,

Πώς να ανακουφιστείτε από τη ρινική συμφόρηση με φυσικούς τρόπους

Μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τη ρινική συμφόρηση με φαρμακευτική αγωγή, αλλά υπάρχουν και αρκετές φυσικές θεραπείες που βοηθούν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων και στην επιτάχυνση

Πώς να ανακουφιστείτε από τη ρινική συμφόρηση με φυσικούς τρόπους

Μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τη ρινική συμφόρηση με φαρμακευτική αγωγή, αλλά υπάρχουν και αρκετές φυσικές θεραπείες που βοηθούν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων και στην επιτάχυνση της ανάρρωσης.

Τα τοιχώματα του ρινικού κόλπου είναι καλυμμένα με ένα είδος δέρματος που ονομάζεται βλεννογόνος μεμβράνη. Αυτή η μεμβράνη προστατεύει τον οργανισμό, παράγοντας βλέννα, η οποία απομακρύνει τη σκόνη και άλλα σωματίδια που αλλιώς θα εισέρχονταν στο σώμα μας και θα προκαλούσαν ασθένειες.

Advertisment

Αυτό το στρώμα του ρινικού κόλπου μπορεί να πρηστεί, αν εμφανιστεί αλλεργική αντίδραση ή μόλυνση. Το πρήξιμο μπορεί να οδηγήσει σε μια αίσθηση πίεσης γύρω από τη μύτη, τα μάγουλα και πάνω από τα μάτια. Αυτές οι περιοχές του προσώπου μπορεί να πονούν και να είναι ευαίσθητες. Ο καθαρισμός της μύτης μπορεί να ανακουφίσει από συμπτώματα.

7 φυσικοί τρόποι αντιμετώπισης της ρινικής συμφόρησης και της ιγμορίτιδας

1. Ρινικό σπρέι αλατόνερου

Η εισπνοή ενός διαλύματος αλατόνερου μπορεί να βοηθήσει στον καθαρισμό της κλειστής μύτης. Το διάλυμα αλατόνερου μπορεί εύκολα να φτιαχτεί στο σπίτι χρησιμοποιώντας νερό, αλάτι και μαγειρική σόδα. Αναμίξτε τα ακόλουθα υλικά:

• Μισό ποτήρι καθαρό νερό

Advertisment

• ¼ κουταλάκι του γλυκού αλάτι

• ¼ κουτάλι της σούπας μαγειρική σόδα

Χρησιμοποιήστε ένα καθαρό, στεγνό μπουκαλάκι σπρέι ή τις παλάμες σας, εισπνέοντας από ένα ρουθούνι τη φορά το διάλυμα. Επαναλάβετε τρεις φορές την ημέρα.

2. Δοχείο ρινικού καθαρισμού (neti pot)

Η συσκευή μοιάζει σαν ένα μικρό δοχείο με ένα μεγάλο στόμιο. Μπορείτε να τα προμηθευτείτε από τα φαρμακεία ή online. Να πως θα το καταφέρετε:

• Πλύνετε πρώτα τα χέρια σας

• Γεμίστε το δοχείο με αποστειρωμένο νερό

• Σκύψτε αμέσως πάνω από έναν νιπτήρα

• Γείρετε το κεφάλι πλάγια

• Εισάγετε απαλά το στόμιο στο ένα ρουθούνι

• Αναπνεύστε από το στόμα

• Ρίξτε το νερό στο ρουθούνι

Το νερό θα τρέξει από το ένα ρουθούνι στο άλλο και θα απομακρύνει γύρη, βακτήρια και άλλα υπολείμματα. Επαναλάβετε τη διαδικασία και στο άλλο ρουθούνι.

3. Εισπνοή με υδρατμούς

Χρησιμοποιήστε τον ατμό για να ανοίξετε το ρινικό κόλπο, ώστε να ανακουφιστείτε από τη συμφόρηση και την πίεση. Η εισπνοή υδρατμών είναι εύκολη διαδικασία που μπορείτε να ακολουθήσετε στο σπίτι. Βράστε νερό, βάλτε το σε ένα μεγάλο μπολ και σκύψτε από πάνω, ώστε το πρόσωπο να βρίσκεται ακριβώς πάνω από το νερό. Καλύψτε από πάνω το κεφάλι με μια πετσέτα και αναπνεύστε από τη μύτη.

4. Πιεσοθεραπεία

Η πιεσοθεραπεία είναι βασικό μέρος της παραδοσιακής Κινέζικης ιατρικής. Περιλαμβάνει την εφαρμογή πίεσης σε συγκεκριμένα σημεία στο σώμα, στην ανακούφιση του πόνου ή άλλων συμπτωμάτων από ασθένειες. Οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν ακριβώς πως λειτουργεί η πιεσοθεραπεία, αλλά το σίγουρο είναι πως ανακουφίζει από ορισμένα συμπτώματα.

Η πιεσοθεραπεία χρησιμοποιείται για να αντιμετωπίσει κρυολογήματα, ορισμένα είδη γρίπης και ιγμορίτιδα. Μπορεί να γίνει στο σπίτι ή από έναν επαγγελματία. Προσέξτε πάντα να μην εφαρμόζετε μεγάλη πίεση, ώστε να μη δημιουργήσετε δυσφορία και πόνο.

Πώς να χρησιμοποιήσετε την πιεσοθεραπεία για τη ρινική συμφόρηση:

• Ενώστε τα δάχτυλα και των δύο χεριών, δημιουργώντας το σχήμα ενός φλιτζανιού

• Χρησιμοποιήστε τα ενωμένα χέρια για να κρατήσετε το πίσω μέρος του κεφαλιού, όπου ο λαιμός και το κρανίο ενώνονται

• Ανοίξτε τους αντίχειρές σας και βρείτε τα βαθουλώματα σε κάθε πλευρά της σπονδυλικής σας στήλης

• Χρησιμοποιήστε τους αντίχειρες για να κάνετε μασάζ στην περιοχή με μικρές κυκλικές κινήσεις

• Χαλαρώστε, αναπνέοντας αργά και βαθιά

• Κάντε για 4 με 5 δευτερόλεπτα τη φορά.

5. Ενυδάτωση

Κάθε φορά που δεν είμαστε καλά, είναι απαραίτητο να διατηρήσουμε τον οργανισμό μας ενυδατωμένο. Διατηρήστε υγρή τη βλεννογόνο, πίνοντας αρκετά υγρά. Αυτό τη βοηθά να λειτουργεί καλύτερα. Το νερό, οι χυμοί φρούτων και τα ροφήματα με βότανα είναι καλές εναλλακτικές του τσαγιού και του καφέ.

6. Ζεστή κομπρέσα

Προσφέρετε ζέστη στη ρινική περιοχή, για να ανακουφιστείτε από την πίεση. Ένας από τους ευκολότερους τρόπους να το καταφέρετε είναι μέσω της χρήσης ενός ζεστού υφάσματος ή πετσέτας. Ρίξτε ένα τέτοιο καθαρό ύφασμα σε ζεστό νερό και ύστερα στύψτε το. Διπλώστε το και εφαρμόστε το σε όλο το μήκος της μύτης και των μάγουλών σας για λίγα λεπτά.

7. Αιθέρια έλαια

Τα αιθέρια έλαια είναι φυσικά έλαια που εκχυλίζονται από φυτά. Χρησιμοποιούνται αποτελεσματικά για την ανακούφιση από την πίεση και τη ρινική συμφόρηση. Η μινθόλη δημιουργεί μια αίσθηση, σαν ο ρινικός κόλπος να ανοίγει μονομιάς. Προσθέστε λίγες σταγόνες αυτού του ελαίου σε ζεστό νερό και απαλά εισπνεύστε τους υδρατμούς.

[toggle title="Πηγές"]

https://exploreim.ucla.edu/self-care/acupressure-point-gb20/

https://med-docs.creighton.edu/Departments/Family_Medicine/StudentPDFs/p1057.pdf

https://link.springer.com/article/10.1007/s11882-003-0041-6

https://www.fda.gov/ForConsumers/ConsumerUpdates/ucm316375.htm

https://journals.sagepub.com/doi/abs/10.1016/j.otohns.2004.05.026

https://www.royalberkshire.nhs.uk/patient-information-leaflets/Nasal%20spray%20how%20to%20use%20ENT.htm

https://academic.oup.com/chemse/article/37/6/509/361469

[/toggle]

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Πέψη: Απλές πρωινές συνήθειες για να ενεργοποιήσετε το μεταβολισμό σας
Πότε πρέπει να αποφεύγετε τη βιταμίνη C ή να περιορίζετε την υπερβολική κατανάλωσή της;
Συνταγή: Σπιτικό ρόφημα που ανακουφίζει από τα συμπτώματα του επίμονου βήχα
Βιταμίνη D: Πώς θα γεμίσετε τις αποθήκες του οργανισμού σας με φυσικό τρόπο

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση