,

Αϋπνία: Αιτίες και τρόποι αντιμετώπισης

Η αϋπνία έχει χτυπήσει την πόρτα των περισσότερων από εμάς που βρεθήκαμε να προσπαθούμε ώρες, για να μας επισκεφτεί ο Μορφέας κάτω από ένα

Αϋπνία: Αιτίες και τρόποι αντιμετώπισης

Η αϋπνία έχει χτυπήσει την πόρτα των περισσότερων από εμάς που βρεθήκαμε να προσπαθούμε ώρες, για να μας επισκεφτεί ο Μορφέας κάτω από ένα μαξιλάρι. Με τη λέξη αϋπνία περιγράφουμε την αδυναμία έλευσης του ύπνου για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα.

Ποια είναι τα αίτια που προκαλούν την αϋπνία;

Οι αιτίες μπορεί να είναι πολλές και διάφορες, όπως το έντονο άγχος και η ανησυχία μέχρι την έλλειψη επαρκούς κούρασης που θα βοηθούσε έναν άνθρωπο να κοιμηθεί γρηγορότερα. Ένα άτομο μπορεί να διαγνωσθεί με αϋπνία αν έχει παραπονεθεί ότι ο ύπνος του δεν του προσφέρει ξεκούραση, διαρκεί για περισσότερες από δύο ημέρες. αλλά και για την αρνητική συνέπεια που έχει η έλλειψή του στη σωματική και ψυχική του υγεία με ενδείξεις, όπως έντονη ευερεθιστότητα, κακή μνήμη ή αδυναμία συγκέντρωσης.

Advertisment

Πώς ένας άνθρωπος μπορεί να αντιμετωπίσει δραστικά την αϋπνία;

Παρακάτω, παραθέτω κάποιους τρόπους που όμως δεν πρέπει να αποτρέψουν έναν άνθρωπο από το να αναζητήσει βοήθεια σε ένα  εξειδικευμένο κέντρο για ύπνο. Ποιοι τρόποι ενδείκνυνται για την αντιμετώπιση της αϋπνίας; Με ποιους τρόπους κάποιος μπορεί να απολαύσει ξανά έναν ξεκούραστο ύπνο;

• Με το να αποφεύγει κάθε ηλεκτρονική συσκευή τουλάχιστον μία ώρα πριν τη νυχτερινή κατάκλιση.

Είναι καλό να έχεις απενεργοποιήσει εντελώς το κινητό, τον υπολογιστή ή οτιδήποτε άλλο, διότι η ακτινοβολία έχει διαπιστωθεί πως επηρεάζει αρνητικά τον εγκέφαλο.

• Με το να μη σκέφτεσαι υπερβολικά την αϋπνία σου.

Πολλές φορές, όσο περισσότερο σκεφτόμαστε κάτι, τόσο αυτό δεν έρχεται. Με το να χαλαρώσουμε και να πάψουμε να αγωνιούμε, αυτό θα βοηθήσει στο να επέλθει ξανά ο ύπνος.

Advertisment

• Με την καθαριότητα του δωματίου στο οποίο κοιμάται κάποιος.

Η θερμοκρασία, η καθαριότητα του δωματίου, η ποιότητα του κρεβατιού, όλα αυτά συνδράμουν με τον τρόπο τους στο να έχουμε ξεκούραστο ύπνο.

• Με το να αποφεύγουμε τους μικρούς ύπνους κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Είναι καλό να κρατάμε την κούραση, ώστε ο βραδινός ύπνος να έρθει αμέσως μόλις ξαπλώσουμε στο κρεβάτι.

• Μία μικρή και ελαφριά σωματική δραστηριότητα μπορεί να προκαλέσει κόπωση και αυτή με τη σειρά της να βοηθήσει τον ύπνο να έρθει γρηγορότερα.

Είναι καλό να γίνεται, όχι όμως πριν τη νυχτερινή κατάκλιση.

• Με το να μην καταναλώνει κάποιος βαριά γεύματα λίγη ώρα πριν κοιμηθεί.

Όχι μόνο προσφέρουν περιττό βάρος, αλλά και θα βαρύνουν το στομάχι.

• Είναι σημαντικό όταν ένας άνθρωπος δεν μπορεί να κοιμηθεί, να σηκώνεται και να απασχολείται με μία άλλη δραστηριότητα, παρά να προσπαθεί διαρκώς για την επιστροφή του ύπνου.

Αυτό συμβαίνει επειδή ο εγκέφαλος θα συνηθίσει την έλλειψη ύπνου και αυτό θα παραμείνει για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Η αϋπνία είναι ένα πρόβλημα που μπορεί να αντιμετωπιστεί. Δίνοντας μεγαλύτερη προσοχή σε αυτό που είμαστε τη νύχτα, τότε δίνουμε στον εαυτό μας τη δυνατότητα να γίνει περισσότερο ευτυχισμένος και αποδοτικός σε αυτό που είμαστε την ημέρα.

Photo: Author/Depositphotos

Latest posts by Μαρία Σκαμπαρδώνη (see all)

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Δυσκολεύεστε να κοιμηθείτε; 8 τεχνικές αναπνοής που θα σας χαλαρώσουν στο λεπτό
Υψηλή χοληστερόλη: Καρδιολόγος αποκαλύπτει τους 5 καλύτερους τρόπους να τη ρίξουμε φυσικά
Αφρικανική σκόνη: Πώς μπορεί να επηρεάσει την υγεία μας | Επιστήμονες εξηγούν
Επιστήμονες κατάφεραν να εξαλείψουν τον ιό HIV από τα κύτταρα που μολύνει

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση