησα γιόγκα σε μια περίοδο της ζωής μου που ήμουν αρκετά πιεσμένη και σχετικά σύντομα είδα μεγάλη διαφορά στον εαυτό μου. Ακόμα και από τις πρώτες φορές, με το που τελείωνε το μάθημα, ένιωθα μεγάλη ευεξία και χαλάρωση. Η γιόγκα με έχει βοηθήσει σε πολλούς τομείς, όπως είμαι σίγουρη ότι μπορεί να βοηθήσει και εσάς.

Άλλα χόμπι για χαλάρωση

Αν και η γιόγκα, όπως και τα σπορ, είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για να χαλαρώσει κάποιος, μια και όταν γυμναζόμαστε γενικά, εκκρίνονται συγκεκριμένες ορμόνες που μας βοηθάνε να χαλαρώνουμε, υπάρχουν και πολλά άλλα πράγματα που μπορεί να κάνει κάποιος, όπως ορισμένα χόμπι. Η Βανέσα ξεκίνησε πρόσφατα ζωγραφική, κάτι που της άρεσε χρόνια. Ξέρει ότι ίσως δεν διαθέτει πολύ μεγάλο ταλέντο- και ίσως γι’ αυτό ποτέ δεν σκέφτηκε να ασχοληθεί επαγγελματικά με τη ζωγραφική.

Παρόλα αυτά, είναι κάτι που της αρέσει και τη βοηθάει να χαλαρώσει. Και η αλήθεια είναι ότι από τότε που ξεκίνησε τη ζωγραφική είναι ένας πολύ πιο ήρεμος άνθρωπος. Τώρα γυρνάει στο σπίτι και νιώθει διαφορετική ηρεμία και δύναμη για να αντιμετωπίσει τις καθημερινές καταστάσεις: τις αταξίες των παιδιών της, τις ατέλειωτες δουλειές του σπιτιού ή ό,τι άλλο της προκύψει.

Άλλη ωραία απασχόληση που βοηθάει στη χαλάρωση είναι το διάβασμα. Όταν διαβάζουμε, αδειάζει το μυαλό μας από τα προβλήματα της καθημερινότητας, κάτι που βοηθάει πολύ στην ψυχική μας υγεία.

Η δύναμη του διαλογισμού

Αν δεν έχετε δοκιμάσει το διαλογισμό μέχρι σήμερα ή ακόμα και αν δεν ξέρετε τι ακριβώς είναι, παρ’ όλα αυτά κάτι θα πρέπει να έχετε ακούσει γι΄αυτόν. Η πρώτη μου επαφή με το διαλογισμό ήταν σε μια σειρά σεμιναρίων γνωστά σε όλο τον κόσμο, το ” The art of living”.

Την πρώτη μέρα του σεμιναρίου η δασκάλα, που είχε έρθει από την Ινδία για το σεμινάριο, μας ρώτησε τι πιστεύουμε ότι προσπαθεί να πετύχει κάποιος με το διαλογισμό. Η φίλη μου η Κλάρα, που επίσης δεν είχε δοκιμάσει να κάνει κάτι αντίστοιχο μέχρι τότε, της απάντησε: “Να συγκεντρώσει τις σκέψεις του σε κάτι”. Η Ινδή δασκάλα όμως μας κοίταξε χαμογελώντας και είπε: ” Θα έλεγα ότι είναι μάλλον το αντίθετο. Αυτό που προσπαθεί να κάνει κάποιος είναι να αδειάσει εντελώς το μυαλό του και να μη σκέφτεται τίποτα”.

Οι περισσότεροι από εμάς έχουμε την τάση όταν κάτι μας απασχολεί / προβληματίζει, να το σκεφτόμαστε συνέχεια, ξανά και ξανά και πάλι από την αρχή. Αυτό όμως δεν είναι καλό, γιατί έτσι εστιάζουμε σε αυτό το αρνητικό γεγονός και φορτιζόμαστε αρνητικά ακόμα περισσότερο, με αποτέλεσμα να είναι πολύ δύσκολο να βρούμε τον τρόπο να απεμπλακούμε.

Έτσι λοιπόν, ο διαλογισμός, που στην πράξη είναι απλές (ή και πιο πολύπλοκες) αναπνοές, μας δίνει τη δυνατότητα να αδειάζουμε για λίγο το μυαλό μας από τα καθημερινά προβλήματα, μικρά και μεγάλα. Η αλήθεια είναι ότι στην αρχή δεν είναι καθόλου εύκολο. Ενώ προσπαθούσα να αδειάσω το μυαλό μου όπως μας έλεγαν και πάνω που ένιωθα ότι τα κατάφερνα, μου έρχονταν ξαφνικά αγχωτικές σκέψεις για το ποσό που έπρεπε να πληρώσω στην πιστωτική μου, για το οικογενειακό πρόβλημα μιας φίλης κ.λ.π.

Αυτό που πρέπει να θυμόσαστε πάντως είναι ότι όσο περνάει ο καιρός, και με την πρακτική, γίνεται όλο και πιο εύκολο να διαλογιστούμε σωστά και με αποτέλεσμα.

Εναλλακτικές προτάσεις

Τέλος, αν δεν θέλετε να κάνετε καμία δραστηριότητα ή να δοκιμάσετε το διαλογισμό, αυτό που σας προτείνουμε είναι να βρείτε ένα σημείο του σπιτιού σας ή οπουδήποτε αλλού εσείς νιώθετε όμορφα και χαλαρά. Καλό είναι να φοράτε άνετα ρούχα: φόρμα, φούτερ ή ό,τι άλλο σας κάνει να νιώθετε άνετα. Φροντίστε να έχετε κλειστά κινητά, τηλεόραση και οποιαδήποτε ηλεκτρική συσκευή. Επίσης, η θερμοκρασία και ο φωτισμός του χώρου πρέπει να είναι τέτοια που να συμβάλλουν στην άνεσή σας. Αν μπορείτε να καθίσετε σε ένα χώρο στην εξοχή ή στο ύπαιθρο, αυτό είναι επίσης πολύ καλό.

Το πιο σημαντικό είναι να μην σας διακόψει κανείς για αυτή τη λίγη ώρα που αποφασίσατε να αφιερώσετε στον εαυτό σας. Αν δεν θέλετε να κάνετε συγκεκριμένες αναπνοές, μπορείτε απλά να καθίσετε χαλαροί, καθιστοί ή ξαπλωμένοι, και να αδειάσετε το μυαλό σας, απλά να μη σκέφτεστε τίποτα συγκεκριμένο. Προσπαθήστε αυτό να το κάνετε κάθε μέρα ή έστω όσο πιο συχνά μπορείτε, με έναν σταθερό ρυθμό, για πέντε έως δέκα λεπτά κάθε φορά. Πιστέψτε με, θα δείτε τρομερή διαφορά στο πόσο πιο ήρεμοι θα αισθανθείτε.

Απόσπασμα από το βιβλίο “Η απόφαση της ευτυχίας” της Σοφίας Κλώτσα από τις Εκδόσεις Καστανιώτη

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Mικρά τραύματα: Πώς οι μικρές πληγές καθορίζουν τη ζωή σας
Ο Σκαντζόχοιρος που ήθελε | Ένα βιβλίο για την ανακάλυψη του εαυτού και την αναμέτρηση με τη μοναξιά
Ανάμεσα σε βαμπίρ: Ποιοι σας κλέβουν την ενέργεια; Αναγνωρίστε τους και νικήστε τους
Να ακούτε δύο φορές περισσότερο απ’ ό,τι μιλάτε

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση