, ,

6 εύκολοι τρόποι να βελτιώσετε την ατμόσφαιρα του σπιτιού σας

Έχετε πιθανώς παρατηρήσει ότι όταν μπαίνετε σε ορισμένα δωμάτια, νιώθετε στη στιγμή χαρούμενοι. Ίσως το δωμάτιο είναι φωτεινό ή η διακόσμησή του σας φέρνει

6 εύκολοι τρόποι να βελτιώσετε την ατμόσφαιρα του σπιτιού σας

Έχετε πιθανώς παρατηρήσει ότι όταν μπαίνετε σε ορισμένα δωμάτια, νιώθετε στη στιγμή χαρούμενοι. Ίσως το δωμάτιο είναι φωτεινό ή η διακόσμησή του σας φέρνει στο νου χαρούμενες αναμνήσεις. Όπως κι όταν περιτριγυρίζεστε από θετικά άτομα, νιώθετε όμορφα, έτσι και το περιβάλλον στο οποίο βρίσκεστε, κάνει τη διαφορά. Ο τρόπος που ένα δωμάτιο είναι διακοσμημένο μπορεί να επιδράσει στη διάθεσή σας.

Αν η πρώτη σας σκέψη είναι ότι δεν έχετε την οικονομική δυνατότητα να διακοσμήσετε ξανά το σπίτι σας, θα εκπλαγείτε μαθαίνοντας ότι ακόμα και οι μικρές, οικονομικές αλλαγές μπορούν να επηρεάσουν θετικά τον τρόπο που νιώθετε σε ένα δωμάτιο. Κι αυτό είναι αποδεδειγμένο και από την επιστήμη.

Advertisment

Για την ακρίβεια, οι επιστήμονες έχουν διεξάγει ένα σημαντικό αριθμό ερευνών σε αυτό το ζήτημα και έχουν βρει ότι ο εσωτερικός σχεδιασμός του σπιτιού έχει την ικανότητα να διαμορφώνει θετικές ή αρνητικές συναισθηματικές αποκρίσεις στους ανθρώπους. Από το χρώμα και το φωτισμό μέχρι το χώρο, τα φυσικά στοιχεία, τις υφές και τα σχήματα, όλα μας επηρεάζουν συναισθηματικά, μπορούν να μας κάνουν να νιώθουμε άγχος ή να μας εμπνέουν χαλάρωση και να ενισχύουν τη δημιουργικότητα. Πώς μπορείτε να κάνετε λοιπόν τέτοιες αλλαγές;

6 εύκολοι τρόποι να βελτιώσετε το κλίμα του σπιτιού σας

1. Φέρτε τη φύση στο σπίτι σας

Είναι πολυάριθμες οι έρευνες που έχουν δείξει ότι τα φυτά βελτιώνουν τη διάθεση, τη συγκέντρωση, ακόμα και τη μνημονική ικανότητα, αφού ακόμα και η θέαση αυτών, η παρουσία του φυσικού στοιχείου σε ένα σπίτι, μειώνει το στρες. Ένας από τους λόγους είναι ότι τα φυτά κάνουν το αντίθετο από εμάς• εκείνα απελευθερώνουν οξυγόνο και απορροφούν το διοξείδιο του άνθρακα, ανανεώνοντας τον αέρα και απομακρύνοντας βλαβερές τοξίνες, που προέρχονται από σπρέι, διάφορα προϊόντα, μελάνι, μπογιά κλπ.

Γνωρίζουμε επίσης ότι όταν περνάμε χρόνο στη φύση, θεραπεύουμε την ψυχή μας και το σώμα μας. Έτσι, είναι απόλυτα φυσιολογικό να χρειαζόμαστε φυτά στον εσωτερικό μας χώρο για να βελτιώσουμε τη συνολική μας ευεξία. Αν μένετε σε αστικό περιβάλλον, μπορείτε να γεμίσετε το μπαλκόνι σας φυτά και να ανοίγετε τις πόρτες. Αν δεν έχετε, επιλέξτε φυτά εσωτερικού χώρου και γίνετε δημιουργικοί ως προς τις ποικιλίες.

Advertisment

2. Βάψτε το σπίτι σας

Ο ευκολότερος τρόπος να αλλάξετε το σπίτι σας είναι να αλλάξετε το χρώμα των τοίχων. Τα ζεστά χρώματα είναι γνωστό ότι προκαλούν συναισθήματα αισιοδοξίας ή χαράς. Το χρώμα ενός δωματίου έχει πραγματικά μεγάλη επίδραση στη διάθεση, ορισμένα χρώματα ή συνδυασμοί τους τείνουν να έχουν παρόμοιες αντιδράσεις από τους περισσότερους ανθρώπους.

Το πορτοκαλί είναι αναζωογονητικό, θετικό, ενθαρρύνει τη δημιουργικότητα, κάνοντάς το ιδανικό για ένα χώρο που προορίζεται για διασκέδαση. Το κίτρινο συχνά συνδέεται με ένα ηλιόλουστο τοπίο, με χαρά και όρεξη. Αποτελεί υπέροχη επιλογή για κουζίνα, τραπεζαρία, είσοδο σπιτιού, αλλά όχι για βασικό χρώμα υπνοδωματίου, καθώς οι έρευνες έχουν βρει ότι προκαλεί εκνευρισμό σε τέτοια πλαίσια- τα μωρά κλαίνε περισσότερο, όταν o παιδικός σταθμός έχει ως βασικό χρώμα το κίτρινο, καθώς φαίνεται να προκαλεί σύγχυση.

Το πράσινο χαλαρώνει και θεωρείται καλή επιλογή για κύριο χρώμα, καθώς συνδυάζει το ευχάριστο κίτρινο με την αναζωογονητική ποιότητα του πράσινου. Είναι γνωστό ότι ανακουφίζει από στρες, χαλαρώνοντάς μας. Το μπλε φαίνεται να μειώνει την αρτηριακή πίεση, μας κάνει να αναπνέουμε πιο αργά και βαθιά, γι’ αυτό και θεωρείται καταπραϋντικό και προτείνεται για υπνοδωμάτια. Βέβαια, χρειάζεται να ακολουθήσετε κυρίως το γούστο σας, καθώς έτσι θα βελτιώσετε με βεβαιότητα τη διάθεσή σας.

3. Προσθέστε χρώμα χωρίς μπογιές

Αν δεν θέλετε να επιλέξετε το βάψιμο ή δεν έχετε την οικονομική δυνατότητα, υπάρχουν άλλοι τρόποι να προσθέσετε χρωματικές πινελιές και να αλλάξετε το κλίμα ενός δωματίου:

• Προσθέστε μεγάλους πίνακες ζωγραφικής

• Προσθέστε πολύχρωμα μαξιλάρια, ριχτάρια και χαλιά

• Προσθέστε έντονα φωτεινά έπιπλα, όπως καναπέ και πολυθρόνες

• Χρησιμοποιήστε ταπετσαρία, έτσι ώστε να μπορέσετε εύκολα να την αλλάξετε όταν βαρεθείτε τα χρώματα

• Προσθέστε μοτίβα με λουλούδια

• Προσθέστε χρωματιστές κουρτίνες

• Προσθέστε χρωματιστά ράφια

4. Αλλάξτε το φωτισμό σας

Ο φωτισμός μπορεί να προσθέσει χρώμα, ζεστασιά και προσωπικότητα σε κάθε χώρο και είναι σχετικά εύκολος και φθηνός τρόπος σε σχέση με τις άλλες βελτιώσεις. Ένα καλά φωτισμένο δωμάτιο μπορεί να μας κάνει να χαλαρώσουμε ή να ενεργοποιήσει την εγρήγορσή μας.

Χρησιμοποιήστε φως για να αναδείξετε περιοχές όπως την πλευρά του καθιστικού και αφήστε σκοτεινότερους χώρους ανάμεσά τους. Καθώς το έντονο φως είναι αυτό που αυξάνει την εγρήγορση και σας δίνει περισσότερη ενέργεια, είναι καλύτερο να χαμηλώνετε τα φώτα, ώστε να χαλαρώνετε το απόγευμα.

Επιπλέον, το φως του ήλιου είναι σημαντικός παράγοντας ρύθμισης της ατμόσφαιρας του σπιτιού σας. Αφήστε το φως του ήλιου να πλημμυρίσει το υπνοδωμάτιό σας το πρωί, έτσι ώστε να βοηθήσει τον οργανισμό σας να σταματήσει να παράγει μελατονίνη (η οποία μας προκαλεί νύστα) και με αυτό τον τρόπο να ξυπνάτε ευκολότερα. Είναι επίσης καλή ιδέα να μετακινήσετε το κρεβάτι σας κοντά στο παράθυρο με ανοιχτές τις κουρτίνες, έτσι ώστε να απολαμβάνετε φυσικό φως όταν ξυπνάτε.

5. Προσθέστε προσωπικά στοιχεία

Οι προσωπικές πινελιές είναι εξαιρετικά σημαντικές όσον αφορά στην επίδραση που το δωμάτιο θα έχει στη διάθεσή σας. Συμπεριλάβετε αντικείμενα που σας δημιουργούν θετικές αισθητηριακές εμπειρίες και αναμνήσεις. Μια φωτογραφία, μια πολύ απαλή, ζεστή κουβέρτα ή κάτι που ταξιδεύει το νου σας σε κάτι ευχάριστο. Επίσης, τα παχιά χαλιά λέγεται ότι ενισχύουν την αίσθηση χαράς και άνεσης, ενώ τα ξύλινα στοιχεία έχουν συνδεθεί με προσωπική ανάπτυξη και υγεία.

6. Ξεφορτωθείτε την ακαταστασία

Αν το σπίτι σας είναι γεμάτο άχρηστα, μικρά αντικείμενα, όλα αυτά τα πράγματα πιθανότατα σας στερούν διάθεση και χαρά στη ζωή, ακόμα κι αν δεν το συνειδητοποιείτε. Ένα από τα σημαντικότερα πράγματα που μπορείτε να κάνετε στο σπίτι σας, για να αλλάξετε την ατμόσφαιρά του είναι να μειώσετε την ακαταστασία. Έρευνα από το Princeton έδειξε ότι η ακαταστασία μειώνει την ικανότητά μας να συγκεντρωνόμαστε, αλλά και να επεξεργαζόμαστε πληροφορίες.

Μια άλλη μελέτη από το UCLA βρήκε σύνδεση ανάμεσα στα υψηλά επίπεδα κορτιζόλης, μιας ορμόνης του στρες και σε όσους έχουν πολλά αντικείμενα στο σπίτι. Αυτό το επιπρόσθετο άγχος σας στερεί την έμπνευση και σας κάνει να νιώθετε κόπωση, ακόμα και να τρώτε περισσότερο, αφού η κορτιζόλη ανοίγει την όρεξη. Οπότε ξέρετε τι χρειάζεται να κάνετε!

Photo: Author/Depositphotos

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

leaderman
spiliotis2
acropolis
IFS: Η θεραπεία Εσωτερικών Οικογενειακών Συστημάτων είναι μια επαναστατική προσέγγιση του ανθρώπινου ψυχισμού

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση