, , , ,

Απλές αλλαγές στον τρόπο ζωής που βελτιώνουν τα συμπτώματα της οστεοαρθρίτιδας

Μια νέα έρευνα αποκαλύπτει τη θετική σύνδεση ανάμεσα στη διατροφή και στην ανακούφιση από τον πόνο για ασθενείς με οστεοαρθρίτιδα. Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι

Απλές αλλαγές στον τρόπο ζωής που βελτιώνουν τα συμπτώματα της οστεοαρθρίτιδας

Μια νέα έρευνα αποκαλύπτει τη θετική σύνδεση ανάμεσα στη διατροφή και στην ανακούφιση από τον πόνο για ασθενείς με οστεοαρθρίτιδα. Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι οι μικρές αλλαγές στον τρόπο ζωής ενός ατόμου και το διατροφικό του πρόγραμμα μπορούν να ανακουφίσουν τον πόνο, αλλά και να προλάβουν μελλοντικές βλάβες.

Η οστεοαρθρίτιδα, μια εκφυλιστική νόσος των αρθρώσεων, επηρεάζει κατά κύριο λόγο τα γόνατα, τα χέρια και τα ισχία. Όσοι υποφέρουν από αυτή την πάθηση αυτή νιώθουν οξύ πόνο και δυσκαμψία στις αρθρώσεις τους και μπορεί να δυσκολεύονται να εκτελέσουν καθημερινές δραστηριότητες. Δεν υπάρχει θεραπεία γι’ αυτό, οπότε οι γιατροί συχνά διαχειρίζονται τα συμπτώματα του ασθενή με αναλγητικά ή ορισμένες φορές με χειρουργείο.

Advertisment

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η πάθηση αποτελεί ήδη «μία από τις δυσκολότερες παθήσεις στις αναπτυσσόμενες χώρες. Υπολογίζεται παγκοσμίως ότι το 9.6% των ανδρών και το 18% των γυναικών άνω των 60 ετών εμφανίζουν οστεοαρθρίτιδα. Το 80% αυτών έχουν περιορισμένη κίνηση και το 25% αυτών δεν μπορούν να εκτελέσουν καθημερινές δραστηριότητες. Έχει υπολογιστεί ότι μέχρι το 2050, 130 εκατομμύρια θα εμφανίσουν οστεοαρθρίτιδα παγκοσμίως.

Τα οφέλη της διατροφής και της άσκησης

Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Surrey στην Αγγλία βάσισαν τη νέα τους έρευνα σε πληροφορίες που συλλέχθηκαν από 68 προηγούμενες έρευνες. Στην έρευνά τους, οι επιστήμονες αναζήτησαν ένα εύρος παραγόντων που θα μπορούσε να βοηθήσει ανθρώπους με οστεοαρθρίτιδα να διαχειριστούν μόνοι τους την πάθησή τους.

Ανακάλυψαν ότι η κατανάλωση ενός γραμμαρίου ιχθυελαίου ημερησίως θα μπορούσε να βοηθήσει στη μείωση του πόνου και να ωφελήσει την υγεία της καρδιάς. Το ψάρι περιλαμβάνει δύο τύπους ωμέγα-3 λιπαρών οξέων: το δοκοσαεξανοϊκό οξύ και το εικοσαπεντανοϊκό οξύ. Οι επιστήμονες συμπέραναν ότι και τα δύο αυτά λιπαρά οξέα μείωναν τη φλεγμονή στις αρθρώσεις και με αποτέλεσμα να ανακουφίζουν από τον πόνο.

Advertisment

Η μελέτη επίσης ερεύνησε τα οφέλη της δίαιτας και της άσκησης για τους υπέρβαρους ανθρώπους με οστεοαρθρίτιδα. Τα ευρήματά τους δημοσιεύτηκαν πρόσφατα στο επιστημονικό περιοδικό Rheumatology. Αποκαλύφθηκε ότι η απώλεια βάρους και η σωματική άσκηση χαμηλής έντασης μείωναν τον πόνο και τα επίπεδα της χοληστερίνης στο αίμα. Η μείωση της χοληστερίνης είναι σημαντική• γιατί οι επιστήμονες βρήκαν ότι τα υψηλά επίπεδα συνδέονται συχνά με την οστεοαρθρίτιδα.

Ο Ali Mobasheri, καθηγητής μυοσκελετικής φυσιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Surrey αναφέρει ότι «ένας συνδυασμός καλής διατροφής και τακτικής άσκησης είναι σημαντικοί παράγοντες για να διατηρήσετε τις αρθρώσεις σας υγιείς. Δεν μπορείτε να το καταφέρετε αυτό με τον ένα παράγοντα, χρειάζεστε και τους δύο».

«Ο τρόπος ζωής χρειάζεται επίσης να ληφθεί υπόψη όταν προσπαθούμε να μειώσουμε τον πόνο της οστεοαρθρίτιδας», προσθέτει. «Οι ασθενείς δεν μπορούν να περιμένουν θαύματα με διατροφικές παρεμβάσεις αν είναι υπέρβαροι και πίνουν ή καπνίζουν πολύ». «Τα στοιχεία δείχνουν» συνεχίζει ο καθηγητής «ότι το κάπνισμα και το ποτό επιδρούν αρνητικά στον ενεργειακό μεταβολισμό και στους δείκτες φλεγμονής στο ήπαρ, το οποίο μπορεί να ενισχύσει τη φλεγμονή και την πάθηση στο σώμα».

Βιταμίνη K και οστεοαρθρίτιδα

Οι ερευνητές επίσης ερεύνησαν την κατανάλωση τροφών που περιέχουν βιταμίνη Κ ως πιθανό τρόπο αντιμετώπισης και πρόληψης κατά της οστεοαρθρίτιδας. Βρήκαν ότι η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε βιταμίνη Κ, όπως το κάλε και το σπανάκι, αποδεικνύεται ευεργετικό για την επανόρθωση και την πρόληψη βλαβών στα οστά και στους χόνδρους.

Η Margaret Rayman, καθηγήτρια διατροφικής ιατρικής στο ίδιο πανεπιστήμιο τονίζει ότι «η σημασία της καλής διατροφής και της τακτικής άσκησης δεν μπορεί να υποτιμηθεί. Όχι μόνο μας κρατά υγιείς, αλλά μειώνει τα επίπονα συμπτώματα της οστεοαρθρίτιδας». «Είμαστε αυτό που τρώμε και είναι σημαντικό να έχουμε τη σωστή ποσότητα των θρεπτικών στοιχείων από την τροφή μας, ώστε να διασφαλίσουμε ότι ο οργανισμός λειτουργεί όπως πρέπει», συμπεραίνει η Rayman.

[toggle title="Πηγές"]

https://academic.oup.com/rheumatology/article/57/suppl_4/iv61/4975692

https://www.who.int/chp/topics/rheumatic/en/

https://www.cdc.gov/arthritis/basics/osteoarthritis.htm

[/toggle]

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Ελκώδης κολίτιδα: Πώς επηρεάζει την ψυχική ευεξία
Αλτσχάιμερ: Το σημείο του σώματος που μαρτυρά πρόωρα τον κίνδυνο
Υπουργείο Υγείας: Ανακοίνωσε την αποστολή ακριβών φαρμάκων στο σπίτι | Ποιες παθήσεις αφορά
Ιδιοπαθής υπέρταση: Πώς επηρεάζει η κατανάλωση μαύρης σοκολάτας στην αντιμετώπισή της

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση