, ,

Τα 6 επίπεδα υψηλότερης συνειδητότητας: Πώς να κάνετε την αλλαγή

Η υψηλή συνειδητότητα είναι μια κατάσταση ανεπτυγμένης επίγνωσης και αντίληψης, κατά την οποία ένα άτομο έχει βαθύτερη κατανόηση της φύσης της πραγματικότητας, του εαυτού

Τα 6 επίπεδα υψηλότερης συνειδητότητας: Πώς να κάνετε την αλλαγή

Η υψηλή συνειδητότητα είναι μια κατάσταση ανεπτυγμένης επίγνωσης και αντίληψης, κατά την οποία ένα άτομο έχει βαθύτερη κατανόηση της φύσης της πραγματικότητας, του εαυτού και των διάφορων πνευματικών εκφάνσεων της ζωής, που παίζουν έναν σημαντικό ρόλο στην προσωπική εξέλιξη και ψυχολογική ανάπτυξή του. Καθώς προχωράτε από το ένα επίπεδο στο άλλο, θα επιτυγχάνετε μεγάλα άλματα προς την πλήρη αυτό – συνειδητοποίηση και τέλος προς την αφύπνιση.

Η ζωή σας είναι ένα ταξίδι από το ασυνείδητο στην υψηλότερη συνειδητότητα. Εδώ, θα μιλήσουμε για τα 6 επίπεδα υψηλότερης συνειδητότητας μέσα από τα οποία μπορείτε στο πέρασμα της ζωής σας να κινηθείτε, φτάνοντας στο υψηλότερο, στο “η ζωή είναι εσείς”.

Advertisment

1ο επίπεδο υψηλής συνειδητότητας: Η ζωή συμβαίνει σε εσάς

Για ένα μεγάλο μέρος της ζωής σας θα έχετε μάλλον ζήσει όπως οι περισσότεροι άνθρωποι, νιώθοντας ότι η ζωή απλά σας συμβαίνει. Είναι τόσο μεγάλη και η αλήθεια είναι ότι ποτέ δεν γνωρίζουμε πραγματικά τι θα μας συμβεί στη συνέχεια. Ξυπνάτε ένα πρωί και η καρδιά σας είναι ελαφριά και χαρούμενη και την επόμενη μέρα νιώθετε βαριά ή σας συμβαίνουν δυσάρεστα γεγονότα. Ο εργοδότης σας απολύει, η γρίπη σας ρίχνει στο κρεβάτι, άνθρωποι σας απορρίπτουν, κάθε μέρα μεγαλώνετε και ο θάνατος πλησιάζει.

Επομένως, είναι κατανοητό ότι όσο πιο ασυνείδητα λειτουργείτε, τόσο πιο συχνά θα νιώθετε θύματα της ζωής σας. Όταν ζείτε με την πεποίθηση ότι η ζωή συμβαίνει σε εσάς, συχνά την αντιλαμβάνεστε ως πιθανή απειλή.

2ο επίπεδο υψηλής συνειδητότητας: Η ζωή συμβαίνει από εσάς

Όταν γίνεται πολύ δυσβάσταχτο το να ζείτε με τόση έλλειψη δύναμης, εξελίσσετε την πεποίθηση ότι η ζωή συμβαίνει από εσάς. Αντί να είστε το θύμα της, πιστεύετε ότι μπορείτε να ελέγξετε τη ζωή. Αυτό μπορεί να σας προσφέρει μια σπουδαία αίσθηση προσωπικής δύναμης. Είναι ένα απαραίτητο βήμα για να βγείτε από το προηγούμενο πρώτο βήμα της θυματοποίησης, αλλά πολλές φορές οι άνθρωποι παγιδευόμαστε και στο δεύτερο επίπεδο.

Advertisment

Οι άνδρες προσπαθούν να ελέγξουν τις γυναίκες και το αντίθετο. Οι θρησκείες προσπαθούν να ελέγξουν τις μάζες. Οι χώρες προσπαθούν να κυριαρχήσουν σε άλλες χώρες. Η πλειοψηφία των ανθρώπων προσπαθεί να ελέγξει τους άλλους, που δεν μοιάζουν στους πρώτους. Οι περισσότεροι επίσης προσπαθούμε να ελέγξουμε τους εαυτούς μας, να γίνουν αυτό που πιστεύουμε ότι πρέπει να γίνουν.

Υπάρχει μια σχετικά νέα μορφή ελέγχου, όπου πιστεύουμε ότι μπορούμε να ελέγξουμε την πραγματικότητά μας. Σε αυτή τη μορφή, το μόνο που, υποτίθεται, πρέπει να κάνουμε είναι σωστές σκέψεις και η ζωή θα κάνει αυτό που εμείς επιθυμούμε. Η κύρια δυσκολία εδώ είναι ότι μακροχρόνια αυτό δεν λειτουργεί.

Το να πιστεύετε ότι μπορείτε να ελέγξετε τη ζωή είναι σαν να είστε ένας φελλός στον ωκεανό, πιστεύοντας ότι μπορείτε να ελέγξετε την κίνηση του νερού. Ναι, μπορεί να αλλάζει την κίνηση του νερού, αλλά μόνο στο σημείο που βρίσκεται και δεν μπορεί να επηρεάσει άλλες ισχυρές δυνάμεις που στην ουσία αποτελούν τον ωκεανό.

Μένοντας σε αυτή τη φάση υψηλής συνειδητότητας είναι σαν να αποκόβεστε από τη δημιουργική ροή της ζωής. Πιστεύοντας ότι έχετε τον έλεγχο της ζωής, στην ουσία προσπαθείτε να δημιουργήσετε μια πραγματικότητα, παρά να ζήσετε μέσα στην ήδη δοσμένη.

3ο επίπεδο υψηλής συνειδητότητας: Η ζωή συμβαίνει μέσα σας

Αρχίζετε τελικά να βλέπετε ότι η αντίδρασή σας δεν φέρνει την ευκολία και τη χαρά που τόσο επιθυμείτε. Αντί να είστε το θύμα της ζωής και/ ή να προσπαθείτε να την κάνετε να λειτουργεί με έναν ορισμένο τρόπο, αρχίζετε να συλλογίζεστε ότι η ζωή είναι κάτι που χρειάζεται να αφουγκραστείτε, να μείνετε ανοιχτοί σε αυτή. Σε αυτό το σημείο, αρχίζετε να εξελίσσεστε στην επόμενη φάση της υψηλότερης συνειδητότητάς σας, όπου η ζωή συμβαίνει μέσα σας.

Σε αυτό το επίπεδο συνειδητότητας, αρχίζετε να συνειδητοποιείτε κάτι πολύ εντυπωσιακό: το περισσότερο καιρό, αντί να βιώνετε τη ζωή, σκέφτεστε γι΄ αυτή. Όταν βιώνετε τη ζωή μέσα από τις σκέψεις, σταματάτε να τη ζείτε ως έχει. Ή όπως ο γνωστός Γάλλος συγγραφέας Anais Nin είπε κάποτε: «Δεν βλέπουμε τα πράγματα όπως είναι. Τα βλέπουμε όπως είμαστε εμείς».

Είναι σε αυτή τη φάση υψηλότερης συνειδητότητας που επίσης συνειδητοποιείτε ότι ο πόνος που νιώθετε δεν προέρχεται από τις ίδιες τις εμπειρίες της ζωής. Αντιθέτως, προέρχεται από τις δικές σας ιστορίες γι’ αυτό που συμβαίνει. Ο πόνος πηγάζει από μέσα σας! Μία μέρα είναι απλά για εσάς μουντή. Μια άλλη όμως είναι τραγικά μίζερη. Εσείς μπορεί να πείτε ότι είναι επειδή η μέρα είναι μουντή, αλλά δεν ισχύει• είναι επειδή εσείς έχετε φτιάξει μια ιστορία γι’ αυτή τη μέρα.

4ο επίπεδο υψηλής συνειδητότητας: Η ζωή συμβαίνει για εσάς

Όσο μεγαλύτερη περιέργεια έχετε γι’ αυτό που συμβαίνει αντί απλά να αντιδράτε και να ελέγχετε, τόσο πιο σύντομα θα συνειδητοποιήσετε ότι η ζωή είναι για εσάς. Αντί η ζωή να είναι κάτι που σας συμβαίνει και που θα πρέπει να την ελέγξετε, συνειδητοποιείτε ότι δεν υπάρχουν απλές, ανούσιες στιγμές! Και έχετε κάνει ένα βήμα σε αυτό το ταξίδι με προορισμό την υψηλή συνειδητότητα.

Η ζωή δεν είναι μια τυχαία σειρά γεγονότων. Είναι μια πολύ έξυπνη εκτύλιξη στιγμών, η οποία σας τοποθετεί σε συγκεκριμένες καταστάσεις, στις οποίες χρειάζεται να βρεθείτε, ώστε να εξερευνήσετε και να προσπεράσετε τα εμπόδια που σας κρατούν μακριά από τη ροή της. Ανεξαρτήτως του τι συμβαίνει στη ζωή σας, εσείς στο τέλος αντιλαμβάνεστε ότι η ζωή ξέρει τι κάνει.

Σε αυτό το επίπεδο συνειδητότητας, αντί η ζωή να είναι κάτι που χρειάζεται να πλάσετε και να διαμορφώσετε σε αυτό που θέλετε εσείς να είναι, αρχίζετε να εμφανίζεστε, να δηλώνετε παρόντες για τη ζωή. Ναι, η ροή της ζωής περιλαμβάνει πόνο, απώλεια και θάνατο.

Αλλά η αντίσταση σε αυτό τον πόνο μόνο περισσότερη ταλαιπωρία μπορεί να προσθέσει και αυτού του είδους ο πόνος (που προέρχεται από αντίσταση) είναι πάντα εντονότερος. Κάθε φορά που απαντάτε αντί να αντιδράτε σε αυτό που συμβαίνει μέσα σας, αυτό που πριν ήταν παγιδευμένο, αρχίζει να βρίσκει το δρόμο του.

5ο επίπεδο υψηλότερης συνειδητότητας: Η ζωή συμβαίνει μέσα από εσάς

Η προηγούμενη φάση σας δείχνει ότι δεν υπάρχουν κοινές, συνηθισμένες στιγμές στη ζωή σας και σας βοηθά να δείτε ότι αυτή σας μιλά μέσα από όλες τις στιγμές και τα γεγονότα. Όταν αναπτύσσετε την περιέργεια γι’ αυτό που βιώνετε, εξελίσσεστε στο επόμενο επίπεδο, στο οποίο επιτρέπετε στη ζωή να συμβεί μέσα από εσάς.

Εδώ είναι που αναγνωρίζετε ότι μπορείτε να την εμπιστευθείτε. Δεν σας είναι πάντα αρεστή, αλλά γνωρίζει τι κάνει. Και φανταστείτε μια καθημερινότητα, όπου θα εμπιστεύεστε τη ζωή. Κάθε πρωί θα ξυπνάτε με μια αίσθηση περιπέτειας. Θα νιώθετε ελαφριοί, ο νους θα επιζητά το καινούριο και η καρδιά σας θα είναι ανοιχτή.

Αντί να παλεύετε ενάντια στη ζωή, θα ανοιχτείτε σε αυτή, ακόμα κι αν χρειαστεί να αντιμετωπίσετε δύσκολες προκλήσεις. Εδώ είναι που βιώνετε και μια βαθιά ευγνωμοσύνη για όσα ήδη έχετε, όσα σας έχει χαρίσει απλόχερα η ζωή και όσα έχετε αποκτήσει με κόπο και θυσίες.

6ο επίπεδο υψηλότερης συνειδητότητας: Η ζωή είναι εσείς

Όσο περισσότερο πορεύεστε με σύμμαχο τη ζωή, επιτρέποντάς της να περάσει μέσα από εσάς, αντί να αντιδράτε ή να προσπαθείτε συνεχώς να την ελέγχετε, αρχίζετε να αγγίζετε το 6ο επίπεδο υψηλής συνειδητότητας, στο οποίο βλέπετε ξεκάθαρα ότι η ζωή είναι εσείς.

Δεν είστε πια ένα ξεχωριστό ον. Αντιθέτως, αναμιγνύεστε πλήρως με τη δημιουργική ροή της ζωής, αντιλαμβανόμενοι ότι τα πάντα – κάθε πέτρα, κάθε άτομο, κάθε σύννεφο, κάθε μόριο, κάθε έντομο – είναι εσείς. Εσείς είστε η ζωή!

Όπως έχει πει και ο Eckhart Tolle:

«Δεν βρίσκεστε στο σύμπαν, είστε το σύμπαν, ένα αναπόσπαστο κομμάτι του. Τελικά δεν είστε ένα άτομο, αλλά ένα σημείο εστίασης, όπου το σύμπαν συνειδητοποιεί τον εαυτό του. Τι υπέροχο θαύμα».

Photo: Author/Depositphotos

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Αφαντασία και υπερφαντασία: Δύο παράξενα φαινόμενα που επηρεάζουν έως και το 9% του πληθυσμού
Η βιολογία της θλίψης: Γιατί είναι τόσο σημαντικό να εκφράζουμε τα αρνητικά συναισθήματα
Τι έχει πραγματικά αξία στη ζωή;
Πως οι τελειομανείς ξυπνούν μέσα μας τον έφηβο!

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση